Vaggeryds SOK    www.skillingaryd.nu www.vaggeryd.nu Startsidan för föreningar

För deltagande i olika tävlingar hänvisas som regel till sidorna för Skillingaryds FK

Tipspromenaderna finns här

Skidåkning för Haiti på Hjortsjöns is (inlagt 31/1 2010)

Skidor – klubbmästerskap (inlagt 14/2 2010)

Årsmöten (inlagt 18/3 2010)


Stort nät av skidspår
Inlagt fredag 12 februari 2010

Det har nu gått två månader sedan vintern kom. Trots det fortsätter nätet av skidspår i Vaggeryd och Skillingaryd att förändras.

I Vaggeryd finns det inga nya spår på Hjortsjön. Det beror på att snöns tyngd har pressat ned istäcket vilket medfört att vatten har strömmat upp i sprickor och hål. Skidor för Haiti för två veckor sedan kunde hade inte kunnat genomföras förra veckohelgen. Dessutom har de gamla spåren drivit igen i blåsten.

Milbanan öppnad
I gengäld har IOGT/NTO i Vaggeryd nu öppnat milbanan som dock inte befinner sig i bästa skick. Observera att det inte finns någon snö i norra tunneln under E4. För att kunna åka runt milbanan måste man dessutom ta av skidorna tre gånger för vägpassager vilket är i mesta laget. Däremot är spårnätet kring Bäckalyckan desto bättre.

Fina spår
Spåren kring Friluftsgården i Vaggeryd och Grönelund i Skillingaryd är i sedvanligt gott skick. 7,5-kilometersbanan från Grönelund är kommunesns särklassigt bästa skidspår och väl värt full pott i betygsättningen.

Magnifika vyer
Den som vill öka ut skidåkningen på 7,5-kilometern ytterligare kan nu ta det cirka tio kilometer långa Liden-spåret som går norrut från Fåglabäcks ungdomsgård. Ett naturspår som erbjuder vacker natur vid Hestra och magnifika vyer från vändpunkten uppe på Liden. Snötillgången har dock i veckan varit i minsta laget på en sträcka mellan Båramo och Bjälkövägen som plogats för en virkestransport.

Kåre Boberg


Vann i sin första tävling
Inlagt måndag 25 januari 2010

För första gången på flera år har Vaggeryds SOK haft unga skidåkare ute på tävling. I början av januari var Alma Bergqvist och Kristin Tiberg bland de allra första att anmäla sig till VSOK:s skidskola.

På söndagen gjorde de två sin allra första tävling. Tävlingspremiären gick i Hestra med deltagare från nio klubbar.
Alma Bergqvist var där överlägsen i klass D 11–12 som hon vann med bred marginal.
Kristin Tiberg slutade på tredje plats i D13–14.

Även SFK
Även SFK var väl representerad i Hestra. Axel Johansson blev tvåa i H 9–10. Samma placering tog Martin Lindqvist i H11–12 medan Frida Lindqvist i D13–14 och Oskar Johansson i H 13–14 tog var sin fjärdeplats.


Här kan man åka skidor
Inlagt fredag 15 januari 2010

Just nu har vaggerydsborna de bästa möjligheterna till skidåkning på närmare 25 år.

Framför allt har möjligheterna för alla som gillar skidåkning utan att behöva tänka på jobbiga uppförsbackar och ruskigt snabba utförslöpor det riktigt väl beställt. I veckan har nämligen VSOK:s vaktmästare Karl-Olof Johansson med sin snöskoter kört upp det dryga fem kilometer långa spåret runt Hjortsjöns is. Det finns inte mindre än fyra spår att välja på ute på isen vilket betyder att det finns plats för alla som vill göra resan utmed Hjortsjöns stränder.

Fler spår
Dessutom finns det fina skidspår kring IOGT/NTO:s Bäckalyckan. Det går till exempel utmärkt att stiga på spåren vid Badplatsvägen på Torsbo och därifrån åka till Bäckalyckan.
Från Bäckalyckan når man också via tunneln under E4:an de fina spåren mot Bössjarp och Elmia Wood-området. Spåren i de här området mäter sammanlagt cirka en mil och är mycket fina och lättåkta. De backar som finns där är inte brantare än att alla klarar dem.

