Storgatan Skillingaryd www.skillingaryd.nu

Till startsidan om Storgatan

Gullbäckens förskola
Ur Finnveden fredag 6/2003
En ny förskola har öppnats i gamla turisthotellet. Foto: Per Bunnstad

Den 7 januari minskade kön till barnomsorgen tack vare att en ny förskola öppnades i det gamla turisthotellet, som är beläget längs Storgatan i Skillingaryd.

Om 1-1,5 år är det meningen att kommunen ska bygga nya lokaler till förskolan. Det är fortfarande oklart var men det har varit tal om en plats invid Gropabäcken nära naturen men ändå centralt.
- Det behövs en till förskola här nere i samhället eftersom köerna har varit långa, menar Lotta Eriksson och Martina Atlefur, som arbetar på förskolan.
Fyra pedagoger samt tio barn ryms för tillfället tillsammans i de stora, ljusa och luftiga lokalerna. Där det förut varit turisthotell och senare Protons huvudkontor.
En del rum står nu tomma på grund av den långa leveranstiden av möbler och personalen tar även hjälp av föräldrarna och andra.
Under hela våren kommer nya barn att inskolas där åldern på barnen är 1-3,5 år, de flesta är 1-1,5 år.

Inget namn
Förskolan har fortfarande inget namn. Namnet ska gärna ha en anknytning till Skillingaryd, det ska vara lätt för barnen att uttala och vara allmänt.
I framtiden ska alla rummen användas och då ska bland annat en ateljé inredas för barnen.
Precis som på Slättens förskola i Vaggeryd vill de att barnen ska känna lust att leka, utforska och upptäcka. De ska känna sig hemma genom att allt ska vara på deras villkor, borden, toaletterna och fönsterna ska vara byggda så att det passar just dem. Här ser man barnen som kompetenta individer.

Malin Edvinsson

Gullbäckens förskola invigdes
Ur Finnveden Fredag 39/2003
Gullbäckens förskola är invigd och Mikaela längst till vänster hjälpte till att klippa det blågula bandet.
Foto: Per Bunnstad

Turisthotellet i Skillingaryd är nu ett minne blott. Nu är det Gullbäckens förskola som gäller. I går invigdes förskolan av Mikaela som är ett av barnen på Gullbäcken assisterad av Jonas Granerås, Ann Persson-Thor, Kenneth Adolfsson, Martina Atlefur med flera.

Det blev en festlig invigning och till och med Pippi Långstrump kom på besök för att underhålla.
Ingrid Gunnarsson från Östbo Historiska Sällskap berättade hur hon hade hittat några namnförslag till förskolan. Hon hade från en karta från 1751 hittat namnen på en del åängar till Lagan varav Gullbäcken var det som kultur- och fritidsnämnden fastnade för.
Tanken har varit att verksamheten i det gamla Turisthotellet skulle vara av tillfällig natur i avvaktan på en permanent lokal vid Gropabäcken. Men nu tyder en del på att det inte blir något nybygge, åtminstone inte på flera år.
– Det behövs ett ordentligt strömavbrott i Skillingaryd, menade Jonas Granerås (m), ledamot i barn-och utbildningsnämnden med syftning på att det föds för få barn i Skillingaryd.

Per Bunnstad