Gunnar ”Bissefäll” Svensson www.skillingaryd.nu Till startsidan för personer

Gunnar har lämnat oss
Inlagt måndag 6 juli 2009
I fredags insomnade Gunnar ”Bissefällarn” Svensson i en ålder av nästan 84 år.
Mer om Gunnar finns att läsa i nedanstående minnesord.

   
     
Minns sin farfar
Inlagt måndag 6 juli 2009

Att födas, leva ett helt liv, och dö på ett och samma ställe är det få som gör längre. Gunnar Svensson var dock verkligen ett med sitt och Maj-Britts Bissefäll. Han och hela hans verksamhet hade denna plats som utgångspunkt.

Det kan låta banalt, men för mig symboliseras detta nästan bäst av hur Gunnar försökte sig på att reda ut nyansskillnaderna i hur Vaggerydsbor och Skillingarydsbor uttalar ordet ”korv”. Båda versionerna uttalade han på klockren Bissefällska. Skillnaderna i uttal fick jag alltså aldrig knas på, men att Gunnar och Bissefäll var oskiljaktiga stod utom allt tvivel.

Efter ett jobbigt sista år är nu snidarkniven definitivt lagd på hyvelbänken. Sorgen är stor, men det känns skönt att Gunnar ändå fick somna in med svaret på en viktig fråga för honom – att hans livsverk i träsniderier kommer att kunna beskådas i Skillingaryd framöver.

På ett personligt plan tar jag snarast med mig de senare årens samtal om lokalhistoria och de många fina minnena från barndomen. Det mest påtagliga minnet från de lokalhistoriska episoderna är när källaren där ursprunget till en historia i Vilhelm Mobergs ”Utvandrar”-serie lär ha utspelat sig skulle fotograferas till en artikel i ”Mellan Härån och Rasjön”. Gunnar, då runt 80 år, svingade sig vant över både staket, stock och sten medan jag hade svårt att hålla jämna steg med honom. Förutom en lektion i lokalhistoria fick jag på så vis även sista argumentet som behövdes för att jag skulle skaffa ett gymkort...

När det gäller mina barndomsminnen är den intensiva skytteltrafik farfar, tillsammans med farmor, bedrev när de hämtade med oss barnbarn ut till Bissefäll i sig en bragd. Att de sedan uppmuntrade vår nyfikenhet inom olika områden och hur de, genom att omärkligt ge oss ledtrådar, fick oss att kunna bygga kojor, slipa knivar, göra pilbågar, lösa en rad problem som uppkom och att se saker från olika vinklar – det vittnar om en naturlig pedagogisk insikt med stort hjärta som jag efter bästa förmåga nu försöker bära med mig till farmor och farfars barnbarnsbarns uppväxt.

Carl-Johan Svensson, barnbarn

Gunnar Svensson Bissefällarn
Inlagt måndag 6 juli 2009

Bygdens främste folklivsskildrare har lämnat sina träsnidarverktyg. I hans kära lilla ateljé står en del ämnen halvfärdiga så som de var när sjukdomen stoppade honom mitt i ett verksamt liv.

Vi som fått möjligheten att ta hand om hans sparade verk kan dock inte annat än förvånas över hur mycket Gunnar har kunnat hinna med under sina verksamma år.

Han föddes 1925 och har hela sitt liv varit bosatt i sitt älskade Bissefäll. Hans far var ibland inte så stark, utan Gunnar började mycket tidigt delta i arbetena på gården. Redan som 12-åring började han att ensam köra med häst i skogen. Som 14-åring åtog han sig att köra ut 350 kubikmeter nyhuggen massaved. Det behövdes pengar i familjen, och sen var det gott för en ung pojke att känna att man betydde något, berättade Gunnar en gång.