Våfflor...
För den som önskar göra en fikapaus under skidfärdena på sjön och kring Bäckalyckan är det på söndag förmiddag ordnat med kaffeservering med våfflor på Bäckalyckan.
För den som önskar mer utmanade skidåkning finns förstås också spåren kring VSOKs Friluftsgården som mäter mellan en och sju kilometer.


Johnny Skantz vann Jan-Jan cup
Inlagt lördag 26 december 2009
Klart för start i Jan-Jan cup. Privatbild

Vaggeryds SOK arrangerade traditionsenligt på annandagen Jan-Jan cup.

Segrade gjorde Johnny Skantz som var fyra minuter före klungan av löpare. Banan är som seden bjuder ingen vanlig orienteringsbana, utan kryptiska ledtrådar till kontrollerna.

Ledtrådar
Några av ledtrådarna för i år var:
Godtemplarön (Missionsparken)
Här blir du matt (Vaggeryds Schackklubb)
Här fanns en gammal Viking (Före detta möbelfabriken Viking på Karlavägen)
Växthuset (förskolan vid Fenix)

Staffan la banan
Banläggare var förra årets vinnare Niklas Löfström som överlåtit uppdraget till brodern Staffan.


På jakt efter skinkor...
Inlagt måndag 7 december 2009
Sven-Olof Johansson och Bernt Ekfeldt fick sina respektive förstapris. Foto: VSOK

När den officiella orienteringssäsongen är avslutad samtidigt som snö och vinter dröjer med sin ankomst sysslar skogsluffarna i Vaggeryd med mer avspända aktiviteter.
En sådan är Skinkjakten där det för omväxlings skull inte gäller att vara snabbast! Istället är det viktigaste att bedöma den egna kapaciteten. De två bästa belönas med var sin julskinka, därav namnet.

När årets upplaga avgjordes med löpare från Vaggeryds SOK och Skillingaryds FK på startlinjen var det Bernt Ekfeldt och Sven-Olof Johansson som tog hem de båda förstaprisen. Som extrabelöning får de också lägga var sina bana till Skinkjakten 2010.

Uppskatta tiden
I Skinkjakten får deltagarna före start studera tävlingskartan och ska därefter uppskatta den tid det tar att gå eller springa banan. Inga hjälpmedel som mobiltelefoner och klockor är tillåtna.

1.57 fel...
Bernt Ekfeldt kalkylerade med tiden 67 minuter för att vandra den korta banan som mätte knappa tre kilometer. I verkligheten blev hans tid 68,57. Marginalen 1,57 räckte till seger, 47 sekunder före Boine Rundbäck medan trean Gunnar Ohlsson missade sin idealtid med 3,18 vilket var sekunden bättre än fyran Inga-Lill Ekfeldt.

36 sekunder...
På långa banan som mätte knappt fem kilometer med start och mål vid Friluftsgården och vändpunkter vid Rehnsgölen i sydväst och Västergården i Taglarp i sydöst. Här såg Jonas Bornetun från Skillingaryds FK ut att gå mot seger när han sprang in på 38,59 vilket 59 sekunder över än hans beräknade idealtid. Men på sluttampen kom Sven-Olof Johansson från VSOK in och missade sin idealtid med bara 36 sekunder! Trea på långa banan blev Thomas Andersson, VSOK, som missade sin idealtid med 4 minuter och 15 sekunder.

Tung bana
Ingen av deltagarna var snabbare än sin förväntade idealtid vilket berodde på att underlaget var synnerligen tungsprunget efter allt regn på senare tid.

Tävlingsledare
Tävlingsledare och banläggare var fjolårsvinnarna Per Andersson och Kåre Boberg.Andreas årets Vaggerydsmästare
Inlagt fredag 27 november 2009
Regerande Vaggerydsmästaren i orientering Andreas Ivansson tar emot vandringspriset av VSOK-ordföranden Reine Frisk. Foto: Privat

Nu har medlemmarna i Vaggeryds SOK skiftat säsong, från orientering till skidåkning. Vid föreningsmötet på Friluftsgården avslutades orienteringssäsongen samtidigt som riktlinjerna las upp för den stundande vintern.

