Stiftelsen Kommunala Bostäder – VSBo

Till startsidan för SKB/VSBo härwww.Skillingaryd.Nu

Kommunen undersöker
miljoninvestering för Skillingehus
Ur Finnveden Fredag 30/1997
Vaggeryds kommun har gjort en utredning om att byta från elvärme till fjärrvärme, en investering som beräknas kosta 1,7 miljoner kronor. Samtidigt kliar sig politikerna i huvudet och försöker komma på ett sätt att få användning av de stora ytorna som står tomma och kostar pengar.

Att göra något åt uppvärmningssystemet på Skillingehus är något som har diskuterats under många år. När fjärrvärme installerades i Skillingaryd 1985 ersatte man elen för vatten och ventilationsaggregaten och nu har VSBo tillsammans med Firma VVS & Energiråd i Värnamo gjort en kostnadskalkyl för att övergå till fjärrvärme i hela byggnaden.
– Elen blir bara dyrare och utrustningen i byggnaden äldre, så det skulle kunna vara idé att byta ut systemet framöver, säger Bernt Ekfeldt på VSBo.
Dyraste alternativet
Trots att fjärrvärme för närvarande är det dyraste uppvärmningsalternativet så tror man i utredningen att investeringen ska vara betald på fem till sju år. Genom att övergå till fjärrvärme så ökar även kommunens möjligheter att påverka driftskostnaderna då fjärrvärmeverket är ett kommunägt bolag, vilket ger goda möjligheter till att kontrollera kostnaderna.

Ledningen avgör
Utredningen påbörjades i vintras och nu är det upp till kommunledningen att bestämma vad som ska göras eller inte göras vad det gäller uppvärmningen av byggnaden.
Kostnaderna kommer att jämföras i budgetberedningen i höst och ett klart beslut borde kunna finnas när budgeten presenteras senare i år.
Blir det ett ja till projektet så väntar många månaders arbete bland tjänsterummen när rörledningarna ska börja dras, men antagligen sker det i etapper med en sammanlagd installeringstid på sex månader.

Användningsområden
Men än så länge står stora delar av Skillingehus tomt och en förhoppning är att mer pengar ska kunna tas in från extern verksamhet från till exempel restaurangen, hotellet, konferens och dansutrymmena med mera. För det ändamålet har en utredning gjorts på kansliet om vad man skulle kunna tänkas få ut av Skillingehus i form av nya eller gamla användningsområden.

TORBJÖRN ÅKERBLAD