Insändare – tidigare inlägg nr 501–600   www.skillingaryd.nu  www.vaggeryd.nu  

Här är vår nya tillfälliga insändarsida som ersätter vår tidigare gästbok

Vi har nu förändrat vår gästbok = skriv gärna här men följ våra regler till höger
Vår debattsida med längre inlägg finns här
Klicka här för att skriva din insändare

Du måste sanningsenligt till oss ange allt som är markerat med * men det kommer inte att synas. Vi gör alltså precis som alla andra nättidningar och papperstidningar gör.
Du får utåt sett i gästboken vara anonym. Vi kontrollerar vid tveksamma inlägg alltid namn och adress samt ip-nummer
Nr 600
091204-1732 Maggan
Anders Orre jag får faktiskt erkänna att jag tänkte helt fel om golfbanan, det är ju vanligast att de brukar finansieras av medlemskap, i de flesta kommuner. Vidare till SIS-supporten du har helt klart för dig ni har en fin kommun men fortfarande borde ni titta på hur de personer som sköter turistbyrån och den som ansvarar för turism på kommunkontoret har för kunskaper om hela kommunen, de är inte väldiga vill jag påstå. Så till sist Linus det är väl ganska givit att bandybanan kostar pengar men det gör väl även ishockeybanan eller har inte Skillingaryd någon sådan längre. SEDAN ÄR DET VÄL MYCKET VIKTIGT ATT DET FINNS MÖJLIGHETER TILL OLIKA SPORTER.
Nr 599
091204-1636 Fotbollssupportern
Sant talat av SIS-supportern, enda vettiga inlägget så här långt.
Nr 598
091204-0837 SIS-supporter
Tycker att ni byfånar här borde växa upp. Bry er inte om norr eller söder utan kämpa för era respektive orter/intressen utan att motverka den andra. Som jag ser det finns det behov av konstgräs i både norr o söder. Gör dock inte misstaget att satsa på sjumanna utan väl elvamanna där man faktiskt kan spela dubbel så många sjumannamatcher!!!
Vilken ort som är centralort eller var den heter kvittar väl. Låt oss värna om den fina kommun vi har!
Nr 597
091204-0835 HDH
Kanske skulle ha skrivit att Vaggeryd borde vara centralorten.
Vaggeryd är större med ett bättre centrum än Skillingaryd, dessutom ligger det bättre i förhållande till Torsvik och Jönköping där väldigt många jobbar..
Nr 596
091204-0804 Andreas Orre
Klarläggande till Maggan
Till skillnad från andra anläggningar såsom sporthallar, ishallar samt bandyplaner så är INTE Götaströms Golfklubb finansierad med kommunala pengar (varken tidigare eller nu) utan drivs helt och hållet av klubben samt dess medlemmar.
Banbygget finansierades av en av kommunens största arbetsgivare som även idag äger marken som golfklubben arrenderar.
Läs mer på http://www.gotastromsgk.se/klubben/
Vi som alla andra föreningar får dock LOK-stöd för vår ungdomsverksamhet.
Nr 595
091203-2325 Linus
Hoppsan!
Vad verksamheten stannade av på denna gästbok när jag undrade över elräkningen på Vaggeryds IP.
Nr 594
091203–2325 Torsbo
Heder åt Linus iallafall som tog upp frågan om konstgräs i kommunen, hade det inte varit för han så hade nog Vaggeryd fått vänta ännu längre på en plan.
Sen hoppas jag Östen fortsätter att skriva lite oftare här.
Såna killar piggar upp.
Nr 593
091203-2232 Maggan
Jag förstår Östen att du får problem med mig som råkar se helheten vilket du tydligen inte gör. Sedan är det väl så att man har rätt att lägga in sin åsikt här om man inte överskrider de gränser som tidningen satt upp och det har jag inte gjort. Så än tänker jag skriva min käre ÖSTEN. Helt klart ska det vara så att både Vaggeryd o Skillingaryd ska ha konstgräs med tiden, men man bör börja i Waggeryd eftersom samhället har bra mycket större invånareantal. Ni i Skillingaryd har ju fått golfbanan det borde väl räcka. Jag kan fortfarande inte glömma att TURISTBYRÅN är så okunnig över sin kommun och även de styrande i kommunhuset i SKILLINGARYD när det gäller turism. Det vore bra om ni kunde lära så ni kan få dit turister för det kommer att leda till mer inkomster för hela kommunen. Hur kan det komma sig att det ska vara sådan avundsjuka mellan två orter som skulle kunna ha det så bra?
Nr 592
091203-2102 Linus
Till Tomten
Konstgräs är en förutsättning om fotbollen här i kommunen ska kunna konkurrera på lika villkor som andra klubbar. Vi i kommunen måste hänga med i utvecklingen Värnamo har redan 2 planer och i Jönköping finns det säkert 4.
Konstgräs är lika viktigt som ishall på sjuttiotalet, konstfrusen bandybana på åttiotalet.
På tal om bandybana. Är det någon som vet vad elräkningen för bandybanan i Vaggeryd kostade i november? Skulle som skattebetalare vara intressant att veta. Det vet säkert Seger.
Nr 591
091203-2101 Östen
Maggan, vi lever i nuet nu. Gliet o Jöns det var för länge sen dom spelade. Du är ju inte på 2000-talet. Lägg ner ditt skrivande
Nr 590
091203-2051 Östen
Ja du Lars Seger det är ju konstigt att en stiftelse som skött sej prickfritt sen den startades Sska behöva säga upp sitt avtal när norrstiftelsen levde över sina tillgångar. Man börja ju undra var bypolitiken är någonstans
Nr 589
091203-2049 Linus
Till HDH
När blev Vaggeryd centralorten?.
Titta på kommunens adress:
Vaggeryds Kommun
568 00 Skillingaryd
Är Uppvidinge, Mark och Ydre centralorter i sina kommuner?
Nr 588
091203-2040 Tomten
Norr och Söder vad håller ni på med? Debatt på sandlådenivå. Kan förstå att klubbar i norrland önskar konst gräs, lika så vissa klubbar i allsvenskan. Men med tanke på klubbarnas standard här i kommunen både i norr och söder, skulle dom kunna spela på en grusplan, så dom skall vara glada att dom har naturgräs att spela på. Vad skulle vara fördelen med konstgräs vara här i södra Sverige?? Svar från norr och söder önskas. Att dom har uppvärmd konstgräsplan i Kiruna kan jag förstå men här i kommunen ser jag inget behov.
Nr 587
091203-2040 Lars Seger
Var exakt är det tänkt att konstgräsplanen ska ligga i Skillingaryd? Sen vet jag inte om den ena eller andra stiftelsen är bättre än den andra, sa inte Movalla upp avtalet med kommunen? Nu slapp de betala en del av reparationerna. Ett helt riktigt beslut, ska inte behöva gå så här långt varje gång något händer med våra anläggningar! Finns nog stora möjligheter att hyra ut den ev planen till klubbar söderöver, Ljuseveka är mer än fullbokad enligt de jag pratat med.
Nr 586
091203-2040 HDH
Allvarligt talat, Vaggeryd är centralorten i Vaggeryds kommun så det är väl självklart att det mesta bör läggas där. Det är väl bara kolla på Jönköping eller Värnamo mm.
Ska Bondstorp, Hok och Byarum också ha konstgräs mm. Nej, satsa på ETT samhälle och ha bara det nödvändigaste i de andra, det är bäst för kommunen...
Nr 585
091203-1913 Östen
Ja du Lars Seger ni i norr har ju bevisat att ni inte kan bedriva en anläggning som stiftelse så nu när det bedrivs av kommunen då ska ni Ha en konstgräsplan. Nej ni i norr kom ner på jorden och försök klara av det ni har nu. Bara konstatera att i söder klara vi av hårt arbete. Men i norr är ni som fågelungar, bara gapar efter mer. Ni klara ju inte av det ni har.
Tack för mej Östen Henriksson
Nr 584
091203-1854 Maggan
Har jag missförstått eller är det inte så att kommunen heter Vaggeryd men allt ligger i Skillingaryd. Ddå är det på tiden att man börjar ändra på detta. Vi var nämligen i Vaggeryd i augusti och ringde då till Turistbyrån som ligger i Skillingaryd där de inte visste något om Vaggeryd. Detta är förskräckligt, att man har så dålig personal som inte har lärt sig något.

