Debatt www.värnamo.nu © Finnveden Information AB     Här finns vår systersida www.skillingaryd.nu

Malin skriver om brevet
från Christer Fjordevik

Malin Wengholm

Jag har gått med i politiken för att jag har en övertygelse och jag trodde att det demokratiska systemet innebar att man tilläts ha olika uppfattningar och gavs möjlighet att diskutera dessa innan man fattade beslut. Min uppfattning är att det är så vi har arbetat tillsammans inom tekniska förvaltningen under de 3½ år som jag har varit ordförande för nämnden.

Jag tycker att vuxna människor borde kunna ha en tydligare och ärligare dialog än att överlämna ett brev som detta, i ett slutet kuvert, mycket sent på kvällen efter ett långt och intensivt fullmäktigemöte. Brevet innehåller otydliga och svepande påhopp och jag vill veta vad Christer bygger dessa anklagelser på.

Jag vill veta vilka grunder han har för påståendet att jag skulle ha smutskastat mina tjänstemän. Smutskastning är inte en metod som kännetecknar mig som person eller mitt ledarskap. Tvärtom tror jag att de flesta som har haft med mig att göra kan intyga att min kommunikation är ovanligt rak och ärlig. Jag har stort förtroende för personalen på tekniska förvaltningen. Vi tycker inte alltid lika i sakfrågor men har högt i tak och behandlar varandra med respekt.

Jag ser fram emot mötet. Om han menar allvar med det han har skrivit i brevet vill jag att han klart och tydligt redogör för följande.

• Vad bygger du dessa anklagelser på?

• Tala om för mig konkret vad det är du menar.

• Vilka personer är det du åsyftar?

• På vilket sätt anser du att jag har skapat otrygghet och osäkerhet?

• På vilket sätt anser du att jag har skapat olust?

• På vilket sätt anser du att jag har agerat så att allmänheten kan få uppfattningen att min egen nämnd står mot kommunstyrelsen?

Jag utgår ifrån att han har kallat till detta möte för att reda ut problem och då måste han ju uppge vilka problem han syftar på rakt och ärligt.

Slutligen finner jag det mycket märkligt att Christer, om han nu upplever så stora problem med mig, inte har diskuterat detta med mig tidigare.

Malin Wengholm (M), ordförande tekniska nämnden

(inlagt fredag 2 april 2010)

C vilseleder om vindkraften
Per Bolund
(foto: Fredrik Hjerling

När Centerpartiet är tillräckligt pressat av politiska motgångar och usla opinionssiffror är man tydligen berett att ta till vilka knep som helst. Ett tydligt exempel är den tidigare C-artikeln om uttagsskatt på kooperativ vindkraft här på Värnamo Nu. Med alla medel försöker man släta över att en extra skatt börjat tas ut på andelsägd vindkraft samtidigt som centerpartiet haft energiansvaret i regeringen.

I stället för att agera har centerpartiet stillatigande sett på när den kooperativa vindkraften helt håller på att slås ut i Sverige. Inte ens nu har man lyckats få stöd inom sin egen regering för att lösa problemet och ge vindkraftskooperativen rimliga ekonomiska villkor. Den borgerliga regeringen har alltså inget gemensamt förslag på hur uttagsskatten på vindkraft ska hanteras.

Vi i de rödgröna partierna har tvärtom enats om att lösa vindkraftskooperativens problem. Om vi gemensamt vinner valet är vi helt överens om att ta bort den börda som uttagsskatten har inneburit och se till att den andelsägda vindkraften börjar växa igen. Det klara budskapet till väljarna är att om man vill ha goda möjligheter för kooperativ vindkraft måste man rösta rödgrönt i valet.

Per Bolund, riksdagsledamot (MP) i näringsutskottet

(inlagt torsdag 1 april 2010)


Regeringen trolalr med siffror...

Regeringen har nu presenterat sitt förslag till regionala länsplaner för infrastrukturen och tyvärr så infrias inte de högt ställda förväntningarna på ett igångsättande av Europabanan. Inga satsningar görs på höghastighetståg vilket drabbar Jönköpings län negativt. Byggandet av Ostlänken finns inte heller med i regeringens planer trots att den är en viktig strategisk länk för att utveckla järnvägstrafiken i hela landet. Regeringen trollar med siffror och presenterar redan planerade satsningar som nya.

Att bygga höghastighetsbanor som Europabanan är ett sätt att möta framtidens efterfrågan på transporter genom ökad tillgänglighet, mer kapacitet och att skapa förutsättningar för stärkt utveckling, tillväxt och konkurrenskraft i Sverige.

Det behövs satsningar på kollektivtrafiken för att uppnå målet om hållbara transporter. Behoven av snabba, klimatmässigt hållbara och säkra transporter i hela landet fortsätter att öka. Det illustreras av att efterfrågan på resor med lokal- och regionaltåg har ökat dramatiskt de senaste åren. Kollektivtrafiken bidrar på många olika sätt till att skapa välfärd och samhällsnytta. För att minska utsläppen och trängseln i de områden som växer snabbt behövs bättre och snabbare kollektivtrafik för att underlätta för de som dagligen arbetspendlar till och från jobbet.

Höghastighetstågen får stor betydelse både för persontrafiken och godstrafiken. Idag har gods på järnväg svårt att konkurrera med gods på lastbil på grund av trängseln på spåren. Den kapacitet som frigörs inom det nuvarande järnvägssystemet kommer att ha en mycket stor betydelse för möjligheten att öka järnvägstransporternas andel av godstransporterna.

Ska vi långsiktigt förbättra möjligheterna att klara både våra utsläppsmål och våra företags konkurrenskraft är det viktigt att inte enbart förbättra transporterna inom Sverige, utan också transporterna till och från Sverige.

Carina Hägg
Riksdagsledamot (S) Värnamo


(inlagt torsdag 1 april 2010)


Regeringen missade århundradets tågprojekt!

Det är djupt tragiskt att regeringen missar att nu ta den verkliga avstampen i århundradets stora framtidsprojekt för höghastighetståg med Europabanan och Götalandsbanan.

Välkänt att den moderata regeringsledningen aktivt motverkat denna framtidssatsning samtidigt som de tre mittenpartierna i regeringen varit för en rejäl satsning på höghastighetståg i Sverige, som binder oss samman med det stora europeiska höghastighetsnätet i Hamburg.

Om regeringen varit framsynt i denna viktiga infrastrukturfråga så hade man nu beslutat om att starta upp det gemensamma projekteringsbolaget för de båda höghastighetsbanorna och utsett en särskild förhandlingsman för hela projektet.

Nu gäller det att inte tappa framtidstron på detta viktiga och högintressanta trafikprojekt utan målmedvetet arbeta vidare för att denna fråga snarast möjligt lyfts upp till särskilt beslut utanför de normala infrastrukturplanerna.

Esse Petersson (FP), Fryele, Folkpartiets landstingsgruppledare och regionstyrelseledamot

(inlagt tisdag 30 mars 2010)

 

Illa för medborgarna
– illa för skattepengarna

Ulla Gradeen

Det var länge sedan jag var så arg och ledsen efter ett kommunfullmäktigesammanträde i Värnamo kommun.

I går kväll togs beslutet om att Värnamo skall lämna kommunalförbrundet Högskolan på hemmaplan. Det kan låta som helt ok att inte vara med i ännu en organisation. Men följden av beslutet blir att kommunen avsäger sig möjligheten att påverka vilka vuxenutbildningar efter gymnasienivå som kommer att finnas på hemmaplan i Värnamo kommun. Det vill säga sådana högskoleutbildningar man kan läsa på kvällar där modern teknik gör att man kan sitta i sin lokala studiegrupp och ändå kunna följa och prata med en föreläsare som kanske sitter i Luleå.
Hade inte tekniken funnits hade man inte kunnat plugga kursen på högskolenivå.

Beslutet innebär en begränsning i utbudet och det kommer att krångla till det för alla som vill läsa högskola eller universitets fristående kurser på hemmaplan.

Av alla platsannonser i januari var det 67% som krävde högskolenivå. OM man har familj eller inte vill flytta – skall man då bli utan möjlighet att plugga tillsammans med en grupp på hemmaplan?

Socialdemokraterna tycker inte det finns en konflikt mellan Campus Värnamo och högskolan på hemmaplan. Den sistnämnda kostar knappt några skattepengar och kan stå för bredden. Campus är mycket bra fast de kostar, men har viktiga utbildningar för industrin. Båda behövs!

Kommunfullmäktiges majoritetsbeslut är inte bra för framtiden. Det blir en brist och ett vakum. Illa för medborgarna och illa för skattepengarna.

