Jakt
  www.skillingaryd.nu
  Till startsidan för jakt
   
Dreverlandskamp i Skillingaryd
Inlagt torsdag 11/12 2008

I helgen som gick var det dreverlandskamp med Skillingaryd som bas.
Detta är en prestigefylld tävling med de tre bästa dreverhundarna från Sverige, Finland och Norge. Tävlingarna ägde rum på tolv områden och de närmaste var Ovdaskog och Väshult.

På torsdagen invigdes tävlingarna med middag på mässen och lottdragning.

Spända ekipage
Själva tävlingsmomentet startade 08.00 på fredagen och där var spända ekipage som väntade på startsignalen i det inte allt för gynnsamma vädret.

En enda kvinna
I Väshult hade domarna Sune Hansson och Erland Persson på sin lott fått den enda kvinnliga deltagaren Virpi Yypänaho med hennes hund Hunajan Eräkaveri som gick under tilltalsnamnet Kamu. Virpi hade kommit trea på de Finska mästerskapen och därmed blivit den första kvinnliga hundföraren att kvalificera sig till landskampen.

Blev trea
Det tog inte lång stund innan ljuv musik genljöd Väshultsskogarna. Hundarna som är kvalificerade till dessa tävlingar är de bästa man kan finna i Norden och Kamu bevisade det med råge. Två förstapris rådjur och ett andrapris hare fick han ihop. Senare på kvällen när alla resultat räknats ihop visade det sig att Virpi och Kamu lagt beslag på tredjeplatsen.

Norsk seger
Första pris togs av Skogsstigens Zorro med ägarna Ole-Jörgen/ Sten Henriksen, Norge. Andra pris hämtades hem av det norska ekipaget Bojans Shakira med ägaren Petter Fredriksen.

En norsk seger till
I lagtävlingen segrade Norge före de finska hundarna. Majbergets Kalle med ägaren Mikael Fransson tog fjärdeplatsen och räddade lite av den svenska äran. I lagtävlingen tog Norge segern, Sverige tvåa och Finland trea.

Höga poäng
Trots det dåliga föret blev tävlingen en succé med väldigt höga poängresultat. Vilttillgången var hög och arrangemanget som Jönköpings läns dreverklubb med Bengt Eriksson, Kävsjö stått för prisades av deltagarna.

Mattias Bokinge

Hunajan Erakaveri.
Tre drevdjur.
Skogstigens Zorro vann NM
Individuell mästare och nordisk mästare, blev NJCH SJCH Skogstigens Zorro med ägare Ole-Jörgen Henriksen.

Zorro drev 1+1+2+2 på rådjur och belönades med 52 egenskapspoäng. Även i lag gick segern till Norge. Poängen blev 344,2 poäng, tvåa blev Sverige med 313,8 poäng och trea Finland med 301,9 poäng.
Hunajan Erakaveri från Rovaniemi.
Dags för prisutdelning och det var Norge som vann både individuellt och i lag.
Virpi med Hunajan Erakaveri.
Skogsstigens Zorro.