Stiftelsen Kommunala Bostäder – VSBo

Till startsidan för SKB/VSBo härwww.Skillingaryd.Nu

VSBo fyller 50 år
Ur Onsdagstidningen 3/1999
Bildtexter- bilderna kommer senare:
1 Lars Malmsten
Halva tiden. Lars Malmsten har varit chef för VSBo i nästan dess halva tid. 1975 tillträdde han sin post.
2 husbild
Äldst. Det första huset i dåvarande stiftelsens regi var det som ligger vid Artillerigatan i Skillingaryd.
Det hela började i slutet av 1940-talet och den 26 januari 1949 bildades Kommunala Bostäder i Skillingaryd. På 50-årsdagen firar alla anställda med en resa till glasriket i Småland och hyresgästerna kommer att få en historik och en liten present.

Numera är den kommunala verksamheten bolagiserad och heter Vaggeryd-Skillingaryds Bostads AB, mest benämnd VSBo.
Chef är Lars Malmsten och han har haft sysslan sedan 1975. Till sin hjälp har han 40 anställda, tillsammans 26 årsarbetare. Här finns vaktmästare, målare, städpersonal, snickare med flera.
VSBo är i dag ett mycket välskött kommunägt företag. Man har en god ekonomi, delvis tack vare att man sällan haft särskilt många lägenheter som stått outhyrda.
Men den gamla bostadsstiftelsen var i början av 1970-talet i blåsväder. Ett tag gick det så långt att tio ledamöter i kommunfullmäktige inte ville ge styrelsens ledamöter ansvarsfrihet.
Före kommunsammanslagningen fanns det bostadsstiftelser på tre platser; I Skillingaryd var det Stiftelsen Kommunala Bostäder, i Vaggeryd Stiftelsen Vaggerydshem och i Klevshult Stiftelsen Skogsborg med ett 20-tal lägenheter. Stiftelsen i Skillingaryd var den klart största. I Vaggeryd hade man en annan tradition. Där hade företaget Bygg-Arnold byggt kring 150 lägenheter. Det var Arnold Johansson som hade satsat på Torsbo och tillfört köpingen 108 lägenheter med byggstart 1965 och inflyttning av de sista hyresgästerna drygt fem år senare.
Det första huset i Skillingaryd i stiftelseregi var Slätten 4 och det stod klart 1953.

Kalvadalen
1949 beslutade Vaggeryds köping att utreda byggnation i "Kalvadalen", alltså kvarteret Staren. Sedermera byggdes där lägenheter. Vaggerydshem bildades 1964 och övertog dessa lägenheter plus att man började bygga i kvarteret Dalen.
Det är svårt att ha jämvikt i antalet lägenheter. Ibland är efterfrågan hög medan det vid andra tillfällen finns nästan hur många lägenheter som helst att få tag på. Kring 1970 drabbas bostadsstiftelsen i Skillingaryd av problem.
I juni 1971 står det i pressen att 15-20 lägenheter står tomma. I det nya huset mellan tidigare restaurang Heden och Swed Form har en enda familj bott i det stora huset. Familjen Lagerqvist har varit ensamma i huset i sex månader. Det känns lite ensamt för familjen, men 12-årige Jan-Olof trivs, trumslagare som han är. Han kan träna helt ostört.
I september 1971 berättas att kommunfullmäktige lämnat ett 10-årigt ränte- och amorteringsfritt lån på 425.000 kronor till stiftelsen. Det var mycket pengar på den tiden.
På årets sista dag berättas att de tre bostadsstiftelserna slås samman från nyåret och får följande uttalande:
– Redan från början måste vi budgetera och göra en grundlig hyreskalkyl, sa Bertil Hamlin, ordförande i den sammanslagna stiftelsen.
Vid den här tidpunkten har stiftelsen 415 lägenheter i Skillingaryd, 175 i Vaggeryd och några i Klevshult.
I maj 1972 offentliggörs ekonomin för 1971. För stiftelsen i Skillingaryd är förlusten 357.334 kronor, för Vaggerydshem 9.172 och för Skogsborg 35.748 kronor. Under 1972 byggs för övrigt tre villor i stiftelseregi i Klevshult.
Det gick nu så långt att revisorerna inte ville ge ansvarsfrihet till ledamöterna i styrelsen för stiftelsen i Skillingaryd, bland annat på grund av brister i bokföringen. Fullmäktige gav ansvarsfrihet men först efter omröstning med siffrorna 21-10. Åtta avstod från att rösta och två var inte närvarande.
I augusti får stiftelsen ett nytt tillskott av fullmäktige, 500.000 kronor.
Smålands Folkblad berättar den 27 oktober 1972 att det är inflyttningsklart till jul i kommunens kedjehus i Hok. Ett år tidigare hade Hoks Intresseförening föreslagit att kommunalt bostadsbyggande, och så blev det också. Samma tidning berättar en dryg månad senare att det till våren blir inflyttningsklart i kvarteret Vilan i Vaggeryd. Förutom 14 lägenheter blir det ett antal affärslokaler.

