Sörgårdsskolan 2009 www.skillingaryd.nu www.vaggeryd.nu Startsidan för Sörgårdsskolan

Leo och Hugo presenterade lite böcker som handlar om fotboll.
4 C ordnade bokmässa
Inlagt fredag 6 november 2009

I dag har det varit bokmässa på Sörgårdsskolan i Skillingaryd.

– Det var årskurs 4 C som anordnade den, säger Petra Ryman som är skolbibliotekarie.
Oftast går hon själv ut till klasserna för att berätta om det roliga att läsa böcker men den här gången fick eleverna själva arrangera. Sörgårdsskolans gymnastiksal hade förvandlats till bokmässa denna dag.

För andra fyror
Det var framför allt för elever i årskurs 4 A och B vid Fågelforsskolan som mässan anordnades men även föräldrar och elever från andra klasser fick chansen att vara med under den timme mässan hade öppet.

Böcker med idrottstema

Eleverna hade läst på ordentligt och kunde svara på många frågor kring de böcker de visade upp. Böcker med idrottstema hörde till det som visades men det mycket annat att välja på.

Text: Per Bunnstad
Foto: Thomas Jensen

Nils, Olle och Jonas hade böcker att visa.
Gustav visade böcker om Alex. Det är nog inte så otroligt att Gustav själv idrottar en hel del.
Det var böcker som gällde denna dag. Inte en enda dator syntes till så långt ögat nådde.
Böckerna lockade både elever och föräldrar. Det var alltså bokmässa i Skillingaryd, om än något mindre än den stora som varje år hålls i Göteborg.
Det kom ävenen del föräldrar för att se vad som hände på Skillingaryds egen bokmässa.
Julia och Lisa, två tjejer i fyran vid Sörgårdsskolan.
Många fanns på plats för att slå ett slag för ökat bokläsande.
Den stora finalen på boktiteln är kanske lockande.
Jack, Viktoria och Albin hörde till dem som visade böcker.
Tjejerna var riktigt glada.
Isabelle, Ida och Emmelie går alla i fyran.
Sörgårdsskolans gymnastiksal var förvandlad till bokmässa.


Polisman Birger Rohdin berättade om hur polisen arbetar och barnen lyssnade mycket intresserat och hade väen många frågor.
Fritidshemmens dag
med poliser och polishundar
Inlagt 12/5 2009

På Sörgårdsskolan firades i dag Fritidshemmens dag.

Det var barn från fritidshemmen i Skillingaryd, Klevshult och Åker som var inbjudna till festen. Den bestod bland annat i korvätning men framför allt besök av två poliser med sina polishundar.

Tar bovar
Birger Rodin visade hur duktig hans hund är att ta fast en bov och senare fick barnen träffa den egentligen mycket snälla hunden. Birger berättade också och visade vad en polisman har på sig. Det blev dessutom tillfälle att ställa frågor.

Per Bunnstad

 

Heta känslor på Sörgårdsskolan
Inlagt 20/1 2009

I kväll har det varit ett möte med föräldrastyrelsen på Sörgårdsskolan. Känslorna var heta och åsikterna många.

Höstens ”problem” är en väldigt stor barnkull som då ska börja på Sörgårdsskolan – hela 35 barn. Att detta är för många i en och samma grupp är alla överens om, men det finns inte plats på skolan för att kunna dela upp dem i två grupper.

Tvångsflyttas...
Ett förslag är att några av barnen ska ”tvångsförflyttas” ned till Fågelforsskolan, ett annat förslag är att höstens femteklassare ska flytta ned ett år tidigare – ett tredje och det som föräldrastyrelsen är mest positiv till, är att Gamla Sörgårdsskolans lokaler används. På grund av besparingar på – 1 % under detta läsåret och 2 % under nästkommande – finns det inga pengar till att hyra dessa, än mindre göra de nödvändiga upprustningar som krävs.

Ohållbar situation
– I kväll fick vi också helt nya siffror jämfört med i fredags som visar att detta problem inte enbart gäller för hösten utan de kommande fyra åren – nästa år är det 31 barn som ska börja i förskoleklassen på Sörgårdsskolan, 2011 är det 28 och 2012 är det 29 barn som det ser ut i dagsläget. Situationen är alltså ohållbar och en mer långsiktig lösning krävs, säger Elin Ljungqvist som var en av dem som var med på kvällens möte.

Kontakta politiker
Representanter från föräldrastyrelsen kommer under morgondagen att ta kontakt med ansvariga politiker och bjuda in dessa till ett öppet möte och det är akut, eftersom beslut om hur man ska lösa höstens situation ska tas innan sportlovet under vecka 7. Det kommer också att lämnas in en skrivelse till berörda politiker.

Inte medvetna
Många föräldrar är inte medvetna om att detta gäller även kommande år och alltså kan drabba även deras barn, vilket det ju gör på både Sörgårdsskolan och Fågelsforsskolan där grupperna är stora redan nu.

Stor grej...
– Vi hoppas givetvis att detta ska bli en ”stor grej” för att få upp allas ögon för detta och framför allt politikernas och beslutsfattarnas så klart säger Elin Ljungqvist.