Nya svenska frimärken 2006 - utgåva 7 september www.Skillingaryd.Nu Till startsidan för frimärken här

 

Stadshansan 650 år och Mozart, Kraus och Bellman
Information från Posten den 8 oktober 2006
Bellman på frimärke! Ja, det är dags nu igen och många minns säkert en tidigare frimärksutgivning – från 1940.
Det är 250 år sedan Joseph Martin Kraus föddes och det uppmärksammas på ett svenskt frimärke-
Wolfgang Amadeus Mozart känner nog alla till.
Stadshansans jubileum uppmärksammas av Posten.
Tyskland ger också ut ett frimärke med anledning av Hansan och det är samma motiv som på ett av de svenska märkena.
Stadshansan fyller 650 år och Posten firar jubiléet med att ge ut frimärken tillsammans med tyska Posten. De samtida musikerna Wolfgang Amadeus Mozart, Joseph Martin Kraus och Carl Michael Bellman blev nya frimärksmotiv den 7 september.

Hansan bestod av en sammanslutning av kringresande nordtyska köpmän som tillsammans präglade stadsväsendets utveckling och skapade ett gemensamt handelsområde i Östersjön. Hansans första allmänna möte hölls i Lübeck år 1356. Vid detta tillfälle ombildades Hansan från handelsgille till en stadshansa. Handeln i Östersjöområdet dominerades under medeltiden av Hansan som skeppade varor som järn, fisk, kryddor och pälsverk i sina stora lastfartyg, koggar.

De tyska köpmännen och hantverkarna flyttade ut till nygrundade städer i hela östersjöområdet och än idag ser vi spår av hansatiden i Visby, Stockholm, Kalmar och Nyköping. Rådhus, torg, murar och gotiska tegelkyrkor är arv från hansan. Förutom varor bytte man språkliga uttryck med varandra. Det är från hansatiden som många av våra tyska låneord kommer såsom rådhus, trappa och burspråk.

Mozart, Kraus och Bellman på frimärke
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791), Joseph Martin Kraus (1756-92) och Carl Michael Bellman (1740-95) var tre betydande musiker som alla var verksamma under den Gustavianska eran i mitten av 1700-talet. Kraus och Mozart var jämngamla och föddes båda för 250 år sedan.

I Sverige blomstrade kulturlivet kring Gustav III. Tysken Joseph Martin Kraus musicerade vid det svenska hovet och blev år 1788 utnämnd till förste hovkapellmästare. Han komponerade symfonier, marschmusik och operor men också enklare musikstycken till en rad skådespel och baletter. Kraus var god vän med Bellman och de musicerade ofta tillsammans.

Mozarts musik var föga känd utanför tyskspråkiga länder men trots detta skrev de båda svenska kompositörerna en sorgesång till Mozart efter hans död, Mozarts död. Man spekulerar därför i om Kraus och Mozart kan ha träffats. Ytterligare en sak som tyder på det är den pampiga riksdagsmarch som Kraus skrev åt Gustav III. Den är i princip identisk med en marsch ur den opera som gav Mozart sitt genombrott, Idomeneo.

Kraus kallas ibland för ”den svenske Mozart” och har gått till historien som en av den gustavianska eopkens mest begåvade och betydelsefulla tonsättare. Hans sista stora verk, och kanske mest personliga, var begravningskantaten för Gustav III, Symphonie Funèbre.

Det blomstrande kulturlivet i Stockholm fick ett abrupt slut då Gustav III dödades på maskeradbalen 1792 och det dröjde tjugo år innan Mozart gjorde entré på den svenska operascenen.
Frimärksfakta om utgåvorna
Utgivningsdag: 7 september

Stadshansan 650 år – Sverige–Tyskland.
Frimärksutgåvan ges ut i häfte om fyra frimärken med tre motiv. Lars Sjööblom har graverat. Gustav Mårtensson och Joachim Rieß har formgett och typograferat utgåvan. Frimärkena trycks i två färger stål och fyrfärgsoffset. Valören är 10 kronor, utrikes brev.

Mozart, Kraus och Bellman
Frimärksutgåvan innehåller tre motiv som ges ut på rulle. Martin Mörck och Piotr Naszarkowski har graverat och Kjell Sjögren har formgivit. Rullfrimärkena trycks i tre färger ståltryck och ges ut i valörerna 5,50 kronor (inrikes brev), 5 kronor (ekonomibrev) samt 4,80 kronor (föreningsbrev).
Posten ger även ut Souvenirarket Mozart som bildar ett ark med sex identiska frimärken, samtliga visar Papageno ur Trollflöjten.