Jag ringde sedan upp kommunkontoret och bad få tala med den som ansvarar för turismen i kommunen – hon kunde inget heller om Vaggeryd och detta gällde Vaggerydsdagen hon sa följande; det är föreningar som har hand om detta vi har inte en aning om vad det är, ”ändå är det stora skyltar utmed vägen om denna dag”.

Vad det gäller Vaggeryd så borde fotbollsplanen ligga i Vaggeryd – det är väl väl känt att Gliet, Pelle, Jöns och Lindblad har satt Vaggeryd på kartan och låt detta fortsätta. Nu i framtiden blir det även känt för sin TRAVBANA men innan dess hoppas jag att någon ser till att det kommer till att finnas ett hotell med övernattning i samhället så man slipper åka flera mil för att äta och sova. Eftersom det är många företag i samhället måste det kunna gå att driva något sådant. Vi åker till Vaggeryd minst fem-sex gånger per år och vill gärna övernatta för att kunna återuppleva gamla tider. Detta kan vi inte göra för då måste vi ligga i Hook eller Skillingaryd och det vill vi definitivt inte göra. För oss är det Vaggeryd som gäller.
Jag har en önskan att alla Vaggerydsbor skulle ena sig så ert samhälle också kunde synas och låt er inte trampas på. NI HAR MÅNGA DUKTIGA PERSONER I BYN.

Nr 583
091203-1637 Carl Sandahl
2 st konstgräsplaner i kommunen? Jag tycker att det är mycket bra att kommunen nu har börjat satsa pengar på ungdomarna och föreningslivet, det här behövs!
Nr 582
091203-0713 Fotbollssupportern
Seger, förstår inte detta: ”För det verkar ju vara så att ju bättre möjligheter och planer man får, desto mindre ungdomsverksamhet blir det i södra kommundelen.” Syftar du på fotboll, ishockey, boule eller kanske innebandy?
Nr 581
091203-0711 Lars Seger
Hoppas och tror att de av dig Linus uppräknade politikerna från södra kommundelen inte alltid delar din uppfattning! Föreslår än en gång ett studiebesök i norra kommundelen så du informerar dig om sakers belägenhet. Dina argument är ju på dagisnivå, vakna upp ur ditt norr/söder jämförande och inse att 2010 snart passerat. Slutdebbaterat för min del i detta ämne med hänvisning till ovan!

Nr 580
091203–0644 SIS-supporter
Fint om det kunde bli plan på Movalla men Linus argument köper jag inte. Elvamanna är naturligtvis suveränt, allt annat kan man glömma.

