Skeenden i kommunen 1971-2002. Sidan 3(6)

Här följer ett litet ”bildspel” med skeenden i kommunen 1971-2002
Efterhand kommer fler bilder

Uppdelningen är enligt följande med länkar:

1. Kommunen bildas samt norra delen (Bondstorp, Byarum, Hok, Svenarum)

2. Södra delen med Tofteryd, Hagshult, Klevshult, Åker

3. Skola, energi, kultur

4. Fritid, socialnämnd, räddningstjänst, miljö, bygg, tekniskt, VSBo

5. Speciella frågor: Munksjökrisen, ambulansen, E4, Försäkringskassan, Skillingehus, skjutfältet. Företagandet

6. Trotjänare, fackligt, politiker

Foto och copyright är där annat inte anges Per Bunnstad (de flesta bilder har varit publicerade i tidningar
som Smålands Folkblad, Veckotidningen Finnveden, Finnveden Fredag eller Onsdagstidningen

Så kommer vi till frågor kring skolor och barnomsorg och landar i mitten av 1980 mitt på Skolgatan i Skillingaryd. Det var här hem o bula - förlåt hem och skola - agerade med ett par bulor som resultat. Leif Kvarnström, Sten Hallgren, Elsa Gunnarsson och Anders Petterson hörde till dem som stred.
Trots duktiga skolever i Hagshult som här 1998 fick den skolan stryka på foten. Eleverna som tävlade i Vi i femman var Kajsa, Johannes, Daniel, Alfred, Sebastian och Andreas.
I Hoks skola belönades man i maj 2000 med konstverk och glass för sin IT-satsning.
30 maj år 2000. Elever i Götafors skola har revy i Folkets Hus i Vaggeryd.
19/9. Året är även nu 2000 och duktiga vaggerydstjejer på friidrottstävling på Movalla. Sandra, Emelie och Lina gick då i sexan.
23/10 1998. Ombyggda Fågelforsskolan i Skillingaryd invigs med elever, bun-ordförande Bernt-Ola Hugosson och bunchefen Björn Ericsson. Kommunen har satsat mycket på sina skollokaler. Än så länge mer än på personaltätheten.
13 maj 2000. Stor Snabeldag i Vaggeryd där elever från Fenix visade inte minst äldre hur man kan jobba med data. Det är lätt att förknippa Fenix med datorer, på gott och en gång också på ont.
Men det bästa av allt med skolan är nog i juni. När Sommarlovet kommer.
Så över till energin.
Utan el klarar vi oss inte, vilket förre kanslichefen Lars-Gunnar Bränneson berättade redan 1979.
Fjärrvämen har spelat en stor roll för kommunen och här styrelsen för fjärrvärmebolaget i december 1993. Med Allan Friberg, Rolf Åkerblad, Karl-Egon Karlsson, Roland Berg samt sittande Nils-Arne Andersson, Christer Holmgren och mannen med den ståtliga mustaschen, Allan Ragnarsson.
1983 var också året då många var arga på hur det grävdes för fjärrvärmen som här vid torget i Skillingaryd. Nu 2002 vill till och med villaägarna har fjärrvärme.
Kultur är nödvändigt. Stellan Lundahl sa i radion att Vaggeryd inte precis hade någon kultur. Men det skulle han aldrig ha gjort för kulturnämndens ordförande Ingrid Simonsson, som lyckades få Stellan till Folkets Hus i Vaggeryd 1998. Det blev ett och annat sanningens ord. För visst finns det kultur i Vaggeryds kommun.
Kommunens största kulturella pris genom tiderna var när Janne Lindqvist från Ålaryd fick en guldbagge. Här hyllad som årets kulturpristagare i kommunen år 2000. De andra är är miljöpristagaren Hans Boberg samt ett par som fick byggnadsvårdspriset, Mikael och Gun Ljungqvist.
24/11 1998. Barn i Klevshults Pingstkyrka gav Moder Jord och Mr FNatt. Ett kulturellt arbete med många infallsvinklar.
Kulturhusens dag (10/9) år 2000 med elever och besökare som studerar konsten på Fenix.
Stationen i Skillingaryd; Ett kulturhus från 1907 som togs över av fullmäktigeledamoten Roger Svenningson. Här möts forntid och nutid. Som här 2001.
Visst kan kvinnor vara i majoritet på bild. Som här kulturnämnden 1986 med från vänster Torborg Fejde, Annika Andersson, Vivianne Rosario, Birgit Johansson, Ingeborg Palm, Gunlög Joakimson, Gerd Andersson, Jan-Allan Persson, Erland Jonsson och Arne Andersson.
31/3 1977 Familjen Rundbäck studerade en utställning om porslinsmålning. i Vaggeryds dåvarande bibliotek.
Även i dag är kvinnor viktiga i kulturen, En trio med år 2000 (11/12) tillsammans 75 års kulturellt arbete: Ingalott Åman, Kerstin Claesson och Kerstin Svahnberg.