Birger Ekström www.skillingaryd.nu Till startsidan för personer


Uppåkrachefen fyller 60:
Jag känner mig inte så gammal
Ur Smålands Folkblad 27 juli 1978 (här redigerad med fler mellanrubriker)
Birger Ekström har lämnat över mer och mer av arbetet med företaget till barnen. Men ändå har han mycket att göra vid sitt skrivbord. Och han tänker inte pensionera sig på många år ännu. Klicka på bilden för en större bild

Skillingaryd (Folkbladet)
I dag firar en av Skillingaryds största profiler sin 60-årsdag. Det gäller Birger Ekström, socialdemokrat, idrottsledare med mera. En man som gjort sig mycket känd som duktig politiker med mera.
Birger har varit med i fler sammanhang än de flesta andra människor. Sin 60-årsdag firar Birger i lugn och ro tillsammans med familjen.


Birger Ekström är född i Skillingaryd. Han kom redan som 14-åring med i den socialdemokratiska ungdomsklubben. Politik blev tillsammans med idrott Birgers stora intressen.
Snart flyttade Birger till Huskvarna. Han värvades som fotbollsspelare till HIF och började jobba i Vapenfabriken.
Han skulle först stanna i tre år men han trivdes och fortsatte. Det blev inte bara arbete och fotboll. Handboll spelade han i Fram och dessutom var han med i arbetarekommunen i Huskvarna. På fritiden läste Birger för att lära sig mer om yrket.

Startade eget
1948 startade Birger Ekström eget i Skillingaryd. Det började i mycket liten skala i ett hönshus. Han gjorde om lokalen, köpte några gamla maskiner. Snart var produktionen i full gång och efter några månader hade han anställt folk till sin hjälp.
Uppåkra Mekaniska Verkstad blev större och större. Snart är det dags för den sjätte tillbyggnaden. Sammanlagt är det ett 80-tal anställda.
Men nu har de tre barnen tagit över mer och mer av rörelsen. Och det tycker Birger är väl. Utan deras hjälp skulle han inte få tillfälle att ägna sig så mycket åt sina övriga intressen.

Aktiv sportsman
Inom idrotten var Birger mycket aktiv och dessutom duktig. Han spelade fotboll, handboll, ishockey och så vidare. En hård spelare som genast satte sig i respekt hos motståndarna.
Efter den aktiva karriären har Birger fortsatt hålla igång.. Han har en kärnfysik och säger själv att det mer känns som om han fyller 50 istället för 60.

SIS-ledare
Det är Skillingaryds IS som Birger lagt ner så många timmar på spel och ledarskap. För tillfället är han ordförande i Idrottssällskapets fotbollssektion.
Inom idrotten har han en mycket stor önskan. Det är att Skillingaryd får en träningsplan i fotboll.
Vid sidan om SIS har han också andra idrottsuppdrag. Han är till exempel ordförande i Svenska Ishockeyförbundets domarkommité region syd.
I Stiftelsen Movalla är Birger vice ordförande. Han var med när stiftelsen bildades i slutet av 1974. Birger har fått ett av sina stora mål förverkligade genom arbete i denna stiftelse. En ishall har kommit till stånd i Skillingaryd. Det är något som Birger verkligen är stolt över.

Blev socialdemokrat
I det politiska blev Birger redan från barndomen engagerad inom socialdemokraterna. Hans första uppdrag var i elverksstyrelsen där han senare också blev ordförande.
I fullmäktige har han varit med i över 20 år. För tillfället är han också med i bland annat hälsovårdsnämnden och sociala centralnämnden.
På riksplanet har Birger Ekström sedan investeringsbanken bildades för elva år sedan varit ledamot. Det var Gunnar Sträng som fick med Birger i denna organisation.
Nu är det bara Birger och en till som varit med i alla elva åren. Detta engagemang har inneburit många resor till Stockholm.

Delegerar
Trots alla olika uppdrag som Birger har och har haft har han ändå klarat av alla på ett fint sätt. Han har lyckats göra ett uppdrag i sänder och inte splittrat sig för mycket.
Han har också delegerat mycket arbete och då krävt att detta ska utföras väl. Detta är en av Birgers starka sidor vilket han också erkänner.
Men det har inte bara varit arbete för Birger Ekström. På helgerna försöker han koppla av tillsammans med frun Irma. Familjen har en sommarstuga vid Linneryd. Där kopplar Birger av tillsammans med familjen. Och där kan han syssla med ett av sina stora intressen, fiske.
Nu tar Birger det lugnt på sin 60-årsdag. Det blir inget större firande utan endast ett samkväm tillsammans med de allra närmaste.

Per Bunnstad

Fotnot: Det stod i intervjun 1949 som startår men vi har rättat till 1948.