Ulla Gradeen (S) Värnamo

(inlagt fredag 26 mars 2010)

 

Vi vill undanröja hotet
mot idrott och föreningsliv

Annie Johansson

Är den ideella sektorn, folkrörelsen, föreningar, idrotten och idéburna organisationer hotade av nya tuffa skatte- och momsregler? Den frågan var uppe till debatt i riksdagen i veckan. Vi var flera centerpartistiska företrädare som deltog i debatten och betonade vikten av att detta område, med flera miljoner svenskar engagerade, måste ges bra villkor och inte får belastas med nya krångliga pålagor.

Bakgrunden till debatten är två utredningsförslag som nyligen presenterats och som berör beskattning av föreningar. EU-kommissionen har riktat kritik mot det svenska regelverket främst när det gäller momsfrågor. De anser inte att de svenska reglerna står i överensstämmelse med EU-rätten. Ännu ett område alltså med onödig klåfingrighet från EU i en fråga som varje nation lämpligen kan besluta om själva.

Det fanns dessbättre en bred enighet i debatten om att värna idrotten och den ideella sektorn. Idrotten är, enligt vår mening, särskilt viktig som en av våra allra största folkrörelser med tiotusentals aktiviteter varje dag för att främja folkhälsa, lagarbete, individutveckling, jämställdhet, integration och inte minst spänning och underhållning ofta för en mycket stor publik.

Fantastiska framgångar som nu senast för våra OS-medaljörer grundläggs ofta i små föreningar runt om i landet med ett stort antal entusiastiska ideella ledare. Sådana ledare och föreningar behöver stöd och support inte nya krångliga och kostsamma regelverk.

I debatten i riksdagen fick vi besked av finansministern att han och regeringen är mycket angelägen om att eventuella förändringar på detta område skall ske i en aktiv dialog med alla berörda. Och nya förslag måste innebära fortsatt bra villkor för föreningslivet. En vanlig kassör i styrelsen för någon av de tiotusentals föreningarna landet runt skall inte behöva bli moms- eller skatteexpert för att klara sin uppgift. Trygga, stabila och förutsägbara regler måste gälla!

Vi tycker liksom företrädare för idrottsrörelsen och andra delar av den ideella sektorn att det kan finnas behov av att modernisera regelverket inte minst på skatteområdet. Men det är angeläget att det blir utformat så att det underlättar och inte försvårar den praktiska verksamheten i föreningarna. Det skall vara ett modernt, ändamålsenligt system med enkla och likformiga regler som främjar en god utveckling också i framtiden för den ideella sektorn!

Annie Johansson, riksdagsledamot (C), Värnamo
Sven Bergström, riksdagsledamot (C), Hudiksvall

(inlagt torsdag 25 mars 2010)

 

Trygghet och kontinuitet viktigt för patienterna  

Vad är viktigt för länsinvånaren när man ska ta ställning till vilken vårdenhet man ska välja?
Frågan är på sin plats i samband med att vi nu fått resultatet av hur invånarna valt när det gäller vårdvalet.
Ungefär 20 % av länsinvånarna har gjort ett aktivt val. Det är en liten andel av det totala antalet men något högre jämfört med andra landsting.

Men beror den högre andelen på att människor velat nyttja sin valfrihet till att välja till något nytt? Svaret på den frågan är nej. Istället visar resultatet att människor använt sin valfrihet för att välja tillbaka till den vårdenhet man använt sedan tidigare och också har förtroende för. Det kanske är så att patienterna vill ha kontinuitet och därför använt sin valfrihet för detta syfte.
Man har med andra ord inte accepterat de spelregler där man blivit placerad på en ny, ofta privat vårdenhet.

På vårdcentralerna i Värnamo, Gislaved och Smålandsstenar har det skett en stark tillströmning av patienter, vilket visar att invånarna har ett starkt förtroende för vården och verksamheten och känner förmodligen en trygghet i att vården finns när man behöver.

Vi Socialdemokrater vill fortsätta utveckla primärvården, där ledstjärnan är hög tillgänglighet, bra kvalitet, kontinuitet, med ett brett teamarbete för patientens bästa. Detta är en uppgift för alla vårdenheter när vårdvalet startar den 1 juni i år.

Vi Socialdemokrater tycker det är viktigt att det även i fortsättningen finns en sammanhållen sjukvård garanterat fri från privata vinstintressen.

Carina Ödebrink, Vaggeryd
Bo Kärreskog, Gislaved
Landstingsledamöter (S)

(inlagt tisdag 16 mars 2010)


Carina Ödebrink svarar Christina Bergström  

I din debattartikel hänvisar du till Almega och dess rapport och att den skulle vara ett starkt bevis på fördelen med skattesubventionerade hushållstjänster.

I Sydsvenskan i dag finns en artikel som visar att intresseorganisationen Almega presenterat en starkt vinklad version av effekterna av Rut.
Allt går som sagt att visa med statistik.

För mig är det självklart att om vi tycker att det behövs mer resurser till vården, skolan och omsorgen. Till våra unga, sjuka och gamla – då är det viktigare än att subventionera städning för dem som faktiskt kan betala själva.

Länk till artikeln här.

Carina Ödebrink (S), Vaggeryd

(inlagt lördag 13 mars 2010)


Om hushållsnära tjänster  

Efter att ha läst debattinläggen i detta forum känner jag mig manad att göra ett eget inlägg. Jag utgår gärna från fakta och har därför läst igenom en del rapporter och artiklar vad gäller hushållsnära tjänster. Almega är Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag. I februari i år presenterade man sin senaste rapport angående skatteavdraget för hushållsnära tjänster. Almegas uträkning bygger helt på skatteverkets statistik för utbetald reduktion för perioden november 2009 till februari 2010. Här står en hel del intressant att läsa.

– Hemservicebranschen är en av få branscher som gått framåt under lågkonjunkturen.
– Företagen har haft en tillväxt på snitt 50 procent under det senaste halvåret, en takt som förväntas fortsätta under 2010.
– 11.000 personer är sysselsatta i hemservicebranschen idag och att närmare 23.000 unika köpare tillkommer varje månad.
– Det köps hushållsnära tjänster för nästan 200 miljoner kronor varje månad, mer än någonsin tidigare.
– Hushållsnära tjänster används främst i större städer samt av barnfamiljer.

I rapporten har Almega även försökt förutspå effekten av ett eventuellt borttagande av reduktionen.
Både kunder och leverantörer spår att omsättningen skulle halveras vilket drabbar främst småföretagare och skulle innebära att cirka 5.600 arbetstillfällen skulle försvinna. Detta då tre av fyra av de anställda i branschen kom från arbetslöshet innan de fick jobb i branschen.

Efter att ha läst Almegas rapport kan jag inte anse annat än att skattereduktionen för hushållsnära tjänster är en viktig samhällsekonomisk vinst och det är viktigt att låta branschens positiva utveckling fortsätta. Jag har även svårt att se varför RUT- avdraget skulle vara så mycket mer kontroversiellt än ROT-avdraget. Varför skulle det vara så illa om jag och min familj behövde hjälp med städningen, men helt accepterat att vi tar hjälp att lägga nytt golv. Båda jobben är vi kapabla till att göra själva. Det handlar om valmöjligheter och vad som jag och min familj vill prioritera. Den dag jag känner att jag inte har tid över till min familj för allt som måste göras i hemmet vill jag kunna ta hjälp vare sig det gäller vårstädning eller golvläggning.

Christina Bergström, Skillingaryd, heltidsarbetande trebarnsmamma

(inlagt lördag 13 mars 2010)


Självklart ska elever
få jobba extra!

Annie Johansson

Unga människors möjlighet att vid sidan om skolan tjäna lite extra pengar på helger och sommarlov är i fara. Arbetsmiljöverkets har, utifrån ett EU-direktiv, lämnat ett förslag som hindrar unga att jobba vid sidan av skolan. Förslaget är nu är ute på remiss och beslut väntas fattas till sommaren. Även om Arbetsmiljöverket nu verkar osäker om man ska lägga förslaget är det viktig att vara tydlig. Självklart ska unga få jobba extra och vi ska inte ha några regleringar som hindrar dem.

Det förslag som är ute på remiss innebär att man sätter stopp för unga under 18 år att ha extrajobb under skoldagar eller veckoslut under terminerna. Om Arbetsmiljöverket får som de vill ska skoltid och arbetstid läggas ihop och ingen under 18 år gå i skolan och arbeta mer än totalt 8 timmar dag eller 40 timmar vecka.

Förslaget är befängt. Det är helt fel väg att gå. Att omöjliggöra för unga människor, som redan idag har det svårt att etablera sig på arbetsmarknaden, kan få ödesdigra konsekvenser. Unga människor som vill jobba ska också få göra detta.

Den som pluggar på gymnasiet mellan klockan 8–15, har möjlighet till ytterligare en timmes jobb. Men vem kommer att anställa en person för en timme? På helgerna ska eleverna ha 36 timmars sammanhållen vila, det betyder att de inte kan jobba helger heller.

