Rådjursrapport www.skillingaryd.nu www.skillingaryd.nu Till startsidan för jakt/fiske/vildvård

 

Rådjursrapport från Uljeshult

Inlagt söndag 28 mars 2010

Nu klarar sig rådjuren i Uljeshult på egen hand.

Våra varierande 4–7 vintergäster har givit sig av. Hösilaget är i det närmaste uppätet och överbliven viltpellets sparas till nästa vinter, om behov då uppstår.

Sista besöket
Den största bocken gjorde ett sista besök härom dagen, i förhoppning om ett kvällsmål, som faktiskt också serverades. Vi har ställt ut tre lådor med någon deciliter pellets i varje. Bocken åt upp ur en låda och fortsatte till nästa, där han bara tog några munnar och sedan var det nog. Hade han fortsatt äta skulle jag avbrutit honom.

Äta för mycket...
Rådjuren kan inte bara dö av svält, det kan bli för mycket också. Som synes blir det ståtliga horn, en gaffelbock.

Perolof Kallings

Råbocken som besök Tallhöjden i Uljeshult.Rådjursrapport från Tallhöjden i Uljeshult
Inlagt måndag 8 mars 2010
Rådjuren har det inte så lätt denna vinter och de behöver hjälp att finna föda. Vi matar med ensilage och viltpellets samt har saltsten utlagd. Under vintern har vi haft olika grupper på besök.

Från Magnussons skog kommer en grupp om tre bockar, en grupp bestående av get och två fjoling-kiddar (en av vardera könet). Över Österån, från Melins skog, har det kommit fyra djur, en get med två kiddar samt en bock.

Farlig is...
Jag har ej sett dem på sistone och det gläder mig, då risken är stor att de går igenom isen och drunknar. För några år sedan fann man ett drunknat rådjur i Österån vid fallen nedanför oss. Då hade vi inte utfordrat.

Skön känsla

Härligt att bidra till deras överlevnad och härligt att njuta av deras närvaro.

Perolof Kallings
Jag har pelletssäcken i bakluckan på bilen. Rådjurets näsa säger att här finns nog mer mat att hämta.
”Nu plundrar vi förrådet”.
De fyra rådjuren från Melins skog, de som gått över isen.
På bilden ses de tre bockarna (dock inte Bruse), som intog kvällsmat den 5 mars klockan 17.45. Det är två fjolingbockar med än så länge mycket lite horntillväxt och en äldre bock, vars horn man ser växa till sig dag för dag.