Jönköpings läns museum vill lyfta fram länets rika möbelhistoria både ur historiska och samtida perspektiv och presenterar en möbel per månad. Möbeln för mars har stark anknytning till Värnamo.
Månadens möbel i mars är betongstolen Concrete. Den var värnamobon Jonas Bohlins examensarbete från Konstfack 1981. Den är epokgörande i så motto att den kom att utgöra startskottet för en friare syn på vad som kan och får vara en möbel. En stol i rå betong och stål som mera symboliserar en stol, som ett tecken, en skulptural form av en stol, än att vara en funktionell möbel.
Upptäckt av Sven Lundh
Sven Lundh, Källemo, i Värnamo ”upptäckte” stolen på Möbelmässan 1982 då examensarbetena visades där. Med betongstolen fick han en möbel att utmana Möbelinstitutet med. Vid denna tid hade Möbelinstitutet fortfarande ett relativt stort inflytande och Sven Lundh vände sig emot att kvalitet i första hand mättes med hållbarhetstester och funktionsduglighet än med konstnärliga och gestaltningsmässiga värden.
Livlig debatt
Concrete skapade en livlig debatt och väckte starka känslor, en debatt som pågick in i 1990-talet, om gränsdragningen mellan konst och konsthantverk och design. När betongstolen togs i produktion tillverkades den i en begränsad numrerad upplaga, precis som ett grafiskt blad. Stolen var kanske inte en försäljningsmässig succé från start men utgör i dag ett åtråvärt samlarobjekt.
Bor i Stockholm
Nu 57-årige Jonas Bohlin, som är formgivare och konstnär i Stockholm är utbildad vid Konstfack i Stockholm. Han har själv beskrivit Concrete så här: ”Min första möbel. Jag kommer inte runt den, trots att det är över tjugo år sedan nu. En balansakt i konstruktion och geometri, ett möte mellan ande och materia….”
April
April månads möbel på länsmuseet blir Vilstol nr 1 1933–1934, formgivare Bruno Mathsson, tillverkare Firma Karl Mathsson Värnamo.
|