Arbetsmiljöverket föreslår också att reglerna ska vara straffsanktionerade. Om en skolelev jobbar i strid med reglerna kan arbetsgivaren dömas till böter. Dessutom görs arbetsgivarna ansvariga för att se till att ungdomar inte har fler jobb så att de inte överstiger gränserna om 8 timmar, 40 timmar och veckovilan på helgerna. Om arbetsgivaren inte kontrollerar detta kan han eller hon dömas till böter.

Det är inte bara klassiska extrajobb utan också försäljning av bingolotter, att jobba extra som fotbollstränare, det vill säga föreningslivet, kommer att drabbas hårt. I förslaget definierar Arbetsmiljöverket dessutom vilka jobb som unga, under 18 år, överhuvudtaget inte ska få ha. Till exempel kassörska eller att mocka i stallet. Det blir heller inte möjligt att få tjäna lite extra på att sälja jultidningar.

Detta är verkligen ren idioti. Om ett sådant förslag skulle gå igenom skulle det försämra möjligheten för unga människor ytterligare att ta sig in på arbetsmarknaden. Dessutom straffar det de ungdomar som tar egna initiativ, tar för sig och vill skapa sig nätverk, erfarenhet och tjäna egna pengar.

Centerpartiet vill istället stärka möjligheterna för unga att få jobb, både under studietiden men också göra det enklare att träda in i arbetslivet fullt ut efter avslutad utbildning. Fram för initiativkraft och ta-sig-församhet och bort med denna typ av byråkratisk klåfingrighet.

Annie Johansson, Värnamo, riksdagsledamot (C)
Sofia Larsen, Örebro, riksdagsledamot (C)

(inlagt fredag 12 mars 2010)

 

Dammtussarna växer i skolorna
medan Maud fortsätter sin bidragslinje

Enligt Centerpartiets ledare Maud Olofsson sätter endast fantasin sätter gränser för vad som kan räknas som hushållsnära tjänster. Det kan ju låta positivt vid en första anblick men funderar man vidare så inser man att det kan växa och bli oöverblickbart. I Frankrike har det gått så långt att man idag får göra avdrag för pedikyr. Ska våra gemensamma skattemedel gå till att göra tjänstemarknaden beroende av bidrag? Självklart anser jag att nya jobb inom hushållsnära tjänster är bra. Men jag är övertygad om att driftiga entreprenörer kommer att driva framgångsrika företag inom hushållstjänster – även utan regeringens stödpolitik. Kostnaderna enligt Maud Olofssons sätt att resonera kan bli oerhörda för samhället. Det anser inte jag vara rimligt.

Vi har alla kunnat ta del av larmrapporterna om hur smutsigt det är på våra sjukhus och i våra skolor. Jag anser att det vore betydligt bättre hushållning med våra gemensamma skattemedel om nya jobb skapades inom vård, skola och omsorg. I alla fall om de ska subventioneras med statliga medel. Politik är att vilja, men det är också att välja.

Regeringspartierna slåss nu om att bräda varandra med en rad olika förslag för vad som kan komma att räknas som hushållsnära tjänster. Det råder ingen enighet mellan partierna om vad som ska gälla inför framtiden. Det råder inte heller någon enighet om hur mycket det får kosta samhället. Om väljarna får bestämma vad de helst vill satsa en miljard på, som subventionen av hushållsnära tjänster kostar, så hamnar sjukvården i topp enligt en undersökning av Novus Opinion.
Regeringen lovade att färre skulle hamna i ett utanförskap men levererade istället ett ökat utanförskap. Lika aktiva som de har varit i att öka klyftorna lika passiva har de varit inför arbetslösheten. Orättvisor är inte lösningen på Sveriges problem.

Carina Hägg
Riksdagsledamot (S) Värnamo


(inlagt fredag 12 mars 2010)


Carina svartmålar
hushållsnära tjänster

Hans Sibonjic

I en artikel måndagen den 8 mars kritiserar Carina Hägg, riksdagsledamot (S) nuvarande möjlighet för subventionerade hushållsnära tjänster. Den artikeln svartmålar och förenklar den förmånliga möjligheten som ges till oss alla. Där påstår Carina Hägg (S) bland annat att pengarna är tagna till och med ifrån vård, skola eller omsorg.

Vi som har utnyttjat detta skulle känna oss som bovar.

Som en vanlig medborgare förväntar jag mig mer ifrån en riksdagsledamot. Åtminstone att se och inse hur är det med vanligt folk, bortsett det ideologiska.

Som landstingsanställd sjukgymnast är jag definitivt inte en höginkomsttagare. Min fru inte heller som en kommunalt anställd sjuksköterska.

Nu till vintern fick jag använda subventionerad hushållsnära tjänst i form av snöröjning av mitt hustak. Detta enligt Carina Hägg (S) gör mig till en höginkomsttagare. Och inte bara mig utom även mina pensionerade grannar. Några av dem har även fått använda subventionerad fönsterputsning, städhjälp eller fått trädgårdsarbete utfört. Trots detta har de långt ifrån höga inkomster. Sanningen är att de har fått en möjlighet för att bo kvar i sina hus. Jag har fått mer tid för mig och min familj och mer kraft för mitt jobb. Några andra har fått jobb och möjlighet för att leva av sitt arbete istället för bidrag.

Vi alla alltså behöver inte leva enligt definition eller förutbestämd socialdemokratisk samhälles ordning.

Frihet att välja kan ej mätas med pengar.

Haris Sibonjic, Värnamo
Medlem i Centerpartiet

(inlagt fredag 12 mars 2010)

 

Uppmuntra vindkraftsengagemanget!
Annie Johansson

Vi behöver mer förnybar el i vårt land. Satsar vi på vindkraft kan både klimathotet mötas och fler jobb skapas. Allt fler människor på landsbygden har blivit intresserade av att gå samman i kooperativ och investera i sina egna vindkraftverk. Att så många vill vara med och bidra är något oerhört positivt som vi i Centerpartiet vill uppmuntra.

Frågan om uttagsskatt för vindkraftskooperativ har varit aktuell ända sedan Skatteverket beslutade att börja tillämpa den befintliga lagstiftningen om uttagsbeskattning som gäller för kooperativ näringsverksamhet också för kooperativ vindkraft. Till en början var diskussionen inriktad på uttagsskattens vara eller icke vara. Efter oppositionens uppgörelse i frågan finns det nu inget riksdagsparti som anser att det är möjligt att undanta vindkraftskooperativ från uttagsskatt.

Centerpartiets förslag går ut på att alla kooperativa företag ges möjlighet att välja om de vill göra avdrag baserat på insatt kapital eller för omsättning innan kooperativets skatt räknas fram. Idag kan kooperativa företag bara göra detta schablonavdrag utifrån omsättningen i kooperativet.

Vårt förslag är alltså en generell regel där alla kooperativa företag ska kunna välja att basera sitt avdrag på insatt kapital eller omsättning. Eftersom det är en generell regel får vi inte problem med statsstödsregler. Effekten av Centerpartiets förslag blir att uttagsskatten för vindkraftskooperativ neutraliseras.

Den kooperativa vindkraften är viktig för att få en folklig förankring för vindkraftsutbyggnaden totalt sett. Därför är det viktigt att den kooperativa vindkraften får växa och utvecklas. Därför förordar vi snabbspår istället för att dra frågan i långbänk, så som oppositionen vill genom att utreda frågan.

Vi har istället konkreta förslag på en möjlig lösning som vi arbetar med direkt i regeringsarbetet. Enligt riksdagens debatt i veckan innehåller oppositionens förslag bara fluffiga formuleringar, utan någon som helst konkretion. De bidrar därför inte till att föra frågan närmare en lösning eller till att fler kooperativa vindkraftverk börjar snurra.

Vi måste uppmuntra och underlätta för småskalig energiproduktion och människors vilja att investera i kooperativa vindkraftverk.

Annie Johansson, Värnamo
Riksdagsledamot (C)

(inlagt torsdag 11 mars 2010)

 

Öppet brev till regeringen
om höghastighetsbanor
Till:
Statsminister Fredrik Reinfeldt
Vice statsminister Maud Olofsson
Utbildningsminister Jan Björklund
Socialminister Göran Hägglund
 

Bra infrastruktur och effektiva transporter har varit grundläggande för det svenska välståndet. Malm och skog har färdats från otillgängliga delar av vårt land och vidare ut i världen. Den svenska exportindustrin gick bokstavligen på räls då vi utvecklades från fattigt jordbruksland till ett av världens främsta industriländer.

Även för det framväxande tjänstesamhället har fungerande transporter varit avgörande. Varje dag pendlar hundratusentals människor för att komma till arbetet. De lokala arbetsmarknaderna har blivit allt mer regionala.