Polemik
Den 11 januari 1973 berättas om fortsatta problem. Underskottet ligger nu på kring en miljon kronor. Det hettar nu till ordentligt och Nils-Arvid Andréasson, fp, går i pressen den 9 mars till angrepp på stiftelsen och dess affärer. Partikamraten Bertil Hamlin, ordförande i styrelsen, blir inte svaret skyldig. Han har en enig styrelse bakom sig i försvarstalet.
Det börjar gå bättre för stiftelsen rent ekonomiskt och nu kan man koncentrera sig på sitt huvudmål: att bygga och förvalta bostäder. I september 1973 står 17 lägenheter i kvarteret Sylen i Skillingaryd färdiga - utmed Östra Allégatan. Det är också efterfrågan på lägenheter och det gör att ekonomin stadigt förbättras.
Stiftelsen har nu på allvar börjat bygga villor till försäljning. I april 1974 beslutas om att fortsätta denna satsning och bygga 18 villor:
- Under 1970-talet byggde stiftelsen ungefär 200 villor och det gjorde det möjligt för många att skaffa ett eget hem. Vi kunde genom upphandling av många villor bygga cirka 50.000 kronor billigare än det hade gått att göra för en privatperson, säger Lars Malmsten.
Syftet med den så kallade allmännyttan har alltid varit att tillhandahålla bostäder till rimliga priser, förhindra spekulation och trygga bostadsförsörjningen. Om det sker i enfamiljshus, radhus eller större hus har ingen betydelse.
- Det var svarta rubriker i tidningarna och stiftelsen hade mycket dålig ekonomi i början av 1970-talet. Man hade varken pengar till fakturor eller löner, säger Lars.

Bättre
Den 16 augusti året före konstaterades i pressen att finanserna förbättrats betydligt för stiftelsen. Man har inte byggt mer än de 17 lägenheterna i kvarteret Sylen samt 14 i kvarteret Vilan i Vaggeryd. Stiftelsen har bland annat avsagt sig bygget av 80 planerade lägenheter i kvarteret Järven i Skillingaryd. Sedermera blir det endast 40 lägenheter i Järven, mycket nog det tycker somliga.
Nio så kallade kedjehus har byggts i Hok och villor påbörjats i Klevshult, Skillingaryd och Vaggeryd.
Fortfarande är det vissa problem med bokslutet. Det kommer för sent, men fullmäktige ger i september 1974 stiftelsen ansvarsfrihet. Ett kortfristigt lån på 500.000 kronor kan lämnas tillbaka orört till kommunen.
Under 1975 fortsätter villabyggnationen och resten av 1970-talet präglas av en god ekonomi. Man bygger en hel del och då främst villor.

