Väder www.värnamo.nu © Finnveden Information AB     Här finns vår systersida www.skillingaryd.nu

Sidan med väderprognos, utfall med mera delas med Skillingaryd Nu och finns här

Här finns sju bilder från Lagan den 1 april 2010

Vattnet fortsätter att stiga men ingen fara ännu
Inlagt söndag 28 mars 2010
Middagstid lördag 27 mars 2010. Än håller sig vattnet på avstånd men risken finns att Lagan svämmar över. Kulmen väntas på onsdag-torsdag. Foto: Per Bunnstad

Vattnet fortsätter att stiga i Lagan och man kan se mätvärden på egen hand. Mellan Åbron och Gröna bron i Värnamo finns en vattennivåmätare. Vi presenterar kommunens aktuella statistik men också från 1927 och framåt.

Aktuell vattennivå
Datum Klockslag Vattennivå
2010-03-28 06.00 145,42 Obs övergång till sommartid
2010-03-27 23.00 145,37
2010-03-27 18.00 145,17
2010-03-27 12.00 145,14
2010-03-27 06.00 145,11
2010-03-26 22.00 145,03
2010-03-26 17.00 144.99
2010-03-26 06.00 144,84
2010-03-25 06.00 144,60
Vattennivån läses av automatiskt.

Historiska vattenstånd vid Åbron
Normalt lågvattenstånd: +143,53
Medelvattenstånd: +144,14
April 1940: +145,7
Maj 1966: +146,4
Mars 1967: +146,5
Mars 1968: +146,5
Mars 1943: +146,6
Mars 1977: +146,6
April 1970: +146,8
Juli 2004: + 147,1
April 1951: + 147,2
Juli 1927: +147,6

Statistiken kommer från Värnamo kommun



Översvämningsrisk
i centrala delar av Värnamo
Inlagt onsdag 24 mars 2010

Nu går Värnamo kommun ut med varningar om risken för översvämningar i centrala delar av Värnamo. Det utifrån att SMHI förutspår höga vattennivåer under mitten av nästa vecka. Allt hänger på hur mycket regn som kommer de närmaste dagarna.

Om det blir mycket regn kan det tillsammans med snösmältningen orsaka att Lagan svämmar över.

Som 2004
På kommunen förbereder man sig för samma nivåer som var under översvämningen 2004.
De områden som främst berörs om det blir höga vattennivåer är Åbroparken, Skolgatan, Sandgatan och Ljuseveka.

Börjar pumpa
Under morgondagen kommer tekniska kontoret förbereda sig för att hantera vattenmängderna innan det svämmar över. Man förbereder sig bland annat för vattenpumpning vid ovannämnda områden. Dessutom börjar man bygga vallar vid Åbroparken och Ljuseveka.

Information
Brev har utgått till fastighetsägare i områden som kan drabbas med information om hur man kan skydda sina fastigheter.

Susanne Prien




Massor av snö på industritak måste bort
– en kamp mot tiden
Inlagt måndag 22 februari 2010
Mellan tjugo och trettio man jobbar för tillfället med att skotta bort snö från det stora taket på SCA på Wellvägen i Värnamo. Fler är inkallade för att vinna kampen mot de enorma snömängder som samlats på 28.000 kvm tak. Men det är inte för att man befarar rasrisk utan i förebyggande syfte inför snösmältningen.

Det råder stor aktivitet runt om i bygden på stora industribyggnader. Den senaste tidens enorma snömängder måste bort från taken. Det är inte så mycket för att takkonstruktionerna inte håller utan mer i förebyggande syfte inför snösmältningen.

– Det är ingen rasrisk på vårt tak, säger Conny Björk på SCA. Det handlar enbart om att tänka förutseende och i god tid säkra oss inför snösmältningen. Vi jobbar med en del känsligt material så vi måste undvika eventuella vattenskador när snön börjar tina upp.
Det rör sig om stora snömängder på just SCAs tak. Cirka en halv meter packad snö måste bort. Det på en yta av 28.000 kvadratmeter. Ett tak lika stort som cirka fem fotbollsplaner.

Inhyrd personal skottar snö
Under måndagen var mellan tjugo till trettio man igång på taket på SCA. Man sökte med ljus och lykta efter flera. En del av snöröjarna kommer från olika företag i takläggarbranschen. Men en stor andel personal hyrdes in från Bemanningspoolen i Värnamo. Man beräknar att det ska ta minst ett par tre dagar att få arbetet av SCAs enorma tak klart.

Jagar personal och snöröjningsredskap
Bemanningspoolen har fått in många förfrågningar om att rensa industritak från snö. Man skulle i nuläget behöva närmare 100 man till som kan jobba med snöröjning. Det i sig är problematiskt att snabbt skaffa fram personal. Men det är inte det största bekymret.
– Det är mycket svårt att få tag på snöslungor, snöskyfflar eller slädar, berättar Göran Johansson, vd på bemanningspoolen i Värnamo. Vi har folk som idag på bred front ringer runt och jagar redskap.