Vi har varit bra på infrastruktur i Sverige, men för att möta den allt hårdare internationella konkurrensen om företagsetableringar och arbetskraft kan vi inte leva på gamla meriter. När allt fler europeiska länder investerar i snabbare persontransporter måste vi hänga med. Detta är särskilt viktigt för oss eftersom avstånden i vårt land är längre jämfört med de flesta andra och att vi befinner oss perifert i förhållande till de marknader där vi verkar.

Det finns idag ett brett stöd bland de politiska partierna för att Sverige ska investera i höghastighetsbanor – det är bra för konkurrenskraft, tillväxt och miljö.

Utredningar visar att det krävs omfattande investeringar från såväl staten som privata och regionala medfinansiärer. Därför måste finansieringsfrågorna analyseras noga. Detta kräver överväganden och engagemang från alla inblandade parter.

De stora fördelarna är att vi får helt nya möjligheter för godstrafik på dagens stambanor när persontrafiken flyttas till höghastighetsbanorna och att det blir dramatiska restidsförbättringar för passagerarna.

I ett globalt perspektiv är vi ganska få i Sverige. Därför behöver våra lokala arbetsmarknader fortsätta att förstoras. Med höghastighetståg blir det möjligt att bo långt från arbetet men ändå hämta på förskola efter jobbet.

Inom kort ska ni ta ställning till hur utredningen om höghastighetsbanor ska hanteras. Vi hoppas och tror att ni då ser den stora betydelsen av att det nu fattas tydliga beslut. Från beslut till invigning tar det ca 10-15 år. Därför är det viktigt att arbetet kommer igång.

Vi ser fram emot ett beslut i linje med Sveriges långa tradition av framsynta investeringar i infrastruktur. Ett första steg kan vara att snarast inrätta det föreslagna projektbolaget och avsätta medel för vidare arbete.

Bästa hälsningar!

Hans-Göran Johansson (C) Värnamo och Bengt Dahlqvist (M) Vaggeryds kommun samt övriga ordförande i kommunstyrelsen och regionala organ utefter de tänkta bansträckningarna.

(inlagt onsdag 10 mars 2010)


Hellre sjukvård än städavdrag

Den statlig subventionen av hushållsnära tjänster kostar 1,3 miljarder kronor om året. Det är resurser som i stället kunde ha använts till andra angelägna insatser. För 1,3 miljarder kronor kan man göra mycket annat.

Till exempel kan man anställa 3.000 människor i vård, skola och omsorg. Politik är att vilja, men det är också att välja. Vad väljer du att göra med 1,3 miljarder kronor? Att köpa städhjälp åt 1,3 procent av befolkningen, eller anställa fler förskollärare, undersköterskor eller lärare?

Avdraget för hushållsnära tjänster gynnar främst personer med relativt höga inkomster, medan personer med låga inkomster får vara med och betala subventionskostnaden.

Det är nämligen fortfarande mer lönsamt för låginkomsttagare att städa själva, än att låta någon annan städa, även om man får ta del av skatteavdraget. Det innebär att låginkomsttagare i praktiken subventionerar de höginkomsttagare som använder hushållsavdraget.

De som har goda inkomster skulle ha råd att köpa till exempel städtjänster även utan skatteavdrag.

Vi socialdemokrater vill att skattesystemet och samhället som helhet ska vara rättvist. När gemensamma skattepengar används för att enbart gynna dem med goda inkomster minskar rättvisan.

Carina Hägg
Riksdagsledamot (S) Värnamo


(inlagt måndag 8 mars 2010)


Tema Afrika på möte i dag

Jag ska i dag lördag medverka på Kristna (S) Broderskapsdistriktets årskonferens i Vaggeryd. Temat vid ett offentligt möte är Afrika. En kontinent med många möjligheter men också svårigheter. Riksdagens har
just beslutat om ett svenskt deltagande i EU:väpnade sjöstyrka vid Somalias kust.

Operation Atalanta grundar sig på resolutioner i FN:s säkerhetsråd som kommit att förlänga insatsen, framför allt för allt ge skydd åt FN:s livsmedelsprograms (WFP) humanitära hjälpsändningar.
Insatsen ska också kunna eskortera handelsfartyg, däribland svenska, samt vidta åtgärder för att förebygga, avvärja och bekämpa sjöröveri och i de områden där insatsen genomförs. De somaliska piraterna står för mer än hälften av fallen av sjöröveri i världen. Om alla fartyg också låtit sig eskorteras skulle vi ha sett färre piratattacker.
Ett svenskt deltagande i insatsen är väl motiverat genom den mycket svåra humanitära situationen och genom att insatsen bidrar till att WFP:s sändningar kan nå fram samtidigt som jag efterlyser en sammanhållen poltik för Afrikas Horn. Det konfliktförebyggande arbetet har falerat. Men det förminskar inte det faktum att det internationella samfundet har ansvar för att situationen inte ytterligare ska eskalerar och därmed riskera dra in fler partner.

Somalia har inte haft en fungerande regering med kontroll över hela territoriet sedan 1991. Däremot finns en övergångsregering och samtal mellan de olika parterna äger rum inom ramen för den så kallade Djiboutiprocessen. Både säkerhetsläget och det politiska läget är dock mycket komplicerat. Det uppdelade landet fortsätter härjas av konflikter för att i dag vara ett av världens fattigaste länder. Av befolkningen är 43 % i akut behov av nödhjälp. Så när hela 90 % av WFP nödsändningar går sjövägen utanför Somalias kust blir dessa transporter avgörande för att WFP ska kunna nå fram med sin hjälp.

Men det står samtidigt klart att en lösning av de grundläggande problemen kräver att man kombinerar den militära insatsen med ett arbete som bekämpar orsaker till sjöröveri och fattigdom. När vi vet att färre än var tredje invånare har tillgång till rent vatten och barnadödligheten är mycket hög så tydliggör det allvaret i situtionen. Situation för kvinnor skiljer stort men oron för grupper som Al Thabat ökar. Och såväl utfiskning som dumpning av miljöfarligt avfall är dokumenterade problem.

Det är angeläget att det internationella samfundet bidrar till en utveckling som syftar till ett fredligt och demokratiskt samhälle där de mänskliga rättigheterna respekteras. Stöd till försoningsarbete och uppbyggnad av en fungerande civilsektor verkar i den riktningen. Andra säkerhetsfrämjande insatser som demobilisering och återintegrering av tidigare soldater och barnsoldater är nödvändiga i ett land där uppemot tre fjärdedelar av befolkningen någon gång fått lämna sina hem. Flyktingar söker sig även till Europa och Sverige, också till länets kommuner som Vaggeryd.

För mig är det även viktigt att lyfta fram den komplicerade frågan om hur man ska hantera en situation där pirater har tillfångatagits. Detta ska ske enligt folkrätten och med respekt för de mänskliga rättigheterna. Vi har sett hur länder som tidigare varit involverade i skyddsverksamheten har haft svårt att hantera stora juridiska komplikationer. Något vi har att dra lärdom av.

Carina Hägg, Värnamo, ordförande S-kvinnor Jönköpings län

(inlagt lördag 6 mars 2010)


Vad vill vänsterpartierna
med hushållsnära tjänster?

Annie Johansson

För vänsterpartierna är det tydligen skillnad på jobb och jobb. För deras besked är att om de vinner valet i höst ska avdraget för de hushållsnära tjänsterna avskaffas. Det drabbar 100.000-tals människors vardag runt om i landet. Även här i Jönköpings län. Men inte minst kan 5.600 människor förlora sina jobb över en natt.

Avdraget för de hushållsnära tjänsterna har inneburit att en svart bransch har blivit vit och att många människor kunnat återvända från utanförskap. Enligt Almegas beräkningar kommer 75 procent av de anställda från arbetslöshet. Många gånger är det kvinnor och personer med invandrarbakgrund som har fått nya jobb.
Det här är jobb och människor som vänsterpartierna uppenbarligen är beredda att offra av ideologiska skäl. Det innebär att människor som jobbar med hushållstjänsterna, och som nu får tillgång till social trygghet med sjukförsäkring och pension, riskerar att återigen slängas ut i kylan.

Varför väljer vänsterpartierna att svartmåla en hel yrkeskår? Varför kallar miljöpartisten Peter Eriksson de anställda i branschen för ”hembiträden”? Varför kallar vänsterpartisten Ohly det för ”överklassnära tjänster” när vi vet att det hjälper många barnfamiljer att få vardagen att gå ihop? Hur menar socialdemokraten Sahlin att den som ser avdraget för hushållstjänster som jämställdhetspolitik också bekräftar att ”föreställningen att kvinnor ska sköta hushållsarbetet”?

Än märkligare blir vänsterpartiernas motvilja mot en framväxande tjänstebransch när man fortfarande värnar avdrag för typiskt manliga branscher som omfattas av ROT-avdraget. Varför hotar vänsterpartierna bara de traditionellt kvinnliga jobben? Är arbetet att byta ett fönster mer värt än att putsa det?

