Nya svenska frimärken 2006 - utgåva 9 november www.Skillingaryd.Nu Till startsidan för frimärken här

 

Sven Ljungberg med motiv
Pressinformation från Posten Frimärken, här något redigerat. Inlagt här 17 oktober 2006
Konstnären, målaren och grafikern Sven Ljungberg från Ljungby (f 1913) målar realistiska bilder, ofta av människor i arbete, färgglada landskapsmålningar och närstudier av blommor.

Sven Ljungberg har bland annat gjort en stor skapelse i sessionssalen i Skillingehus i Skillingaryd. Trots en bit över 90 är han fortfarande aktiv.
Sin inspiration har han främst hämtat från sin hembygd i Ljungby där han också har sitt eget museum.
På frimärket ser vi färgträsnittet LelleKalle som gjordes till Konstfrämjandet på 1970-talet och ingick där i serien ”Närbilder”. Bilden visar en personlighet från Ljungby som kallades ”LelleKalle” och i bakgrunden Ljungby stations gamla godsmagasin.

Fyra motiv
Konstnärerna Philip von Schantz, Prins Eugen, Gustaf Fjaestad och Sven Ljungberg visar sina vackra bilder av vintersverige på årets frimärke med porto för julhälsningarna utomlands. Utgåvan Vinter i konsten ges ut den 9 november och har valör 10 kronor.

Målarprinsen
Prins Eugen (1865-1947) räknas till en av våra främsta landskapsmålare. Han var yngste son till Oscar II och Sofia av Nassau och fick sin konstnärliga utbildning i Paris. År 1905 köpte han Waldemarsudde på Djurgården i Stockholm och 1947 donerades hemmet och hans konstsamling till svenska staten. Frimärket visar Prins Eugens gouache ”Bourdelles Herakles i snö” från 1931. Motivet är hämtat från parken i Waldemarsudde där ett antal skulpturer finns placerade. ”Herakles” från 1909 gjordes av den franske skulptören Emile Antoine Bourdelle (1861-1929).

Gustaf Fjaestad
Målaren och träskulptören Gustaf Fjaestad (1868-1948) skildrade snö, is och rimfrost mycket vackert och frimärket visar oljemålningen ”Rimfrost på is” från 1901. Den hänger idag på Thielska galleriet i Stockholm. Sin skolning fick Fjaestad först hos Fria konsternas akademi och sedan hos Bruno Liljefors och Carl Larsson. Han lämnade tidigt Stockholm och övertog skulptören Christian Erikssons ateljé i Taserud nära Arvika i Värmland. I dag kan man besöka ateljén som nu ingår i Rackstad museet.

Adelsman
Philip von Schantz (1928-1998) debuterade i början av 1950-talet och utvecklade med tiden ett alldeles eget uttryck. Han målade tavlor som skapade illusoriska synvillor för betraktaren då han lekte med stilleben och landskapsmåleri. Under 1970-talet blev han vida känd för sina bilder av bär och frukt i stora högar och hinkar.
Frimärket baseras på målningen ”Modifikation över vinterlandskap av W. Ö. Petersen” från 1987. Bilden är inspirerad av den danske konstnären Asger Jorn, som roade sig med att måla på gamla oljetryck. Philip von Schantzs målning, som finns på Moderna Museet i Stockholm, är just en sådan ”omtolkning” av W.Ö. Petersens oljetryck.

Utrikes porto
Frimärkena ges ut i häfte om fyra frimärken med fyra motiv. Theodor Jikander har typograferat förlagorna som baseras på målningar av konstnärerna Philip von Schantz, Prins Eugen, Gustaf Fjaestad och Sven Ljungberg. Frimärkena är tryckta i fyrfärgsoffset på gummerat papper med valör 10 kronor för utrikes brev.
Hemtrevliga julfönster
på årets julfrimärken
Julen sedd genom klassiskt dekorerade fönster är motiven på årets julfrimärken som ges ut den 9 november 2006.

Adventsljusstakar, hyacinter och adventsstjärnor skapar julkänsla i våra fönsterkarmar. Fyra folkkära konstnärer skildrar vintern på frimärken för utrikes julhälsningar. Sista dagen att posta julkort för inrikes brev är den 16 december.

Hemtrevnaden
I år hyllar Postens julfrimärken dekorationsglädjen och hemtrevnaden. Till julen skapar vi julkänsla genom att dekorera vackert i fönstren i hemmet liksom på kontoret. Att gå och kika på affärernas julskyltning skapar julstämning för många människor. Under advent dekorerar vi våra hem med den klassiska adventsljusstaken, både i elljus och med levande ljus, pappersstjärnan och den röda julstjärnan i kruka. Vi hänger nybakade pepparkakshjärtan och kryddnejlikor nedstuckna i apelsiner i fönstren och låter den goda doften sprida sig i hemmet.

Traditionella
Illustratören Ingela Peterson Arrhenius har formgivit årets julfrimärken.
– Jag ville att motiven skulle kännas traditionella och att det mesta av sådant som man förknippar med högtidens hemtrevnad skulle ingå, säger Ingela Peterson Arrhenius.

Posta julkorten senast den 16 december
Sista inlämningsdag för julkorten för utdelning före julafton är den 16 december. Årets och tidigare års valörlösa julpostfrimärken kan användas för julhälsningar fram till och med den 26 december 2006. Efter den 26 december gäller årets och tidigare års utgivningar av valörlösa inrikes julpostfrimärken som fullt porto för inrikes ekonomibrev upp till 20 gram. Du kan även använda julpostfrimärkena för både in- och utrikes brev till ett portovärde, enligt aktuell prislista, för inrikes ekonomibrev upp till 20 gram. (5 kronor år 2006). Komplettera då med frimärken upp till ordinarie porto.

Fakta om frimärksutgåvan

I juletid lyser de vackert dekorerade julfönstren upp i vintermörkret. Vi har sedan 1920-talet då electriciteten började spridas lyst upp våra hem med adventsstjärnor och ljusstakar.

I dag är den röda så kallade sjustegsstaken nära nog obligatorisk i många hem och kontor. För hundra år sen gick stjärngossarna med ”ljusa stjärnan” och tiggde mat och dryck utan att veta att Betlehemssymbolen skulle komma att bli en av de vanligaste juldekorationerna. Den klassiska adventsstjärnan som man hänger i fönstret har sitt ursprung i att det var ont om material till att göra julljus under andra världskriget. Grundaren av Hennes&Mauritz, Erling Persson, lanserade då de billiga och hopfällbara papperslamporna som sedan dess varit storsäljare. Idag görs stjärnorna i en mängd olika utföranden och färger.

Ger en julkänsla
Att tända levande ljus är fortfarande det som för många skapar äkta julkänsla. Att varje söndag i advent tända ett ljus i den klassiska adventsljusstaken markerar att julen kommer närmare.

Pysseltid
Julen är också bakandets och pysslandet tid då stearinljus, granbarr, glögg och hyacinter sprider sin goda doft. I fönstren kan man gärna hänga en apelsin som fått kryddnejlikor nedstuckna i sig eller ett nybakat dekorerat pepparkakshjärta.

Även rullfrimärke
Frimärkena har formgetts av Ingela Peterson Arrhenius. Fyra motiv ges ut i häfte om tio självhäftande frimärken. Dessutom ger Posten ut ett frimärke på rulle med vanlig gummering. Samtliga frimärken är avsedda för inrikes brev.
Ingela Peterson Arrhenius har tidigare formgett utgåvan Hett kaffe som gavs ut våren 2006.