Den förnämsta utmärkelsen vid prisutdelningen för orienteringssäsongen gick till Andreas Ivansson som under ett år får förvalta den pokal som tillfaller klubbmästaren på huvuddistans H21 och som därmed kan titulera sig Vaggerydsmästare.

Sedan 1932...
Den ståtliga pokalen har vandrat ända sedan den tid orienteringen lydde under Waggeryds IK. Första Vaggerydsmästerskapen arrangerades 1932 och vanns av William Andersson.
Årets Vaggerydsmästerskap genomfördes för övrigt i samma terräng som den allra första mästerskapen, i trakterna av Räfvaskanen vid Hooks herrgård.
Övriga klubbmästerare som belönades för sin framfart där vid årets KM var Morgan Ljung, Stefan Stork och Sven-Olof Johansson.

Nöjd ordförande
VSOK-ordföranden Reine Frisk var nöjd när han summerade orienteringssäsongen. Föreningen har genomfört målsättningen att arrangera tre tävlingar och desstuom har klubbmedlemmarna än en gång bidagit till att göra O-ringen till en framgång. Vid O-ringen i Eksjö i somras deltog 53 klubbmedlemmar som funktionärer.

Ny karta i bruk
Under året har en ny karta över området kring Friluftsgården tagits i bruk. En målsättning för kommande år är att inbjuda allmänheten att regelbundet pröva orientering på denna karta.

Egen skidsektion
Det är inte många småländska föreningar som fortfarande ha en skidsektion i regelbundet arbete. VSOK tillhör skaran av undantag. Skidornas sektionsordförande Bernt Ekfeldt redogjorde för hur sektionen arbetar och vilka planera man har för framtiden. Bland annat kommer nya och åkvänliga skidspår att kunna dras över Sventas när nu gårdens alla byggnader är borta.

17 i Vasaspåren
Ingemar Gustavsson som har ansvaret för anmälningarna till Vasaloppet för skidsektionensm räkning och berättade att inte mindre än 17 VSOK-åkare är anmälda för niomilafärden den första söndagen i mars. Trots en rad vintrar med obefintligt vinterväder lever fortfarande skidåkningen i Vaggerydsbygden.

Skinkjakt
I väntan på vintern ankomst arrangerar VSOK ytterligare en orienteringstävling, den klassiska Skinkjakten söndagen den 6 december. Där det gäller för deltagarna att på förhand gissa den tid det kommer att ta för dem att springa en bana.

Framtiden...
Avslutningsvis vidtog en av ordförande Reine Frisk framprovocerad debatt om Friluftsgårdens framtid. Området kring anläggningen har naggats hårt i kanten av avverkningar och stormar samtidigt som behovet av upprustning av Frilfutsgården är stort.
Klubbmötet beslutade att styrelsen ska kontakta kommunledningen för att försöka utröna vilka framtidsplaner kommunen har för området kring Friluftsgården.


VSOK firade O-ringen
Inlagt måndag 21 september 2009
VSOK-medlemmarna Morgan Ljung, Boine Rundbäck och Dennis Frisk låter sig väl smaka av det framdukade festbordet.

Ett 40-tal medlemmar var närvarande när Vaggeryds SOK firade föreningens medverkan i sommarens O-ringen i Eksjö.

VSOK-ordföranden Reine Frisk hälsade välkommen och poängterade särskilt den glädje och stolthet han kände över att inte mindre än 53 VSOK-medlemmar ställde upp som funktionärer vid en orienteringstävling på främmande ort mitt i semestermånaden juli.
Han poängterade också att VSOK-funktionärerna fick högsta betyg för sina arbetsinsatser

Ekonomin
Han redovisade sedan en mängd sifferfakta från O-ringen i Eksjö. Hur stor del av av den ekonomiska kakan som slutligen tillfaller VSOK är för dock för tidigt att uttala sig om.

Reine tackades
Därefter tog Turid Petersson och Agneta Bjersgård till orda och framförde medlemmarnas tack till Reine Frisk för det sätt på vilket han ledde VSOK-funktionärernas arbete. I sin roll som ”vice borgmästare” för O-ringenstaden på Ränneslätt utförde Reine ett jättearbete till VSOK:s fromma. Därefter serverades en festmåltid innan kvällen i Friluftsgården avslutades med lotteridragning, kaffe och godisbit.


