Uppåkra 60 år     www.skillingaryd.nu www.vaggeryd.nu Startsidan för Uppåkra Startsidan för företag

Irma invigde nya fabrikslokalen
Inlagt 27/4 2008
Klockan 16.57 klippte Irma Ekström bandet. Till vänster hennes barn Rigmor, Gill (delvis skymd) och Tommy samt vd Bengt Williamsson och konferencier Calle Wisborg. Foto: Per Bunnstad
Anställda med flera kom till festen och cirka 350 personer fanns på plats.
Calle Wisborg intervjuade ledningen som här Rigmor Ekström. Rigmor berättade att hon är den mest optimistiska i syskontrion. det var Rigmor som höll i alla tråda i samband med festen.
Gill Ekström berättade hur pappa Birger i början packade företagets produkter i apelsinlådor och sedan körde han med sin lättviktare ned dem till stationen. Det blev också många bankbesök för att lösa in växlar. Ekonomin var tuff i början.
Till vänster om Gill skymtar Jan Johansson. Janne började som springpojke på företaget och blev sedermera vd och delägare. Numera är han styrelseordförande.
Maten smakade fint och till festen i Marieholmsbruk kom kring 350 personer: anställda, före detta anställda med flera.
Krogshowen ”One night with the King” roade. Jocke Sjökvist gestaltade Elvis.

Uppåkra Mekaniska Verkstad AB är ett klassiskt företag i Skillingaryd och i går den 26 april 2008 firades de 60 åren plus att man samtidigt invigde den tillbyggda industrilokalen. Det var Irma Ekström som klippte bandet för den nya lokalen.

1948 startade Birger Ekström sitt lilla företag i hönshuset hemma på torpet Uppåkra. Företaget fick namnet Uppåkra och så småningom byggde han en ”riktig” industri.
Det var tufft till en början och de anställda med flera som kom till Invigningen fick veta lite mer om företagets historia. konferencier Calle Wisborg intervjuade Rigmor, Gill och Tommy Ekström samt Jan Johansson och Bengt Williamsson om företaget.

Mot halv miljard
Även om det är 17 år sedan Birger avled är Uppåkra än i dag ett familjeföretag som om några år väntas omsätta 500 miljoner kronor. Företaget har en stabil ekonomi och en stor kompetens i form av all personal.
Tommy Ekström pekade på lagandan som alltid kännetecknat företaget.
Från kommunen talade kommunalrådet Bengt Dahlqvist och från näringslivsrådet dess chef Carl-Gunnar Karlsson.

Till Hjärnbruket
Efter mingel med invigning i den nya lokalen blev det resa till Marieholmsbruk. I Hjärnbruket hade Jim Blom med personal dukat upp till en middag och det blev även scenshow.
Om tio år kanske man kan förvänta sig en ny utbyggnad och en ny show...

Läs om Birger här
Man kan läsa mer om företagets grundare här.

Per Bunnstad