Skidor – Stafettvasan   www.skillingaryd.nu www.vaggeryd.nu

Aktuella sportresultat Länkar Föreningar
Sportsidan Kalender Startsidan för skidor

Snabb stafettvasa av lag Bäckalyckan
Inlagt söndag 7 mars 2010

Vaggeryds representanter, lag Bäckalyckan, gjorde ett snabbare lopp än i fjol och slutade på 641:a plats i årets upplaga av StafettVasan på skidor.
Placeringen är visserligen något sämre än i fjol men då deltog i gengäld under 800 lag mot 1.200 i år. Tiden i år blev för lag Bäckalyckan 7,25 mot 7,31 förra året.

Lagets medlemmar brukar bada bastu tillsammans på Bäckalyckan på fredagarna, därav namnet. I laget ingår bröderna Lars Erik och Bengt-Olof Joakimson samt Boine Rundbäck och Stig Johansson. Alla fyra pensionärer med gedigen erfarenhet från Vasaloppet på 1960- och 70-talen.

Delsträckorna
I StafettVasan har de nio milen mellan Sälen och Mora delats upp på fem sträckor, varav de två första mellan Sälen och Mångsbodarna och Mångsbodarna och Evertsberg mäter vardera 24 km. Mellansträckan Evertsberg och Oxberg är 14 km, medan det är nio km mellan Oxberg och Hökberg. Avslutningen från Hökberg till målet är 19 km.

Pjäxorna sprack...
Lagets Benjamin och tillika skrivaren av dessa rader hade anförtrotts startsträckan. Det blev en oförglömlig upplevelse på flera sätt. När vi steg ur bussen vid Berga by visade termometern - 28. Det var så kallt att ytterskalet på skidpjäxorna sprack. Glidet var därefter och mycket trögt den första dryga timmen men de fantastiska naturupplevelserna kompenserade för hosta och nageltrång dagen efter.

Joakimson – ett ankare
Lagets ankare, kommunstyrelseledamoten (S) Lars Erik Joakimson, hans storebror Bengt-Olof samt Boine Rundbäck och avslutaren Stig Johansson skidade sedan så snabbt att målsättningen, en tid 20 minuter bättre än fjolårets 7,31 länge fanns inom räckhåll. Den tilltagande kylan under sena eftermiddagen tog dock bort en del av det fina glidet.

Fler kommunlag...
Nästa år hoppas lag Bäckalyckan på motstånd från andra lag i kommunen. StafettVasan har på senare år blivit mycket populär och nu är det dags att andra lag från våra bygder upptäcker det här trevliga inslaget i Vasaloppsveckan där det finns plats för skidåkare av alla kategorier.

Kåre Boberg

StafettVasa: iskall morgon i Berga by. Termomentern visade -28 när solen gick uppöver Kläppen.
Bengt-Olof och Lars Erik Joakimson gläds över goda sträcktider.
Lars Erik Joakimson preparerar skidorna kvällen före tävlingen.
Stig Johansson och Boine Rundbäck ger skidorna sista smörjelsen.
Stig Johansson lastar skidorna före avfärden.
Nöjda skidåkare efter målgången. Från vänster Kåre Boberg, Stig Johansson, Lars Erik Joakimson, Boine Rundbäck och Bengt-Olof Joakimsson.
Morgongymnastik före start med Malungs-gymnasterna.
Klassisk skidmiljö i Mångsbodarna.

 

 

 

´´