Spårbyte – HNJ - Halmstad-Nässjö Järnväg www.skillingaryd.nu www.vaggeryd.nu startsidan för järnväg

Dags för nytt spårbyte – nu till Värnamo
Inlagt söndag 25 oktober 2009
Snart blir det stopp för tågen söderut men bara för några veckor.
Nu är det dags för ett nytt stort spårarbete, denna gången mellan Klevshult–Värnamo.

I våras gjordes ett spårbyte Vaggeryd–Klevshult emellan och nu är turen kommen söderut.
Syftet med spårbytet är att få snabbare tågresor. Tågen ska helt enkelt gå fortare. Negativt är dock att tågen går vissa stationer förbi.
Under tiden 2 november–4 december ersätts tågtrafiken på sträckan Vaggeryd-Värnamo av bussar.

Per Bunnstad

 

Spårbyte söderut:
Ett av de äldsta singalställverken försvinner
Inlagt 27/4 2009
Simon Håkansson från Värnamo var den som klippte av trådarna; Nu är signalställverket från 1923 snart ett minne blott.
I dag skedde något nästan historiskt vid järnvägsstationen i Skillingaryd.

Signaltekniker Simon Håkansson från Värnamo klippte kablarna till signalställverket, vilket varit i drift sedan troligen 1923. Det står i alla fall 1923 på detta ställverk.
Ställverket kommer att ersättas av en modernare anläggning. Banverket flyttar för övrigt från stationen när den nya byggnaden står klar på andra sidan järnvägen. det blir en liknande anläggning som för några år sedan byggdes vid stationen i Vaggeryd.

Per Bunnstad



Spårbyte Skillingaryd-Klevshult
och ombyggnad i Skillingaryd
Pressinformation från Banverket. Inlagt 27/4 2009

Den 27 april – 31 maj är banan mellan Skillingaryd–Klevshult helt avstängd för tågtrafik på grund av banarbeten. Jönköpings Länstrafik sätter istället in ersättningsbussar.

Den 27 april till slutet av maj kommer växlar, spår och signalställverket vid Skillingaryds station att bytas ut. Veckan efter startar spårbytet på den åtta kilometer långa sträckan mellan Skillingaryd-Klevshult. Banverket ersätter då dagens skarvspår med helsvetsad räls.

Byts ut
– Vi kommer också att byta ut grusballast och träsliprar mot makadam-ballast och betongsliprar, vilket ger bättre stabilitet i spåret och mycket bättre komfort för resenärerna, berättar projektledare Jan Magnusson.

Banverkets säkerhetsarbete
Många och stora arbetsfordon kommer att användas vid spårbytet. När ett tåg befinner sig inom den så kallade ringsträckan, vilket är en kilometer innan en vägkorsning, sätts ljud- och ljussignaler igång och bommarna fälls ner, så de säkert ska vara nere när tåget passerar.
– Men när vi har arbetsfordon på spåret kopplar vi bort dessa system, eftersom bommarna annars skulle vara nere väldigt, väldigt länge – och det är det ingen som uppskattar, säger Jan Magnusson.
– I stället måste arbetsfordonen stanna innan de passerar en vägkorsning och antingen måste någon gå av och flytta på hindertavlor, eller ha en person som flaggar att det inte kommer någon, innan arbetsfordonet passerar.

Fem veckors totaltavstängning
Under de fem veckor som spåren byts ut kommer Jönköpings Läns-trafik/Merresor att ersätta tågtrafiken med buss enligt följande:
• Vaggeryd – Värnamo samtlig trafik ersätts med buss
• Jönköping – Värnamo viss tågtrafik ersätts med buss
• Värnamo – Nässjö viss tågtrafik ersätts med buss.
Delar av trafiken tidigareläggs pga anslutande trafik.
För information om vilka tåg som ersätts med buss hänvisasi till Länstrafikens hemsida www.jlt.se och www.krosatagen.se.

Inom kort försvinner det gamla signalställverket.
Nu är kablarna avklippta och snart är det ny teknik som gäller.
Signalställverket har nu tjänat ut, eller nästan. Det är delvis i bruk i ett par veckor till. Liknande anläggningar finns kvar i bland annat Forsheda, Smålandsstenar och Vimmerby men de är ganska sällsynta. Även på de platserna försvinner de snart.
Det ska stå 1923, tillverkningsåret för det ställverk som nu byts ut mot en modernare anläggning. Men frågan är om den nya tekniken kommer att vara i 86 år...
De gamla sliprarna försvinner och ersätts av en helt annan modell. Det är Dagh Gustavsson från Tofteryd som kör.
Västerom järnvägen byggs ett nytt litet hus och där kommer personalen att finnas i stället för i det gamla stationshuset.
Arbetet pågår inne på stationsområdet.