Polyeteranläggning Kinnarps www.skillingaryd.nu
www.vaggeryd.nu
Startsidan för företag
Startsidan för Kinnarps
 


Invigning på Kinnarps
Inlagt Torsdag 26/3 2009
Kinnarps har idag invigt sin nya polyeteranläggning.

Kinnarps ABs ägare och VD Henry Jarlsson invigde den nya polyeteranläggningen i den nybyggda utbyggnaden på Kinnarps i Skillingaryd genom att starta maskinen och låta arbetet vid den komma igång.

Ansvariga berättade om vad anläggningen detyder för företaget och visade upp anläggning och maskin för de inbjudna gästerna.

Erik Bunnstad

Henry Jarlsson inviger den nya anläggningen.
På invigningen fanns representanter från företagsledningen, sammarbetspartnerna, kommunen och media med.
Maskinen består av 25 formlås och roterar ett varv på 11 minuter.
Maskinen går kontinuerligt och ska täcka 25% av behovet av polyeter detaljer.
Produktionen är igång vid maskinen.
En av 4 stora tankar innehållande råvara till produktionen av polyeter.
Färdiga sitsar från maskinen som sedan går vidare och kläs och monteras till stolar.
En ny detalj plockas ut ur maskinen var 26:e sekund.


Kinnarps inviger ny produktionsanläggning
Inlagt måndag 23/3 2009

Kinnarps har förädnrats sedan denna flygbild sommaren 2004 och nu är det dags att inviga en ny del av företaget. Arkivbild: Per Bunnstad

Nu på torsdag den 26 mars inviger Kinnarps sin nya polyeteranläggning i Skillingaryd. Bygget påbörjades i augusti 2008 och stod helt klart i januari 2009. I dag är anläggningen igång och ger Kinnarps nya möjligheter.

Den nya produkten, polyeter, går att jämföra med skumgummi och används som stoppningsmaterial i Kinnarps sortiment. Den totala investeringen har varit cirka 25 miljoner kronor och anläggningen har kapacitet att täcka cirka 25 procent av Kinnarps totala polyeterbehov. Som det ser ut nu används polyeter i ungefär åtta av Kinnarps färdiga produkter.

Nya möjligheter
Tanken med den nya anläggningen, som även kallas Formgjuteriet, är att den ska minska miljöbelastningen och öka möjligheterna till att utveckla materialet och dess användningsområden.
– Anläggningen ger oss större frihet till att experimentera fram nya möjligheter och nya produkter, säger Hans Fingal teknisk chef för formgjuteriet.

Minskad miljöpåverkan
Tidigare levererades stoppningsmaterial till fabriken i Skillingaryd vilket gav Kinnarps begränsad möjlighet till att påverka kraven på produkten. Lösningsmedlet har till exempel helt uteslutits från produkten. I dag tillverkas den med ett vattenbaserat släppmedel och Kinnarps har därmed ytterligare bidragit till att minska miljöskadliga utsläpp. Halogenerade flamskyddsmedel har helt uteslutits från stoppningsmaterialet. Polyeterprodukten som tillverkas i den nya anläggningen i Skillingaryd uppfyller märkningen Blå Ängels krav på emissioner.

Invigning
De personer som varit aktiva i projektet kommer den 26 mars att finnas på plats i Skillingaryd. Dessa personer är bland annat Henry Jarlsson, Kinnarps koncernchef, Branko Vukota, vd Kinnarps Production AB, Thomas Wilsson, produktionsområdeschef Skillingaryd och Bengt Dahlqvist, kommunalråd.

Programmet
Programmet vid invigningen består av samling och bildspel från första spadtaget till nu samt att Henry Jarlsson startar maskinen i nya anläggningen.