Som tur är säger svenska folket nej till vänsterpartiernas hot mot framtidens jobb. Enligt en undersökning från Demoskop är 78 procent av svenskarna positiva till skattereduktionen. Fakta är att vänsterpartierna inte heller går i takt med sina egna väljare. För även bland sympatisörerna för Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är andelen positiva i klar majoritet med över 70 procent positiva.

Centerpartiet kommer att ta strid för hushållsavdraget i höstens val. Vi gör inte en uppdelning i fina och fula jobb. Vi värnar framtidens jobb, alla nya företag och barnfamiljers rätt till fredagsmys. För oss är skattereduktionen för hushållstjänster en viktig jämställdhets- och frihetsfråga. I höst har svenska folket ett tydligt val att ta ställning till.

Annie Johansson, riksdagsledamot (C), Värnamo och Maud Olofsson, Centerpartiets partiledare



(inlagt söndag 28 februari 2010)

 

Snön faller och fäller tågen

Snön har fallit med kaos i tågtrafiken som följd. Vi är tusentals som drabbats såväl lokalt som regionalt. Många har inte kunnat ta sig till jobben och näringslivet påverkas negativt.
Men kaoset under de senaste dagarna är inte bara ett resultat av extrema väderförhållanden som högerregeringen försöker få det att framstå som. Faktum är att redan innan snön och kylan var det många problem med tågtrafiken till följd av bristande banunderhåll och kapacitetsbrist på spåren. Numera är jag som pendlare för väl bekant med allehanda tågfel och förseningar.

Däremot är det glädjande att fler resenärer än någonsin använder tåget som transportmedel. Järnvägarna utnyttjas till maxkapacitet vilket leder till att förseningar och andra problem oftast drabbar hela systemet. Kylan och snön var bara snödroppen som fick bägaren och rinna över och visar att vi behöver lägga mer resurser på tågtrafiken.

Trots att kapacitetsbristen är så tydlig försummar regeringen den långsiktiga utbyggnaden av järnvägens kapacitet. I stället för att investera i tågtrafiken väljer högerregeringen att lägga pengarna på motorvägsbyggen och nya skattesänkningar. Högerregeringen tycks tro att avregleringar och privatiseringar av järnvägstrafiken kommer att lösa alla problem. Men en avreglering av tågtrafiken leder bara till att belastningen på de mest trafikerade sträckorna ökar.

Högerregeringen argumenerar med stöd av sina riksdagsledamöter från länet för en privatisering av kollektivtrafiken. Tron är att ökad konkurrens leder till lägre priser och bättre service. Fakta talar för sämre tillgänglighet, dyrare biljettpriserna och krångel.

S-Kvinnor var rätt ensamma när vi lyfte upp värdet av den mer miljövänliga kollektivtrafiken i valröreslen 2006. Klimatfrågorna är inte något som kan vänta. Det krävs en aktiv och framåtblickande politik- här och nu - för att minska användningen av fossila bränslen. Att resa med tåg är det överlägset mest klimatvänliga alternativet och därför är regeringens ovilja att satsa på järnvägar och kollektivtrafik mycket olycklig.

Till skillnad från högerregeringen vill vi göra det lättare för resenärerna att välja de klimatvänliga alternativen. Vi vill investera i järnvägar och tåg och bygga ut kollektivtrafiken. Vi tror inte att privatisering är ett bra alternativ och vill därför riva upp avregleringen av järnvägen.

Kollektivtrafiken handlar också i högsta grad om jämställdhet eftersom kvinnor reser mer kollektivt än män. Kvinnorna, som i genomsnitt redan har det sämre ekonomiskt ställt än männen, drabbas därför hårdast när regeringen försämrat kollektivtrafiken. Men försämrad kollektivtrafik går förstås ut över alla som åker kollektivt, inte minst de grupper som ofta saknar tillgång till bil, såsom pensionärer, ungdomar och låginkomsttagare. Regeringens politik slår som vanligt hårdast mot dem som är mest utsatta.

Carina Hägg, Värnamo, ordförande S-kvinnor Jönköpings län


(inlagt torsdag 25 februari 2010)


Värnamo på väg mot ett stort misstag

Värnamo kommuns majoritet är på väg att göra ett stort misstag. Invånarna får sämre chanser att välja bland många kurser från högskolor och universitet på hemmaplan.

Nästan 4.500 personer har studerat på någon av alla Högskolan på hemmaplans (HpH) kurser hittills. Fler kommer att göra det. Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo bildade ett kommunalförbund för att kunna ”plocka hem” kurser som kan läsas på lokala lärcentrum tack vare uppkopplad teknik. Man träffas i studiegrupper, lyssnar och samtalar med högskolans lärare via länk, ibland kommer de ut på plats. Kurserna varierar mellan allt från ökat yrkeskunnande till rent allmänt intresse.

Att samarbeta mellan kommuner är smart. Tack vare ett område med fler människor än den enskilda kommunen finns det ett underlag av fler studenter som är intresserade av ämnet. Detta innebär att det också blir enklare att övertala en högskola/universitet att lägga ut en kurs. Man kan snickra ihop utbildningspaket som motsvarar det behov som finns i regionen.
En utredning, som gjordes 2009, angående HpH verksamhet visade att det blev betydligt billigare för kommunen att bedriva kursen genom kommunalförbundet än om varje kommun skulle gjort det själv. Ökat utbud till lägre kostnad, det är hushållning med skattepengar!
Värnamo kommuns majoritet säger att man” i stället vill satsa på Campus Värnamo”. Campus är till nytta för hela regionen, men Campus kommer inte att hålla samma bredd av utbud som HpH kan. Campus bygger på heltidsstudier.

Vi vet att människor som vill och behöver studera vidare i livet önskar ett brett utbud. Utöver kommunala vuxenutbildningen, krävs också en eftergymnasial utbildningsnivå som finns på högskolor och universitet. Lära för livet innebär att välja studier på heltid, halvtid eller kvartstid, dagtid eller kvällstid. Många förenar studier med jobb. För att klara detta krävs att utbildningen går nära där man bor eller jobbar.

Att inte ta vara på den fördel som samarbetet i ett kommunalförbund kan ge, är kortsiktigt och fel. Framför allt fel i tider som dessa när arbetslösheten är högre än någonsin och en stor andel av lediga jobb kräver akademisk examen eller annan eftergymnasial utbildning.
Vi ställer krav på brett utbud, närhet och smart användning av skattepengarna. Vi ställer också höga krav på att utbildningsutbudet skall hålla bra kvalitet och motsvara det människor efterfrågar, för sitt yrke eller egna nöjes skull. Detta är en viktig attraktivitetsfråga i vår region. Vår region behöver yrkeskunnigt folk också i framtiden, allt från bred kompetens till spetskompetens.

Gislaveds, Gnosjös och Vaggeryds kommuner har politiskt enighet om att vilja fortsätta samarbetet inom kommunalförbundet HpH, men majoriteten i Värnamo kommun tänker tyvärr bryta sig ur. Gör man det blir resultatet att de som bor i Värnamo kommun får sämre möjligheter att studera nya kurser på hemmaplan. Illa för Värnamo men det drabbar också oss andra i regionen.

Marie Johansson (S), kommunalråd i Gislaveds kommun
Berry Lilja (S), oppositionsråd i Vaggeryds kommun
Inga-Lill Hjelm Andersson (S), oppositionsråd i Gnosjö kommun
Ulla Gradeen (S), oppositionsråd i Värnamo Kommun


(inlagt måndag 22 februari 2010)

Vårdvalet – slöseri med pengar

Det så kallade vårdvalet som just nu pågår är likt sagan om Kejsarens nya kläder plus slöseri med skattepengar! Redan idag kan man välja den vårdcentral man vill, så är beslutet sedan länge, så varför krångla till det? Vad kostar inte den cirkus med reklam, utskick och valprocedur som just nu pågår?

”Mina skattepengar skall inte gå till privata vinster” sa en äldre dam till mig häromdagen. Hon har så rätt. Därför kommer jag att göra som hon, jag väljer landstingets vårdcentral. Då vet jag att det inte drivs av vinstintresse utan för att verksamheten skall vara på topp och att det finns ett demokratiskt inflytande (förtroendevalda som jag kan välja i år – 19 sept 2010) utöver garantin att de anställda har anständiga anställningsvillkor och kollektivavtal! Den vården skall alltid ha målet att kunna bli ännu bättre. Men om jag fick välja, så skulle välja att inte bli sjuk. Så enkelt är ju inte livet och därför är det skönt att det finns en bra offentlig och tillgänglig hälso- och sjukvård, när man måste behöva den.