Nr 579 091203–0644 Linus
Ja du Seger du förnekar dig heller inte. Det du citerade mej var svar till en viss Kalle. Ni i norr skall väl inte tro att vi i söder anser att det bara är en tätort när det bara är vi som bygger på mitten. För några dagar sedan var det någon i norr som klagade på järnvägen. Är det då lämpligt att bygga en fotbollsplan där. Måste finnas andra platser att lägga en plan på.
För går detta förslag igenom så kommer det säkert klagomål om järnvägen om 10 år. Trots att järnvägen låg där för över 100 år sedan.
Vi ska ha en konstgräsplan i kommunen. Det ska vara en 11-mannaplan, ligga på ett bra ställe, där det inte behövs något staket, och det ska vara någon som driver planen med lång erfarenhet av idrottplatser.
Tror nog att att de flesta av kommunens invånare tycker detta förutom Seger, Thore Olsson, Torsbo och Stefan Ottosson
Nr 578 091203–0644 Torsbo
Så dom flera skälen är att SIS ligger en division högre än WIK nästa säsong, samt inget staket kontra staket?
Det där med bästa lag har ju ändrats i stort sett varje år, så det är ju ingen garanti att det är så som det är i dag om ett år.
Sen antar jag ju att det kommer att finnas nåns orts grind eller öppning vid den staketförsedda planen, så det ska nog funka det med, är nog snarare en fördel att ha staket runt, speciellt som Seger redan påpekat att det går en järnväg nästgårds.
Sen kan jag hålla med om att det vore bättre med än elvamanna- än en sjumannaplan.
Men som du säger en så välskött förening och idrottsplats som SIS/Movalla är så fixar ni väl en egen plan?
Ni har väl kvar era ”Pillo-pengar” och uppfräschandet utav klubblokal fixade ni ju även det med bravur.
Tveksamt om WIK skulle klara av det.
Nr 577 091203-0644 Lars Seger
Ta reda på fakta Linus! Den eventuella konstgräsplan blir lika inhängnad som Movallas, dvs skydd mot i IPs fall en järnväg. I Skillingaryd är det mot E4an. Jag är övertygad om att du får nyttja Vaggeryds IP nästan när du vill. Men gör dig inte dum och tro det går hem! Att bry sig om att för närvarande bästa klubben ligger i Skillingaryd är ju bara tramsigt och inte förenligt med kommunallagen, där skall alla föreningar likställas. Du som KF-ledamot borde veta detta. Det är bara att gratulera om ni får en konstgräsplan också. För det verkar ju vara så att ju bättre möjligheter och planer man får, desto mindre ungdomsverksamhet blir det i södra kommundelen.
Nr 576
091202-2306 Götaforsbon
Så, nu kommer även Movalla o med elvamanna. Får väl kanske ändra min röst nu. Låter ju mer genomtänkt än en sjumannaplan. Vore det inte för Linus bypolitik skulle jag också föredra den satsningen men som sagt, knepigt...
Nr 575
091202-2251 Linus
Till Torsbo
Flera anledningar att den skall ligga i Skillingaryd. Kommunens bästa fotbollslag finns här och vi i Skillingaryd inbjuder alla till att nyttja planen. Vi bygger inga staket som tydligen är viktigt i Vaggeryd.
Förslaget kom härifrån, men Movalla IP har ingen kommunstyrelseledamot och någon ordförande i kfn. Däremot har de med bravur lyckats driva en idrottsplats i 30 år. Det kan man inte säga om andra.
Jag ställer frågan till Torsbo. Varför ska vi bygga en inhägnad sjumannaplan norr om Götafors när vi kan bygga en öppen 11-mannaplan i Skillingaryd.
Håller med Carl Sandahl, ska det göras en plan ska det vara en 11-manna.
Nr 574
091202-2243 Lars Seger
Du förnekar dig aldrig Linus! Trots allt så måste väl även du fatta att staketet är för att inte någon skall komma upp på järnvägsspåret! Du vet ju inte ens var på IP planen ska ligga! Skogen är nerfälld och platsen är redan klar. Sen detta var folk väljer att bosätta sig har du väl ändå inte med att göra? Citat; det byggs travbana, Fenix, industrier och villor... Att tycka folk tydligen bara skall bygga i södra kommundelen är ju en intressant tanke i sann socialistisk anda. Du kanske skulle göra ett studiebesök i den norra kommundelen och titta var saker & ting är belägna? Annars kan du se på TV3 13.25 på Lördag, namnmässigt mycket passande program för folk som fortfarande tror att kommunen består av 2 delar!
Nr 573
091202-2208 Torsbo
Är det av någon speciell anledning som en konstgräsplan är mer passande i Skillingaryd än i Vaggeryd?
Nr 572
091202-2206 Linus
Staketet ligger och väntar på uppsättning skriver Seger. Jaha en konstgräsplan i Vaggeryd ska inte bli tillgänglig för andra föreningar och allmänheten. Seger avslöjar sig själv, vet inte om han talar för WIK, när han säger att staketet väntar på uppsättning. Det är nog bara i Vaggeryd det måste vara ett staket kring en 7-mannaplan.
Detta verkar 80-tal då inte dåvarande Byarums IF fick spela på a-planen i Vaggeryd
Nr 571
091202-2204 Linus
Ja du Kalle. Man kan tro att du är Kalle Anka. Skillingaryd och Vaggeryd vuxit ihop. Du nämner skillingarydsföretagen Vattenskärteknik och Stackes som har gått norrut. Visst i Skillingaryd har det jobbats med att växa ihop. Men vad gör man i Vaggeryd? Där går man norrut när man bygger. Fenix, travbana, industrier, villor och mycket annat. Och nu det senaste konstgräsplanen. Är det en gemensam ort som Kalle skriver så ligger väl planen helt fel.
Nä du Kalle snacka inte om sammanväxta orter när allt skall ligga norr om Götafors.
Nr 570
091202-2203 Carl Sandahl
V arför inte köra på en 11-mannaplan när man ändå är i farten?
Nr 569
091202-2122 Kalle
Men snälle lille Linus... har du inte fattat än att Vaggeryd och Skillingaryd är en gemensam tätort i kommunen Vaggeryd som har vuxit ihop med Stackes Hydraulik och Vattenskärteknik och den nya Båramoterminalen, där finns inga gränser längre , Vaggeryd och Skillingaryd är en tätort i kommunen Vaggeryd.
Nr 568
091202-1812 Linus
Ja vad är ja? Jo nu är jag hemma, kunde inte vara på fullmäktige i måndags efterson jag var på resa.
Nog blev jag riktigt förvånad när jag hörde att det skulle bli konstgräs i Vaggeryd. Ett förslag som jag inte hört talas om.
Men nu är det så att jag inte är ensam i fullmäktige. Om vi tar ledamöter från södra kommundelen så fråga vad Lennart "Putte" Pettersson, Lars Ljungkvist, Marita Bengtsson, Sture Filipsson, Håkan Svensson, Sonja Kling, Gullvi Alkemark, Robert Alkemark, Anneli Borgström och Sven-Olof Karlsson tycker om konstgräs i Vaggeryd, det är ledamöter som gärna inte ställer sig upp i talarstolen.
Andra skillingarydsledamöter som ibland ställer sig upp, även om det är sällan, är Anki Hallinder, Kenth Williamsson och Christoffer Flod. Vad tycker dom.
Vad tycker skillingarydsborna Lars Ljungkvist och Magnus Johansson som sitter med i kultur- och fritidsnämnden? Vet inte om det är några fler skillingarydsbor där.
Helt klart har Vaggeryd mycket duktigare politiker. Vet inte om ett söderparti är det rätta men mitt råd till skillingarydsbor är att engagera sig så att inte Vaggeryd tar allt från oss.
En konstgräsplan ska ligga i Skillingaryd punkt slut. Mullvadsarbete och kontakter ska inte alltid löna sig.
Nr 567
091202-1147 Lars Seger
Ta reda på fakta innan SIS supporter angående idrottsplatsen i Vaggeryd! Inte en enda mer än kommunens representant Tore Olsson från Kultur O fritidsnämden är med i K o F! Stiftelsens ordf Stefan Ottosson sitter i kommunstyrelsen och handar icke våra idrottsplatser, detta gör K o F! Skillnaden kan ju vara att marken redan är klar för en konstgräsplan i Vaggeryd och så har varit ett tag. Detta är frukterna av ett mödosamt arbete med att utveckla våra gemensamma anläggningar vi har i kommunen. Sen är det ju så att det tar inte så jättelång tid att ta sig till Vaggeryd från Skillingaryd elller hur? Det var väl inte så många Vaggerydsbor som ”klagade” när ni i Skillingaryd fick en ny sporthall? Just det, en kommun med 2 sk centralorter. Då gör man saker tillsammans vare sig man gillar det eller ej!
Nr 566
091202-0807 SIS-supportern
Så typiskt av Vaggerydsborna att ta tag i det här som SIS började lansera. Bara för att ni styr i politiken måste ni ju inte ta över precis allt. Det är dags för Linus att bilda ett söderparti för snart är måttet rågat. Linus föreslog konstgräs i Skillingaryd men det sa vaggerydsvänliga fritidsnämnden nej till o i stället satsar man en halv mille på Vaggeryd... Det är ju samma politiker i ledningen i nämnden som i WIK med idrottsplats. Var är du Linus?
Nr 565
091202-0807 Lars Seger
Läs hela mitt inlägg innan ni börjar med det vanliga om att vi inte har råd att vårda våra gamla osv. Kan lugnt påstå att det är inte nu som det är aktuellt. 5-10 år fram i tiden möjligen. Sen undrar jag om kommunens äldre/gamla får så dålig vård som det alltid påstås? Att det är "fattiga" som bor på hemmet är ju statistiskt riktigt, i verkligheten är ju inte alltid så. ju mer förmögenhet vårdtagaren har, ju mer betalr man ju för boende/vård. Vad visar att de äldre har sämre vård än i andra kommuner? Kan ha missat detta, ge mig gärna exempel på i så fall vad.
Nr 564
091201-2313 Uska
Skandal att ni pratar om bandyhall o konstgräs när vi inte har råd att vårda våra gamla. Skäms på er!!!
Nr 563
091201-2311 Lars Seger
Det är ju faktiskt så att skogen är huggen, staketet ligger och väntar på uppsättning. Sen är det ca 200 m till omklädningsrum, vilket inte är fel! Tänk lite visionärt för en gång skull, en uppvärmd konstgräsplan som kan användas hela vinterhalvåret? Fullt möjligt om man kan lösa finansieringen av en bandy/evenemangsarena på IP. Lite visioner måste man ha, utan visionärer och entreprenörer hade vår kommun knappast inte funnits på kartan kan man säga. Vem trodde på en travbana på 80 talet? Just det, tack vare visionärer och engagerade personer samt ett framåt näringsliv/kommunledning så finns den här och utvecklas så sakta som planen var. När konjunkturen vänder så kanske medlen finns för en bandyhall som det inte bara spelas bandy i som en del tycks tro.
Nr 562
091201-2050 Götaforsbon
Du tomten, även jag beklagar att den läggs vid IP, vi har (hade) en bra plan förr här i Götafors. Vore bättre att ställa den i ordning med gräs så vi får nåt i vår del också. Sen Tomten, givetvis måste den vara i norr där det bor flest o vi har också nåt som ni saknar i söder, smarta politiker :)
Nr 561
091201-2035 Tomten
Jaha, Linus konstgräs till Vaggeryd??? Skulle inte vi ha det i Skillingaryd – eller??
Nr 560
091201-1504 Göran Pettersson
Hörde på nyheterna att 72.000 personer lämnat Svenska Kyrkan senaste året och det är klart att om man inte lever ett religiöst liv finns det lite pengar att hämta hem. Kyrkoavgiften varierar och begravningsavgiften måste vi alla betala men det handlar om cirka en procent av inkomsten. Tjänar man 240.000 kr om året blir det 2.400 kr på helåret eller 200 kr i månaden
För att bevara konstnärligt utsmyckade kulturhistoriskt värdefulla kyrkobyggnader får kyrkan
statsbidrag.
Nr 559
091201-1304 Alexander Hjelm
T ur att drt snart är jul så man kan få en sig en redig skinkebit! Allvarligt talat så tycker jag inte heller det är bra det som händer med grisarna men det är ju alltid något sådant som uppdagas när det är dax för jul eller något annat.
Nr 558
091201-1252 Tuula
Jag vill inte köpa julskinka från någon av dessa tortyrbås!
Det är absolut inte acceptabelt att behandla djur så här,för att vi ska bli mätta.
Tvinga dessa stackare som knappt är vid liv, att äta av sina döda vänner.
Läste nu i tidningen ”Över 40 av 90 grisgårdar som Scan stängde av i förra veckan efter skandalen med vanvårdade djur får nu grönt ljus igen av köttjätten för leveranser av slaktfärdiga djur” Bara dom gör lite mindre justeringar...
Märkligt tycker jag.
Läser också i tdningen ”I fredags enades grisbranschen om att införa en certifiering av alla grisföretag. Certifieringen ska göras av en oberoende part som ska kontrollera djuromsorg och livsmedelssäkerhet på de gårdar som ansluter sig till systemet”
Då ska det banne mig skötas också! Och inte bara bockas av i farten för att tid är pengar!
Frågan är då och ett dilemma:
Om vi ska köpa julskinkan, vartifrån ska den komma?
Svensk kött är ju inte världsbäst som många trott.
Ska vi köpa transporterade grisar från utlandet?
Hur funkar det för miljö och djur?
Var ser jag på märkningen att djuret behandlats väl?
Och, kan jag lita märkningen?
Nr 557
091130-1954 Tomten
Vad duktiga vi svenskar är tror vi. Ligga på dunkudde skall vi inte göra, med tanke på gässen som plåckas levande på dun. Men äta julskinka kan vi göra, eller kan vi det ,med tanke på djurhållningen??????
Nr 556
091129-1927 Fritänkare
Såg angående skolans uppmärksammande av advent/lucia i Skillingaryds Arena att frikyrkopastorerna skulle ha en dialog med skolledningen till nästa år så då får jag väl ha en dialog med Skolinspektionen och därefter ett samtal med rektorn.
Får nog också börja intressera mig mer för ämnen som religionskunskap och biologi.
Humanisterna vill ju att samhällets funktioner som ex skolan ska vara sekulära dvs ickereligiösa men det finns även en hel del kristna och muslimer som också vill detta för det är ju först när religionen är en privatsak som det blir verklig religionsfrihet.
Kom ihåg; Gud finns inte – njut av livet!

