J.G. Karlsson & Söner www.skillingaryd.nu Till startsidan för företag Till startsidan för J.G Karlsson

Skillingaryds äldsta företag nästan 100 år!
Ur Smålands Folkblad 4 mars 1978 (Här redigerad med fler mellanrubriker)

Skillingaryd (Folkbladet)
Fortfarande finns några av Skillingaryds gamla industrier från slutet av 1800-talet kvar. Men det är inte många som överlevt. Det allra äldsta företaget som fortfarande är verksamt är möbelfabriken J G Karlsson.

1880 var Johan Gustav Karlsson färdigutbildad möbelsnickare. Han hade i tre år fått utbildning av snickerimästare P A Krantz i Stora Lekeryd.

Åkte runt på gårdarna
J G Karlsson började arbeta i Skillingarydstrakten de kommande åren. Han åkte runt på gårdarna och utförde olika snickeriarbeten. Han stannade någon vecka på ett ställe och for sedan vidare till ett nytt ställe.

Egen verkstad på Molund
Omkring 1885-88 hade J G Karlsson en egen verkstad vid Molund. 1891 eller 1892 inrättade han en egen verkstad vid Skolgatan i Skillingaryd. J G Karlsson övertog en lokal från Frälsningsarmén.

Gesäller i lära
Nu började det mer och mer likna en möbelindustri. Snart tog han också in gesäller och lärde upp dessa till duktiga hantverkare.

Fotogen till motorerna
I många år användes fotogen att driva motorerna med. Elektriciteten kom inte till Skillingaryd förrän 1911.
1918 dog J G Karlsson. Då tog hans fyra söner Axel, Gustav, David och Sven över rörelsen. De hade alla fyra arbetat i företaget innan faderns bortgång.

Axel blev tapetserare
Axel Karlsson var inte med så många år i rörelsen. Han blev tapetserare istället. När Gustav Karlsson dog kom hans son Bertil med i rörelsen.

Bytte lokal 1935
1935 flyttade företaget in i en annan lokal vid Vasagatan-Smedjegatan. De gamla lokalerna vid Skolgatan var för små och omoderna.

Växte
Nu flyttade man in i de lokaler som tidigare varit Ljungbergs åkdonsfabrik. Företaget växte och i slutet på 1930-talet och början av 1940-talet hade man 35-40 anställda.

Jobbar även som pensionär
– Men nu är vi inte mer än 17-18 som arbetar här, berättar Sven Karlsson. Själv kommer jag bara hit en dag i veckan. Jag blir ju 80 år snart och då orkar man inte lika mycket som förr. Men man vill heller inte helt släppa kontakten med det arbete man haft i hela sitt liv.

Producerar mycket
– Men trots att vi inte är så många som arbetar här producerar vi nu fem gånger så mycket som när vi var dubbelt så många arbetare, omtalar Bertil Karlsson.
– Vi har fått en rationellare produktion. Det har blivit andra arbetsmetoder och bättre maskiner.

Annat arbetssätt i dag
– Nu är varje arbetare mer specialiserad, inflikar Sven Karlsson. Förr tog man virket i taket, där det var upplagt, och började arbeta på till exempel en byrå. Och samma arbetare höll på med byrån tills den var klar.

Mer specialiserade
– Men det blev annorlunda, berättar Sven Karlsson. Arbetarna har blivit mer och mer specialiserade. Vi gör också större serier nu. Det har mer eller mindre blivit löpande bandsprincipen: Vi gör 1.000-tals likadana artiklar. Och mycket av produktionen är legoarbete.

Ingen risk för permittering
J G Karlsson och söner är ett litet företag. Det innebär att man trots lågkonjunktur klarat sig ganska så bra. Någon risk för permitteringar har det inte varit.
Produktionen vid ortens äldsta företag är bland annat inriktad på stereolådor.

Per Bunnstad