Vandalorum www.värnamo.nu © Finnveden Information AB     Här finns vår systersida www.skillingaryd.nu

100 historiska spadtag
för konstmuseet Vandalorum
Inlagt lördag 16 januari 2010

I dag togs de första100 historiska spadtagen för det nya konstmuseet Vandalorum. Det var ett knappt hundratal av nordens mest namnkunniga formgivare, arkitekter och konstnärer som bjudits in för att medvara vid denna historiska händelse vid Sydsvenska krysset, alltså där E4 och riksväg 27 korsar varandra. Men med på plats fanns också flera av Värnamo kommuns förkämpar för konstprojektet.

Trots att bussens anlände först fyrtio minuter senare än vad programmet utlovat var stämningen på topp i den kalla snålblåsten. Och den väntande skaran av Värnamointressenter höll värmen med gott humör och ringdans.

Sven var glad
Att det var en glädjens dag för Sven Lund, en av våra mest välkända förkämpar för Vandalorums förverkligande, var det ingen tvekan om. Och det var inte utan en viss stolthet han kunde dela de första historiska spadtagen med just kultureliten i Norden.
– Det känns riktigt bra det här, sa Sven Lund strax innan han tog sig genom folksamlingen och ut på åkermarken där de första spadtagen.

Glädjens dag
Han berättade också att det kunde tyckas som om det tagit många år innan man nu kunde sätta igång men att projekt av denna dignitet måste få ha sina med- och motgångar och få ta sin tid. Nu var man i alla fall framme vid byggstart och det var en glädjens dag för alla som kämpat för att genomdriva tanken om ett konstmuseum.

Spadar som hjärtan
Med hjärtformade spadar, designade av Johan Bohlin och specialtillverkade för tillfället, gav sig denna digra kulturförsamling så ut på åkern där musik och fanfarer blåste till grävstart. Att jorden var stelfrusen hindrade inte alls det grävande kulturfolket och snart hade de hundra spadtagen i alla fall lyckats få fram en bit åkermark med tydliga gropar.

Klart med pengarna
Dagens första 100 spadtag ger sig projektet av Vandalorum också in i en ny tidsfas. Finansieringen av första etappen är klar av. Den sker till största delen genom privata partners, varav Hamrinstiftelsen och Liljedalsbolagen är några av de stora investerarna.

50 miljoner
Vandalorum kommer att färdigställas i etapper. Nästkommande helg börja man bygga på etapp ett. Sammanlagt beräknas denna första etapp, medräknat byggnader, inventarier och utrustning få en slutnota på cirka 50 miloner kronor.

Klart våren 2011
Första etappen beräknas vara klar under våren 2011 och innefattar fem hus om cirka 3.000 kvadratmeter. Då kommer ett entréhus, ett hus för café och butik samt tre utställningshallar stå klara.

Susanne Prien

Med hjärtformade spadar togs de historiska spadtagen.
Lars-Erik Frisk hade gjort skaften till spadarna.
100 spadtag för Vandalorum...
...och före dess lite dans för att hålla värmen uppe.
Det var en stor dag för Christina Hamrin och Sven Lund.
Sven Lund myste den här dagen.


Tio miljoner till Vandalorum
när Liljedahlsbolagen satsar
Inlagt onsdag 13 januari 2010

Familjeägda Liljedahlsbolagen med koncernledning i Värnamo har beslutat sig för att stödja Vandalorum, Centrum för konst och design, genom att bli partner och delägare. Med sin insats på tio miljoner kronor mkr blir Liljedahlsbolagen en dominerande och viktig medaktör i projektets fortsatta utveckling.

Projektet Vandalorum har därmed gått in i en helt ny fas av förverkligande, eftersom finansieringen är klar för en första etapp. Denna Etapp 1, som ska stå klar våren 2011, kommer att omfatta fem hus om cirka 3.000 kvadratmeter.
Ett entréhus, ett hus för café och butik samt tre utställningshallar, med total flexibilitet, ska ge utrymme och möjligheter för alla de funktioner som krävs för att välkomna en stor publik.

Kostar 50 miljoner
Finansieringen av första etappen sker till största delen genom att privata partners tecknar aktier i fastighetsbolaget Vandalorum. Kostnaden för bygget, inventarier och utrustning medräknat, är cirka 50 miljoner kronor. Största enskilda partner är Hamrinstiftelsen i Jönköping, nu tillsammans med Liljedahlsbolagen.

Omsätter åtta miljarder
Liljedahlsbolagen är en internationell industri- och handelskoncern med verksamhet i Europa och Kina. Koncernen omsätter cirka åtta miljarder kronor med 1.300 anställda. Liljedahlsbolagens vision är att bli en av de ledande familjeägda koncernerna i Norden.

Hundra spadtag för Vandalorum
Inlagt fredag 8 januari 2010

Lördagen den 16 januari tas de första ”Hundra Spadtagen” av dem som ska bära Vandalorums idé: formgivare, arkitekter och konstnärer.

– Vi har fått många av de mest namnkunniga att komma till Värnamo och Jonas Bohlin har skapat en speciell spade till detta efterlängtade evenemang. Bland grävarna finns konstnärer från hela Norden: Gunilla Allard, Åke Axelsson, Per Inge Bjørlo, Andreas Engesvik, Petra Gipp, Monika Gora, Eva Hild, Charlotte Gyllenhammar, Eva Lange, Sven Ljungberg, Signe Persson-Melin, Bjørn Nørgaard, Magnus Silfverhielm, Mats Theselius, Dan Wolgers, Måns Wrange, Fredrik Wretman och många andra, säger man från Vandalorum i ett pressmeddelande.

Från Kungsan
En buss kommer att avgå från Kungsträdgården i Stockholm på morgonen den 16e januari. På bussen bjuder vi på frukost och informerar om projektet. Pressen är välkommen att följa med på bussen. Låt oss i så fall få veta i god tid, så vi kan reservera plats.

Sven Lundh möter upp
Väl framme möter Vandalorum-vännerna med Sven Lundh i spetsen. Här kan man också träffa styrelsen och Vandalorums första partners och sponsorer.
Klockan 14.00 tas de första Hundra Spadtagen ute på byggplatsen. Därefter blir det lunch på Knäppfabriken innan bussen går tillbaka.

 

Bakgrund
Projektet Vandalorum går nu in i en helt ny fas av förverkligande i och med att finansieringen är klar för en första etapp. Etapp 1, som ska stå klar i mars 2011, kommer att omfatta fem hus om cirkaa 3000 kvm. Ett entréhus, ett hus för café och butik samt tre utställningshallar, med total flexibilitet, ska rymma alla de funktioner som förespeglats och som krävs för att välkomna en stor publik.

Finansieringen av första etappen sker till största delen genom att privata ”partners” tecknat aktier i fastighetsbolaget. Kostnaden för bygget, inventarier och utrustning medräknat, är cirka 50 miljoner kronor. Största enskilda partner är Hamrinstiftelsen i Jönköping. Ytterligare en substantiell partner presenteras under pressmötet. Initialt sker också viss bankupplåning, men eftersom målsättningen är att anläggningen ska vara skuldfri vid invigningen, planeras ytterligare en nyemission i år.

– Vandalorum är ett initiativ som gått genom många faser, som haft hög profil under många år, och som med sin unika bärkraft inte gått att stoppa, helt enkelt. När det nu förverkligas är det alldeles särskilt positivt, eftersom det startar i tider när vi behöver all den optimism vi kan få, säger projektledaren Sune Nordgren

Se vidare på www.vandalorum.se