Snöskyfflarna slut hos leverantörer
Problemet är att i takt med den senaste tidens stora snömängder har också redskap för snöröjning tagit slut i butikerna. På Bemanningspoolen löser man en del av det akuta problemet med att låna in allt som är användbart från olika håll. Men man jagar också handlare eller tillverkare som snabbt kan leverera allt från skyffel till snöslunga.

En kamp mot vädergudarna och tiden
Det kan bli en kamp mot tiden och vädergudarna att hinna få bort de enorma snömängderna. Mera snö och framför allt ett väderomslag är att vänta. Enligt prognoser från SMHI kommer det ännu mera snö under veckan och det blir tidvis kallt. Men framåt helgen växlar temperaturen till noll och en och annan plusgrad. Då lär det knaka i tak som inte skottats och risk för vattenskador kan vara överhängande.

Susanne Prien



Från snökaoset i Värnamo 21/2 2010
Inlagt söndag 21 februari 2010
Under några dagar har snön ställt till det ordentligt i Värnamo stad. Snön har vräkt ned nästan oavbrutet och ingenting är sig likt. En bild från staden får förmedla läget.

Susanne Prien




Alla tycker dock inte att det där med snökaos är så hemskt. Alexander Skörde och Emil Ahlqvist njuter av de stora snöhögarna som samlats och bygger snöstolar och andra snöskulpturer.
Nu under eftermiddagen var gågatan hjälpligt med stora högar kvarstår för kommunen snöröjare att ta hand om men det får bli en senare fråga, först måste man fixa framkomlighet.

Nu under eftermiddagen var gågatan Storgatsbacken hjälpligt röjd men med stora högar som kvarstår för kommunens snöröjare att ta hand om. Men det får bli en senare fråga, först måste man fixa framkomlighet.

Utanför Swedbanks lokaler.
Vid kyrkogården ser träd och buskar ut som tomtar och troll.
Det är mycket svårt med sikten i de flesta av stans korsningar. Här är utfarten mot Lagastigen från Finnvedens gymnasium, Figy.
Och många hustak dignar under snön.
Det är inte bara Värnamo kommuns egna snöröjare som är ute dagar som dessa, man hyr in så mycket folk som bara går för att få undan de enorma snömängderna som kommit så fort som det bara är möjligt.
Jobbat hårt i flera dagar har Roland Nilsson gjort. Det blir inte mycket vila i dessa dagar. Elva till tolv timmar är inte ovanligt att man köra, berättar han.
Vi är nog de mest utskällda just nu, berättar Janne Andersson. Folk förstår inte alltid att vi jobbar undan snön så fort vi hinner med det är de stora genomfartvägarna som måste göras först.
En kort avstämning av läget görs när Lasse Eriksson, som röjer de mindre gångstigarna och övergångsställena i stan, sammanstrålar en kort stund med sina jobbarkompisar.
Sven-Åke Hagström från Forsheda hade åkt in till stan för att hjälpa till med snöröjningen åt goda vänner som är på väg hem från semester. Här hade snöplogen precis gått förbi och stora vallar behövdes tas om hand.

Mattias Svensson skottade snö från villataket i förebyggande syfte. Han tyckte inte bara det var jobbit utan också att det är kul att ungarna får uppleva en riktig vinter.

En vanlig syn - snön når långt över staketen.
Full fart på Värnamo Kommuns snöröjare. Här vid industrierna kring Östboskolan fick vi stoppa dem för en kort pratstund om läget.
Lars-Erik Frisk i full fart med snöslungan i villakvarteret kring Södergatan på Trelleborgsområdet.
Ingen ovanlig syn i Värnamo under senaste dagarna.


Snön drog in över Värnamo i natt
Inlagt tisdag 2 februari 2010
Det var lite lagom kaotiskt nu på morgonen här i stan när det snöade lakan….Tog fram kameran och slog en bild… säger vår fotograf Susanne Prien


Väderfenomen i Värnamo
Inlagt torsdag 21 januari 2010

Vi har fått några bilder från ett väderfenomen som sågs mycket tydligt i Värnamo för tre veckor sedan, på nyårsafton den 31 december. Bilderna togs vid middagstid utanför Citygross.

Det handlar om halo som är ett väderfenomen som ibland kan ses i samband med annalkande frontsystem och nederbördsområden. Halon är därför ett ganska säkert tecken på förändring i vädret.

Iskristallmoln
Fenomenet uppstår då sol- eller månljuset bryts och reflekteras i iskristaller som svävar i atmosfären. Halo kan därför bli synliga i samband med tunna, höga ismoln som cirrus (fjädermoln) eller cirrostratus (slöjmoln). Dessa rena iskristallmoln uppstår i troposfärens högre skikt och är ofta mycket tunna, så att den blå himlen kan lysa igenom molnslöjan.

Kring gatlyktor
På vintern kan halofenomen uppstå även nära marken, då iskristaller uppträder i form av frostdimma eller dis, och till och med kring andra ljuskällor än sol och måne, såsom gatlyktor. De är inte särskilt ovanliga utan syns då och då.

Ingen regnbåge
Det ser nästan ut som en regnbåge men är inte riktigt så.

Textkälla: SMHI
Foto: Hans Bunnstad