Polisstyrelsen www.skillingaryd.nuwww.vaggeryd.nuStartsidan för Polisen här

Studiebesök på hundenheten
Inlagt 21 augusti 2007
Sten Blomberg, till vänster är chef för Polisens hundenhet. Till höger om honom står länspolismästare Gunnar Lindelöv och polisstyrelsens ordförande Stefan Ottosson, Vaggeryd. Längst till höger ses Bo Holst, Skillingaryd, ledamot i polisstyrelsen. Foto: Per Bunnstad
Från hundenheten gav man prov på hur man kan använda polishunden.
Birger Rhodins schäfer har näsa för att hitta saker.

Polisens hundenhet har sin utbildning förlagd till Skillingaryd och i dag fick man besök av högra polischefer och av ett par man från polisstyrelsen.

Hundenheten är förlagd till Skillingaryds läger där man övar tre dagar i veckan. Lägerchefen Axel Forthmeiier berättade lite om lägret. Det var även en hel del diskussion om brottsförebyggande arbete med mera.

Information
Sten Blomberg, Skillingaryd, är chef för hundenheten och det är han som tillsammans med Bernt Jaginder från Tranås som leder utbildningen. De två gav tillsammans med andra hundförare från Polisen information om verksamheten.

Hundar och poliser
Länspolismästare Gunnar Lindelöf och andra höga polischefer som Hans-Göran ”Hugge” Johansson från Värnamo fick se polishundarna i arbete. Med var även bland annat polisstyrelsens ordförande Stefan Ottosson, Vaggeryd och ledamoten Bo Holst, Skillingaryd.
– Det är mycket lärorikt att får komma ut så här, säger Stefan.
Totalt har Polisen i länet ett 20-tal hundförare.

Många uppdrag
I länet är det varje år 800–1.000 specialuppdrag för hundförarna med deras hundar. Det kan handla om bevakning vid idrottsarrangemang, eftersök vid olyckor, sök efter försvunna personer och mycket annat.
Varje år räddas ett eller flera liv tack vare att hundarna är så duktiga att söka försvunna personer. Man tar också ett stort antal brottslingar som försökt fly efter inbrott, rattfylleri med mera.

Per Bunnstad