Nyheter
Söndag 15 november
35.000 hos Ankaret
Syföreningen Ankaret hade i går auktion i Skillingaryds Församlingshem. Per Ryberg var auktionsropare och totalt blev det ett fint netto på kring 35.000 kronor. (18.02)

Rekordauktion i Ekhult
I går kväll var det missionsauktion i Ekhults Missionshus. Kvällens resultat blev 75.000 kronor – en ökning med 10.000 kronor jämfört förra året. Läs mer. (17.55)

Tre avlidna i helgen
familjesidan berättas om tre avlidna. (16.05)

Kling var vassast
Göran Kling vann tipspromenaden på Grönelund. Läs mer. (15.13)

Kerstin vann tipset
Det har varit tipspromenad i Vaggeryd. Läs mer. (15.05)

På liv och död lockade...

I Skillingehus i Skillingaryd var det i går en stor utställning. Läs mer och se 15 bilder. (12.38)

Inbrott i Vaggeryd
I fredags mellan 16.15–20.25 gjorde ett inbrott i en villa på Förborgsvägen i Vaggeryd. När familjen kom hem var det utkylt i huset och det visade sig att ett par fönster stod öppna. Tjuven hade tagit sig in just fönstervägen, släckt belysningen och dragit för gardinerna för att få söka igenom huset ostörd. Det är oklart om något tillgripits. (11.55)

Inbrott i Skillingaryd
Två villaägare på Pilgatan i Skilllingaryd har drabbats av inbrott. I fredags vid 22-tiden upptäcktes att någon hade brutit upp ett fönster mot altanen men troligen hade tjuven inte varit inne i huset. Den 1–2 november skedde ett annat inbrott på samma gatan. Någon tog sig in på en inglasad uteplats. Brytmärken har konstaterats men tjuven tog sig aldrig in i själva huset. (11.55)

Förre VN-chefen fick gå
Rolf Edmark som enligt egen utsago fick lämna jobbet som vd på Värnamo Nyheter för att han höjde de anställas löner med för mycket är nu i annat blåsväder. Han har tvingats lämna posten som styrelseordförande för Ölands Turist AB på grund av bolagets förlust med nästan en miljon kronor. Han är dessutom föremål för en polisutredning sedan han betalade ut 30.000 kronor från Ölands Turist till en förening där han själv är ordförande. (10.29)


Lördag 14 november 2009
Adventsfirande i år
Förra året var det stort rabalder när det inte blev något adventsfirande i skolans regi vid Fågelforsskolan, men i år blir det i det närmaste ett traditionellt firande, om än inte i Missionskyrkan. Fredagen den 27 november uppmärksammar skolan advent genom att ha en samling i Skillingaryds Arena för alla elever i grundskolan. Kyrkoherde Kerstin Bothén berättar om advent och grupper av elever kommer att ha sång- och musikinslag under samlingen. (00.02)

Automatiskt brandlarm
11.56: Styrkan är återkallad då det dessbättre inte var någon brand
11.52: Räddningstjänsten är på väg till ett automatiskt brandlarm på ett gruppboende i Skillingaryd.

Lämnar Hooks Herrgård
Jonas och Julia Edberg lämnar senast september nästa år Hooks Herrgård för att flytta till Skåne. Jonas bror Hasse kommer att ta över som vd för herrgården. (10.43)

På liv och död
Arkivens dag i biblioteket i Skillingehus i Skillingaryd
I dag lördag kl. 10–13
Text och bild om barnmorskor, skolan, idrott och annat föreningsliv, sorg och glädje... Flera hundra bilder visas.
Välkomna!
Östbo Historiska Sällskap och NBV

Brand i sommarstuga
Kl. 04.30 kom larm om brand i en sommarstuga nära Trånghalla utanför Jönköping. Stugan var helt övertänd. Det är inte klarlagt om det var någon i stugan. (06.50)

Dan minns skjutfältsbranden

Det finns fortfarande spår av den stora skjutfältsbranden 1975. Läs mer. (00.02)

Fredag 13 november 2009
Bucklade bilen
En vaggerydsbo har polisanmält att någon i Vaggeryd eller Jönköping under tiden 4–9 november repat och gjort en stor buckla på motorhuven på hans Peugeot. (20.17)

Anmälan om förtal
En företagare i Skillingaryd har lämnat en polsianmälan om förtal, etta sedan en anonym påstått att han erbjudits att jobba svart på det aktuella företaget. (20.17)

På liv och död...

I morgon är det på liv och död som gäller i biblioteket. Läs mer. (15.39)

Projekt på bibblan
Under 2010 och 2011 blir det ett projekt kallat ”Unga på biblioteket”. Det sker en omfördelning av resurserna inom biblioteken så att en projekttjänst på halvtid kan skapas. Målet är att få ett mediabestånd och att man får fler besökare i åldern 13–25 år. (14.34)

Får 690.000 kronor över
Kultur- och fritidsnämndens prognos pekar på ett överskott på 690.000 kronor i årets bokslut. Kommunen som helhet har som mål att det ska bli så stort överskott som möjligt i nämnderna. Pengar som blir över får respektive nämnd använda under nästa år. (14.27)

Oro för idrottsplatser
Kommunens två idrottsplatser i Skillingaryd och Vaggeryd har drabbats av försämrad ekonomi.
– Det är ingen bra ekonomisk situation för dem, konstaterar kultur- och fritidschefen Göran Svensson.
Trots att soliditeten sjunkit kraftigt får respektive idrottsplats nästa år 50.000 kronor i sänkt kommunalt bidrag. (14.25)

Korpen förlorar 5.000
I Kultur- och fritidsnämndens spariver drabbas en rad föreningar. Skillingaryds Korpförbund for exempelvis 5.000 mindre än tidigare år, blott 20.000 för 2009. (14.22)

Rådjursolycka vid Klevshult
En krock bil-rådjur ägde rum kring 06.45 i dag på gamla E4 vid Klevshult. Rådjuret sprang till skogs. Ingen i bilen skadades. (13.57)

Alice har makt...
Alice Åström (V) från Vaggeryd är sitt partis första vice ordförande och samtidigt riksdagsledamot. Tidningen Fokus noterar att hon därmed har mycket makt. Fokus rankar henne på plats 67 i hela landet och det är den högsta placeringen för någon från länet. (13.37)