Som tonåring lärde sig Gunnar att skära i trä. Först gällde det möbeldetaljer och adventsljusstakar, sådant som han tjänade pengar på. Emellanåt blev det nog också en och annan gubbe, som han till att börja med knappast ville visa – det kändes ju inte som ett arbete för en vuxen man. Hans deltagande i en hembygdsfest i Taberg på 50-talet öppnade dock hans ögon för att andra uppskattade hans figurer. Sen dess har folk från många olika platser och länder kommit till Bissefäll för att se och även köpa av hans konstverk i trä. Hans alster finns nu i över 20 länder.

Gunnars figurer och tavlor skildrar ett liv i vår bygd som inte längre finns kvar. Han kommer också i framtiden genom sina konstverk att tala till oss om hur människor levde i gången tid.

Vid sidan av sitt arbete har Gunnar tillverkat och målat cirka 400 större eller mindre objekt som nu snart kommer att visas på en permanent utställning i Skillingaryd. Där hoppas vi att kunna möta många av dem som känner Gunnar från hans tidigare utställningar till exempel på Svenska Institutet i Minneapolis, Nordiska museet i Stockholm och inte minst Länsmuseet i Jönköping.

Gunnar var en god berättare. Han kom ihåg både vad han själv upplevt i unga år och även vad äldre människor berättat för honom. En del av detta har han också skrivit ner och vi fått publicera i vår hembygdsbok. Även om Gunnar ansåg det vara viktigt att spara minnen och berättelser om livet förr, så var han inte på något sätt den som levde i den gamla tiden. Han och hans kusin Tage Bengtsson var nog de första i bygden som bytte ut ”gäddesågen” mot en motorsåg. Många år arbetade de tillsammans i skogarna i bygden. Han skaffade också tidigt en VHS-kamera med vilken han tillsammans med Sven Carlsson filmade miljöer och människor i Åkerbygden.

Gunnar var känd som en mycket gästfri och vänlig människa. Han givmildhet omfattade inte bara hembygdsföreningen, också till exempel Frälsningsarmén och Ljungbergs missionsförsamling har vid många tillfällen fått skulpturer från honom som lottats ut och gett inkomster till verksamheten.

Det känns väldigt bra att besluten om ett Bissefälls-museum hann bli klara i olika instanser, så att Gunnar före sin bortgång fick veta att hans livsverk blir bevarat. Gunnar Bissefällarn kommer att betyda något också för framtida generationer.

Ola Hugosson
Åkers Hembygdsförening

Linus minns Gunnar
Inlagt torsdag 9 juli 2009

Är nu hemma mellan mina resor. När jag kom hem i tisdags fick jag veta att Gunnar i Bissefäll hade somnat in.

Givetvis gick mina tankar till barnen Inger, Bengt, Lasse och Pia samt barnbarnen och Maj-Britt som jag alltid har umgåtts med. OK nu överdrev jag kanske men i alla fall från början av 80-talet. Just på 80-talet och in på 90 umgicks jag, Lasse och Pia i samma gäng. Det blev många besök i Bissefäll och man blev alltid lika väl bemött av Gunnar och Maj-Britt. Det brukade alltid stå 3–4 rätter på spisen eller så var kaffehurran på. Gunnar ville gärna visa runt och det var alltid lika intressant. Att se hans olika uthus och snickarbod var alltid en upplevelse.

För ungeför tio år sedan fick jag i uppdrag av Vide Nilsson att ordna en dagsresa för hans kunder. Resan skulle gå i bygden och jag hade Gunnars Bissefäll som ett mål. Alla resenärer var jättenöjda och vi hade en mycket trevlig dag i bland annat Bissefäll, Ålaryds skolmuseum och Pålskogs smide.

Gunnar ville alltid prata och jag har lärt mig mycket av åkerbygden av just Gunnar. Han var alltid lättsam och behjälplig. Vet att han gjorde skulpturer till årets Finnveding och årets SIS-are som knappt kostade något. Tyvärr har mina efterträdare till Finnveden slutat med att dela ut detta priset.

