Beach Walkers och Opus 7 www.skillingaryd.nu Till startsidan för John Larsen

Läs här om Skilops, Pool Winners med flera lokala orkestrar på 1960-talet (inlagt 2/11 2008)

Läs här om Lars-Uno Axelsson, bandmedlem i Beach Walkers (inlagt 8/11 2008)

Skillingaryds första popgrupp
Inlagt 2/11 2008

1963 var året då The Beatles slog igenom på allvar med Please Please Me och samma år bildades fyra skillingarydsgrabbar bandet Beach Walkers. ”Strandkillarna” nådde inte samma internationella genombrott men på hemorten var de störst.

Det var fyra skillingarydsgrabbar i åldern 15–16 år som 1963 bildade Beach Walkers, vilken året därpå kompletterades med John Larsen.
Tre av de fyra var Tapio Weiström (numera bosatt i Värnamo) på trummor, Glenn Johansson (Jönköping) på bas och Lars-Uno Axelsson (Göteborg) på klaviatur. Den fjärde var Arne Malm (Vittaryd). Lars-Uno var för övrigt gruppens ledare.

”Dansken” bor kvar
Året därpå tillkom John Larsen, även han Skillingarydsbo men med rötterna i Danmark. John är den ende som bor kvar på orten.

Lokalt bra band
Beach Walkers var så där på gränsen att slå igenom nationellt men det blev ”bara ” ett lokalt band. Inte illa det. Det viktiga var att de själva hade kul och de trivdes verkligen med popmusiken.
1968 lämnade Tapio Weiström bandet för att spela med ett annat band och trots en ombildning med nytillskott upphörde Beach Walkers året därpå. Tapio hade gått till gruppen Bohemia från Varberg och senare hade han en solokarriär.

Från Pool Winners
De två nya i Beach Walkers 1969 var vaggerydskillarna Clifford Ling och Lennart Jönsson. De hade båda spelat i gruppen Pool Winners.
Men så småningom upphörde Beach Walkers.

Bildade Opus 7
John Larsen och Arne Malm fortsatte i Opus 7 som hade NTO-lokalen i Skillingaryd som bas. Fast John var den ende från orten, Arne bodde då i Värnamo. Noteras kan att Opus 7 vann talangjakten 1971.

I NTO-lokalen
Själv har jag inte jättemånga minnen av Beach Walkers men tror att jag såg gruppen spela en gång i NTO-lokalen. Det var i alla fall musik som lockade, Beatles-fantast som man var.

Förband till Wells
Återföreningen på en konsert med Robert Wells på Movalla år 2000 var helt underbar. Om jag skriver att jag tyckte att förbandets musik denna kväll gladde mig tio gånger mer än Wells så är det kanske som att svära i kyrkan, men då gör jag det. Är man uppfödd med 60-talsmusik så är man.

Per Bunnstad

the Beach Walkers vid ett dramträdande i NTO-lokalen.
Två bilder från ett klassiskt ställe; lilla, men ack så trevliga Hörle Pump. Den var i mitten eller slutet av 1960-talet som det var pub med musik här.
Glenn Johansson basist i gruppen. Foto: Per Bunnstad, oktober 2000.
Johan Larsen vid återföreningen år 2000.
Beach Walkers från omkring 1964. Detta är ett vykort och for foto svarade Sten Remondsson. Klicka på just denna bild för en större bild
Det är John som killarna här verkar hissa.
Idrottsgatan i mitten av 1960-talet: Beach Walkers nog beredda på att ge sig iväg till en spelning.
Beach Walkers gjorde ett framträdande i en klubb i danska Vojens.
Här är Lars-Uno i centrum.
Här var en vokalissa tillfälligt med i bandet.
Beach Walkers vid en spelning på Movalla år 2000. Det var de fyra som var med från starten 1963 och John som kom året därpå, som spelade som i fornstora dagar. Det var härlig popmusik från främst 1960-talet. Foto: Per Bunnstad

 

Beach Walkers på Parketten
Inlagt 2/11 2008
En lördag i november 1968 och the Walkers på parketten.


Foto vid Långasjön i Åker
Inlagt 2/11 2008
En sommardag eller vilken årstid det nu var...
I vilket fall som helst förevigades Beach Walkers nere vid Långasjön i Åker.
det var JP-journalisten Henry Norin som fotade gruppen. Henry, med signaturen RY-IN, fotade Beach Walkers vid flera tillfällen.
Tapio, Lars-Uno, John, Arne och Glenn; Beach Walkers som man var från 1964. Fotografen Henry Norins skugga ses på bilden. Henry står lite nedåtböjd och fotar med sin lådkamera.


Beach Walkers i spelning
Inlagt 2/11 2008
Beach Walkers gjorde många spelningar i bygden och var nära att slå igenom fullt ut.
60-talet var popmusiken förlovade tid. I Sverige hade vi Shanes, Hep Stars, Tages och många andra. Internationellt var det engelska grupper som gällde med Beatles och Rolling Stones som nummer 1 och 2.

Arne Malm, en av dem som var med från starten.
Tapio Weiström, trummis i Beach Walkers som efter fem år bytte till ett annat band.
Tapio var inte bara en duktigt trummis utan han hade också en fantastisk sångröst.
Tapio gick 1968 vidare till The Bohemia från Varberg. 1971 gick Tapio med i Bosse Erlandssons Orkester från Borås.
John Larsen kom med 1964 och var faktiskt äldst i gruppen, 46:a som han var mot övriga som var födda 47 eller 48. De var ändå väldigt unga när de slog igenom. Från Metronomestudion i Köpenhamn när man spelade in skivan.
Gruppen och på affischen en ännu större musiken, John Lennon.
Lars-Uno Axelsson var gruppens ledare.



Ur VN 1969



Ur VN 1 oktober 1970 – signaturen CURTS står för Curt Svenningson

 

Opus 7 vann Talangjakten
 
John Larsen fortsatte i Opus 7.
Beach Walkers blev Opus 7
Inlagt 2/11 2008
Man kan nästan säga att Beach Walkers blev Opus 7 även om det bara var John Larsen av de gamla medlemmarna som fortsatte i denna grupp.
Stefan Cadebratt och Olle Gustavsson, två musiker som blivit kända musiker.
 
 
 
 
Kent Andersson från Jönköping som senare spelade bas i Vikingarna.