Göran Pettersson, Skillingaryd, ateist och medlem i Humanisterna
Nr 556
091129-2020 Tomten
Free speech vilken våldtäktsman tänker du på, dom i Borås, eller vem?? Tror du menar det som hände här i Skillingaryd, många undrar vad som händer när inget händer. Har dom lagt ner utredningen eller?
Nr 555
091129-1855 Free Speech
Hur går det med sökandet efter våldtäktsmannen?
Det verkar ju knappt finnas intresse för att detta sjuka as ska få sitt straff.
Nr 554
091129-1853 Ann
Till 550!
Orsaken till att man klagar på järnvägstrafiken nu, är att det de senaste veckorna kört förbi tungt lastade godståg några gånger per dag! Frågan är om SJ ersätter ev krossat glas och porslin, för det skallrar i vitrinskåpet när tåget passerar! Man bara väntar på att något ska krascha! Tydligen är det så också, att tåget måste stanna för att vänta på signal, vilket gör att det får ta i ”för kung och fosterland” i uppstarten!
Nr 553
091128-1954 Marrows
En liten fråga ang. hastighetsskyltarna utanför Vaggeryd!
Är det så att vägverket kan skylta om med olika hastigheter beroende på från vilket håll man kommer ifrån?
Åker man ut från Vaggeryd mot Byarum och mot motorvägen står det 70 skyltar hela vägen....MEN kommer man från motorvägen mot byarum och Vaggeryd då är det 80? Kan det vara så har aldrig sett detta innan!!??
Blir bara fundersam.....men jag tycker det är bra med påminnelse skylten innan man kommer in i Vaggeryd....50 skylt med 250 meter under!
Nr 552
091127-1759 Ateist
Själv bryr jag mig inte om nån religion men ni som är vana vid en sån tycker jag kan få fira bäst ni vill. Vill vi inte ha med våra barn så kan de ju hitta på nåt annat under tiden. Då blir vi ju alla nöjda o glada :)
PS rektorer, lyssna lite på oss föräldrar
Nr 551
091127-1728 Alex
Citat Mona Sahlin: Jag tror att det är det som gör så många svenska så avundsjuka på invandragrupper. Ni har en kultur, en identitet, en historia. Och vad har vi?
Ja, vad har vi när vi inte får fira våra traditioner längre.
Nr 550
091127-1727 Linus
Läste här på Skillingaryd. nu att en boende på Smedbygatan i Götafors klagade på bullrande järnvägstrafik. Vad jag vet så öppnades järnvägen där 1880, det vill säga för 129 år sedan.
Tror knappt att den klagande kom före, järnvägen fanns nog innan den klagande personen och han eller hon har förmodligen flyttat dit på egen vilja. Vi är många miljömedvetna som vill satsa på järnvägen i stället för att slippa alla långtradare på vägen.
Det är betydligt enklare om den klagande personen flyttar än att flytta på järnvägen. Den har trots allt legat där i 119 år.
Nr 549
091127-1306 Pernilla
Nä nu måste jag lägga mig i debatten ang adventsfirandet i kyrkan. Skolledningen i Skillingaryd skyller på lokalhyra och religionsfrihet som råder i skolan.
Då måste jag få fråga hur det kommer sig att muslimska flickor bär slöja under skoltid, att inte muslimska flickor deltar på simundervisningar och att de muslimska barnen får specialkost i skolan?
Handlar inte dessa saker om religion?
Jag tycker det är viktigt att värna om de svenska traditionerna. Jag är själv inte religiös och inte konfirmerad men jag vill att mina barn får ta del av det som hör till advent och julfirandet.
När den muslimska fastan var slut ”Eid al Fitr” var det elever som fick ledigt från skolan pga fest. Ytterligare en sak som handlar om religion.
Har någon egentligen frågat vad eleverna med invandrarbakgrund tycker? De kanske vill ta del av de svenska traditionerna.
Nr 548
091127-0832 Lars Seger
Håller med dig Arne Anka allt i detta stort sett allt i ditt senaste inlägg! Det är precis det jag menar hur man gör vid advent i andra kommuner. Finns inte en chans att jag sätter emot dig angående SD inträde i riksdagen. Finns bättre sätt att bränna 1000:- på. Frågan är hur man skall göra för att inte få in dem? Att göra som de etblerade partierna och sticka huvudet i sanden och inte ta debatten är ju bara tragiskt. På denna sida får det ju tex inte diskuteras över huvud taget för då är det rasistiskt. Att tro att detta funkar är att tro på mycket. Det är 2010 och inte 1980 som valet är. Information/valpropaganda är så mycket enklare att få ut i dag, ett tryck på datorn så vet alla vad som sägs i princip. Då tycker jag det är mer ärligt att ta debatten på ett sakligt och demokratiskt sätt! Vi som tror på ett demokratiskt samhälle med allas lika värde har lite att göra framöver i debatten. Gör vi inte det nu så är risken mycket stor att integrationen blir valets huvudfråga, det tror jag inget riksdagsparti är intresserat av. Sen kan man ha synpunkter på hur det sköts i dag när det gäller olika kulturer osv. tex adventsfirande. Man kan ju prova med att prata med de som har en annan livsåskådning än den kristna och höra vad de tycker. Tvivlar starkt på att någon har gjort detta när det gäller adventsfirandet. Komnunikation är ju aldrig fel att pröva.
Nr 547
091127-0722 Arne Anka
Ett mer politiskt korrekt svar av rektorerna får man leta efter. Att skylla på hyran för kyrkan var ett ruttet lågvattenmärke. Och varför ens skriva att "ingen har hört av sig", o "inga reaktioner". Varför är alla så upprörda då om inte någon bryr sig?

