Nya svenska frimärken 2006 www.Skillingaryd.Nu

Denna information kommer från Posten Frimärken, något kompletterad (inlagd här 28 jan 2006, kompletterad 8 september 2006)

Nya frimärken 9 november – länk till annan sida (inlagt 17 oktober 2006)

Nya frimärken 7 september – länk till annan sida (inlagt 8 eptember 2006)

Nya frimärken år 2006: Idrottsstjärnor, tåg och barnprogram

Bland frimärksnyheterna 2006 syns några av våra stora friidrottsstjärnor, alla tiders barnprogram och ett tatuerat hjärta.

Frimärksåret 2006 inleds med frimärksutgåvan Härliga tåg som uppmärksammar att Sveriges första järnväg öppnades för allmän trafik för 150 år sedan. Med järnvägen kunde man ta sig fram fortare och bekvämare än någonsin förut. Världen öppnades. Varor och nyheter kunde förmedlas snabbare än man tidigare trott var möjligt. Frimärksutgåvan visar sex tåg - från rälsbussen till det moderna X40.

Fem motiv
Härliga tåg ges ut i häfte om fem motiv samt ett rullfrimärke.
Loket A. Mallet har uppkallats efter den schweiziske upphovsmannen Anatole Mallet. Loket byggdes år 1891 av Munktells Mekaniska Verkstad i Eskilstuna efter franska ritningar.

Rälsbussen
Rälsbussen var ett bensindrivet tåg och användes med fördel på sträckningar utan elektrisk kontaktledning. De flesta rälsbussar byggdes i Umeå på Hilding Carlssons Mekaniska verkstad.

Det elektriska universalloket SJ typ D gick att växla för såväl tunga godståg som snabba persontåg och togs i drift då den elektrifierade Västra stambanan (Stockholm-Göteborg) nyöppnades år 1926.

Sveriges starkaste ånglok är R-loket från år 1908. Det togs fram för att kunna dra 1 300 ton tunga tåg på malmbanan mellan Abisko och Riksgränsen.

Rc-loket är kanske det mest kända av de svenska loken. Det är, liksom D-loket, ett universallok för såväl gods- som resandetåg. Loket framställdes mellan åren 1967 och 1988. Fortfarande rullar nästan alla 360 lok på järnvägar runt om i Sverige.

Snabbt tåg
Ju snabbare samhället snurrar, desto snabbare rullar tågen. Tåget X40, som visas på rullfrimärket, är främst avsett för regionaltrafik, där det ersätter långsammare loktåg. Det första X40-tåget tillverkades år 2004 och det har en maxfart på 200 kilometer i timmen.

Häfte om tåg
Härliga tåg ges ut i häfte om tio frimärken med fem motiv samt ett rullfrimärke. Förlagor bland annat efter foton från Sveriges järnvägsmuseer och SJ. Typografin är gjord av Olöf Baldursdottir och gravyrerna av Piotr Naszarkowski, Lars Sjööblom och Martin Mörck. Häftet är tryckt i kombinationstryck och rullfrimärket i fyrfärgsoffset. Valören för häftet är inrikes brev. Valören för rullfrimärket är 10 kronor, utrikes brev.

Mitt hjärta
Hjärtat symboliserar kärlek, vänskap, mod och uppoffring liksom hälsa och generositet. Hjärtat är romantik. Posten ger ut fyra annorlunda hjärtan på frimärke och hoppas på att breven kommer att glöda. Idé, foto och form till frimärksutgåvan Mitt hjärta kommer från Elisabeth Björkbom, som hittat olika hjärtan att illustrera utgåvan med:

Ett motiv visar ett tatuerat hjärta - kärleken är evig.
Ett annat motiv visar ett hjärtformat blad - naturens själ.
Det tredje motivet är ett illrött hjärta som ser ut att vara målat i en hast - kanske på en vägg någonstans där alla kan se kärlekens kraft.
Det fjärde motivet visar ett hjärta inristat i en björkstam - det klassiska beviset på att man älskar och vill älska för alltid.

