Janne Lindqvist www.skillingaryd.nu Till startsidan för personer

Utställning maj-september 2007 tillsammans med Gunnar ”Bissefällarn” Svensson – läs mer

Kulturpristagare - 2000 Janne Lindqvist
Nytt pris. Än en gång kan Janne Lindqvist kvittera ut ett kulturpris. Nu är det kultur- och fritidsnämnden som uppmärksammar guldbaggevinnaren.
Foto: Per Bunnstad
Kommunens kulturpris till Janne Lindqvist
Ur Onsdagstidningen nr 46/2000
För 22:a året har Vaggeryds kommuns kulturpris utsetts och det har nog ingen gång tidigare varit så solklart på förhand vem som skulle föräras. I år kunde man naturligtvis inte undgå att tilldela filmregissören Janne Lindqvist från Ålaryd priset.
– Mycket trevligt, säger Janne när Onsdagstidningen ger honom nyheten.


Priset är på 10.000 kronor och det blir högtidlig utdelning i samband med kommunfullmäktiges årsavslutning på Hooks Herrgård den 11 december. Då delas även kommunens miljö- och landskapsvårdspris ut. Denne pristagare är ännu inte utsedd.
Janne Lindqvist har i över 20 år bott i Ålaryd. Han är annars uppvuxen i Huskvarna men har också bott många år i Stockholm.
När Onsdagstidningen når Janne befinner han sig på ett uppdrag i huvudstaden.
– Det verkar som om priserna bara regnar ned just nu, säger han glatt.
Tidigare i år fick han en guldbagge för första delen av filmen Tiden är en dröm. Den speglar i stillbilder Sverige under tiden 1859-1879.
– Synd bara att det är så dålig teknik i biosalongerna på landsbygden. Ljudet kommer inte till sin rätt, menar han.

Ny film
Janne jobbar nu som bäst på den andra delen och han har tack vare bidrag från Filminstitutet möjlighet att om inte göra denna del färdig så åtminstone nå en bra bit på vägen.
– Det är mycket roligt att vi i år kan ge priset till en filmare, vilket inte hör till vanligheterna, säger kulturchefen Göran Svensson och ordförande Ann-Christin Hallinder.
45:e pristagaren
Motiveringen till priset är bland annat enligt följande: Du får kulturstipendium för ditt professionella arbete inom det konstnärliga området film och på det speciella sättet du använt filmen för att dokumentera en del av svensk historia.
Janne är den 45:e personen som får kommunens kulturstipendium sedan starten 1979. Dessutom har två föreningar fått priset. De åtta senaste åren har kommunen valt att endast premiera en person eller förening om året. Tidigare har det varit upp till fem pristagare som fått dela penningsumman och äran.

Per Bunnstad