Att ta bort religion i en religös högtid, seriöst, hur mycket skit har ni i huvudet? Speciellt när Björklund förra året gick ut och sa att det inte var några problem alls att fira i kyrkan så länge det inte bedrevs GUDSTJÄNST! Mina muslimska vänner var alltid med på lucia/advent när jag gick i skolan, det var aldrig några problem. ALDRIG! Och det blir ju knappast skolverket folk sitter och kastar skit emot vid frukostbordet..

Och Lars Seger. Jag som ateist (eller i vart fall starkt tvivlande) tycker att att det är viktigt att man håller på traditioner. Lika väl som andra håller på med sina, och ska ha rätten att göra det överallt! Lika mycket rätt borde vi ha att fira våra traditioner i vårt eget land, hur vi vill, när vi vill.

Men upp som en sol, ner som en pannkaka. Jag sätter 1000 spänn på att SD kommer att göra sitt bästa val någonsin om ett år. Någon som vågar sätta emot? Kan ju nästan tro att alla styrande är SD-sympatisörer...

Nr 546
091126-2242 Lars Seger
Vill bara påminna dig Linus om att när det gäller skolans firande av diverse sk högtider är inte politiken inblandad om jag inte har helt fel. Det är rektorerna som tar de besluten. Det är 2:a året i rad som denna "adventcirkus" utspelar sig i vår kommuns sydliga delar. I norra delen har vi inte haft samma "rabalder", kanske beroende på att beslutet togs bra mycket tidigare. Jag säger som jag sa förra året: Lyssna av med de skolor i tex Jönköping hur de gör. Sen undrar jag om verkligen alla elever tycker detta är det viktigaste som händer under året? Låt rektorerna göra sitt jobb! Och det gör de bra tycker jag. Man kan ju hoppas att inte detta kommer upp nästa år igen. man får väl gratulera alla kyrkor/församlingar i södra kommundelen, för blir det inte fullt med konfirmander de närmaste åren så vore det konstigt, för så många som värnar om kristna traditioner var länge sen jag såg!
Nr 545
091126-2240 Erik
Vad är det som händer på Fågelforsskolan? Tänk när vi hade skolledare som Helmer Comstedt, Elsa Gunnarsson och Leif Kvarnström.
Det var tider det.
Jag kommer till din bössa, Linus.
Vilket larv av rektorerna att säga att man behövde betala några kronor till missionskyrkan.
Verligen lågvatten.
Tänk förr, då kunde man dra i väg med skolavslutningen till Tofteryds kyrka.Det var inte tillräckligt högtidligt i sporthallen.
Nr 544
091126-2040 Andersson
Haha det är bra Linus. Bara det inte är ett skjutjärn du syftar på angående ”bössa”! :D
Nr 543
091126-2038 Tuula
Bra idé!
Jag lovar dig Linus,om du står med bössan i hand ska jag gladeligen från min lilla inkomst skänka en peng!!
Tror nog fler gör detsamma.
Nr 542
091126-1853 Linus Persson
Oj oj. Stackars rektorer. De har inga pengar för att fira advent i missionskyrkan. Tydligen tog missionskyrkan några ynkliga hundralappar i hyra för luciafirandet förra året. Pengar som knappt täckte städ- och ljudkostnaden. Men har rektorerna räknat på vad städ- och ljudkostnaden kostar i Skillingaryds Arena?
Tror inte det!
Styrande politiker med M och KD i spetsen anslår 50 miljoner till tillbyggnad av Fenix men det finns inte några hundralappar för att hyra missionskyrkan.
Jag föreslår följande till rektorerna:
att jag förhandlar med missionskyrkan om hyresfritt.
Eller om missionskyrkan vill ha en symbolisk hyra så ställer jag mej utanför systemet, Lagahallen eller Hemköp med en bössa och samlar in till hyran
Nr 541
091126-1356 Leppy
Min cykel är borta!!!
Har någon sett min cykel? Herrcykel/ungdomscykel, fullsize
Cresent Edge 24 vxl, 3 år gammal, orange i färgen, utan stänkskärmar, Biltema bakdäck, ca 3 cm repa på stången. Någon som vet???. Saknar den...
Nr 540
091126-0715 Ljusspridaren
Bra att debatten om invandring är slut. varöfr inte besöka något Adventsfirande i helgen och även se Luicakröningen på torget i Skillingaryd.
Nr 549
091126-0655 SIS-ledare
Bra med Pillo som hedersmedlem och det finns nog fler som borde kunna bli det. Är det fler än Putte och Åke Sköld som är det i dag, plus nu Pillo?

Webbredaktören svarar: Nej, de är just de SIS-ledaren nämner
Nr 548
091126-0655 SIS-supporter
Kul att Pillo utsetts till hedersmedlem i SIS. :)
Nr 547
091124-2149 Lars Seger
Konstaterar att inga pensionärer fått lägre pensioner i år, däremot helt riktigt får en del lägre nästa år. En mig närstående fick ca 550 mer/månad vilket var minst sagt välbehövligt! Sen tycker jag som dig Roland att pensionärerna kunde få lite skattesänkningar de med. Frågan är ju om inte omflyttningen blir ännu mindre med låga räntor/höjda hyror? I dag blir det ett antal tusen mer/månad om man säljer huset och flyttar till en lägenhet. Skulle det varit jag så hade jag köpt in tjänster för det jag inte orkar som städning el gräsklippning vilket många gör i dag.
Nr 546
091124-1745 Roland
Fakta till Lars Seger;
Många pensionärer kommer att gå minus nästa år. Bromsen i pensionssystemet gör att den allmänna pensionen sjunker med 3 procent till januari 2010.
- Skatten sänks visserligen, men det räcker inte för att kompensera för de sänkta pensionerna. För dem som får höjd hyra blir det kärvare medan de som äger sin bostad och har rörligt bolån, eller sätter om bolånen, kan gynnas av den låga räntan.
Nr 545
091124-1641 1:a bocken
Tack för igår Carina, för nu finns det 7 nya snygga bockar i byn;) Hälsn vi som vann!!?
Nr 544
091124-1550 Lars Seger
Såg i tidningen att Hyresgästföreningen tyckte hyreshöjningarna var för höga, vilket iofs är helt naturligt att de ska tycka. Men att skylla på de styrande kommunpolitikerna är ju bara fjantigt! Att ta fram det nya hyreshuset i Skryd som boven i dramat är ju att göra det enkelt för sig.

