Skeenden i kommunen 1971-2002

Här följer ett litet ”bildspel” med skeenden i kommunen 1971-2002
Efterhand kommer fler bilder

Uppdelningen är enligt följande med länkar:

1. Kommunen bildas samt norra delen (Bondstorp, Byarum, Hok, Svenarum)

2. Södra delen med Tofteryd, Hagshult, Klevshult, Åker

3. Skola, energi, kultur

4. Fritid, socialnämnd, räddningstjänst, miljö, bygg, tekniskt, VSBo

5. Speciella frågor: Munksjökrisen, ambulansen, E4, Försäkringskassan, Skillingehus, skjutfältet. Företagandet

6. Trotjänare, fackligt, politiker

Foto och copyright är där annat inte anges Per Bunnstad (de flesta bilder har varit publicerade i tidningar
som Smålands Folkblad, Veckotidningen Finnveden, Finnveden Fredag eller Onsdagstidningen

Så dags för fritiden som också är viktig. Man kan gå på påskvandring som i Skillingaryds kyrka (den 11/4) år 2000.
Eller så kan Allan Claesson visa Fridhäll i Skillingaryd. Året var 1998.
Man kan också idrotta - eller arbeta med att ishallen i Skillingaryd får ett riktigt golv som här (4/6) 2001. Carl-Johan Gunnarsson, Conny Adolfsson, David Andersson, Linus Davidsson, Johan Bengtsson och Carl Adolfsson hör till SIS:arna.
Travbanan i Vaggeryd 2002. Banan som togs i bruk 1994 betyder mycket för kommunen.
Friskvård är ett populärt ord i dag. Skillingaryds Gymnastikförening har satsat på friskvård i många år. Här en bild med några ledare 1998: Anette ”Nettan” Karlsson, Bea Paulsson, Lena Nöjd, Solveig Weijhed, Ann Hennig och Carina Persson.
Fritid kan också vara ett mopedrally med en pratglad intervjuare i form av Lasse Ryman i Götaströms Fordonshistoriska Klubb. Intevjuobjektet är mopedåkaren Lars-Ivan Lindblad och året 1998.
Hokskyttar från cirka 1978
Ett par våningar ner i Skillingehus har det dansats mycket som här 1981.
Så går vi över till den sociala sidan och en bild från mars 1977 med dagbarnvårdare, som på den tiden sorterade under socialnämnden. Åter kvinnorna i fokus. Ing-Britt Borgström, Barbro Strömqvist, Ethel Svensson, Gunwor Wahlström och Ingrid Blad.
Socialnämnden i arbete i sommarmånaden juli 1984 (20). Här ser vi Lars-Erik Eriksson, Georg Boberg, Göran Stigmer, Märta Svensson i Ovdaskog, Birger Ekström, Kenneth Gustafsson i Fåglabäck och Berry Lilja.
1989 invigdes vårdcentralen i Skillingaryd av Ulla-Märta Wischer, landstingspolitikern Alvar Gunnarsson och Britt Johansson.
Telefonmöte 1993. Kommunala chefer som Kjell Claesson och Björn Ericsson trivs bra att tala med varann i telefon...
Sprit anses vara en social fråga och i februari 1989 var det bara att ta för sig i Vaggeryd. Om socialnämnden fick gripa in förtäljer inte historien.
Furugården i Vaggeryd återinvigdes efter en tillbyggnad 1994. Olle Sköld, Ingvar Andréasson och Hillevi Andersson kunde se invigningen av deras hem på TV. Alla pensionärer fick också tårta, den stora dagen till ära.
Räddningstjänsten fick en svår brand att ta hand om under den nya kommunens första år. Det var Granstrandsbranden 1971 då en brandman omkom. Fotografen är okänd.
Brandmän som hyllades för 25 års arbete kring 1978: Rolf Pettersson, Larsson, brandchefen Sven Andersson, Kurt Södergård och Kjell Rosén.
Det är bara viktigt att släcka bränder utan också förebygga dem. Hemskyddsombudet Inger Gabrielsson och brandmannen Runo Sandahl informerar Kjell Norén. November 1998.
6/4 1994. Lars-Göran Bertilsson och Ingemar Gustavsson fick instruera kommunalrådet Evald Andersson hur det är att vara brandman. Kanske en reträttplats om han inte hade fått vara med i landstinget.
Så går vi över till miljö, bygg och tekniska frågor. En fråga som debatterades i många år var Bertil Magnussons hus i Skillingaryd, som här från 1981. En ensam person kan besegra en kommun och Bertil bidrar till att många kommunanställda har sysselsättning.
Hagalund i Vaggeryd 1981. Vägen ut mot Götaforsvägen stängdes till Folke Carlssons och många andras kritik. På bilden är det Erik Fredriksson som cyklar.
Gunnar Karlsson en av många som jobbat med sophanteringen i kommunen. Här 1984.
E4-bygget på gränsen Skillingaryd-Vaggeryd mellan vid Dulebäck 1982. Tänk om E4:an än i dag gått genom samhällena.
Trafikfrågor är en ständig dikussionsfråga, som här för Jan Klehn vid krysset Sturegatan-Östra Allégatan i Skillingaryd 1984.
En bula på Badplatsvägen i Vaggeryd med en ung och lite långhårig Jan Andersson i arbete kring 1978.
28/1 1999: Assar Blomqvist och Chester Johansson gick i pension. Stationsområdet i Vaggeryd förändrades helt men av de omstridda tunnlarna bidde det bara en för gångare och cyklister.
Byggnadsnämnden 1983 med Sven Kimmehed, Verner Liljegren, Evald Gustavsson, Sture Filipsson, Anders Johansson Sixten Murare Karlsson, Sven Fjällhed Göran Johansson och Ronny Pettersson.
Den nya tekniska nämnden 1989 med stående Lennart Eriksson, P O Toftgård, Nilseric Johansson, Werner Andersson, Rolf Johansson, Jan-Olof Stark och Ingemar Åstrand. Sittande Sixten Stenervik, Nils-Arne Andersson, Arnold Kardemark och tjänstemännen Toivo Gabrielsson och Ann-Christin Holmgren.
En nyinrättad teknisk delegation började jobba 2000. Här Johnny Wackt, Berry Lilja och Kristina Nordquist samt tjänstemännen Ingvar Arkenström och Sol-Britt Melin.
Maj 1989 med teknisk personal. Huvudpersonerna är sittande kommunalarbetarna Bertil Johansson Sven ”i Föreberg” Carlsson och Martin Gustavsson, alla tre skulle gå i pension och de avtackades av arbetskamraterna.
VSBo äger och renoverar. Som här med PA Larssons i Vaggeryd, vilken visades för baltiska gäster 2001.