Under många år hade jag förmånen att vara tomte hos familjen Svensson i Bissefäll. Pia, Lasse eller Inger hämtade mej och jag fick sitta i snickarboan tills det var dags att agera tomte. Belöningen var alltid riklig. Det blev en snidad träfigur. Har i kväll tittat på en skulptur som föreställer mig och Big Bengt Erlandsson. Jag vet att Gunnar har gjort en kopia så kanske även jag hamnar på det blivande museet.

Gunnar var en hedersman och uträttade mycket i livet. Därför skriver jag till Maj-Britt, barnen, barnbarnen och lilla Boris. Sörj ej över att Gunnar är död, gläds över att han har levat.

Linus Persson

Till minne av Gunnar
Inlagt måndag 6 juli 2009

Klockan 11.09 i dag kom beskedet som kanske inte var väldigt oväntat men som alltid när det är någon man känner, smärtsamt. Gunnar ”Bissefäll” Svensson har snidat sina sista alster för i fredags somnade han in.

När Gunnar blev sjuk och inlagd på lasarett hade han det mycket svårt; Han ringde och undrade om jag inte kunde påverka kommunen så att han kunde få bo kvar hemma. Detta behövdes aldrig för han fick den hjälp han önskade och så väl förtjänade. Gunnar fick bo kvar hemma i Bissefäll.

För exakt en vecka sedan styrdes färden ut till Bissefäll. Målet var att ta lite bilder när eldsjälarna Ola och Linnéa Hugosson börjde packa de cirka 400 snidade saker som ska inrymmas i ett museum i Skillingehus i Skillingaryd.

Det blev många bilder och även en pratstund med Gunnar. Plus några bilder i köket där Gunnar med hustru och en släkting fanns. Inte första gången precis som Gunnar var på andra sidan kameran men dessvärre sista gången.

Gunnar berättade att han var mycket nöjd med att museiplanerna äntligen skulle förverkligas. Även om han inte får uppleva den dagen då museet öppnas kände han nog mot slutet en inre frid i att lite av det han skapat ska kunna ses av kommande generationer.

Gunnar hade det mesta som man önskar att en ”gammal farbror” har; Han var snäll men kunde ändå uttrycka sina klara åsikter. När man behövde en snidad gubbe till någon födelsedag ställde han alltid upp, ofta med alldeles för kort varsel.

Gunnar hade gåvan att få en träbit att efterlikna någon. Det behövdes bara ett fotografi så var han i fullt arbete.

De sista månaderna blev det inget arbete i verkstaden; åldern och sjukdomen tog ut sin rätt. John Gunnar Herbert Svensson var född den 12 augusti 1925 och var alltså på väg att bli 84 år.

Gunnar levde ett fint liv; Han hade sin hustru och barn och barnbarn intill sig och de betydde alla mycket för honom. Vi som ”bara” var vänner fanns nog också med på ett hörn.

Hans framsynthet inom bygdekulturen var stor; Han tyckte om att dokumentera och i Östbo Historiska Sällskaps arkiv har vi kopior alla de filmer som han tog från Åkers socken.

På mer än ett sätt lämnar Gunnar spår efter sig i bygden men också i omlandet. Detta omland är i det här fallet mycket stort.

Även om vi är en stor profil fattigare måste det kännas bra för alla i den närmaste familjekretsen att veta; Gunnar kom att betyda oerhört mycket för ovanligt många människor.

Per Bunnstad


OBS! Ett nyinlagt bildsvep från Gunnars nuvarande lokaler hemma i Bissefäll finns länge ned på sidan

Gunnars ”Bissefällarns” folklivskonst
blir permanent utställning i Skillingehus
Inlagt 4/5 2009

Den något segslitna frågan om en lokal permanent utställning av flera hundra av Gunnar ”Bissefällarn” Svenssons snidesarbeten är nu på¨väg att bli löst. Tack vare frivilliga insatser, kommunal engagemang och en privat donation ska cirka 400 av Bissefällarns verk flyttas till danslokalen i Skillingehus.