VSBO är ett fristående bostadsbolag och kommunägt dessutom. Det är ju så att hyr man i ett bolag så är man (i princip) solidariskt med och stöttar alla lägenheter i beståndet eller hur? Tyvärr är jag och alla andra med och stöttar VSBO genom att Vaggeryds kommun gått i borgen åt VSBO, vilket i förlängningen är del av mina skattepengar. Att jag som skattebetalare vill ha betalt för mitt borgensåtagande tycker jag är självklart. I dag är det inte ens 1 % av lånesumman i borgensavgift. För tex min familj har vi ca 100.000:- i borgensåtagande i sin förlängning. 175.000.000:-/12.950 inv X 7 personer blir nästan 100.000:- för min familj som vi kan bli skyldiga om allt rasar. Detta kommer nu aldrig att ske!

Det kan ju vara så att 300–500 hyresgäster får för sig att flytta, vad händer då? Därför vore 1 % av lånesumman i borgensavgift mer rimligt.

Sen var det en sak till som gjorde mig riktigt förbannad, det är när hyresgästföreningens företrädare går ut och tar upp ovanstående och att pensionärerna har fått SÄNKTA pensioner! OK att Hyresgästföreningen är lite socialistinriktad, det gör mig inget. Men komma med direkta felaktigheter är bra lågt! Så jag undrar vilka pensionärer som fått sänkta pensioner? Inte de med lägst pensioner i alla fall!

Det enklaste vore att sälja av hela VSBO och utveckla kommunen ännu mer. Inte är det låga hyror som allmännyttan står för direkt om jag får ha en åsikt om det. Det är ju faktisk samma hyra här som i Jönköping som i mitt tycke har lite mer att erbjuda än Vaggeryd. Däremot har Vaggeryds kommun mycket annat som är bättre än storstan!
Nr 543
091123-2342 Solsken

Finns en text som lyder så här,

När jag föds är jag svart.
När jag fryser är jag svart.
När jag svettas är jag svart.
När jag mår illa är jag svart.
När jag dör är jag svart.

När du föds är du skär.
När du fryser är du blå.
När du svettas är du röd.
När du mår illa är du grön.
När du dör är du lila.

- och du kallar MIG färgad.

”I have a dream”, som Martin Luther King sa.

Eller sången som Robban Broberg skrev, Ja jag vill leva jag vill dö i ”FÄRGE” (Sverige för den som inte förstod),

Okunskap = Rädsla = Osäkerhet = ...Hat för det okända.
Kunskap = Trygg = Ohotad = ...Ödmjuk inför det kända.