Ulla Gradeen (S), Värnamo
(inlagt måndag 22 februari 2010)


Nej tack till Nato

Det folkliga stödet för den militära alliansfriheten är stort i Sverige. Det ger en stark legitimitet till vår rödgröna säkerhetspolitiska hållning. En rödgrön regering går inte med i Nato.

Högeralliansen är däremot djupt oense om vissa grundläggande frågor, en är medlemskap i Nato. I några fundamentala frågeställningar måste det råda enighet i en regering. Men högeralliansen presenterade aldrig någon gemensam försvarspolitik före valet 2006. En brist som snabbt visade sig genom turbulens med försvarsministerns avgång och att besked om internationella insatser lades fram ena dagen för att dras tillbaka nästa dag. Vi ser ännu soloutspel om militär på Gotland, storlek på försvarsbudgeten och stora förändringar hastas igenom trots bristfälliga underlag.

Det är viktigt att det inte råder någon som helst tveksamhet om vårt lands säkerhetspolitiska grundhållning, nämligen att Sveriges militära alliansfrihet tjänar oss väl. Den kommer att tjäna oss väl även i framtiden och är central för vår utrikes- och säkerhetspolitik. Går vi in i en försvarsallians med ömsesidiga försvarsförpliktelser äventyras vår handlingsfrihet. Ett Natomedlemskap skulle också inskränka möjligheterna till en självständig försvarspolitik.

Till skillnad från den borgerliga regeringen är vi mycket tydliga med var gränserna för samarbetet med Nato går. Sverige ska inte tillåta Natoövningar på svenskt territorium om inte syftet är kopplat till FN:s internationella fredsoperationer. Vid övningar och militära besök till Sverige ska kärnvapen aldrig få medföras. Sverige ska inte delta i militära operationer som enbart har sin grund i Nato-stadgans artikel fem om ömsesidiga försvarsgarantier.

Internationella insatser blir alltmer krävande och komplexa. Ofta är det Nato som har de resurser som krävs för att leda dem. Därför är standardisering och samarbete med Nato i fredsbevarande insatser med FN-mandat viktigt. Vi rödgröna anser att Sverige bör fortsätta det samarbete med Nato som utvecklats sedan flera år. Men det ska ske i sådana former att det inte undergräver trovärdigheten för vår militära alliansfrihet.

Internationell säkerhet ska vila på samarbete och ett starkt globalt regelverk under FN:s ledning. Och då med FN-mandat. Vi vill att Sverige åter ska skärpa sin profil i FN. Sverige ska fortsätta det aktiva engagemanget och deltagandet i internationella insatser inom ramen för FN, EU, Nato och OSSE.

Carina Hägg
riksdagsledamot S, Värnamo
(inlagt söndag 21 februari 2010)

En lärarutbildning i världsklass!
Thomas Strand

Annie Johansson och Sofia Larsen, båda (C), lyfter fram lärarnas viktiga roll för barns och elevers kunskapsutveckling. Det kan jag också instämma i. Sverige ska ha världens bästa lärare. Det är det överlägset främsta målet om skolan ska lyckas med sitt viktigaste uppdrag, att ge alla elever gedigna kunskaper som grund för ett livslångt lärande. Vi behöver lärare som kan fånga lusten till lärande och utmana alla barn och elever att vilja utvecklas maximalt efter sin förmåga. Inte minst är det avgörande för de barn och elever som inte har studietradition med sig hemifrån.

Annie Johansson och Sofia Larsen uttrycker sig som att nu går vi från mörker till ljus. Inte ett helt ovanligt sätt att beskriva verkligheten från centerpartister. Jag är ofta förundrad över att det är just (C) som står bakom alla de olika s.k. revolutionerande förändring.

Vi socialdemokrater välkomnar flera av förslagen till ny lärarutbildning, till exempel att alla lärarstudenter ska läsa matematik och svenska. Vi ogillar däremot bland annat borttagandet av specialistkunskaper för de små barnen, för vi tycker att alla elever har rätt att varje dag möta en riktigt god pedagog med djupa kunskaper. Det viktiga är inte om en lärare kallas för lågstadielärare eller inte. Det viktiga är att lärare för yngre barn får djupa kunskaper i de ämnen de lär ut.

Den socialdemokratiska regeringen tillsatte en utredning för att skapa en legitimation för lärare. De borgerliga lovade inför valet att genomföra en legitimering. Nu säger Björklund att besked först kommer i budgeten som läggs efter valet. Detta är ett solklart löftesbrott.

Vi har åtta förslag som stärker läraryrkets status:
1. Kraven på hur skolorna anställer måste höjas. Alla lärare ska vara utbildade, kompetenta och behöriga.
2. Regeringen föreslår ingenting som skärper kopplingen mellan lärarutbildningen och forskningen. Vi anser att lärarutbildningens vetenskapliga tyngd måste stärkas. Mer forskning och forskarutbildning behövs.
3. Öka samarbetet mellan högskolan, forskningen och lärare verksamma i skolan. Vi vill att det ska finnas forskarskolor/forskarcirklar och andra "mötesplatser" över hela landet.
4. Lärarutbildningen måste genomsyras av viktiga perspektiv såsom hållbar utveckling och jämställdhet.
5. Inför nya intagningsregler för antagning till lärarutbildningen. Intervjuer, tester, praktik i skolan med bedömare och examinatorer kan vara alternativ. Det behövs fler ingångar i läraryrket. En väg är ett system med kvalificerade hjälplärare.
6. Inför en AT-tjänstgöring för lärare.
7. Stoppa inte möjligheten att utbilda specialister. Lärare för de yngre åldrarna behöver också ämnesdjup. Små barn behöver stora kunskaper.
8. Stöd för att gå vidare. Den lärare som inte vill eller orkar vara lärare längre ska ha stöd för att kunna ta steget vidare till andra arbetsuppgifter inom skolan eller byta karriär.

Thomas Strand, riksdagsledamot (S), Vaggeryd
(inlagt torsdag 18 februari 2010)

Lärarna är nyckeln
till framgångsrika skolor!

Annie Johansson

Framgångsrika skolor kräver duktiga och engagerade lärare. Lärarna är skolans viktigaste resurs och därför måste också lärarutbildningen locka de allra bästa studenterna.

Det förslag till ny lärarutbildning som regeringen nyligen presenterat är ett viktigt steg för att göra lärarutbildningen både bättre och tydligare. Kvaliteten höjs och strukturerna i utbildningen görs tydligare. Det införs fyra nya lärarexamina; förskollärarexamen, grundlärarexamen, ämneslärarexamen och yrkeslärarexamen. Detta – tillsammans med inriktningarna i de olika examina – gör att utbildningen blir tydligare och bättre anpassade efter verkligheten.

Vi är mycket glada för att vi nu höjer ambitionsnivån för förskolan. Vi ska ha en lärorik förskola - vilket vi nu får eftersom vi förstärker det pedagogiska uppdraget. Vi stärker också förskollärarnas roll och vi prioriterar tidiga insatser.

Nu får också de lärare som ska jobba med eleverna i grundskolans tidiga år, åren ett till tre, förlängd utbildning. Det är bra. Det blir också obligatoriskt att dessa lärare ska ha utbildning i både svenska och matte, något som inte är fallet idag.

För en framgångsrik skola krävs också att alla barn ska ges en likvärdig chans att lyckas och bli sedda - här har lärarna en avgörande roll i att se varje elevs förutsättningar och behov av stöd. Flertalet studier visar att eleverna klarade sig bättre - både när det gällde skolprestationer och social anpassning - om skolorna hade ett tydligt pedagogiskt ledarskap, höga förväntningar på eleverna, betoning på basfärdigheter och ofta återkommande bedömningar av eleverna.

Centerpartiet har länge lyft ledarskapsfrågorna i skolan. Vid de besök vi gör på skolor runt om i landet märks det ofta direkt på stämningen om ledarskapet fungerar och om alla arbetar mot samma mål. Resultaten brukar också bli därefter.

Det är glädjande att vi nu presenterat en ny lärarutbildning. Denna reform tillsammans med bl a lärarlyftet, ny skollag och bättre uppföljning i skolan har vi kommit en bra bit på väg mot en skola i världsklass.

Annie Johansson (C), riksdagsledamot, Värnamo
samt Sofia Larsen (C), ordförande i riksdagens utbildningsutskott

(inlagt onsdag 17 februari 2010)

 

Personskyddet och analys
av hotbilder

Skriftlig fråga i riksdagen av Carina Hägg (S) från Värnamo till justitieminister Beatrice Ask (M)

Jag har mött tjejer och lokalpolitiker som sagt sig inte våga ge uttryck för sin mening. Och när människor vågat hävda sina eller andras rättigheter har hot framförts. De har dock inte fått det stöd och skydd som varit påkallat mot bakgrund av situationen. De politiska företrädare som möts av hot efter att ha tagit en samhällsdebatt ska inte behöva mötas av ord som att de får skylla sig själva som debatterar mot som i det här fallet extremister.

