Helikoptrar i Skillingaryd i maj 2009
www.skillingaryd.nu www.vaggeryd.nu Startsidan för militärt Startsidan för flyg

Mycket flyg i Skillingaryd
Inlagt 24/5 2009

Skillingaryd har en stor roll i den svenska flyghistorien och på senare år har antalet övningar med helikoptrar ökat.

Under den gångna veckan har det surrat ordentligt i och kring Skillingaryd. Det har varit en flygövning med personal och fyra helikoptrar från Linköping på plats.

Med Ing 2
– Vi hjälper Ing 2 i Eksjö med transporterar i samband med dess övningar, berättar kapten P-O Hjälmaresjö, som varit övningsledare för styrkan från Linköping.

Internationellt
Styrkorna övar sig framför allt inför internationella uppdrag, som blivit det kanske viktigaste för de svenska styrkorna. Transporter är då ofta mycket viktiga. med helikoptrarnas hjälp kan man bland annat snabbt föra sjuka och skadade till vård eller i säkerhet för stridande styrkor.

Fyra maskiner
I fredags reste gruppen från Linköping åter till den östgötska metropolen. I övningen deltog fyra helikoptrar av modellen Agusta 109m tre gröna och en grå. Den går ofta under beteckningen helikopter 15.

På Slätten
Det är på södra ”Slättakanten” som helikoptrarna stått uppställda och sedan har det blivit den ena uppstigningen och landningen efter varandra. De flesta övningarna har hållits på dagtid men det har även varit en del kvällsflygningar.

Bok om flyget
I den bok som ska stå klar i höst om ”Flyg i Skillingaryd” kommer bland annat helt färska bilder från helikopterövningar att finnas med.

100 år sedan
det är för övrigt nästan 100 år sedan det första flygplanet landade i Skillingaryd och Slätten har sedan dess varit en vanlig start- och landsplats för framför allt militärt flyg.

Hangaren är kvar
Förr fanns flyget mest på Östra Lägret i randen av skjutfältet där för övrigt flyghangaren finns kvar än i dag.

Per Bunnstad