Vill höja hyran med 4,33 %
Vsbo vill höja hyran för nästa år med 4,33 procent, vilket motsvarar cirka 200 kronor för en normalstor trea. (13.32)

Polisen tog tjuv i Vaggeryd
Vid 17-tiden i går tog polisen en tjuv i Vaggeryd. Det handlade om en bredarydsbo i 50-årsåldern som hade blivit avslängd av tåget i Vaggeryd då han var kraftigt påverkad av droger. Mannen vandrade mot Svenarum och vid ett av de sista husen i Vaggeryd krossade han han en ruta i en entrédörr till ett hus. En kvinna var hemma i huset och skrek till mannen som då försvann till trädgården. En polisman med sin hund larmades och de kom snabbt till platsen. Bredarydsbon försökte gömma sig men han kunde lätt hittas av hunden och nu har han efterräkningar att vänta. (07.47)

Diggiloo till Hook igen
Musikgruppen Diggiloo kommer till Hooks Herrgård även 2010. Turnéplanen är fastställd och den 9 juli blir det konsert på Hook. Ny i Diggiloo nästa år blir Alcazar. (07.27)

Torsdag 12 november 2009
Ingen lagårdsbrand
17.57+18.03: Det var ingen brand i någon lagård utan det var några som eldade skräp

Just nu brinner det i en lagård i Linneryd och brandkåren är på väg dit. (17.33)

Vinterdäck försvann
En person på PGF Trans i Vaggeryd hade först förlorat åtta däck som förvarades på företaget men nu har fyra av dem lämnats tillbaka av en person som fått med sig dem av misstag. De andra – fyra vinterdäck – saknas fortfarande. (16.50)

Carina interpellerar
Carina Ödebrink (S) har lämnat interpellationer om socialchefsfrågan och familjecentral. Läs mer. (16.25)

Vaccinera dig mot den nya influensan
Veckorna 47–51
Läs mer om Skillingaryd
Läs mer om Vaggeryd

Vårdas i respirator
En man i 50-årsåldern vårdas i respirator på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping, sannolikt sjuk i den så kallade svininfluensan. Sjukdomen har funnits i mannens familj. Fyra andra patienter vårdas på infektionskliniken – inte i intensivvård. De hade varit sjuka en tid med lindriga symptom innan de lades in. Alla är mellan 20 och 30 år. De tillhör inte någon medicinsk riskgrupp för den nya influensan. (15.50)

Bättre på att exportera
För att öka exportandelen hos underleverantörsföretagen bildar Svensk Industriförening och ELMIA Underleverantörernas ExportOrganisation, UNDEXO. Läs mer. (12.30)

Elever som scenarbetare

I dag är det en middagsföreställning i Skillingehus och fyra Fenixelever är scenarbetare. Läs mer. (11.39)

Får snabbt jobb
Studenter vid Högskolan i Jönköping etablerar sig snabbast på arbetsmarknaden efter avslutad utbildning. Det visar en ny rapport från Högskoleverket. (11.05)

Renée Göth får kulturpris

Årets kulturpristagare i Vaggeryds kommun är utsedd. Priset går till Renée Göth, 85, från Hagshult. Priset på 10.000 kronor och övriga hedersbetygelser delas ut om en månad. (10.45)Onsdag 11 november 2009
Åldring nära bli bestulen
En kvinna mellan 90–95 år i Vaggeryd misstänker att hon sent i måndags kväll höll på att bli bestulen. Plötsligt öppnades hennes lägenhetsdörr. Först trodde han att det var någon från hemtjänsten som kom men det var en man i 40-årsåldern som hade svårt att förklara sig. 40-åringen försvann dock snabbt. (21.32)

De får kulturpris
Värnamo kommun har utsett årets kulturstipendiater och snart gör Vaggeryds kommun detsamma:
• Lena Malmborg, Stockholm. Sångerska och låtskrivare född och uppvuxen i Värnamo.
• Hilda Holm, Hägersten. Flöjtist, född och uppvuxen i Värnamo.
• Lars Ericsson, Kärda . Folkbildare, som lyft fram hembygden och dess historia. (19.53)


Utställning i Gamla Krahners
Fotoklubben och Blick har en utställning 21–22 november. Läs mer. (17.37)

Bildsvep från mässa

Thomas Jensen presenterar ett svep med 16 bilder från underleverantörsmässan på Elmia. Kika in här. (16.57)

Fem invånare försvann...
Vår kommun har det tredje kvartalet i år enligt SCB tappat fem invånare ned till 12.971. endast tre kommuner i länet ökar: Jönköping (674), Eksjö (5) och Habo (53). Bland dem med minus märks våra grannkommuner Värnamo (61), Nässjö (52), Gislaved (161) och Gnosjö (61). Totalt i länet blev det ett plus på 202. (14.38)

Länk till teater...
Vi har lagt till en länk till Skillingaryds Teaterförening, som i morgon för övrigt ger No Tears for Queers. Se sidan här. (14.33)

Jag vill hem...
Vi har tidigare efterlyst ägaren till denna lilla orangefärgade katt i Skillingaryd.
– Han är så supergo och älskar barn, säger den tillfälliga matten som vill att katten kommer hem till sin rätta ägare.
Kontakt: 0370–70627. (12.37)


Bra samvaro här
På minst ett område ligger Vaggeryds kommun på tio i topp bland landets 290 kommuner. Det gäller samvaro där vår kommun är just tia. Med social samvaro och aktiviteter avses en pratstund med personalen att få utföra aktiviteter man trivs med och så vidare. Källa: Sveriges Kommuner och Landsting. (07.49)

Tisdag 10 november 2009
30 Elmiabilder

Vi presenterar i kväll 30 bilder från underleverantörsmässan på Elmia, bland annat på debuterande Vaggeryds Svarv. Läs mer. (23.32)

Kronhjort påkörd
En kronhjort hade i kväll kommit ut på E4:an vid norra delen av Götaströms golfbana. Djuret blev påkört av en bilist och dog. Ingen person skadades men bilen fick en hel del skador. (23.00)

Wog på Elmia

Wog har uppdaterat sin sida med lite bilder från första dagen på underleverantörsmässan på Elmia. Läs mer. (19.40)

