Kvarnentomten –
Smultronet i Skillingaryd
www.skillingaryd.nu www.vaggeryd.nu Startsidan för Kommunalt/statligt Startsidan för Vsbo

Se här hur det såg ut när kvarnen fanns på tomten

Intresset är stort för Skillingaryds höghus
Inlagt onsdag 3 februari 2010
Ett par visningslägenheter var möblerade och många sökte sig till dem
Ett fint kök, tyckte den här familjen som liksom många andra fudnerar på att flytta in i huset.
Lars och Gun-Britt Karlsson bor i villa i Skillingaryd och de funderar på att kanke sälja den och skaffa en lägenhet.

Det nya höghuset vid gamla Kvarnen i kvarteret Smultronet lockar en hel del. Antalet hyresgäster öka och vid lägenhetsvisningen i förr veckan kom cirka 90 personer.

Efter en inledande information på Järnvägshotellet begav sig alla till sexvåningshuset där hittills sju av de 22 lägenheterna är uthyrda. Det är pensionärer, småbarnsförädlrar me flera som flyttat in.
– Vi får se hur vi gör, sa Lars och Gun-Britt Karlsson som har villa i Skillingaryd.
De flyttar kanske inte nu men någon gång i framtiden kommer de att välja hyreslägenhet. Har man blivit pensionär så är det så mycket enklare med en lägenhet.

Kallt och besvärligt
– Nu när det är snö, kallt och allmänt besvärligt funderar mer än en på att lämna sin villa, säger Satu Jonsson som är vd för kommunala bostadsbolaget Vsbo, som byggt huset vid gamla kvarnen.

Visningslägenheter
Det fanns vid visningen ett par möblerade lägenheter att kika in i och många tyckte att det verkar vara ett trevligt boende.
I samband med lägenhetsvisningen fanns det för övrigt representanter för Vsbo, en bank, mäklare och möbelfirma på plats för att ge goda råd.

Intresserade
– Vi har en del intressenter som funderar på boende här, säger Satu Jonsson.

Per BunnstadMånga ville se det nya huset
Inlagt söndag 30 augusti 2009
Minst 500 personer kom i fredags för att se det nya höghuset vid gamla kvarnentomten i Skillingaryd.

Intresset var alltså stort och kanske kommer en och annan av besökarna att hyra en lägenhet i huset. Hittills är det två som tecknat sig för boende här.
Fler lär flytta in eftersom det fortfarande är dyrt men avsevärt biligare än vad de ursprungliga kalkylerna visade.

Per Bunnstad
Satu Jonsson som är vd för Vsbo välkomnade.
Maggan och Caroline från Vsbo var som alltid glada.
Bertil och Anna-Lisa Pettersson hörde till dem som kikade pålägenheterna i Skillingaryds nyaste hus.
Irene och Anders Lindén kikade på lägenheterna. Här på platsen hade de tidigare familjeföretaget Skillingaryds Kvarn.
Vaktmästaren Kaj Svenningson har jobbat mycket med det utvändiga. De röda stenarna innehåller bland annat tegelrester från den gamla kvarnen som stod på platsen tidigare.
Det var en strid ström av besökare.
Huset från Kvarngatan, norr.
Huset från Idrottsgatan, söder.
Huset från öster, Västra Järnvägsgatan. Det vita runda hör egentligen inte till utan är regndroppar.


Nu blir det visning av lägenheterna
Inlagt söndag 23 augusti 2009
På fredag den 28 augusti blir det visning av helt klara Smultronet, det nya, stora höghuset vid gamla kvarnen.

Redan i slutet av maj var det en första visning men då återstod det mycket att göra. Vi tog några bilder då, vilka syns nedan. Bilden på det färdiga huset är från den 17 augusti.

Per Bunnstad
Skillingaryds hittills högsta hus är nu klart för inflyttning.
Representanter för Vsbo visade ett par intresserade hur de nya lägenheterna ser ut.
Arbete i huset i slutet av maj 2009.
Lite vyer från översta våningen.

Ordförande tog första spadtaget
Inlagt 13/6 2008
Ordförande Allan Ragnarsson tog det första ”spadtaget”.

Vsbo:s ordförande Allan Ragnarsson (m) tog första stadtaget för det nya flerbostadshuset vid gamla kvarnen vid korsningen Kvarngatan-Västra Järnvägsgatan.

Allan som i jobbet många gånger kört truck med mera fick nu övningsköra med grävmaskinen och framför allt: ta första spadtaget. Det gjorde han i närvaro av Satu Jonsson och Ulf Ekolm från Vsbo, Leif Hjalmebrant från Hifab, från Peab trion Martin Gustavsson, Peter Ström och Gustaf Johansson, en ordinarie grävmaskinsförare samt den församlade världspressen i form av Skillingaryd Nu och VN/JP.

