Carina Hägg (S) från Värnamo är i dag besviken på hur det gick med hennes motion ”Begreppet tortyr i den svenska lagstiftningen” men också glad över att hon fick stöd från den rödgröna sidan.
– Sverige är bundet av FN:s tortyrkonvention sedan 1986 men konventionen kräver att staterna också definierar tortyr som ett brott i nationell rätt. Men nu när har vi sett brister i att kunna lagföra personer som misstänks för tortyr på grund av att vi inte har kriminaliserat tortyr även om många former av tortyr är kriminaliserade som andra brott. I fallet med egyptierna som avvisades från Bromma flygplats var frånvaron av ett särskilt tortyrbrott i svensk lagstiftning ett problem för att komma vidare i ansvarsfrågan, säger Carina Hägg.
FN förde fram
Detta är en kritik som också FN:s kommitté mot tortyr förde fram i ett yttrande om Sverige. Man pekade på att trots försäkran från staten om att alla handlingar som kan beskrivas som tortyr ska vara straffbara enligt brottsbalken, fanns det brister.
FN beklagar
– FN beklagar att vi inte förändrat vår inställning när det gäller att införa brottet tortyr i vår nationella lagstiftning. FN-kommittén uttryckte – att genom att definiera tortyrbrottet i enlighet med konventionen till skillnad från andra brott – främjar staterna direkt konventionens övergripande mål att förebygga tortyr, bland annat genom att upplysa alla – förövare, offer och allmänheten – om tortyrbrottets särskilda allvar och genom att förbättra den avskräckande verkan av förbudet i sig, noterar Carina.
Otillräckligt
Riksdagsledamoten från Värnamo påpekar att det kriget mot terrorismen samt enskilda fall har gjort det tydligt för henne att Sveriges lagstiftning är otillräcklig.
Förvånad
– Vi ska inte kunna vare sig undanta eller undandra oss åtagande för att upprätthålla tortyrförbudet. Jag förvånades i dag över att just frågan om tortyr skulle bli blockskiljande vid omröstningen i riksdagens kammare. Men jag tror att högerpartiernas beslut kommer att mötas av sådan kritik från vår omvärld men också från den inhemska opinionen att regeringen kan pressas till ändringar i en hopplös politisk position.
De röstade emot
Bland dem som röstade ned förslaget att införa tortyr i svensk lagstiftning fanns bland andra Annie Johansson (C) Värnamo och Bengt-Anders Johansson (M) Gislaved.
Per Bunnstad |