Strid om miljoner
Kommunalrådet Bengt Dahlqvist (M) har hamnat i blåsväder då han undertecknat ett avtal om att Vaggeryds kommun ska betala fem miljoner kronor för ett järnvägsspår vid Torsvik i Jönköpings kommun utan att det är politiskt förankrat. Det blev också debatt i kommunstyrelsens arbetsutskott i dag. Ett förslag från Stefan Ottosson (KD) segrade med 3–2, men socialdemokraterna var helt emot. Stefans förslag var att de fem miljonerna ska betalas ut först när kombiterminalen är klar och inte redan nästa år. Frågan går nu vidare till kommunstyrelsen. (18.32)

Ettårsfest på Gullbäcken

I dag har det varit fest på Gullbäckens förskola. Läs mer. (18.24)

Krossade rutor
I helgen har åtta mindre rutor i storleken 30x30 cm krossats på Hjortsjöskolan i Vaggeryd. Det är någon eller några som roat sig med att kasta sten på rutorna. (12.17)

Åverkan på BMW Limousine
Någon har mellan 8–9/11 gjort åverkan på en BMW Limousine på industrivägen i Vaggeryd. Någon försökte att stjäla emblemet bak på bilen. Tjuven lämnade kvar detta emblem på backen och på bilen blev det en del skador. (12.17)

Vaggerydskvinna polisanmäler
En kvinna i 35-årsåldern Vaggeryd har lämnat en polisanmälan om urkundsförfalskning. Hon har fått veta att hon står som ägare till en numera krockad bil men hon har inte köpt denna bil. Hon misstänker att det är hennes före detta man som ligger bakom förfalskningen. (11.13)

Fler bilar såldes
Under oktober ökade antalet sålda begagnade bilar till privatpersoner med 8,5 % jämfört med samma månad 2008. Räknat i antal bilar såldes det 91.074 bilar, vilket är 7.173 fler begagnade bilar än oktober 2008, enligt biltestföretaget BilCert.
– Det kan vara ett trendbrott på privatmarknaden. Alla bilåldrar förutom de allra nyaste säljs i större omfattning än tidigare. Men även bilhandeln ökar kraftigt, säger Fredrik Grundsell, vd vid BilCert. (10.03)

De tävlade i bridge
Läs mer. (08.51)

Måndag 9 november 2009
Kvinna knivskar sambon
En kvinna i 25-årsåldern greps i går kväll i sin bostad i Skillingaryd och hon är nu anhållen. Hon misstänks för grov misshandel och olaga mot mot sin sambo som är ett par år äldre. Det var vid niotiden i går kväll som paret råkade i bråk med varandra. Hon rispade mannen i handen med en kniv.
– Efter förhör anhölls hon vid ettiden på natten, säger Nils-Erik Eriksson vid jönköpingspolisen
Det har skett fortsatta förhör med kvinnan under dagen. (16.02)


Fest i Hagshult

Det var festligt för både stora och små när det var missionsauktion i Hagshult. Läs mer. (22.28)

Hotade praktikant
Polisen rapporterar att en patient i 25-årsåldern hotat en praktikant. Patienten var våldsam men till slut lugnade han ned sig. Det hela utspelade sig på Åkers Behandlingshem. (21.19)

Trafikolycka i Vaggeryd
Kring halv åtta i kväll inträffade en trafikolycka i utkanten av Vaggeryd. Två män från Huskvarna kom från Vaggeryd och strax norr om Badplatsvägen väjde de för ett rådjur med påföljd att de krockade mot ett träd. Bilen blev kraftigt demolerad men männen klarade sig i stort sett oskadda. De fick lite känning av krockkuddar och säkerhetsbälten och fördes därför till sjukhuset i Jönköping. (21.08)

Laddar för Elmia
I morgon startar den stora underleverantörsmässan på Elmia. Wog har uppdaterat sin sida. Läs mer. (20.12)

16 procent har vaccinerats
Landstinget har nu vaccinerat drygt 16 procent av befolkningen i Jönköpings län.
Till och med i fredags hade nästan 55.000 doser vaccin getts mot den nya influensan – svininfluensan.
– De här alldeles färska siffrorna visar att landstingets planering fungerar och det känns mycket bra att vi har så hög andel vaccinerade redan, säger landstingets beredskapschef Daniel Lilja. (16.08)


Apoteket Linnéan säljs
Kronans Droghandel tänker köpa 171 apotek över hela landet. Ett av dem är Linnéan i Skillingaryd. (10.33)

Bok i stället för TV
Tobbe bloggar. Läs mer. (08.17)

Söndag 8 november 2009
Härliga 3–0 som blev 9–0
Webbredaktören bloggar. Läs mer. (23.07)

Ny hatt till jul?

Det har varit hantverksmässa i Vaggeryd. Läs mer. (22.19)

Inbrott på skola
I går morse gjordes ett inbrott på Fågelforsskolan i Skillingaryd. Det är oklart hur man tagit sig in på skolan och även om det stulits något. (17.12)

Stöldförsök i Vaggeryd
Kring 02.00 i går försökte någon bryta sig in i kiosken vid Ringvägen i Vaggeryd. Det fanns brytmärken men tjuvarna tog sig aldrig in. Larmet gick och kanske blev de skrämda. Kvar lämnade de ett par väskor som de nog hade tänkt packa stöldgods i. (17.12)

Krossade bakrutan
Någon har mellan 6–7 november krossat bakrutan på en bil. Denna stod uppställd på Granstigen i Skillingaryd. (17.12)

Rösta på Luciakandidaterna
Det är dags att rösta fram årets kommunlucia. Läs mer här. (15.55)

Rätt va dä ä...
Birgit bloggar. Läs mer. (15.05)

Tipspromenad på Friluftsgården
Läs mer. (15.00)

Tipspromenad på Grönelund
Läs mer. (13.38)

Körde berusad
Kring kl. 00.20 i natt inträffade en singelolycka på Södra vägen nära Statoil i Skillingaryd. Föraren klarade sig oskadd men en passagerare fick lindriga skador och fick föras till sjukhuset. Föraren är misstänkt för rattfylleri. (07.48)

