Arkivens Dag 2008 – Nöje
Östbo Historiska Sällskap
Östbos startsida www.skillingaryd.nu www.vaggeryd.nu


Arkivens Dag i biblioteket i Skillingaryd lördag 8/11 kl. 10.00–13.00


Här finns text och 20 bilder från utställningsdagen


Siv vann tipset
Inlagt 8/11 2008
Nio av totalt 32 som deltog i tipspromenden hade alla rätt. Närmast på skiljefrågan var Siv Jonsson som därmed vinner förstapriset. Lottade priser vans av Knut Jönsson och Stig Ericson. Vinsterna skickas ut.
Rätt rad: x1x 2x1.
Rätta svar: 1943, Joel Henningsson, 1953, Måndag, Tapio Weiström, Lennart Elgehammar.
Skiljefrågan: 1 juli 1991.


Beach Walkers, Opus 7 med flera orkestrar finns här (länk till annan sida)

Christer har ordnat dans i Skillingehus i 20 år (länk till annan sida)

Folkdansarna finns här (länk till annan sida)

Folkets Park finns här (länk till annan sida)

Famedans/showdans (länk till annan sida)

Föreningsalliansen (länk till annan sida)

Knutsdans (länk till annan sida)

Keld dansar och ler (länk till annan sida)

Lars-Uno med Beach Walkers och Saturnus a go go (länk till annan sida)

Micaela dansar linedance (länk till annan sida)

Terra Nova (länk till annan sida)

Övrig dans – många bilder (länk till annan sida)

Dans och dansställen på Arkivens Dag 2008
Inlagt 20/10 2008
Årets tema på Arkivens Dag över hela landet är Nöjen.
I Östbo Historiska Sällskap har vi valt att koncentrera oss på dans och dansband men har även med lite annat.
En del av det vi samlar in presenterar vi här nedan men det blir mycket mer på själva utställningen.
Vi kommer att berätta om Folkets Park, Skillingehus, Lägerhyddan och andra danslokaler men också om olika orkestrar. Dessutom om folkdansföreningen med mera. Vi kommer också att ge ett litet smakprov på Sten Sture-spelen 1953.
Hjälp oss gärna med tidningsklipp, minnen eller bilder. Kontakta oss: Ingrid Gunnarsson 70731, Inger Carlsson-Remnemark 70910 eller Per Bunnstad 070-213 14 66. Eller e-post: info@skillingaryd.nu

 

Lokal 50-talsgrupp från Skillingaryd
Inlagt 3/11 2008
Rythmic Swingers. Från vänster: Lennart Elgehammar, Karl-Gustaf ”Knatten” Gustafsson, Gösta Sönne, Kurt Elghag, Sigvard Jarl, Seth Weijhed och Åke ”Gjutarn”.
Det kommer lite text här senare


Skillingehus – ett nöjespalats
Inlagt 26/10 2008
Skillingehusdanserna var något som var riktigt på modet på 1970-talet och 1980-talet och för tio föreningar en riktig guldgruva.

Det var 1971 som Skillingehus stod helt klart, alltså strax efter kommunsammanslagningen. Tio föreningar gick då samman i en föreningsallians. Det var tre sektioner ur SIS samt lite andra föreningar från Skillingaryd och Vaggeryd.
Premiär var i september 1971 och här intill ser vi orkesterprogrammen från det första året och från 1975–76, som undertecknad sparat.

Bilder saknas...
Inom Östbo Historiska Sällskap tar vi gärna emot program, fotografier och liknande, om än bara att få fotografera av.
Vi har tyvärr mycket tunt med bilder från danstillställningarna och sådana är vi särskilt intresserade av.

Helt fantastiskt
För den som var ung på 1970-talet var Skillingehus något helt fantastiskt. Undertecknad som då bodde på Södra Järnvägsgatan 6 – tornhuset invid järnvägen – var det nästan så nära det kunde bli.

Dansbandsmusik
Dansbandsmusik var populärt på 70-talet och det är den även i dag. Själv brydde jag mig inte särskilt mycket om musiken utan det viktiga var tjejerna. Man var ju kille i 20-årsåldern men ganska blyg sådan. Fast en och annan dans blev det och en och annat pratsund med de trevliga tjejerna.

Kända orkestrar
Orkestrarna som ses här intill var då det bästa Sverige hade att erbjuda. Det var topporkestrar och folk kom långväga ifrån för att dansa i Skillingehus.

Hem för dansen
Själv studerade jag i ett par år – 1974/76 – i Borås men nästan alla fredagar bar det hem till Skillingaryd för att dansa på Skillingehus eller för att hjälpa till som funktionär. Och det trots att Borås ansågs vara den bästa platsen av alla för killar som sökte tjejer... Men där fanns inget Skillingehus.

För mycket folk

Ibland var det till och med för många besökare och den gräns på antalet besökare som var ställt överskreds då och då. Föreningarna ville ju tjäna pengar. Någon gång var det 1.500 personer i här ett par våningar under marken. Det var nog inte många som tänkte att det skulle kunna utbryta eldsvåda och vilka följderna då skulle kunna bli.

Ganska lugnt

Dessbättre skedde det aldrig någon brand och det var faktiskt ganska lugnt både i Skillingehus och utanför. Det var sällan polisen fick gripa men en och annan fylla och ett och annat slagsmål förekom.