Nr 542
091123-2251 Nettu
Ett riktigt bra inlägg Mats O! Håller fullständigt med. Blir ju bara löjligt om vi ska försöka ”göra om” traditoner och religösa seder så att dom passar alla. Kan vi inte bara respektera varandra för våra olikheter och handla därefter!
Nr 541
091123-2235 Ung dom
Vi som är unga vill väl. Vi sitter inte fast i er gamlas inskränkta åsikter. Låt oss slåss mot fascister o andra som vill slänga ut dom som inte passar in. Vi är olika men har ett lika värde varifrån vi än kommer som jag från Skåne. Krama varann lite mer.
Nr 540
091123-2230 Götaforsbon
Tja måste väl säga till Torsbo, fint att du tydligen känner dig träffad av Lilla jag eftersom du ironiserar. Ni måste väl inte vara nassar alla ni som vill invandrarna illa men nog är avståndet inte så långt. Se upp så ni inte blir såna.
Nr 539
091123-2230 Innebandysupportern
+ Glömde till Lilla jag också
Nr 538
091123-2230 Lilla jag
Glömde om Augustpriset, Johanna Thydell är fin skribent också.
Nr 537
091123-2204 Innebandysupportern
+ SIK för lördagens match
+ Götaforsbon för inlägg 535
+ Fredrik Oskarssons inlägg, går i pappans fotspår
Nr 536
091123-2153 Torsbo
Huvet på spiken, ”lilla jag”. Dom som vill ”ha bort invandrare” är nazister. Klockren analys.
Nr 535
091123-2107 Götaforsbon
Den boken måste jag läsa. Ett tips till smånassarna som brukar skriva här, gör det ni också så får ni nog en annan inställning till hur man ska behandla våra nya svenskar.
Nr 534
091123-1930 Lilla jag
Läste precis om Augustpriset på denna fina webb. Fint att Sem-Sandberg fick priset. Låt oss aldrig glömma vad nazisterna gjorde. Ni som vill få bort invandrare borde ta lärdom. Låt oss umgås tillsammans alla. Jag är själv av invandrarblod då en ättling kom till Sverige från Tyskland på 1700-talet. Om man är ny svensk i dag eller för 100 år sen spelar ingen roll. Vi är alla lika, människor på denna jord.
Nr 533
091123-1734 Fredrik Oskarsson
Blomman, varför skall vi vara så konservativa? Självklart skall de som vill fira advent få göra detta. Men som jag och många andra så ser vi inte att det uppfyller något just för mig och andra, som jag menade så var det så att jag tyckte att kyrkan som ändå står för det kristna ska få stå för firandet. Skolan skall ju vara en ”fri zon”. Jag har inte sagt något om att folk skall få tycka det är fint. Som du själv skriver så får ju alla stå för de själva tycker.
Men varför skall alla vara tvungna att gå till ett adventfirade om de inte är intresserade? Bättre att låta de som verkligen vill gör det och de andra kan ju få ha lektion. Det tråkigaste jag visste när man var på sådana tillställningar var att folk satt och pratade för de inte vill vara där egentligen även att jag själv inte var speciellt intresserade själv.
Att sjunga nationalsången är en helt annan sak det står ju faktist för vårt land, men advent är något kristet.
Men skall vi gå in på det undrar jag. Varför har vi då inte kvar Asatron? Känns inte det mer ”svenskt” i så fall?
Har faktiskt inget svar på frågan om Den blomstertid nu kommer frågan.
Nr 532
091123-1645 Kicken
Är det någon som saknar en dam-mountainbike? Det är en gul och orange cykel utan framdäck men med ett bakdäck som är sönder. Den cyklen ligger i ett dike bredvid cykelvägen på väg ut mot Statoil, ligger cirka 20 meter in i skogen
Nr 531
091123-0747 Blomman
22–2 ja vad säger man? Kommentarer känns överflödiga i detta sammanhanget.
Tacka vet jag Bollnäs 2–2 känns ok mot Vetlanda.
Men kul för SIK att dom vann, är dom på gång måntro ?
Nr 530
091122-2213 Götaforsbon
Håller helt med Marie och sedan se en del från SD eller liknande demonstrera. Nej, fy för den lede!
Nr 529
091122-2213 Tomten
Bandy: Sandviken-katrineholm 22–2. Nu börjar resultaten likna ”världens bästa innebandyliga”. Eller hur Blomman?
Nr 528
091122-1048 Marie
Jag blir så upprörd när jag hörde i dag att någon anlagt en brand i Vellinge. Hur kan man göra nåt sådant mot barn som skickats hit av föräldrar som är rädda att barnen ska skickas ut i krig o dyl. Vilsna i ett nytt land, försök tänk er in i hur det måste vara.
Nr 527
091121-1717 Tomten
Himla fin gran, men kan ”vi"” ha den på torget? nu när inte alla i kommunen firar jul, och Lucian skall koras på torget, hur skall det se ut. Nä bort med granen och Lucian, så ”vi” inte stöter oss med någon.
Nr 526
091121-1422 Blomman
Fredrik, det handlar inte om man går till kyrkan eller inte. Det handlar om en rättighet för dom vill fira så som det alltid har varit. En del tycker att det är väldigt fint, skall då inte dom får tycka det då eller? Sen om inte du bryr dig det får ju stå för dig. Men jag vet att många bryr sig. Skall man ta bort den blomsterid nu kommer också eller skall man inte få sjunga nationalsången i skolan? Förstår du, det är sådant som gör att det blir klyftor mellan olika grupper.
Nr 525
091120-1849 Emmelie
Bra skrivet Fredrik.
Nr 524
091120-1848 Solsken
Fredrik Oskarsson, tror att du faktiskt har rätt.
Nr 523
091120-1721 Fredrik Oskarsson
Alltså varför bryr sig alla så om detta adventsfirande? Jag tror inte många utav dem som skriver inlägg här går till kyrkan överhuvudtaget?
Detta känns mer som en princip sak att vi vill att barn/ungdommar skall ha detta firande i kyrkan.
Varför ens fira det i skolan? Och om det nu skall firas så tycker jag det skall vara valfritt och att kyrkan ska ta hand om firandet.
Jag gick nyss ut skolan själv och intresserade mig inte speciellt mycket för detta firandet. Många ungdomar ser bara sin chans att kunna ta sovmorgon vid såna tillställningar.
Nr 522
091120-1522 L-G
Lundell 60 år i dag, det ska firas med öl o mycket lundellmusik på cdn i kväll.
Nr 521
091120-1522 Mormor
Självklart att vi ska fira advent i kyrkan!!!!
Vilket tjafs om att vi ska ändra på våra traditioner bara för att.
Nr 520
091118-2059 Tuula
Jag funderar på katten som synts till på Hantverkaregatan ”i ett par månader”?? Första sidan här.
Mat och vatten, skydd från väder och vind?
Ett par månader låter som en lång tid innan man efterlyser ägaren...
Är katten vid god hälsa?
Annars måste veterinär tillkallas eller katten köras dit.
Hoppas på det bästa för det lilla livet!
Nr 519
091118-1841 Blomman
Lite notstalgi i kväll kl 21.00 på tv 8. Kolla in mina vänner i bandet Noice. Det kanske finns en och annan dam i Skillingaryd som hade dom som idoler när det begav sig. Kul är det i alla fall att dom fortfarande håller på.
Nr 518
091118–1841 Tomten
Håller med Mats. Kan man ha fredagsbön på fredagar, vilket jag tycker man skall ha för dom som vill delta. Kan man väl fira Advent i kyrkan för dom som vill delta.
Nr 517
091118-2232 Mats Oskarsson
Hej! Nu har jag väntat länge på att någon våra mer kyrkliga bröder ska svara på denna debatt, men det verkar som om ingen vågar.
Själv är jag egentligen väldigt lite intresserad i sak, men vad jag lärt mig betyder Advent, väntan på Jesu Födelse.
-Det finns väl inget mer lämpligt ställe att fira det än i kyrkan?
-Vill man inte fira detta, så låter man bli!
Har man en annan religion eller ingen religion alls, så går man till sin lektion som vanligt.
-Det hjälper ju inte om firandet flyttas till annan lokal, meningen är väl densamma? Då är det väl fortfarande fel för den som inte vill gå till kyrkan att gå dit?
Är meningen med mötet något annat, så säg det eller lägg ner det.
Nr 516
091118-2024 SIS-supportern
Bra skrivit webbis om rasismen. Låt oss vara svenskar på ett annat sätt genom att heja på Sverige i kvällens landskamp mot Italien, fotboll om nu alla inte visste det
Nr 515
091118-1900 Arne Anka
Jag vågar påstå att 9 av 10 av alla i detta land tycker likadant. Även politikerna, röda som blå. Fast alla är bara livrädda för att stöta sig med någon. Att det sen knappt finns några att stöta sig med, det verkar de inte förstå.
Advent ska firas i kyrkan om det går, då det från början är en kyrklig händelse. Sen behöver man inte hålla en regelrätt gudstjänst, men i kyrkan skall de vara! Håller folket på såhär och tiger och pratar i det dunkla kommer SD att ta fäste ordentligt, var så säkra. För detta har tyvärr blivit en invandringsfråga, när det egentligen bara handlar om fega politiker.
Muslimerna kan ha sina traditioner, så kan vi ha våra. Likt vi delar upp våra religioner, varför inte göra detsamma med traditioner? All segregation är faktiskt inte dålig!
Nr 514
091118-1621 Tomten
Ser att kommunen, polisen olika föreningar haft ”klyftöverbyggande” möte med en förening här i kommunen om kulturkrockar med mera och det är ju bra. Undrar om dom pratade om vårt adventsfirande i kyrkan och luciafirande m.m eller var det bara andra traditioner?
Nr 513
091118-1548 Blomman
Det handlar ju inte om diskriminering! Det handlar ju om en rättighet. Minoriteten är ju få som inte vill gå i kyrkan. Fira borde man då inte hitta ett alternativ till dom? Vi lever ju trots allt i ett demokratiskt samhälle – i alla fall hoppas jag att vi gör det. Därför skall självklart barnen få fira advent i kyrkan. Det är dags att säga ifrån nu anser jag i alla fall. Förra året så kom diskussionen upp i år så skall man åter igen böja sig, vad är det för fel på att fira advent i kyrkan? Jag kan inte se att det är vare sig diskriminerande eller rasistiskt på något sätt utan det skall bara vara så som det har varit och det har funkat bra innan. Det är ju inte så att det inte har funnist människor här tidigare som inte har varit utav utländsk härkomst, det har alltid funnits. Och ingen har reagerat förrän förra året och då blev det ett rabalder utan dess like. På grund av att man ändrade på allt. Politikerna får nog ta sig en funderare på vad som är rätt egentligen och inte bara köra över den allmänna åsikten. Den allmäna åsikten är att vi har en tradition som har funnits mycket länge. Bevara den, det tycker jag i alla fall.
Nr 512
091118-1322 Den undrande vet nu...
Vi har fått förklarat för oss, eftersom vi som jobbar i kommunen också undrar väldigt mycket om varför man inte kan fira i kyrkan, som man alltid gjort på advent och julavslutningar. Det gjorde jag iaf när jag var liten.
De (som har beslutat detta) säger att de inte ska diskriminera något barn. Har ingen betydelse var de kommer ifrån och vilken kultur och tro man har. Om ett barn inte kan vara med i kyrkan pga att man inte delar samma tro, kan man inte utesluta detta barn. Då får man hitta en annan lösning, så att inget barn blir utanför och alla kan ”fira” på ett gemensamt sätt. Jag försvarar inte dem, jag vill bara förmedla deras tanke med det hela. Jag personligen håller med om, varför kan man inte göra som vi alltid har gjort? Det ger en lite skev bild av allt. Eller????
Nr 511
091118-1255 Blomman
Jag bad ju att få ett försvarsbart svar av politikerna till varför inte barnen skall få fira i kyrkan. Tydligen så finns det inget svar. Vad är man så rädd för? Är det att man skall stöta sig med dom som inte har en kristen tro eller vad då? Jag hoppas in i det sista att politikerna ändrar sig och att komuninvånarna står upp för vad som är en tradition.
Jag tycker det är dags att vi som tycker att det är en självklarhet att fira i kyrkan står på oss och jag skall själv uppvakta skoledningen och politikerna med ett brev. Jag har inga barn som går i skolan men jag tycker det är viktigt att dom som har det skall få njuta av en fin stund i kyrkan. Att fira advent i sporthallen är ju som att snusa i underläppen – det smakar illa.
Nr 510
091118-0951 Alexander Hjelm
Kan väl bara hålla med!
Men man får väl inte säga vad man tycker egentligen
Nr 509
091117-1927 Rickard
För övrigt är det skandal att inte skolungdomarna få fira advent i kyrkan. Vart är det svenska samhället på väg?
Ha de
Nr 508
091117-1926
Håller starkt med Blomman. Jag tycker också att fira advent med skolan är självklart. Att fira Sveriges traditioner i skolan är ju en del av det allmänna lärandet. Även om jag är mer åt asatron så ser jag positivt att fira i kyrkan och hyser stor respekt för kristendomen :)
Nr 507
091117-1925 Undrande
Hrmmm ja, jag vet inte vad man ska säga...
Nr 506
091116-1538 Human
Fint skrivet Solsken :-) Håller med dig.
Det är faktiskt konstigt med att när man är snäll mot sina medmänniskor så tittar de konstigt på en, liksom idiotförklarar en.
Man känner sig dum för att man bjuder på sig...
Nr 505
091115-2123 Solsken
Du är absolut inte ensam. Även om du tror att du är ensam om att känna som du gör - är du inte ensam om att göra det. Tvärtom är det snarare så att vi delar mycket mer än vi tror o anar. Men rädslan för att bli ensam o övergiven skapar lätt fasader o masker.