I dag presenterades den lösning som kultur- och fritidsnämnden formellt beslutar om i dagarna: att det blir en permanent visning av Gunnars arbeten i receptionen och hela vägen ned till danslokalen i Skillingehus.
Stor roll i arbetet så här långt har förutom Gunnar med familj även Ola Hugosson från Åkers Hembygdsförening och hembygdsrådet haft. Dessutom har det kommit en privat donation som gör att totalkostnaden om 500.00 kronor kan lösas. Det är Herbert Storck från Skillingaryd som skänker en del av denna summa för att möjliggöra ett bevarande inom kommunen.

Gammal tanke
– Det är nog 20 år sedan som vi i Skillingaryds Intresseförening talade om vikten av att behålla Gunnars samlade arbeten här i kommunen, säger Herbert Storck.

Ombyggnation
– Vi är mycket glada över den här lösningen och nu ska vi bara få de slutliga kommunala besluten och klart med hur lokalen ska kunna byggas om, säger Thore Ohlsson (FP) som är ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Del av lokalen
Det är inte mer än den del av danslokalen bakom pelarna som beräknas tas i bruk för utställningen. Om den blir permanent eller inte är för tidigt att säga. Möjligen kan den senare komma att inredas i annan plats, exempelvis i det nya militärmuseet. Men alla beslut i den här frågan sker i samarbete med Gunnar och hans familj.

Gunnar är glad
– Jag är mycket glad att det börjar röra på sig nu, säger 83-årige Gunnar.
Han har varit lite sjuklig de senaste månaderna med ben som inte riktigt bär men i övrigt är han sig lik. Han kan inte direkt jobba i verkstan just nu men hans gamla dröm om ett museum för folklivsskildring i trä är på väg mot en lösning

Dokumenteras
Ola Hugosson i Åkers Hembygdsförening håller på att fotodokumentera allt som ska till utställningslokalen lite senare i år. Han säger att medlemmar från hembygdsrådet kommer att hjälpa till med både packning, uppsättning och säkert också med arbetet i övrigt i danslokalen. Ola har varit något av länken mellan kommunen och Gunnar i frågan om en utställningslokal.

Ny teknik
– Den här utställningen ska kunna ses när det är öppet på kommunen och det går att använda ny teknik för att visa allt, säger Ola.
Han pekar på att man kan visa redan inspelade filmer, låta Gunnar berätta om utställningen och besökaren ska kunna lyssna till en sådan inspelad text medan man går runt i lokalerna.

Gamla redskap
Förutom alla snidesarbeten är det tänkt att man ska visa en del annat som Gunnar samlat på sig. Det handlar om vagnar och mycket annat som har anknytning till gamla tider. Mycket av det Gunnar snidat i sina dar handlar om just hur livet var förr på en bondgård eller på landet i övrigt.

Sven inreder
Det blir Sven Engkvist som ansvarar för det nya militärmuseet i Skillingaryd som får uppdraget att ansvara för att utställningen ordnas i Skillingehus. Han har 25 års vana att bygga utställningar och eftersom det dröjer till nästa år innan militärmuseet blir klart hinner han nu ägna sig åt Gunnars utställning.

Söker bidrag
Kultur- och fritidsnämnden kommer redan den här veckan att lämna ansökan till en rad organisationer som Leader och Drivkraft för nya näringar.

Per Bunnstad

Herbert Storck lämnar en donation som möjliggör utställningen i Skillingehus.
Gunnar Svensson med dotter Inger Petersson, Thore Ohlsson, Sven Engkvist och Herbert Storck presenterade planerna.
Här ska det byggas om förklarar Ola Hugosson för Sven Engkvist, Gunnar Svensson, Inger Peterson, Herbert Storck och Thore Ohlsson.