Stal sprit
En person i Skillingaryd var i fredags tillfälligt borta från sin bostad och då passade någon på att ta sig in genom den olåsta dörren. Det enda som stulits är lite sprit. (07.48)Lördag 7 november 2009
Villa säljs snabbt här
Det är attraktivt att köpa en villa i vår kommun. Vaggeryds kommun delar plats 35 i popularitet i hela landet. I Vårgårda kommun säljs en villa i snitt 35 dagar efter annonsering medan Haparanda är i botten med 154 dagar. I Vaggeryds kommun är snittet enligt Dagens Industri 52 dagar. Före ligger bland annat Jönköping (37). Efter återfinns grannkommunerna Värnamo (62), Nässjö (70), Gislaved (79) Gnosjö (94) och Sävsjö (105). (21.47)

Björn fällde älg

Det var en Björn som fällde ”äppelälgen” i dag. Läs mer och se många bilder. (18.00)

Äppelpallaren fälld

Den älg som varit runt i trädgårdar i Skillingaryd den senaste tiden fälldes i dag. Vi presenterar efter kl. 18.00 i kväll ett stort bildreportage. (11.20)
Höst och frukter

Hösten börjar ta slut. Läs mer och se bilder på natursidan. (00.03)

Fredag 6 november 2009
Vad är rätt om Torsvik?
Det diskuteras på gästboken om Torsviksterminalen och Finnveden Nu skriver att kommunalrådet Bengt Dahlqvist(M) signerat ett aval om Torsviksspåret på fem miljoner utan att det är politiskt förankrat. (23.17)

Kerstin Bothén slutar
Den 1 mars slutar Kerstin Bothén, 60, efter sex år som kyrkoherde i Tofteryds pastorat. Hon informerade i går personalen och kyrkofullmäktige. (20.23)


Bokmässa på Sörgårdsskolan

I dag har det varit bokmässa på Sörgårdsskolan i Skillingaryd. Vi har en artikel med 16 bilder. Läs mer. (18.28)

Bra av Hjortsjöskolan
Eleverna vid Hjortsjöskolan i Vaggeryd klarade sig bra i DN:s nutidsorientering. Eleverna fick ett snitt på 10,40 poäng. Bland skolor som lyckades mycket bra märks Forsheda skola 13,64 och Gröndalsskolan i Värnamo 11,61. Bäst i länet var Junedalsskolan från Jönköping med 14,22. (15.42)

Klart med Vandalorum

Nu är det klart att konst- och designskapelsen Vandalorum i Värnamo börjar byggas. Den totala kostnaden fram till första etappen står klar kommer att ligga i nivån 80 miljoner kronor. Invigning är beräknad till påsken 2011. (14.57)

Ingen vaccinering vecka 46
– Nästa vecka, 46, sker ingen vaccinering eftersom tillgången på vaccin är begränsad.
Vecka 47 startar vaccineringen igen. Observera att vaccinet tillfälligt kan ta slut.
Det uppges från sjukvårdsområdet. (08.46)

Stal en container
För en vecka sedan stals en container med innehåll från Legostans i Vaggeryd och nu har samma sak hänt men hos Proton på Fabriksgatan i Skillingaryd. Containern innehöll metallskrot. Stölden ägde rum mitt på dagen i söndags. (08.42)

Narkotika i bilen
Tre personer i åldern 21–49 år är misstänkta för narkotikabrott. Föraren – en kvinna från Höglandet och passagerarna – en man från Jönköping och en kvinna från Vaggeryds kommun – visade alla tecken på att vara drogade av narkotika. Polisen stoppade fordonet vid en kontroll i Skillingaryd. (08.42)

Slog tågvärden
En tågvärd från Höglandet råkade vid 17-tiden i går illa ut vid stationen i Vaggeryd. Han attackerades av en berusad man som hade förvägrats att åka med tåget. Tågvärden fick skrapsår på bland annat näsan. Mannen försvann från platsen och är ännu inte gripen. (08.42)

Investerar mycket här
2008 investerade landets kommuner i snitt 3.984 kronor per invånare. Vaggeryds kommun hamnar på plats 91 med 4.232. Läs mer. (06.56)Hösten vid Östersjön...

Dan Damberg kommer med en naturkrönika från skjutfältet. Läs mer. (06.04)Torsdag 5 november 2009


En skadad vid olycka
16.42: En person skadades vid trafikolyckan och är förd till sjukhuset
Räddningstjänsten är på väg till Fabriksgatan i Skillingaryd där två bilar krockat. (16.30)

Johanna får Emilpriset
Johanna Thydell, 29, från Stockholm är en känd författare med rötterna i Värnamo. Hon kommer den 14 november att få ta emot Emilpriset till Astrid Lindgrens minne av Smålands Akademi. Priset är på 30.000 kronor. Juryn skriver: Hon har genom sina romaner I taket lyser stjärnorna och Det fattas en tärning med språklig säkerhet och på självlysande prosa visat sin förmåga att leva sig in i en osäker och otrygg tonårings komplicerade livssituation med de tvära kasten mellan hopp och förtvivlan”. (16.06)

...tigerräkor och chili...
Anna bloggar. Läs mer. (14.12)

Bondstorp blir adressort igen?
Miljö- och byggnämnden vill att Bondstorp får ökad identitet genom att den blir postort igen. Numera skriver man Månsarp när man ska skicka ett brev till någon i Bondstorp.
Nämnden har skickat ett förslag till kommunfullmäktige att man åter kontaktar posten om en återgång till hur det var förr. Det var i april 1961 som Bondstorp som adressort försvann. (12.15)

Nya villainbrott
Det är tätt mellan villainbrotten i kommunen just nu. På Boarpsvägen i Vaggeryd fick en familj i går påhälsning av en tjuv, det verkar inte som om något stulits. I Skillingaryd har det varit inbrott i en bostad på Östra Allégatan. Detta inträffade den 23 oktober. En plånbok stals. (08.38)

Stal mer koppartråd
Vi har berättat om stöld av koppartråd från Föreberg. Nu rapporteras om ännu en nedsågad stolpe och 20 meter koppartråd som stulits. (08.38)

