Orientering   www.skillingaryd.nu www.vaggeryd.nu

Aktuella sportresultat Länkar Föreningar
Sportsidan Kalender  


Bort med hängningsregeln
Inlagt torsdag 4 mars 2010

Ta bort hängningsregeln i orientering. Det tycker orienterarna i Småland, som inför Svenska Orienteringsförbundets förbundsmöte i mitten av mars ska driva den linjen. Det beslutades när Smålands OF höll årsmöte i Vetlanda. Dessutom kan noteras att en duo från Bredaryd valdes in i styrelsen.

Just hängningsregeln, det vill säga att man hänger efter andra löpare i skogen, är just nu föremål för het diskussion i Orienteringssverige. Internationellt har regeln slopats helt, men i Sverige ligger ett förslag inför förbundsmötet att ändra regelskrivningen ska ändras till en hårdare skrivning. Det är alltså något som smålänningarna inte ställer sig bakom, utan man väljer att gå på internationella förbundets skrivning.

Fint 2009

Smålandsorienterarnas årsmöte kunde annars summera ett makalöst arrangörsår för småländsk orientering med O-Ringen i Eksjö och SM-tävlingar i Oskarshamn och Målilla, alla genomförda med mycket gott betyg.

Nya från Bredaryd
I styrelsen för Smålands OF omvaldes Siv Bergander, Eksjö, som ordförande. Nyvalda i styrelsen blev Torbjörn Johansson och Maria Andersson, båda Bredaryd, samt Karina Svensson, Vimmerby. Övriga i styrelsen är Anders Kristoffersson, Anderstorp, Lars-Åke Sjöqvist, Växjö, och Göran Carnander, Huskvarna.
Samtidigt avtackades Helen Andertoft, Markaryd, Carin Gustavsson, Jönköping, och Hans Söderberg, Gamleby, som lämnade styrelsen.

Fick Älgen
Årsmötet avslutades med att Eksjö SOK fick mottaga Smålands Skogskarlars vandringspris Älgen som bevis på att man varit distriktets främsta ungdomsklubb under senaste femårsperioden.
Växjö AIS hyllades också för sitt framgångsrika arbete med motionssatsningen Naturpasset, där man sålt 500 paket under det gångna året.

Till Skillingaryd
I väntan på att våren gör sitt antågande laddar nu orienteringsklubbarna i Småland upp med en inspirationsturné i Svenska Orienteringsförbundets regi, där det de två kommande veckorna blir träffar på fem ställen, i tur och ordning i Nybro, Alvesta, Ankarsrum, Skillingaryd och Aneby.


Årets orienterare i Småland utsedda
Inlagt torsdag 19 november 2009

Mattias Karlsson, IK Hakarpspojkarna, och Therese Klintberg, Eksjö SOK, har utsetts till Årets orienterare respektive Årets junior i småländsk orientering.

Årets orienterare i Småland 2009
1. Mattias Karlsson, IK Hakarpspojkarna, 22 poäng
2. Erik Liljequist, OK Älme, 21
3. Erik Holmberg, IK Hakarpspojkarna, 8
3. Kristina Andersson, Jönköpings OK, 8

Årets junior i Småland 2009
1. Therese Klintberg, Eksjö SOK, 38 poäng
2. Christian Hjalmarsson, OK Njudung, 18
3. Emil Hjalmarsson, OK Njudung, 8

Landslagsplatsen resultat
av ökad satsning för Årets junior
Nu väntar första landslagslägret för Årets junior i Småland, Therese Klintberg, som ska hämta ut landslagsoverallen i Falun nästa veckoslut. Foto: Ola Gustafsson

Nästa vecka åker Therese Klintberg, 20-årigt orienteringslöfte från Eksjö SOK, på sitt första juniorlandslagsläger.
– Det känns lite pirrigt, säger Therese, när vi når henne på telefon och berättar att hon just utsetts till Årets junior i småländsk orientering.

Hon fick beskedet om landslagsplatsen för några veckor sedan och nästa veckoslut samlas juniorlandslaget tillsammans med seniorerna till höstläger i Falun. Therese är en av sju damjuniorer som tagits ut med sikte mot nästa års Junior-VM i Danmark.
– Självklart blir JVM det stora målet nästa år, men också att ta första SM-medaljen, säger Therese.
I år har hon svarat för en mycket jämn och bra säsong, men ännu saknar hon en SM-medalj. En fjärdeplats är bästa SM-resultatet. Däremot har hon två andraplatser i Silva Juniorcup, med samma konkurrens som i SM-loppen. Totalt blev hon femma i juniorcupen.
På hemmaplan i Småland har hon varit helt överlägsen med fyra DM-guld.
Vad är förklaringen till resultatutvecklingen 2009?
– Framför allt är det att jag verkligen bestämt mig för att satsa. Jag har tränat mer och verkligen lagt ner mycket mer tid på min orientering, säger Therese, men nöjer sig inte med det:
– Jag är beredd att satsa ännu mer. Under 2010 räknar jag med att öka på träningsdosen ytterligare.
Något som ska få resultatkurvan att fortsätta peka uppåt.

37-årige ex-världsmästaren Mattias Karlsson är Årets orienterare i Småland 2009, trots att han egentligen trappat ner på satsningen. Foto: Mikael Fritzon

Tränar de småländska talangerna
– men är fortfarande bäst i distriktet


Uppgiften är att plocka fram nya stjärnor, men än så länge håller Mattias Karlsson, rutinerad 37-åring i IK Hakarpspojkarna, de yngre orienterarna stången. Han gör det så bra att han ännu en gång utsetts till Årets orienterare i Småland. För vilken gång i ordningen vet han inte ens själv.

– Ingen blir gladare än jag om det kommer fram yngre löpare och slår mig, säger Mattias Karlsson, eller ”Vagnis” som han kallas i orienteringskretsar.
Sedan ett par år tillbaka har han trappat ner den egna satsningen och ansvarar istället för elitträningen i Hakarpspojkarna. Där har han de flesta av Smålands lovande yngre orienterare som adepter.

SM-brons
Ingen av dem har matchat ”Vagnis” i år, framför allt inte på de längre distanserna. Ett SM-brons på den ultralånga distansen, sjundeplats på SM långdistans och ytterligare ett par tio-i-topp-placeringar på elitseriens långdistanstävlingar, visar att IKHP-löparen definitivt tillhör landets bästa när det blir långt och tufft.

Bästa loppet i år?
– Ultralång-SM, där jag började med en praktmiss och var absolut sist till första kontrollen, men sedan orienterade mig förbi hela fältet och tog bronset. Där hade jag nytta av min rutin, många yngre ger upp efter ett tidigt misstag.
– Generellt sett har klassen sjunkit på seniorerna i svensk orientering. Jag är förvånad att jag hänger med så bra som jag gör, säger Mattias. Men jag märker tydligt att glappet till de bästa ökar för varje år. Jag är inte i närheten av att kunna konkurrera om en landslagsplats längre.
Mattias Karlsson firade sina största triumfer 2003-2004 med VM-guld i stafett och VM-silver individuellt.

Smålänning i eliten...
När får vi en smålänning som slåss på den nivån igen?
– Först och främst gäller det att våra yngre löpare springer de tuffa tävlingarna för att få ett kvitto på att de faktiskt kan hänga med. Det ger inspiration och motivation för att öka satsningen till den nivå som krävs, säger Mattias Karlsson.
Själv tänker han fortsätta ett tag till på den här nivån. Men lyckas han med sin uppgift som tränare är det här sista året som han erövrar titeln Årets orienterare i Småland.

 

 

 

´´