Jakt – Nya ersättningsregler för rovdjursdödade hundar
  www.skillingaryd.nu
  Till startsidan för jakt
   
Nya regler för rovdjursdödade hundar
Inlagt 13/1 2009

Maxersättningen för hundar som dödas av rovdjur fördubblas nu av Naturvårdsverket. Det berättar tidningen Svensk Jakt.

Nu står det dessutom fritt för varje länsstyrelse att själv avgöra vad som en skälig ersättning om en hund skadas eller dödas av rovdjur.

Till 20.000 kronor
Ersättningsbeloppet höjs till högst 20.000 kronor för hundar som dödas av rovdjur. Tidigare var ersättningen 10.000 kronor.
Ersättningen för skadade djur höjs från minst 2.000 kronor till högst 5.000 kronor. Dessutom kan hundägaren få ersättning med högst 5.000 kronor för självrisk om hunden är försäkrad eller motsvarande belopp för veterinärvård.

Til länsstyrelsen

Nytt är att varje länsstyrelse får pengar utbetalda av Naturvårdsverket. Pengarna ska räcka till att ersätta skador på gröda, tamboskap och hundar plus att förebygga rovdjursskador.
Svensk Jakt skriver att kritik har väckts mot att detta kan medföra att en hundägare som får sin hund skadad eller dödad av rovdjur i slutet av året inte får ut någon ersättning om länsstyrelsens pengar tagit slut. Men enligt Per Risberg, handläggare på Naturvårdsverkets viltförvaltningsenhet, är den oron sannolikt obefogad.

Risberg intervjuas
– Vi har tidigare använt den här principen vid skador på gröda eller av säl och vad jag vet har ingen hittills blivit utan pengar om de haft dokumenterade skador, säger Per Risberg till Svensk Jakt.
Hela artikeln hos Svensk Jakt kan läsas här.