Genom Kadafi Husseins kamp har vi fått ökad kunskap om den somaliska extremistgruppen al-Shabab. I dag vet vi dessvärre även mer om efterföljande hot och att skyddsbehovet ska vara avgörande och inte bostadsorten. Men gruppen som kan få personskydd är i dag smalt definierad av Säpo liksom uppdraget. Säpo har dock inte bara ansvar för personskyddet av statsledningen utan också för författningsskyddet där yttrandefriheten ingår. Regeringen har därför mot bakgrund av det bristande personskyddet anledning att förtydliga uppdraget till Säpo. Jag ser även möjligheter i att utveckla myndigheters förmåga att analysera hotbilder. Jag vill att fler, inte färre, ska våga försvara demokrati, mänskliga rättigheter och yttrandefriheten i våra bostadsområden.

Mot bakgrund av vad som framkommit är min fråga till justitieministern vad hon vidtagit för åtgärder för att vidga personkretsen för personskydd och utveckla förmågan att analysera hotbilder.

(onsdag 3 februari 2010)

Inför valfrihet även för de arbetslösa

Sverige bör vara ett land som i största möjliga mån ger människor verktyg att bestämma mer själva. Svenska politiker måste se sig som medborgarnas representanter och skapa ett samhälle där vi försvarar enskilda människor och inte samhälleliga system. Debatten kring valfrihetsreformer har varit lång i Sverige. Steg för steg har saker också avmonopoliserats. Taxirörelsen, skolan, hälso- och sjukvården, hemtjänsten och apoteket. Steg för steg öppnas det upp för en mångfald av aktörer inom en rad områden som ökar tillängligheten och ger enskilda såväl rätt som en möjlighet att välja själva.

Lagen om Valfrihetssystem (LOV) har genomförts av alliansregeringen och öppnat upp för större valfrihet för den som behöver kommunal hemtjänst eller uppsöka en läkare på en vårdcentral. Genom LOV har vårdtagaren och hemtjänstbrukaren fått en större möjlighet att välja sin vårdcentral och sin hemtjänst. Samma sak är det med eleven. I Sverige har vi länge haft en skolpeng som följer den enskilda individen i val av skola. Precis som vårdtagaren och skoleleven bör också arbetssökande få möjlighet att välja den aktör som snabbast och bäst kan ge dem ett jobb.

Därför vill vi införa en jobbpeng som följer den arbetssökande. En peng ska följa den arbetssökande dit denne går, precis som så sker idag inom exempelvis utbildnings- och vårdsystemet. De som bedöms ha större behov ska också få en större peng. På så vis skapas drivkrafter att också ta hand om dem som står långt från arbetsmarknaden. Pengarna kommer att betalas ut stegvis, en del när den arbetssökande har fått ett jobb och en del när denne haft sitt arbete i ett år. Detta för att ha huvudfokus på långvariga arbeten.

På sikt vill vi att själva förmedlingen uteslutande ska skötas av privata aktörer. När den arbetssökande fått sina behov och möjligheter utredda av den offentliga arbetsförmedlingen står det denne fritt att välja arbetsförmedlare i utbudet på marknaden. Det kan handla om både kommersiella och ideella aktörer, såsom fackföreningar, utbildningsföretag eller bemanningsföretag. Med privata utförare skapas möjligheter för olika arbetsförmedlare att specialisera sig på olika människors behov. Någon skaffar sig kompetens och bygger upp nätverk som passar långtidsarbetslösa. En annan blir specialist på ungdomars situation och behov.

Den offentliga arbetsförmedlingen kommer även fortsättningsvis enligt vår modell att spela en betydande roll. Arbetsförmedlingen är en myndighet och bör få i uppgift att bedöma ersättningar och jobbpengens storlek, betala för de tjänster som de arbetssökande väljer, upphandla tjänster och kontrollera de privata aktörernas kvalitet. På så sätt skiljer vi helt mellan myndighetsutövningen och förmedlingen.

Just nu befinner sig Sverige i en mycket tuff situation med många människor som inget hellre vill än att ha ett arbete att gå till, få en lön och kunna försörja sig själv. Vi har en skolpeng i Sverige, för att eleven ska få välja bland flera skolor. Vi har en vårdpeng i Sverige, för att vårdtagaren ska få välja bland flera vårdgivare. Centerpartiet vill också ha en jobbpeng, så att arbetssökande har en möjlighet att välja – och välja bort – arbetsförmedlingar. Det stärker den enskilde.

Annie Johansson
Riksdagsledamot (C)
Ordförande i Centerpartiets processgrupp Jobben och Utanförskapet
(inlagt tisdag 26 januari 2010)

 

Offentlighet av offentligheten – kommunfullmäktige på webben Motion till kommunfullmäktige från Socialdemokraterna

Öppenhet och insyn är två viktiga faktorer för att människor skall kunna ta del av demokratin och kunna följa vad som händer samt även kunna öka delaktigheten och inflytande.

Under många år har diskuterats hur Värnamo kommunfullmäktige kan vidareutveckla sitt arbete, olika förslag har bollats men ännu har ingen förändring skett. Därför tar vi i Socialdemokratiska gruppen initiativ till att lyfta frågan i en motion. Att kunna läsa och följa förtroendevaldas arbete via nätet kan kanske innebära att fler känner sig lockade att delta, men framför allt kan man hålla sig mer informerad. Alla använder inte internet eller har tillgång till det regelbundet, men tekniken kan bli ett bra komplement till nuvarande fysiska pappershantering.

En annan demokratiförbättring vore också om det mer regelbundet till exempel genomfördes så kallade beredningsdebatter, det vill säga inte bara redovisning från tjänsteman utan tillräckligt underlag för en saklig debatt om innehåll och förväntat reslutat.

Förra veckan (veck 3 2010) blev det glädjande nog klart att fullmäktiges handlingar finns länkade på www.varnamo.se. Det är bra och något som också skall framgå i den kungörelse som sker inför varje sammanträde, därmed kommer fler människor att kunna ta del av aktuella underlag till beslut.

Härmed yrkar vi att: Kommunfullmäktiges presidium får i uppdrag att bilda en arbetsgrupp som snarast utreder och tar fram förslag på genomförande som innebär att
1. Kommunfullmäktiges handlingar skall kunna skickas per epost till de ledamöter som vill
2. Man skall kunna lyssna på eller se sammanträdet på webben.
3. Allmänpolitisk debatt skall hållas minst 1–2 gånger per år.
4. Beredningsdebatt i pågående större ärende skall hållas minst 3 gånger per år.
5. Ev. övrigt förslag som kan öka öppenhet, insyn och delaktighet.

Värnamo den 25 januari 2010
Socialdemokratiska kommunfullmäktigegruppen
Genom Ulla Gradeen, Ivan Nordin, Jörgen Ståhl
(inlagt måndag 25 januari 2010)

160 förstajobbet-avdrag till länet

Den borgerliga regeringen har misslyckats med sina löften om fler jobb och mindre utanförskap. Resultatet är en jobbkris som slagit hårdast mot ungdomar. I Jönköping län är 3.922 ungdomar arbetslösa. Enligt svenskt näringslivs prognos kommer ungdomsarbetslösheten i Sverige att öka uppåt 30 procent 2010.

Det är en utveckling som måste tas på största allvar. I detta allvarliga skede bör regeringen se över vilka arbetsmarknadsåtgärder man vidtagit.

I Socialdemokraternas nya budgetförslag föreslår man ett förstajobbet-avdrag, avskaffad arbetsgivaravgift för företag som anställer en arbetslös ungdom samt en sänkt arbetsgivaravgift på 15 procent till enmansföretag som vill anställa sin första medarbetare.

Vi vill att arbetsförmedlingen ska ge insatser från dag ett, till skillnad från dagens väntetid på 90 dagar. Ingången på arbetsmarknaden för unga måste underlättas. Med vårt förstajobbet-avdrag skulle uppskattningsvis närmare 160 företag i Jönköping kunna anställa en arbetslös ungdom som idag står långt från arbetsmarknaden. Dessutom ger vi cirka 12.500 unga arbetslösa möjlighet att få en anställning med avskaffad arbetsgivaravgift

Samtidigt får fler entreprenörer möjlighet att nyanställa och växa.

1. 4 000 Förstajobbet-avdrag för arbetsgivare som anställer långtidsarbetslösa unga , varav uppskattningsvis 160 stycken till Jönköping
För de unga som är långtidsarbetslösa och som saknar den praktiska erfarenheten och de rätta kontakterna för att komma in på arbetsmarknaden satsar vi på ett kraftfullt förstajobbet-avdrag. Om man som arbetsgivare anställer en ung långtidsarbetslös person får man som arbetsgivare göra ett avdrag om två tredjedelar av lönekostnaden, vilket är en betydligt mer generös subvention än såväl skattereduktionen för arbetsgivare som anställer arbetslösa unga och nystartsjobben. Syftet med Förstajobbet-avdraget är just att rikta det till dem som verkligen behöver hjälp för att komma i arbete. Förstajobbet-avdraget löper under en period om upp till 12 månader.

