Bissefällarnas utställning www.skillingaryd.nu www.vaggeryd.nu Startsidan för kultur och fritid

Man kan läsa mer om utställningsplanerna och Gunnar ”Bissefällarn” Svensson här


OBS! Nedan följer flera reportage med det nyaste överst

Stor fest vid invigningen
Inlagt söndag 31 januari 2010
Det var stor fest i Skillingehus i Skillingaryd i går eftermiddag när utställningen om Gunnar ”Bissefäll” Svensson invigdes och en och annan fällde en eller annan tår till minnet av Gunnar som avled förra året.

För bandklippningen svara två personer bosatta i Jönköping: landshövding Lars Engqvist och Gunnar Svenssons sonson Carl-Johan Svensson. Noteras kan att landshövdingen under invigningshögtiden fick ett sms med ungefärlig lydelse: du har blivit farfar!
Bland dem som talde vid invigningen märktes förutom bandklipparna även kommunalrådet Bengt Dahlqvist, hembygdskämpen Ola Hugosson och länsmuseets ordförande Raymond Pettersson.
Mer än 200 personer hade kommit för att vara med denna minnesvärda dag.
Nu är utställningen invigd och det är fritt fram för besök även kommande dagar.

Per Bunnstad
Lars Engqvist och Carl-Johan Svensson förklarade utställningen för invigd.
Herbert Storck, Carl-Johan Svensson delvis skymd), Lars Engqvist och Ola Hugosson hörde till huvudgästerna denna dag.
Invigningen nere i danslokalen lockade.
Det fanns mycket att beskåda.
Ola Hugosson har lat ned ett fantastiskt ideellt arbete på utställningen och han talade om Gunnar Svenssons bildkonst.
Publiken lyssade på talen och totalt var det närmare 200 personer som kom till Skillingehus.
Många hade bänkat sig för att lyssna till allt som sades.
Elever från Kulturskolan spelade.
Raymond Pettersson från Värnamo är ordförande för Jönköpings länsmuseum och han var en av dem som talade.
– Det är verklig kultur som kan visas här. Ett folkliv i trä, sa Raymond bland annat.
Gunnar Svensson sonson Carl-Johan Svensson gav den historiker som han är en betraktelse över hur det var förr och nyttan av att få uppleva det på olika sätt i dag. Han pekade på att det i dag är lätt att säga att kultursatsningar kostar . Men han pekade på att satsningar på kultur är investeringar som ger oss mycket och som inte kan räkans i ekonomiska termer.
Landshövding Lars Engqvist sa att Gunnar Svensson var en folklivsskildrare som med ögat, handen och färger kunde skapa levande miljöer.
– Hans dröm var att hans verk skulle ställas ut så här, noterade Lars Engqvist.
Han pekade på att utställningen inte bara är för Skillingaryd, Vaggeryds kommun eller länet utan för hela Sverige.
Man kunde lyssna på alla tal och samtidigt se en film Gunnar Svenssons sniderier.
Böcker lockade och Ingmar Magnusson, till höger, delägare i Strömslunds i Skillingaryd, funderar på ett inköp. Ingmar är en av många som haft mycket kontakt med Gunnar Svenson då Gunnar gjorde många arbeten år Strömslunds.
Janne Lindqvists film om Gunnar Svensson visades i verkstaden.
Det var lite trängsel men samtidigt fin gemenskap.
”Verner i Ryd” som skapat ett lantbruksmuseum utanför Anderstorp fanns på plats och han fick en pratstund med Raymond Pettersson från Värnamo.
May-Britt Svensson, trea från höger, fanns på plats liksom barn, barnbarn med flera. Det var en stor dag för Gunnar Svenssons släkt och även för övriga.
Man stannade till för att kika lite.


Regenterna på plats inför invigningen
Inlagt torsdag 28 januari 2010
Så är regenterna på plats på väggen och bänkade är en kvartett som haft stor del i Bissefällarns utställning.
Längst fram Herbert Storck och Ola Hugosson samt i bakre raden Sven Engqvist och Thore Ohlsson.
På lördag invigs den utställning som ska vara permanent om Gunnar ”Bissefäll” Svensson.


I Skillingehus i Skillingaryd finns nu flera hundra av Gunnars snidade konstverk och bland det sista som kommit upp är alla regenter som Gunnar gjorde för ganska många år sedan. De pryder nu ena väggen i danslokalen.

Hövdingen kommer
Landshövding Lars Engkvist ska tillsammans med Gunnar Svenssons barnbarn Carl-Johan Svensson svara för invigningen av utställningen. För Gunnars hustru, barn och barnbarn med flera blir det redan i morgon kväll, fredag, en samling. Då kommer totalt drygt 50 personer för en specialvisning. På plats finns då bland annat politikerna i kommunstyrelsen och kultur- och fritidsnämnden.

Frivilliga krafter
– Det är ett fantastiskt jobb som gjort och det hade inte kunnat ske om vi hade haft Ola Hugosson som lagt ned 300 timmar på utställningen och andra medhjälpare samt Herbert Storck som lämnat en donation.
Det säger Thore Ohlsson, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Öppet hus
På lördag eftermiddag blir det öppet hus i lokalerna och då välkomnas allmänheten.

Per Bunnstad
Ola Hugosson var nära vän till Gunnar Svensson och han har varit drivande i utställningsarbetet.
Janne Lindqvist film om Gunnar Svensson rullar i en uppbyggd verkstad där det andas Bissfäll.
På väg ned till utställningen finns det på väggarn ett stort antal av Gunnars skapelser.