Dömes för misshandel
VN berättar i dag att två skillingarydsbor som är 25 respektive 32 år dömts till villkorlig dom, samhällstjänst i 75 timmar och ett skadestånd på 14.000 kronor till den man de misshandlat. Det var i september som en man blev misshandlad av de två utanför Restaurang Saturnuskällaren i Skillingaryd. (07.37)Onsdag 4 november 2009
Jättegrytor i Stödstorpsån

Dan Damberg har varit nära en å. Läs mer på natursidan. (19.46)
Möte, möte, möte...
Sara bloggar. Läs mer. (19.04)

Ljuset i tunneln...
Företagarna anslutna till kommunens näringslivsråd börjar nu se ljuset i tunneln. I den senaste mätningen av konjunkturen är det plus på en viktig del: det är lite starkare förväntningar inför det kommande kvartalet. Däremot är det fortsatt en låg nivå på inköp, svag investeringsnivå och till och med en minskad efterfrågan på personal. (16.32)

Fler erbjuds vaccin före jul
Landstinget har beslutat att erbjuda vaccination mot den nya influensan till fler länsbor veckorna 47–51 än vad som tidigare planerats.
Den nya indelningen av åldersgrupper innebär samtidigt en risk för att vaccinet kan ta slut någon vecka.
– Men det är bättre att vaccinet tar slut, än att vi står med doser över och influensan i antågande, resonerar Landstingets pandemiledning. (12.02)

Pappan är 54 år
Nästan sex av tio män, eller 2,3 miljoner pappor, kan bli uppvaktade på söndag då det är fars dag. Papporna är mellan 15–106 år och har tillsammans fem miljoner barn. Få män får barn innan de fyllt 20 år. Knappt 600 killar i åldrarna 15–19 år är pappor. Närmare 200 pappor är 100 år eller äldre. Genomsnittspappan är 54 år gammal. Detta visar statistik från SCB, Statistiska Centralbyrån. (10.56)

Bilbältespåminnelse hjälper
Folksam har genomfört mätningar av bilbältesanvändningen i sju svenska städer för att studera effektiviteten av bilbältespåminnare. Resultatet visar att 99,1 procent av bilisterna som har bilar med bältespåminnare använder bilbälte. I de bilar som saknar bältespåminnare är användandet bara 92,9 procent. (08.43)

Stal rälskap i Vaggeryd
Rälskap är en maskin för att kapa räls och värt cirka 20.000 kronor. Det hörde till det stulna som försvann från järnvägen i Vaggeryd någon gång under tiden 23–26 oktober. (08.25)

Blåsigt men ”lugnt”
Det har blåst kraftigt i natt men det verkar som om skadorna är små. Polisen rapporterar endast ett anmält fall av skada: ett träd som föll över en väg i Bredaryd. (08.25)

Bil stals vid Statoil
En Fiat som stått parkerad i flera månader nära Statoil i Skillingaryd har stulits. Det var en jönköpingsbo som hade ställt bilen där. Stölden har ägt rum någon gång under tiden 20/7–30/10. (08.25)

På liv och död
Arkivens dag i biblioteket i Skillingehus i Skillingaryd
Lördag 14/11 kl. 10–13
Text och bild om barnmorskor, skolan, idrott och annat föreningsliv, sorg och glädje... Flera hundra bilder visas.
Välkomna!
Östbo Historiska Sällskap och NBV

Kapellet renoveras
Från och med i dag och och cirka fyra månader framöver kommer Skogskapellet vid kyrkogården i Skillingaryd att vara stängt. Orsaken är att det ska renoveras. (07.00)

Tisdag 3 november 2009
Träd och buskuppropet – 2009

Läs mer på natursidan. (21.57)

Kvinna omkom i Jönköping
22.54:Den omkomna kvinnan var 89 år
Kl. 18.40 inträffade en olycka på riksväg 31 vid Jönköping varvid en kvinna omkom. Hon försökte korsa vägen vid Järabacken och blev påkörd av tre bilar. (21.01)

Misslyckat villainbrott
De senaste dagarna har det gjorts flera inbrott eller inbrottsförsök i villor på Marielundsområdet och Sörgårdsområdet i Skillingaryd. I dag rapporteras om ett försök till villainbrott på Månsabovägen i söndags. Tjuven försökte ta sig in via ett fönster men misslyckades. (16.23)

Tävlade i bridge
Läs mer. (10.09)

Ställer ut på Elmia
Även i år ställer cirka 15 företag från kommunen ut på underleverantörsmässan på Elmia. Läs mer. (08.58)

En skadad vid Hok
Kring 23.30 inträffade en älgolycka en mil norr om Hok. Tre personer från trakten av Huskvarna fanns i bilen. En av dem fördes till sjukhus med okända skador. (00.15)

412 är arbetslösa
Antalet arbetslösa i kommunen har den senaste veckan sjunkit med åtta till 412. Det är 170 kvinnor och 242 män som går utan arbete. (00.05)

Måndag 2 november 2009
Vems är katten?

Denna lilla orangefärgade katt finns på Bullerbyns Förskola i Skillingaryd. Det är en
okastrerad hankatt som är mycket tillgiven och ser välskött ut. Men han är hungrig. Ring 0370–78344. (23.02)

Sökhunden Sia

Läs mer på jaktsidan. (22.52)
Infrastruktur i fokus

Hur ska vägarna gå i framtiden? Ökad satsning på järnväg, motorvägar... Det diskuterades infrastruktur när länets fem S-märkta riksdagsledamöter kom till kommunen. Läs mer. (21.01)

Riskerar djurförbud
En hundägare i södra kommundelen riskerar nu att få djurförbud. Det är länsstyrelsen som kritiserar hur mannen sköter sin fyra hundar. Han bor i ett rum och kök och när djurskyddsinspektören kom för inspektion fann denne hundarna vanskötta. Hundarna gjorde sina behov i rummet och hundarnas klor var inte klippta. Om mannen inte sköter sina hundar kommer han att få djurförbud. (17.19)

Stal två träd
En vaggerydsbo i åldern 30–35 år har ertappats med att hugga ned två träd på en fastighet cirka fem kilometer nordväst om Vaggeryd. Han höll på att lasta träden när ägarna avslöjade honom. Nu krävs vaggerydsbon på 2.000 kronor samt att det kan bli rättsliga följder. (13.10)