Nöjespappa
Den första nöjespappan var Joel Henningsson från SIS. Han var duktig på att organisera och han hade också många goda medhjälpare. Senare var det Sven Lundgren från VSOK som ledde verksamheten.

Kjell var kassör
Kjell Eriksson i SIS Ungdomsavdelning var hela tiden kassör och därmed sagt att det var ordning och reda på finanserna. Föreningarna fick då och då utdelning och det blev rejäla överskott. Man kan jämföra med hur det var när bingolotto kom.

Mycket arbete
För föreningarna var det en hel del arbete. Bland det mer jobbiga var att bära ned orkestrarnas alla instrument. Det fanns ingen hiss på den tiden – den har tillkommit på senare år. Sedan fick man bära upp allt igen...

Det var också flera andra uppgifter för föreningarna: ordna serveringen, svara för garderoben, sälja entrébiljetter...

Även om det var en del jobb så var det också roligt. Det var fin gemenskap och många dansentusiaster bland föreningsmedlemmarna tyckte det var kul att få en pratstund i kanske fikarummet med dansbandsmedlemmarna.

Här finns en artikel om danserna 1980












Dans i Mölnarp
Inlagt 20/10 2008 (bilden 21/10 2008)
Roland Gustavsson i Linneryd har en del minnen av danserna i Mölnarp.

Nog har det väl dansats även i Tofteryd?
– Jodå, säger Roland ”i Linneryd” Gustavsson, som bor just i Linneryd.

Det var i Mölnarp, vid Näset som det dansades förr.
– Det var SLU som arrangerade och det var under cirka tio år kring 1960, berättar Roland som i dagarna fyllt 80 år.
Dansbanan snickrade man själva ihop av en del lämmar. Det var olika sektioner som sattes samman.
– Danserna hölls nog bara på midsommarafton och platsen är där Anders Svensson byggt hus nu, berättar Roland.

SIS tog över
Efter några år slutade SLU med danserna och Skillingaryds IS tog över.
– Vi hade haft midsommarfester i hembygdsparken men intresset blev mindre och då testade vi vid Näset, alltså mitt ute i skogen, säger Alice Nilsson som var ordförande i SIS Damklubben på 1960-talet.

Kanske i fem år
Hon är lite osäker på i hur många år SIS hade danser där men det var nog i kanske fem år.
– Alla ställde upp och jag minns att Herman Jarl och Birger Ekström var ordningsvakter, säger Alice.

Senare på dagen
Frisksportarna hade sin midsommarfest på dag men senare på dagen och kvällen lockades många till arrangemanget ute vid Näset.
– Vi hade lotterier och mycket annat. Det var en riktig festplats. Men det var mycket arbete då man fick köra ut allt som skulle användas till platsen och efter något år blev det svårt att få folk att ställa upp, minns Alice.
Vad som hände med själva dansgolvet är osäkert, men troligen såldes det till någon.
Alice tror att SIS gick tillbaka till fester i hembygdsparken men är inte riktigt säker.

Logdans i Studstorp...
Roland Gustavsson berättar att det i övrigt varit ganska dåligt med danser i Tofterydsbygden.
– Men jag tror att det någon gång var logdans ute hos Allan Friberg i Studstorp, berättar Roland.

I PO:s Lada
I PO:s Lada i Nåthult har det på senare år varit en del dans. Här har det varit kurser i linedans men också givetvis en hel del dans i samband med Tofterydsrevyn.

Hjälp oss
Den som har mer upplysningar och även bilder är välkommen att kontakta oss per telefon 070-213 14 66 eller e-post: info@skillingaryd.nu.

Per Bunnstad


Beach Walkers bildades 1963
Inlagt 20/10 2008
Beach Walkers var en musikgrupp i Skillingaryd som startades 1963 av Tapio Weiström, Glenn Johansson, Lars-Uno Axelsson, John Larsen och Arne Malm.

Gruppens utseende ändrades flera gånger efter det att Tapio slutade 1968. Bland dem som medverkade de sista åren var Inge Fredén, Jönköping, Lennart Jönsson, Vaggeryd, Clifford Ling, Vaggeryd, Lasse Hofner, Jönköping, Olle Gustavsson, Värnamo, Kent Andersson, Jönköping och Stefan Cadebratt Gnosjö. Beach Walkers lades ned kring 1970 men återuppstod för en spelning på Movalla hösten 2000. Detta skedde i samband med en konsert med Robert Wells och Beach Walkers var då förband.
Läs mer om Beach Walkers här.

Saturnus a go go
Inlagt 20/10 2008, kompletterat med medlemskort 21/10 2008
Kring 1966–67 fanns det i Skillingaryd under en eller ett par säsonger ett diskotek som kallades ”Saturnus a go go”.

Lokalen var då nästan helt nya Saturnuskällaren. Det var några killar i Skillingaryd som arrangerade och det var disko till musik av Tages och andra orkestrar. Kanske fick 100 personer plats och det var mycket gemytligt.
Själv minns jag de goda hamburgare som serverades där och som nog aldrig blir så goda igen. Här kan dagens alla hamburgerställen gå och slänga sig i väggen.
Sedan när det var slut vandrade man hemåt och en och annan gång gick man som blyg tonåring och pratade med någon tjej men några skamliga förslag fanns inte på den tiden. Tur var kanske det.

Per Bunnstad