Bildsvep från Gunnars verkstad
och utställningslokaler
Inlagt 4/5 2009. Foto: Per Bunnstad 28/2 2007

Bissefällarns konst på Nordiska museet
Inlagt 11 juni 2008

I morgon är det pressvisning för Nordiska museets årliga utställning Sommarslöjd och en av dem som ställer ut Stockholm från fredag är Gunnar ”Bissefällarn” Svensson från Bissefäll i Åkers socken.

– Men jag kommer inte att vara på plats då, kanske någon gång senare i sommar, säger Gunnar till Skillingaryd Nu.
Däremot finns Guldbaggevinnaren Jan Lindqvist från Ålaryd på plats. Han har porträtterat träsnidaren Gunnar ”Bissefällarn” Svensson och hans film visas på museet.

Fem sniderier visas
Gunnar säger att det är mycket hedrande att ha blivit en av de utvalda träsnidarna. Fem av hans alster visas.
Årets utställning heter Figurer i trä och är ett bidrag från ett sextiotal aktiva träkonstnärer runt om i landet och tvåhundra föremål ur Nordiska museets egna samlingar.

Sista gången
Det är för femtonde gången som Nordiska museet och Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund arrangerar en slöjdutställning tillsammans. Det blir den sista i raden av utställningar om slöjd baserade på slöjdarstipendiet, som denna gång tilldelats Magnus Aldenby från Östfärnebo, Sandviken. Hans traditionellt inspirerade bruksföremål i trä har en färgstark och personlig prägel.
Figurer i trä pågår 13 juni–28 september 2008 .

Per Bunnstad


Vernissage 19 maj 2007
Inlagt 20 maj 2007
Gunnar Svensson berättade lite om sitt arbete som träsnidare. Raymond Pettersson intill är ordförande för länsmuseet.
Med varm glädje berättade Janne Lindqvist om arbetet och längst till höger ses Lena Blomqvist som från länsmuseet varit huvudansvarig för utställningen i Jönköping.
En trio SIS:are, Bertil ”Gölgåsarn” Gunnarsson som bor bara en bit från Gunnar Svensson, Gunnars barnbarn Henric ”Hencke P” Pettersson och Mikael Fröding, fotbollsmålvakt i SIS.
Omkring 200 personer trängdes i lokalen när det var vernissage.
Gåshud och nära till glädjetårar. Ja, så kan man sammanfatta vernissagen för den fina utställningen som hade premiär på Jönköpings läns museum den 19 maj 2007.

Utställningen heter ”Folkliv i trä från Åkers socken, Östbo härad.
Sniderier av Gunnar Svensson i Bissefäll. Dokumentärfilm av Jan Lindqvist.”

Raymond invigde
Vid lördagens vernissage invigdes utställningen av Raymond Pettersson, som är ny som museistyrelsens ordförande. Raymond från Värnamo är mycket känd i bygden, bland annat i sin egenskap av lärare vid Fenix Kunskapscentrum i Vaggeryd.

Goda talare
Huvudpersonerna var Gunnar ”Bissefäll” Svensson och Janne ”Bohultarn” Lindqvist. De berättade lite om allt arbete inför utställningen och de duktiga berättarna fick de drygt 300 som hade kommit att må riktigt bra. Det var en härlig stämning och alla som känner Gunnar och Janne var ordentligt stolta denna dag.

Halva Åkers socken
Här fanns prominenta personer som kommunalrådet Bengt Dahlqvist och tidigare kommunalrådet Evald Andersson, släkt, andra vänner lus många fler. Det kändes som om halva Åkers socken hade mött.
Förutom mängder med Gunnars sniderier visas filmmaterial av Janne Lindqvist om hur Gunnar jobbar som snidare.

Pågår till 19 september
Utställningen pågår till 19 september så det finns goda chanser för den som önskar att ta sig en titt.
Gunnar Svensson visar och berättar onsdagar kl. 12.15: 20 juni, 18 juli, 15 augusti 12 september.