Hyreshus
- 1979 gick botten så plötsligt ur hela småhusmarknaden. Det var de statliga lånereglerna som förändrades och på 1980-talet byggde vi inte en enda villa i stiftelseregi, säger Lasse.
Det blev i stället en ökad satsning på hyreslägenheter. Den ena huskroppen efter den andra uppfördes på 1980-talet och även 1990 och 1991 har satsningen fortsatt.
- Vi fick sedan tomma lägenheter igen. Det var åren kring 1980 som vi ett tag hade 22 tomma lägenheter.
Stiftelsen hade faktiskt få lediga lägenheter om man jämför med många andra bostadsbolag. Det blev aldrig någon kris i Vaggeryds kommun eftersom stiftelsen nu hade en god ekonomi:
- I styrelsen insåg man tidigt att man måste täcka alla kostnader. Tomma lägenheter är en sådan kostnad. Därför har vi hela tiden försökt hålla en god likviditet och ta ut de hyror som behövs, säger Lasse.

Petersborg...
1982 står ett fint område klart: Gäddan i Skillingaryd. Bland övriga nya huskroppar under 1980-talet kan för Vaggeryds del två hus med 30 lägenheter plus ett hus med gruppboende - allt i kvarteret Heimdal - åtta bostadslägenheter och lokaler för apoteket och arbetsförmedlingen i Petersborg, 28 lägenheter och lokaler för kommunen och landstinget - de så kallade stjärnhusen i Hagalund, 24 lägenheter i Fridensborg och Berghem
I Skillingaryd har det blivit åtta lägenheter i Rödingen utmed Sturegatan, 14 lägenheter sex gruppboendelägenheter för landstinget i Prästkragen vid Valdshultsvägen, tio lägenheter i ett hus i korsningen Vasagatan - Storgatan, nybygget av före detta John Bengtssons på Storgatan samt ombyggnad av Glads med 13 lägenheter i dessa två hus.
I Bondstorp byggs fyra lägenheter 1986 och i Klevshult står fyra lägenheter i radhus klara 1989.
En fin insats gjorde stiftelsen när man lät renovera "Malmquists tornhus" på Södra Järnvägsgatan i Skillingaryd. Fyra familjer bor i huset.
Hösten 1991 byggs 30 servicelägenheter i Jupiter i Skillingaryd och de stod inflyttningsklara 1992. Samma sak var det med åtta lägenheter i gruppboende i Fridensborg i Vaggeryd jämte 21 vanliga bostadslägenheter.
Sedan fortsatte det under 1990-talet med flera andra flerfamiljshus som de vid Sturegatan i Skillingaryd och Storgatan i Vaggeryd. Stiftelsen har också köpt en rad fastigheter av bland annat konkursdrabbade företag.
1991 förfogade stiftelsen över 735 lägenheter i Bondstorp, Hok, Klevshult, Svenarum, Skillingaryd och Vaggeryd. Numera heter man VSBo och innan seklet är slut kommer man upp i 900 lägenheter.

Rabatter
Det är populärt att bo i stiftelsens lägenheter, ett faktum som står klart när man ser hur länge många bott i sina lägenheter. Det finns exempel på personer som bott både 20 och 30 år i samma lägenhet och som varit hyresgäst i stiftelsehusännu längre tid. Hos stiftelsen bor man framför allt när man är ung eller blivit pensionär. Dessa grupper är starkt representerade, men det finns många som vare sig har råd eller vill bo i villa. Då är en lägenhet bra.
VSBo har på senare år valt att premiera de som varit trogna hyresgäster. Man ger vissa rabatter om man bott i minst fem år hos VSBo.
Förbättringar har gjorts såväl i husen som när det gäller den yttre miljön. I mitten på 1980-talet fick man statligt bidrag och lån för att göra om balkonger, utföra nya planeringar, bygga trevliga lusthus, lekanläggningar med mera. Det var i kvarteren Jupiter och Saturnus i Skillingaryd samt kvarteret Staren i Vaggeryd som dessa förbättringar gjordes.
– Just nu har vi två byggen i gång, 16 lägenheter vid Mogatan i Skillingaryd och 27 vid Storgatan i Vaggeryd.
Tillsammans med 22 lägenheter som man tar över den 1 februari är VSBo därmed i år uppe i 899 lägenheter.
– Och någon lokal ska byggas om till lägenhet så vi kommer att nå 900 lägenheter i år, säger Lars Malmsten.
Styrelsen för VSBo är politiskt tillsatt och ordförande är sedan flera år tillbaka Barbro Andersson (c)

Per Bunnstad