Sågade ned sex stolpar
Någon har under helgen sågat ned sex nio meter höga elstolpar nära Föreberg utanför Åker. Stolparna stod på en sträcka av cirka 300 meter och tillhörde en privatperson. Den som sågade ned stolparna tog med sig all kopparkabel, cirka 1.000 meter. Strömmen var tillfällig avstängd så tjuven riskerade inte att få ström i sig. (13.10)

Stal en mobil
En person bosatt i Långserum öster om Svenarum har drabbats av en stöld. Någon har stulit en mobiltelefon ur en olåst bil. (13.10)

Villainbrott i Skillingaryd
I helgen har det gjorts inbrott och försök till inbrott i två villor i Skillingaryd. På Mor Annas väg försökte någon bryta sig in via ett fönster men misslyckats. Tjuven lyckades däremot på Odengatan ta sig in från husets baksida. I villan stals en del saker men det är ännu inte klart vad bytet blev. (13.10)

Vädret i oktober

Vi har från reningsverket i Skillingaryd fått en sammanställning av vädret i oktober. Läs mer. (09.33)

Söndag 1 november 2009
Mycket lokalt på kongress
För första gången har kommunens socialdemokrater haft två ombud på en partikongress. Förutom ordinarie Carina Ödebrink, Vaggeryd, fick ersättaren Besim Matoshi, Skillingaryd, tjänstgöra. På kongressen som avslutades i dag fanns även riksdagsledamoten Thomas Strand, Vaggeryd. (22.12)

Riksdagsbänken kommer...
I morgon gästar hela eller i stort sett hela den socialdemokratiska riksdagsbänken för F-län Skillingaryd och Vaggeryd. Med Thomas Strand i spetsen blir det företagsbesök på PGF Trans på travbaneområdet. Dessutom ska man träffa verkstadsklubben på Uppåkra. (21.04)

Philip vann på Grönelund
Philip Johansson segrade i tipspromenaden på Grönelund. Läs mer. (16.39)

65-åring hotade
En man i 65-årsåldern hotade i går sin före detta kvinna. Ho är i 60-årsåldern och bosatt i Skillingaryd. När hon var ute och rastade sin hund gick mannen in i hennes lägenhet. Kvinnan har uppgett att mannen sagt att han skulle döda henne. Mannen vred om kvinnans näsa så att det smärtade. Han är nu misstänkt för hemfridsbrott, olaga hot och misshandel. (15.35)

20-åring förstörde
En skillingarydsbo i 20-årsåldern uppträdde stökigt natten mellan fredag-lördag. Han krossade med knytnäven en bilruta och skadade också en entrédörr till en fastighet. Han har erkänt sina gärningar. (15.35)

Stöld hos Gångbart
Natten mellan torsdag-fredag bröt sig någon in i Gångbart källare vid torget i Skillingaryd. Tjuven stal skor, väskor och handskar till ett värde av cirka 1.000 kronor. (15.35)

Förstörde brevlåda
Någon förstörde under natten till fredagen en brevlåda vid Östra Promenaden i Vaggeryd. Även ett staket blev tilltygat. (15.35)

Niklas vann i Vaggeryd
Det blev Niklas Bergqvist som vann dagens tipspromenad vid Friluftsgården i Vaggeryd. Läs mer. (15.02)

Behöver musiken hjälp?
Tobbe bloggar. Läs mer. (11.00)

Skillings novembermöte
Inför Samlarklubben Skillings novembermöte har vi på dess sida lagt in auktionslistan för november. Läs mer. (06.35)

Från Östermoskogen...

Vår naturskribent Dan Damberg fanns på plats när det var invigning av Östemoskogens naturreservat. Läs mer. (00.32)

Äldre nyheter här

Välkommen att kontakta oss för annonsering:
info@skillingaryd.nu
Se vår annonssida här

Vaccinera dig mot den nya influensan
Veckorna 47–51
Läs mer om Skillingaryd
Läs mer om Vaggeryd
 
Det är dags att rösta fram årets kommunlucia. Läs mer här.


ÄLDRE NYHETER   Tipsa oss

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sport   Familje  
Aktuella Matcher
Söndag 15 november 2009
Familjesidan i dag – läs mer
     
07.38
07.38
12.54
Sigvard Johansson har avlidit. (15.28)
Birgit Mattsson har avlidit. (15.34)
Sven Fjällhed har avlidit. (16.04)
Berit Bernhardsson. Till minne. (21.19)
 


SIS spelade 5–5 mot Westbo
20.37: Nu har vi en matchrapport
19.28: Det blev 5–5. En matchrapport kommer senare
17.42: Efter första perioden av ishockeymatchen SIS–Westbo på Movalla står det 1–1

Mörhed blev tvåa i kåsan
Jakob Mörhed från Mörhult öster om Vaggeryd blev tvåa i juniorklassen vid endurotävlingen Novemberkåsan i Falun. Av över 200 startande i ”kåsan” tog sig endast 25 i mål.
I elitklassen blev Kristofer Almén från Värnamo sexa och totalt i hela kåsan åtta. (17.35)

Pelle blev 21:a
Pelle Edberg från Hook avslutade golftävlingen i Melbourne i Australien med goda 71 (-1) och fick totalt 286 (-2). Han hamnade på delad plats 21. Vann gjorde Tiger Woods, USA med 274 (-14). Tiger fick 173.000 euro för segern. Belöningen för Pelle 9.232 euro. Pelle hade på den sista rundan tre birdies och två bogeys. Bäste svensk blev Klas Eriksson från Växjö med 282 slag på delad niondeplats.
För Pelle väntar inom kort kvalspel till nästa säsong på Europatouren.
Oskar Henningsson från Gränna spelade på Europatouren i Hong Kong men nådde aldrig finalrundorna. Han kom på plats 119 med 144 slag. 138 slag behövdes för finalrundorna. (12.08)

Lördag 14 november 2009
Familjesidan i dag – läs mer
     
00.02
09.55
00.02 08.29
09.55
     
Lennart Eriksson Jönköping har avlidit. (21.37)


Oj, vilken förlust SIS
SIS bowlingdamer förlorade dagens andra match. Kalmar-Käglan vann med 18–2 och noterade hela 6195 mot 5050 för SIS. Hemmalaget hade sju av åtta spelare över 700 med en topp på 874. SIS hade två spelare över 700: Marita Stålgren 732 och Marita Nyman 704. (19.13)


