Stolla Hedda www.skillingaryd.nu Till startsidan för personer

Anne berättar om Stolla–Hedda
Inlagt här 10 augusti 2006

Klicka på bilden så blir den större

Fotograf okänd

På tråddrageriet i Elgebo i åkers socken föddes 1839 en flicka som fick namnet Hedvig Petersdotter. Men hon är mest känd under namnet Stolla–Hedda.

Det gick förr många historier om denna kvinna och en som de senaste åren fascinerats av hennes liv är Anne Johansson från Vaggeryd. Anne kåserade om Stolla–Hedda när det var lägerkväll vid militärmuseet i Skillingaryd den 10 augusti 2006.

Robert tecknade ned
Tofteryds Hembygdsförening gav 1949 ut en liten skrift om ”Skillingarydsoriginal i början av seklet”. Det var Robert Andersson som berättade och som även hade teckningar på originalen. Förutom Stolla-Hedda han han nedtecknat berättelser om Sven i Måselt, Viktor på Lillänga, Bojlunsen och Peter–Johan.
Om Stolla–Hedda berättar Robert Andersson bland annat så här: ”i en molnstod av damm skrider Stolla–Hedda med långsamma, korta steg. Hon är klädd i doffeljacka och halva dussinet kjolar, som virvlar upp sanden. Den yttersta kjolen är uppskörtad runt om och fylld i vecken med allehanda gods: klädtrasor, köksutensilier, matvaror. Utanpå härligheten hänger ullkardor, kaffekokaren, kvarn, ett par läderkängor m.m.”

Anne blev intresserad
Anne Johansson berättar att hon för många år sedan fick höra berättelser om Stolla–Hedda och blev intresserad av allt som hon hörde.
– På en kyrkogårdsvandring i Byarum fick vi se hennes grav och Håkan Johansson berättade en del om henne. Sedan fyllde andra på, säger Anne.
Hon blev senare intervjuad i radion om Stolla–Hedda och efter det kom det från lyssnarna en mängd berättelser om Stolla–Hedda.
– Det skär i hjärtat när man hör berättelserna om henne och det finns än i dag kvinnor som tvingas till liknande upplevelser.
Vi återkommer med en utförligare text från lägerkvällen och om Stolla-Hedda lite senare.

Per Bunnstad