Klubbmästare på skidor 2009
Inlagt fredag 20/2 2009

Nio klubbmästare korades när Vaggeryds SOK i går kväll hade klubbmästerskap på skidor.
2006 hade VSOK senast sitt KM men såväl 2007 som 2008 blev det på grund av snöbrist inga tävlingar.

– Skidmästerskapet i år genomfördes på elljusspåret vid Friluftsgården och det var perfekta och rättvisa skidförhållanden i utmärkta skidspår och fem grader kallt, säger Bernt Ekfeldt i SVOK:s skidsektion.

SFK:are var snabbast
Huvudklassen vanns av Niklas Claesson från Skillingaryds FK som dock inte deltog i klubbmästerskapet.

Vandringspriset
Per Landin vann åter inteckningen i vandringspriser men denna gång blott tio sekunder före Björn Fredriksson.

Intag av kalorier
– Efter tävlingen åts semlor och dracks kaffe samt att vandringspriset delades ut. Övrig prisutdelning sker i samband med vår skidavslutning senare i vinter, berättar Bernt Ekfeldt.

Kompletterat 23 mars 2009 med alla resultat nedan

D 12 1. Ina Bäckdahal 13.14
D 40 1. Karin Bäckdal 23.36
D 70 1. Eva Eliasson 18.38
H 21 1. Mikael Nordin 45.12
H 35 1. Björn Fredriksson 38.17
        2. Johan Bäck 39.55
H 40 1. Per Landin 38.07
H 40 Utom tävlan Niklas Claesson SFK 37.39
H 50 1. Bengt Svensson 24.33
H 55 1. Ingemar Gustavsson 22.10
Söndag 28 oktober 2007
Ingemar Fridell vann
Det blev Ingemar Fridell som vann dagens tipspromenad med Vaggeryds SK.
Promenaden vid Friluftsgården samlade 150 deltagare, två fler än i Skillingaryd.
Lottade vinster bland vuxna: Fredrik Martinsson, Torbjörn Andersson och Majan österberg.
Lottade vinster bland barn: Vilmer Martinsson och Lovisa Svensson.
Rätt rad: 11x 2x1 xxx x2x.
Rätta svar: Californien, Per Bunnstad, Autonomi, Små citroner gula, Tre master, Jkpg-Nässjö, Eivi Z, Danmark, Yin-Yan, HVA-VÄTTERSTAD, Stora Enso, Röd.
Skiljefrågan: 110.
Tipsansvariga från VSOK var Ingalill och Bernt Ekfeldt.
Söndag 21 oktober 2007
Christer Emilsson vann i dag
Christer Emilsson segrade i dagens tipspromenad. Han var ensam av de 153 deltagarna om tolv rätt medan åtta hade elva rätt.
Lottade priser bland vuxna vanns av Kjell Karlsson, Kjell Nord och Kerstin Andersson samt bland barn av Felix Westroth och Lisa Magnusson.
Rätt rad: x22 1x2 2x1 x12.
Rätta svar: Thailand, Migrationsminister, Opel, Tilläggspension, 67.500, Reinfeldt, Hund, 45 år, Carl Larsson, Roy Andersson, Gunde Swan, Citronslemskivling.
Skiljefrågan: 71.
Vinnare på skiljefrågan: Henrik Ankarstrand.
Söndag 14 oktober 2007
Andreas Henningsson tog hem segern
Tipspromenaden med Vaggeryds SOK vid Friluftsgården samlade 125 deltagare.
Segrare blev Andreas Henningsson som var den ende med 13 rätt medan sex nådde elva rätt.
Lottade priser bland vuxna gick till Barbro Nordin, Erna Magnusson och Conny Ekwurtzel samt bland barn till Frida Mathsson och Gustav Mathsson. Vinnare på skiljefrågan blev Lars-Gösta Johansson.
Rätt rad: x21 111 12x 2x1.
Rätta svar: Väte o syre, Marianergraven, 0.5 l, Lite tyngre, 10 %, Volymen ökar, Amazonasfloden, 100 m, Robert Broberg, 60 %, Kaspiska havet, Mer schampo.
Skiljefrågan: 63 dl.
Tipsansvarig var familjen Fridell.