HV-seger mot Modo
HV71 vann med 5–4 (2–1, 1–2, 1–1, 1–0) borta mot Modo. Det var Oscar Sundh som avgjorde med 5–4 3.57 in på förlängningen. Övriga HV-mål gjordes av David Petrasek, Pasi Puistola, Björn Melin och nye stjärnan André Pettersson. (18.34)


SIK vann med 10–6

17.46 Nu har vi bilder
17.26 Nu finns en matchrapport
17.05: Det blev 10–6 till SIK. En matchrapport kommer senare
16.32: I början av de tredje perioden har SIK gjort 9–5. Det är nio enmålsskyttar just nu
16.20: I slutet av andra perioden leder SIK med 8–5
16.07: Efter drygt halva matchen står det 7–5
16.05: I andra perioden bjuder Bjärred upp till spel. Efter sex minuter står det nu 5-3
15.42 SIK leder med 4–0 efter en period
15.22: SIK herrar har fått en smakstart hemma mot Bjärred. redan efter 6.20 stod det 3–0


SIS vann mot Crown
SIS vann den första av dagens två bowlingmatcher i Kalmar när det blev 13–7 (5079–4877) mot Crown. Bäst i SIS var Lotta Johansson och Marita Stålgren med 705 respektive 700. (15.17)

SIK dam föll

17.42. Nu har vi bilder

15.56. Nu har vi en matchrapport
14.56: Det blev 2–4 för Skillingaryds IK damer mot Ljungby. En matchrapport kommer senare.

SBK vann med 12–8
Skillingaryds BK spelade bra när det blev 12–8 (5953–5709) hemma mot Bogesund. Bäst i SBK var Boris Tencic med 865 närmast följd av Mats Roskvist 825 och Andreas Aldelius 767. (14.56)

Nära 300-serie av Daniel
När Forsheda i bowlingettan i dag vann med 11–9 (6663–662) mot Ymer från Borås var det nära att man fick se en 300-serie. Det var 32-årige hemmaspelaren Daniel Olin som i första serien inledde med elva strajkar. I det tolfte och sista slaget fick han två käglor kvar. Därmed noterade han 298. Han var matchbäst med 912 över fyra serier, tre före klubbkompisen Pasi Granlund. Skillingaryds Lars Johansson var fyra i Forsheda med 879. Noteras kan att Daniel mest spelat i farmarlaget men i höst har han slagit sig in i A-laget på allvar. (13.28)

WIK:s bandymatcher
Den 22 november börjar serien för Waggeryds IK bandy. Vi har lagt in alla matcher. Läs mer. (09.57)

Så spelar SIS och WIK
Det finns ett förslag på serieindelning för fotbollens division 4 nordvästra. Här hamnar nedflyttade Smålandsstenar, uppflyttade Ljungarum, Beduinerna och Skillingaryd samt kvarvarande Anderstorp, Bankeryd, Bosna, Ekhagen, Syrianska, Habo, Hallby och Malmbäck.
I division 5 nordvästra hamnar enligt förslaget nedflyttade Waggeryd och Öxnehaga, uppflyttade Gränna och Torpa samt kvarvarande Barnarp, Egnahem, Hestra, Lekeryd, Lommaryd, Norrahammars GIS, Norrahammars IK och Ölmstad.
I damernas division 4 sydvästra hamnar nedflyttade RefteleÅs, uppflyttade Vrigstad samt kvarvarande Alvesta, Bor, Forsheda, Gnosjö, Hultsjö, Ljungby B, Moheda och Waggeryd. (07.17)

Pelle blandade och gav
Pelle Edberg från Hook tävlar i Melburne i Australien. Tredje i dag gav fina 71 slag (-1). Det var en blandad runda med fem birdies, två bogeys och en dubbelbogey. Utöver det blev det tio slag på par. Pelle har avancerat från plats 34 till 28 och har efter tre av fyra dagar 215 (-1). Klas Eriksson från Växjö svarade för en 66-runda (-6) och har avancerat från plats 34 till åtta med nu 210 (-6). I täten med ett eller två hål kvar av dagens spel finns en trio på -10, bland andra Tiger Woods. (06.58)
Fredag 13 november 2009
Familjesidan i dag – läs mer
       
22.32        
Märta Jonssons begravning. (21.33)

Stor fest
i arenan

I morgon eftermiddag blir det stor innebandyfest i Skillingaryds Arena. Läs mer. (22.02)

Ispremiär i dag
Nu inleds vintersäsongen på Vaggeryds Idrottsplats. Nu finns det nämligen åkbar is och de olika lagen börjar nu träna för fullt. (14.37)

Pelle gick på +1
Pelle Edberg spelar det här veckoslutet i Melbourne i Australien och han gick i natt svensk tid på 73 (+1) och har totalt 144 som är par. Ett tag i dag låg han på -2 men tre raka bogeys följde. Pelle ligger på plats 34. I ledningen med 134 (-10) återfinns Tiger Woods.
(07.47)

Torsdag 12 november 2009
Familjesidan i dag – läs mer

 
   
(14.38)
Ulf Jansson har avlidit. (22.50)
Rune Svenssons begravning. (10.53)

SIS föll med 5–6
21.54: Nu har vi en matchrapport.
21.30: Lenhovda gjorde ett segermål i slutminuten och det blev därmed 6–5. Vi får en matchrapport lite senare
21.22: Med drygt två minuter kvar står det 5-5
21.09: Med sju minuter kvar leder Lenhovda med 5–4
20.57: Åtta minuter in på tredje perioden står det 4-4
20.34: SIS ligger efter två perioder under med 2…3. SIS gick från 0-2 till 2-2 men i slutet av den andra perioden fick Lenhovda ett friläge som betydde ledning igen
19.38: SIS spelar borta mot Lenhovda och ligger efter en period under med 0–1


HV tappade poäng hemma
HV71 tappade sina första poäng hemma den här säsongen när det blev 2–2 (1–0, 1–2, 0–0, 0–0) mot Frölunda. Hemmamålen gjordes av David Ullström och Jukka Voutilainen. (21.48)