Frimärksutgåvan Mitt hjärta ges ut i häfte om 10 självhäftande frimärken och fyra motiv. Förlagor och typografi av Elisabeth Björkbom. Frimärkena är tryckta i fyrfärgsoffset och bär valören inrikes brev.

Hett kaffe kommer 29 mars
Att ta en kopp kaffe är att unna sig en stund för sig själv. Kanske passar man på att skriva ett kort eller brev på kaféet medan världen snurrar förbi utanför. Eller så skapar man tid och plats för de där viktiga samtalen som bara kan ske öga mot öga. Kaffekulturen och kafékulturen går hand i hand och har skapat ett vardagsrum för människan utanför det egna hemmet.
I utgåvan Hett kaffe vill Posten belysa den moderna kaffekulturen. Här visas det olika sätt att ta till sig drycken - med caffé latte, cappuccino, caffe freddo, macchiato och cortado på menyn. Frimärksvalören är inrikes brev.

Carl XVI Gustaf 60 år
Att skildra monarker i profil är en tradition som går långt tillbaka i tiden. År 2006 fyller Kung Carl XVI Gustaf 60 år och för att uppmärksamma detta ger Postens ut en jubileumsutgåva. Utgåvan återgår till det traditionella tolkningssättet men frimärkena bryter ändå mot äldre förebilder och blir i hög grad ett porträtt i tiden. Utgåvan består av tre frimärken, baserade på fotografier av Dawid (Björn Dawidsson) och formgivna av Henrik Nygren. Frimärksvalören är 10 kronor.


Brevet från Sverige 4 maj
Barn som vinkar till varandra. Tre glada barn av olika ursprung som håller varandra i händerna. En pojke med en resväska som är på väg till Sverige. När barn ska skildra invandring och integration blir bilderna många. Inte sällan väcker de tankar som överraskar. Frimärksutgåvan Brevet från Sverige består av två frimärken. Ett frimärke visar tre barn med olika hudfärg och är gjort av Linda Wong, 7 år. Det andra frimärket visar en karta över Sverige, täckt av svenska flaggan, och en pojke på en väg som leder till det nya landet. Alexandros Terzis, 10 år, står bakom den bilden.
Frimärksvalören är 10 kronor, utrikes brev.

Sommar 2006
En älg kliver ut i vattnet, stor och frustande. En pappa hjälper sin dotter att dra upp sommarens största fisk. En picknick smakar aldrig så gott som en sommardag vid en svensk insjö.
Postens sommarfrimärken visar livet vid några av Sveriges vackra insjöar. Utgåvan består av självhäftande frimärken i häfte och ett rullfrimärke. Frimärksvalören är inrikes brev.

Svenska hopp

Friidrott kan vara allt från vardagsmotion till elitidrott. Friidrotten spelade stor roll redan i de antika olympiska spelen och står än i dag i centrum för uppmärksamheten vid stora tävlingar. I en frimärksutgåva med fyra rullfrimärken uppmärksammar Posten fyra framgångsrika atleter - Christian Olsson, Kajsa Bergqvist, Carolina Klüft och Stefan Holm.
Valörerna är 10 kronor (utrikes brev), 5,50 kronor (inrikes brev) och 4,80 kronor (föreningsbrev).

Alla tiders barnprogram – 30 september
De första svenska TV-sändningarna startade officiellt den 4 september 1956. Idag har de flesta någon relation till TV. Vi minns kanske vår barndom då Drutten och Gena roade oss i rutan eller Trazan och Banarnes olika upptåg. Idag styr barnprogrammen många familjers middagstid och de har blivit ett stående inslag i vardagen.

Årets Frimärkets Dag-utgåva fokuserar på barnprogrammens utveckling i TV-rutan. Häftet Alla tiders barnprogram tar upp åtta motiv med blandade figurer från barnprogrammens värld. Valören är 5,50 kronor, inrikes brev.

Härliga tåg
Mitt hjärta
29 mars Hett kaffe
29 mars Kungen
4 maj Svenska hopp
4 maj Sommar 2006
4 maj Brevet från Sverige
30 september Alla tiders barnprogram
Andra utgåvor 2006
 

 

Till toppen