Oftast säger vi att vi mår bra, att solen skiner, jobbet går bra, osv för om vi skulle säga som det var, tror vi att vi riskerar att bli ensamma o utstötta. Någon har alltid känt av det som du känner precis nu.

Om vi levde i ett samhälle som mera uppmanade människor att dela livet som en gemensam upplevelse,skulle allting va mer enkelt o fyllt av tröst. Då skulle vi våga säga säga som det var,o få tillbaka igenkännandes oehörda glädje o kraft. Tro mig jag har haft samma tankar som du samma känsla som du. Men det är svårt att ta av masken o säga som det är, att jag är trött, jag orkar inte mer. Dagens samhälle är fyllt av trötta o utbrända människor, människor som tror att ju mer vi presterar o utför, desto lyckligare blir vi.

De flesta har lärt sig att hårt arbete ofta också leder till andra människors beröm o kärlek. Vi vill bli uppskattade o respekterade. Vi blir bedömda efter vad vi gör, inte efter medmänsklig handling, inte efter våra tankar eller vår ev godhet.

En god kärleksfull uppoffrande människa som inte utför o presterar mycket efter samhällets normer, har tyvärr ofta ett lägre värde än den som är kall, elak o känslolös människa som är smart, utnyttjar andra, presterar mycket o tjänar mycket pengar.

Det är först när vi vågar erkänna att vi är utbrända o att vi nästan sprungit ihjäl oss – till ingen nytta – som vi vågar ställa de realistiska livsfrågorna.Vad håller vi på med?? Einstein sa: En klok människa strävar inte i första hand efter succé o framgång. ”Hon strävar efter att bli värdefull”. Alla framgångsrika människor är inte automatiskt värdefulla– och många oändligt värdefulla människor blir varken sedda eller hörda Acceptera att vi alla är olika och att det finns plats för oss alla.

Du är absolut inte ensam, någon väntar där ute under en okänd stjärna för att berätta det just för dig...

Nr 504
091115-0746 SIS-supportern
Kul att SIK vann o SIS J20 mot GSK. Håll tummarna för SIS i kväll mot Westbo
Nr 503
091114-2147 Götaforsbon
Till Tomten om tiderna, gå in på WIK:s hemsida
Nr 502
091114-2039 Tomten
Allmähetens åkning på Movalla lätt att hitta, men Vaggeryds IP vilka tider gäller, någon som vet?
Nr 501
091114-1145 Blomman
Våra politiker i den här kommunen oerhört flata som inte vågar stå upp för ett firande i kyrkan. Jag är inte kristen men jag tycker det är en självklarhet att barnen skall få fira i kyrkan. Och dom som har en annan religon behöver väl inte gå dit då eller? Sen är det säkert någon som säger att gå dit med barnen på söndagen då, men det är inte det det handlar om utan att det har varit så sen urminnes tider att fira advent i kyrkan. Jag förstår inte riktigt varför politikerna inte vågar stå upp, vore roligt om någon av er kan ge ett vettigt och försvarsbart svar.
Nr    1–100 finns här
Nr 101–200 finns här
Nr 201–300 finns här
Nr 301–400 finns här
Nr 401–500 finns här
  Välkommen till insändarsidan!
Här är lite regler:
1) Detta är inte tillåtet: ingen rasism, inga personangrepp (eller angrepp på företag)
  Denna gästbok ska INTE vara ett forum för frågor som tenderar att få rasistiska inslag = Vi stoppar ALLT som har med invandrarfrågor att göra och den som ändå skriver stoppas tillfälligt att skriva mer. Vi har fått plocka bort flera inlägg som kanske bara legat ute en minut och vi är trötta på att leka poliser här. Rasism är förbjuden enligt svensk lag! Vill någon debattera reglerna här får ni skicka e-brev till oss – någon debatt i gästboken om detta blir det inte. Vi ser helst att den som skriver använder sitt riktiga namn eller har ett återkommande alias.
2) Inga svordomar
3) Ingen reklam OBS! Inga klockslag eller annan marknadsföring som angivelse av webbadresser för att locka till arrangemang, i så fall får annonsmanus lämnas.
4) Peka inte ut någon person/företag för något.

Detta vill vi gärna se:
• Kom gärna med förslag
• Skicka gärna hälsningar eller vad det kan vara.
• Debattera olika frågor
• Skriv även om du inte är så van – vi putsar till språket åt dig

OBS! Ni som har synpunkter/förslag på innehåll och nyhetstips med mera = skicka oss ett e-brev i stället för att skriva här. Vi raderar annars inläggen. Vi tar med automatik ip-adressen till alla som skriver här. Vår e-post är gastbok@skillingaryd.nu

Webbredaktören 091118-1930
Det förekommer en del gränsfall i inläggen här plus att vi helt stoppat ett par inlägg – det står klart och tydligt i spalten till höger: Ingen rasism. Läs och lär! Respekteras inte detta kommer vi att stänga gästboken.

Webbredaktören 091124-0806
Nu avslutar vi debatten om invandring då gränsen passerats av några. Välkommen att debattera annat.