10.000 i hyra
Det har i många år varit stor kritik mot bristen på byggnation i Skillingaryd. Nu är man igång men byggkostnaden blir mycket hög. Totalt kostar de 22 lägenheterna kring 30 miljoner att uppföra.
Hyrorna är inte fastställda men en trea lär hamna kring 10.000 i månaden.
– Det är mycket men vi hoppas att intresset ska bli bra ändå, säger Satu Jonsson som är vd för Vsbo.
Än har man inte gått ut med någon intresseanmälan men det kan finnas ett stort intresse bland äldre som vill sälja sin villa och flytta till ett mindre och smidigare boende.
– Vi har också vår vanliga bostadskö, poängterar Satu.

Högsta huset
Huset blir på fem våningar med en inredd vind som sjätte våning där det blir två treor. Lägenheterna i huset är allt från ettor upp till fyror.
Det kommer att bli en fin utsikt från framför allt vindsvåningarna, cirka 18 meter ovan markytan. Det blir Skillingaryds hittills största hus när det står klart i september nästa år. Det kommer även att utgöra en fin anblick för alla som åker tåg genom köpingen.

Garage intill
Huset byggs i kanten vid Kvarngatan-Västra Järnvägsgatan med cirka tio garageplatser mot Idrottsgatan.
Första spadtaget är taget denna fredag den 13:e. Men Satu Jonsson är inte vidskeplig utan hon tror att allt kommer att gå bra.
På tisdag börjar själva grävningsarbetena.

Per Bunnstad


Äntligen hyreshus i Skillingaryd
Inlagt 13 juni 2007
Stadsarkitekt Jan-Olof Olson berättade om tankarna på ett flerfamiljshus. Foto: Per Bunnstad
I varje våningsplan planeras för fyra stora lägenheter.
Nu verkar det vara i det närmaste klart att det efter sju sorger och åtta bedrövelser ska byggas flerfamiljshus igen i Skillingaryd. Det kanske också blir ett hus där det blandas traditionella lägenheter med bostadsrätter.

I går kväll hade kommunen bjudit in till ett informationsmöte för att berätta om planerna med ett femvåningshus vid den gamla kvarnen vid Västra Järnvägsgatan–Kvarngatan–Idrottsgatan.
Eftersom bostadsbolaget Vsbo visat ljumt intresse av att bygga är det kommunstyrelsen som tagit initiativ. Tanken är att det ska byggas ett hus med fem våningar med lägenheter i varje våningsplan samt det i ett entréplan även ska finnas andra utrymmen.

Skiss presenterades
Stadsarkitekten Jan-Olof Olson presenterade en skiss över ett tänkt hus. Enligt denna blir det fyra stora lägenheter kring 80–90 kvadratmeter på varje våning och med inglasade balkonger.
Många intresserade
Bakgrunden är en enkät där ett 20-tal intresserade lämnat synpunkter på vilket boende de önskar. Här framkom bland annat att det bör vara öppna planlösningar och gärna större lägenheter om 3–5 rum, stora garderober, egen tvättmaskin och mycket annat.

Industrin vill ha
Industrin i Skillingaryd ropar efter arbetskraft men det finns inte många lägenheter att välja på.
– Det är efterlängtat av många att det ska byggas i Skillingaryd, säger Roger Svenningson som för övrigt är nyvald som ledamot i bostadsbolaget Vsbo.
Kommunens önskan är att Vsbo ska bygga och styrelsen för Vsbo har för övrigt också sagt att man planerar en byggnation i Skillingaryd.
Kjell Claesson från kommunkansliet berättade om enkäten och en del annat samt att kommundirektör Bengt-Olof Magnusson informerade om möjligheten att få en acceptabel hyra.

Bostadsrätter
Bengt-Olof berättade att han funderar på att åtminstone vissa lägenheter ska kunna vara bostadsrätter. Säljer man sin villa och exempelvis för 500.000 kronor över kan man föra över de pengarna till den nya lägenheten. På det viset kan man sänka sin månadshyra med cirka 2.000 i månaden – från cirka 7.500 till 5.500 kronor.

Behålla service
– Det är viktigt att det finns bra lägenheter för dem som funderar på att sälja sin villa. Genom att villor frigörs kan industrin lättare locka folk att bosätta sig i Skillingaryd. Vi behöver bli fler invånare för att rädda vår service som vi har i form av affärer och annat, säger Roger Svenningson.
Representanter för kommunledningen och Vsbo ska inom kort träffas för att diskutera hur man ska kunna gå vidare i planeringen. Det gäller att rycka på knappen för något skillingarydsborna väntat i flera år på: att kommunen med Vsbo också väljer att bygga i Skillingaryd.

Per Bunnstad