Det doftar Bissefäll
Inlagt torsdag 3 december 2009

Nu nästan doftar det Bissefäll intill danslokal i Skillingehus i Skillingaryd. Det är utställningen om Gunnar ”Bissefäll” Svenssons liv och arbete som håller på att bli klar. Helt klart kommer det att vara till sista veckan i januari nästa år då det blir högtidlig invigning. Landshövdingen Lars Engqvist är inbjuden att svara för invigningen men kultur- och fritidsnämnden har ännu inte fått besked om han kommer eller inte.

Gunnar var under sin sjukdomsperiod tidigare i år senare i lokalerna och han tyckte att den skulle passa mycket bra för att visa hans alster. I början av juli i år avled Gunnar och han fick därmed inte tillfälle att se den nu i det närmaste färdiga utställningslokalen. Det får däremot hans anhöriga och specialinbjudna sista fredagen i januari nästa år. Dagen därpå öppnas utställningen för allmänheten och då blir det högtidlig invigning.

Om dofterna i Biissefäll...
Som ett barnbarn till Gunnar sa när han besökte utställningen i Skillingehus: det luktar till och med Bissefäll!
Han mindes doften från Gunnars verkstad.

Ännu mer dofter
– Och vi vi ska nog förstärka doftintrycken med kanske lite terpentin, säger Ola Hugosson från Åkers Hembygdsförening.
Det är Ola som tillsammans med hustrun Linnea gjort det stora jobbet från att under Gunnars sista tid i Bissefäll märka upp, packa ned och forsla materialet till slutligen nu Skillingehus. Ola som var en mycket nära vän med Gunnar har haft som en ledstjärna att minnet av Gunnar med hans sniderier ska kunna beskådas i Skillingaryd.

Hela vägen ned
Utställningen kommer inte bara att finnas i källaren utan den ska starta i bibliotekets foajé och sedan finnas på väggarna ned till danslokalen. I det gamla stolförrådet finns nu stora glasskåp med Bissefällarns alster och en liten verkstad har byggts upp. På en vägg i danslokalen blir det också en utställning plus att här ska kunna visas film av bland annat Janne Lindqvist, Ålaryd, om Gunnars liv och leverne. Även material från TV-inspelningar kommer att finnas med.

Guidning
Utställningen kommer att hållas öppen vid Skillingehus öppettider och lite extra service ska kunna ges när biblitoeket håller öppet. Man ska kunna hyra en mp3-spelare och få en ljudupplevlese när man besöker utställningen. Förutom det planeras guidade visningar för skolelever, pensionärsgrupper med flera. Ett antal medlemmar ur hembygdsrörelsen ska utbildas för att vara guider.

Nobbade USA
Gunnar har ställt ut i USA men nobbade senare ett återbesök. Han sa att han inte hade tillräckligt med material. Gunnar ville inte säga nej till privatpersoner som ville ha något snidat inför en födelsedag eller annan uppvaktning. Och på frågan om han inte då kunde höja sina priser för att ”bli av med privatkunder” svarade han ungefär så här: Nej, då kan inte den vanlige människan få köpa!
Gunnar var en man från små förhållanden som tänkte på sina medmänniskor. Visst tyckte han om att hans konst spreds men det skulle ske till alla samhällsgrupper.
Och den som vill se en del av vad han snidade under sina 65 år vid hyvelbänken ska passa på att besöka utställningen när den öppnar sista helgen i januari 2010.

Per Bunnstad

Bilder från 15 oktober 2009
Ola Hugosson inne i Bissefällarns verkstad i källaren i Skillingehus. Gunnars gamla hyvelbänk finns här och den är nog cirka 150 år. Förutom Gunnar snidade före honom både hans far och farfar vid denna bänk.
Bilder från 3 december 2009
Ola Hugosson ger ett prov på Gunnar Svenssons arbete. Under många år gjorde Gunnar detaljer åt Strömslunds Snickerifabrik i Skillingaryd.
Snart klart för invigning. Från vänster Lars Ljungqvist, Lars Erik Joakimson, Thore Ohlsson, Herbert Storck, Sven Engkvist och Ola Hugosson.
Många har hjälpt till och det är kultur- och fritidsnämnden med dess konstutskott och Sven Engkvist som samordnat arbetet. En man som också spelat en stor roll är Herbert Storck från Skillingaryd som bekostat en del av satsningen.
Samlingen omfattar samlingen kring 400 av Bissefällarns arbeten.
Bilder från 11 november 2009
Utställningen är på väg att bli klar. den ska att omfatta cirka 400 objekt men allt visas inte samtidigt. en del kommer att bytas ut då och då., Det blir inte heller bara Gunnars sniderier utan en del saker som Gunnar samlade på sig ute i Bissefäll några kilometer väster om Skillingaryd.
Intill kultur- och fritidsförvaltningens lokaler finns Bissefällarnas gigantiska arbete.

Första konstverket på plats
Inlagt fredag 4 september 2009

Utställningen med Gunnar ”Bissefällarn” Svensson samlingar börjar nu ta form.

I går kväll var en kvartett med Bernt-Ola Hugosson, Linnéa Hugosson, Kenneth Andersson och Lennart Fritz på plats i Skillingehus för att sätta upp det första konstverket. Det är mycket stort och finns nu i korridoren vid kultur och fritid på entréplanet.

I källarregionerna
Om en tid börjar också inredningen av de utrymmen som ska användas i de nedre regionerna av Skillingehus.

Bidrag
Projektet har blivit möjligt tack vare EU-bidrag, så kallat Leader. Även en fond som heter ”Växtkraft för nya näringar” är medfinansiär.

Per Bunnstad

Bernt-Ola, Kenneth, Linnéa och Lennart är några av dem som jobbar ideellt med att ställa den nya utställningen i ordning.
Bernt-Ola Hugosson är van att skruva, egenföretagare inom träindustrin som han varit.