Pelle spelade bra down under
Pelle Edberg spelar det här veckoslutet i Melbourne i Australien och han inledde med en 71-runda (-1). Med det är han på en fin plats 23. Bland en trio i topp återfinns Tiger Woods.
Pelle inleder andra rundan om några minuter. (21.15)


SIK vill ha tillbaka ungdomar

Skillingaryds IK har faktiskt tappat många spelare trots nya Skillingaryds Arena. Man har nu tvingats dra ur fyra ungdomslag ur seriespel. Nu tänker man försöka vinna tillbaka många av dem som slutat. Läs mer. (17.28)


Onsdag 11 november 2009
Firas i dag – läs mer


 
(07.39, 08.42, 14.24, 14.42, 17.53, 22.15)

Istider till nyår
Movalla IP har uppdaterat sin sida med istider fram till nyåret. Läs mer. (17.27)


Tisdag 10 november 2009
Firas i dag – läs mer

 Janne

   
(07.16, 09.26, 13.19, 15.58, 17.26)

HV utan Tedenby föll
Ett HV71 i kväll utan stjärnan Mattias Tedenby föll mot Luleå. Hemmalaget vann med 6–3 (1–1, 1–2, 2–1). Skotten blev hela 32–23 (11–5, 16–6, 5–12). Målen för HV gjordes av Johan Lindström, Martin Thörnberg och Kris Beech. (21.28)


Tedenby saknas i kväll
När HV71 spelar borta mot Luleå får man göra det utan sin unge stjärna Mattias Tedenby. Grabben från Värnamo skadades under spel med juniorlandslaget och missar därför minst en elitseriematch. (12.37)


Sievert Claesson har avlidit
Läs mer. (08.00)

Måndag 9 november 2009
Firas i dag – läs mer

 Jim

 
   
(16.57)

SIK dam DM-spelade
SIK dam gjorde en bra match mot Jönköpings IK. Läs mer. (21.55)


Stöder sitt Brynäs
Det finns faktiskt några i bygden som stöder Brynäs... Sex stycken från Skillingaryd har stött klubben med minst 200 kronor. Läs mer. (20.15)


Huskvarnaseger på Götaström
Oldboys har spelat golf i dag. Läs mer. (16.58)


Söndag 8 november 2009
Firas i dag – läs mer


   
(00.15, 06.15, 09.00, 09.18, 09.27, 10.07, 10.56, 10.59, 12.05, 12.33, 13.46, 18.19)

SIS vann med 3–0

21.38: Nu har vi matchreferat och bilder från en match där målvakten Christoffer Henriksson storspelade. Läs mer.
20.19: SIS vann i kväll med 3–0 mot Make Believes. Ett referat kommer lite senare.


Lördag 7 november 2009
Firas i dag – läs mer

 
   
(00.03, 11.05, 14.07, 20.43)

Kom trea i rally
I dag har det varit en rallytävling i Norrköping. Enda ekipaget från Skillingaryds MK var av Jari Häggman med Satu Häggman som kartläsare. De blev trea i 4 WD A-B-C Förare. (21.36)


SIS fick bara 10–10
Skillingaryds IS bowlare fick endast 10–10 hemma mot Venus. Det var en match med mycket långa resultat: 4929–4857. Jessica Aldelius i SIS var med 694 bäst i matchen. Det var alltså ingen över 700 denna dag. (21.31)


Fredag 6 november 2009
Firas i dag – läs mer


 Anton
   
(06.04, 07.52, 08.21, 14.42, 20.39, 21.39, 21.41)

SIK dam vann med 4–3
Läs mer. (21.52)


Begravningar
Dagmar Anderssons och Jan Sandbergs begravningar. Läs mer. (14.04+14.41)

Anna Andersson har avlidit
Läs mer. (09.20)


Torsdag 5 november 2009
Firas i dag – läs mer


 Seth
   
(07.09, 09.19, 12.03, 14.11, 16.16)

Tre Kronor vann i Jönköping
Det blev 4–3 för Tre Kronor mot Tjeckien i Kinnarps Arena i Jönköping. Det handlade om Karjala Cup. Ljungbysonen Mattias Weinhandl gjorde ett av de svenska målen och han spelades fram av HV-grabbarna Johan Davidsson och Martin Thörnberg. Målvakten Stefan Liv, HV71, noterades också för en målgivande framspelning. (21.43)


Onsdag 4 november 2009
Firas i dag – läs mer

   

     
(06.37, 07.11, 10.24, 12.27, 16.08, 18.55, 20.16)

Erik Hamrén är klar nu
Nu har Svenska Fotbollförbundet gjort klart med en ny förbundskapten i fotboll. Det är Erik Hamrén som tillträder men parallellt kommer han att till och med augusti nästa år fortsätta att träna norska Rosenborg. (22.39)
Tisdag 3 november 2009
Firas i dag – läs mer

 
 
(00.05, 08.11, 13.01, 16.20)

Pillo flyttar hemTidigare fotbollsproffset Michael ”Pillo” Svensson lämnar före jul England för att åter bo i Sverige. Det blir inte födelseorten Skillingaryd men väl Halmstad. Det berättar VN. (09.29)


Nu fryser det igen på Movalla
Det har varit problem med isen på Movalla men nu fryser det ordentligt. Det innebär med största sannolikhet att dagens aktiviteter ska kunna rulla på i vanlig omfattning. (09.22)

Måndag 2 november 2009
Firas i dag – läs mer

 
 Victor
 
(06.49, 09.14)


Elin Svedborg har avlidit
Läs mer på familjesidan. (22.11)
Ingrid Sjöbergs begravning
Läs mer på familjesidan. (22.04)

SM-hjälte på Movalla

I förra veckan var en guldhjälte från HV71 gästtränare när det var hockeycamp på Movalla. Läs mer. (20.25)

Märta Jonsson har avlidit
Läs mer på familjesidan. (13.56)

Söndag 1 november 2009
Firas i dag – läs mer


 Förlovade
   
(00.34, 10.53, 13.51)

Thomas vann i rally
I Novemberskölden i Nässjö tog SSMK en klasseger. Läs mer. (20.29)

SIK damer föll
Nu är förlustnollan spräckt för SIK:s damer. Läs mer. (14.53)

Isproblem på Movalla
Det är problem att frysa isen på Movalla och det betyder att en match och en träning i eftermiddag fått ställas in. (10.55)