2. Sänkt skatt för entreprenörer som anställer
Vi menar att det finns behov av att stimulera entreprenörer att göra sin första anställning. Vi vill införa en tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgiften om 15 procentenheter för den enmansföretagare som gör sin första anställning. För att berättigas till stimulansen krävs godkännande från lämplig myndighet. Nedsättningen ska gälla under år 2010 och år 2011. Totalt avsätts under dessa två år en miljard kronor.

3. Skattereduktioner för arbetsgivare som anställer arbetslösa unga
Vi föreslår ett riktat avdrag för alla som anställer en arbetslös ungdom. Förslaget innebär en skattereduktion som motsvarar arbetsgivaravgiften för den som anställer en arbetslös mellan 20–25 år. Avdraget utgår för alla arbetslösa ungdomar som är inskrivna vid Arbetsförmedlingen.

Carina Hägg, (S), riksdagsledamot Värnamos
(inlagt fredag 15 januari 2010)

 

2000 kr dyrare att bo i hyresrätt med alliansen

Planerar du att flytta hemifrån? Då är du inte ensam. Under de närmaste åren kommer 640.000 15–19-åringar att vilja flytta hemifrån. Visste du att det kommer att behövas 128.000 bostäder till de 216.000 unga som saknar och efterfrågar en egen bostad i dag enligt uppgifter från Hyresgästföreningen? Behovet av nya bostäder bland unga är större än någonsin samtidigt som bostadsbyggandet har nått botten.

Dagens bostadssituation är med andra ord ohållbar. Bostadsmarknaden har problem men regeringen presenterar ingen ny politik. I ett inlägg skriver Annie Johansson (C) att det behövs en liberal bostadspolitik för att komma tillrätta med bostadsbristen i Sverige. Centern föreslår förändringar som syftar till att skapa fler möjligheter att bli inneboende hos andra. Det är inte fel, men det löser inte problemet med den akuta bristen av hyresbostäder. Undersökningar visar att ungdomar primärt vill ha ett eget boende med försthandskontrakt. Det är förståeligt. Att vara inneboende är ju som att flytta från tonårsrummet in hos i ett rum hos granntanten.

Jag tycker det är positivt att Johansson uppmärksammar behovet av en bostadspolitik. Tyvärr verkar inte Centerns förslag väga tungt i den moderatstyrda regeringen. Det är beklagligt. Sen den moderatstyrda regeringen tog över har nyproduktionen av bostäder sjunkit varje år. Det beror bland annat på att regeringen har tagit bort alla statliga stimulanser för byggsektorn (räntebidrag, investeringsbidrag för byggande av hyresbostäder i områden med brist på bostäder samt investeringsstimulans för byggande av mindre hyresbostäder och studentbostäder). Dessa förändringar har inte enbart minskat bostadsbyggandet av hyresrätter, det har dessutom inneburit att hyresrätten nu beskattas hårdast. Det är i dag cirka 2.000 kronor dyrare i månaden att bo i en hyresrätt på 100 kvadratmeter än i en lika stor ägd bostad. Om Johansson vill förbättra dagens bostadssituation för unga bör hon ta en rejäl diskussion med sina regeringskamrater.

Hyresrätten är ofta en första ingång på bostadsmarknaden för dem som inte kan köpa sin bostad, som ungdomar. Det som krävs nu är politiska initiativ för att få igång bostadsbyggandet. Därför har vi anslagit ett investeringsstöd på 1.2 miljarder för att bygga klimatsmarta hyresrätter.

I mina öron är det inte rimligt att exempelvis studenter eller ensamstående mammor som ofta har mindre ekonomiska tillgångar ska betala en högre bostadskostnad än de som har råd att äga sin bostad. Den svenska bostadsmarknaden speglar inte människors behov i dag, det vill vi förändra.

Carina Hägg, (S), riksdagsledamot Värnamos
(inlagt torsdag 14 januari 2010)

 

Vi måste ta ungas jobb på allvar

Arbetslösheten bland unga har ökat markant under lågkonjunkturen och finanskrisens effekter framgår tydligt i statistiken. Ungdomsarbetslösheten har ökat med 31 procent mellan 2008 och 2009. Med förändringar i arbetsrätten och med lägre ingångslöner tar Centerpartiet täten i arbetet för nya lösningar. Vi har flera förslag som kommer att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden och göra det lättare att anställa. Frågan är vad vänsterpartierna och fackföreningarna vill göra? Vilket är deras recept för att hindra att en hel ungdomsgeneration går förlorad?

Ungdomar som har svårt att etablera sig på arbetsmarknaden tenderar att fastna i ett negativt mönster som kan leda till långtidsarbetslöshet. Forskning visar att de som redan från början har svårt att komma in på arbetsmarknaden kan också få en negativ stämpel som påverkar deras utveckling på arbetsmarknaden under lång tid framöver.

En av de starkast bidragande orsakerna till den dramatiska utvecklingen av ungdomsarbetslösheten är turordningsreglerna i LAS. Ungdomar drabbas snabbare än äldre i konjunkturnedgångar då unga innehar tillfälliga anställningskontrakt i större utsträckning och de drabbas först vid uppsägningar tillföljd av turordningsreglerna.

Bland ungdomarna är missnöjet med dagens regelverk tydligt. En undersökning från Svenskt Näringsliv visar att två tredjedelar av 15–24-åringarna tycker att arbetsgivaren bör få avgöra vem som ska få behålla jobbet baserat på vem som gör mest nytta, medan enbart 23 procent anser att de anställda som har arbetat längst tid på arbetsplatsen bör få vara kvar.

Ungdomsarbetslösheten påverkas även av Sveriges höga ingångslöner. Därför anser Centerpartiet att lönebildningen måste bli mer flexibel och bör ske närmare arbetsgivare och medarbetare. Lönen bör vara en avspegling av utfört arbete och därför kunna sättas mer individuellt. Med en ganska snabb löneutveckling borde man också få en lägre lön i början. Vårt förslag om avstampsjobb sänker trösklarna in på arbetsmarkanden betydligt. De gör det lättare för framför allt ungdomar att skaffa sig den arbetslivserfarenhet de så ofta saknar idag. En färsk studie av Novus Opinion visar att det är mer än hälften av de unga som vill se en lönesättningsmodell där enbart arbetsgivaren och den anställde förhandlar löner.

Undersökningen visar också att 99 procent av de tillfrågade företagen anser att personer med mindre erfarenhet kan gå in med en lägre lön och sedan få en ganska snabb löneutveckling i takt med att personen utvecklas.

Vi har också tidigare föreslagit ett speciellt ungdomsavtal som gör det lättare att anställa unga. Allt för att vi ska ta tillvara ungdomars kompetens och ge dem möjlighet att ta steget ut i vuxenlivet. I Centerpartiet är vi övertygade om att när unga för en chans att visa vad de går för så tar de den. Idag är möjligheterna till detta små, det är det vi vill förändra. Det är det dags att agera. Nu är rätt tidpunkt att tänka nytt och att se framåt. På så sätt ger vi våra ungdomar en ärlig chans på arbetsmarknaden när konjunkturen väl vänder.

Annie Johansson,
Riksdagsledamot (C)
(inlagt torsdag 14 januari 2010)

Ottosson Kd flyr sin egen politik

Det är svårt att skapa nya platser för debatt i viktiga samhällsfrågor. Därför är det positivt att här kunna föra en debatt även om ämnet högerkristna och högermuslimer. Så även när det glider över till frågan om religiös extremism. Ämnen som så här långt inte haft någon stor plats i det politiska samtalet. Och även etablerade debattörer med tillgång till kända debattfora har undvikit ämnet, är det okunskap, av missriktad hänsyn till oliktänkande eller rädsla för att missuppfattas. Stefan Ottosson Kd, vill debattera men väljer ytterligare ett förhållningssätt, att prata på om något helt annat.

Jag arbetade mot Bush politik och välkomnade att demokrateran vann valet. Mellan President Obama och den av Kd företrädare hyllade högerkristna Sarah Palin låg ett gap i synen på kvinnors rättigheter. Ingen kan längre säga att USA inte påverkar även oss här. De gör även länder som Iran och det sönderfallna Somalia. Dessutom har jag redan kända ståndpunkter på Ottossons ogrundade påstående på hans städtema. När det gäller Nordkorea har vi en samsyn i riksdagen. Även kring Sverigedemokraterna, SD borde vi kunnat enats. Men medan det står klart att ni högerpartier är beredda att göra er beroende av SD. Vi rödgröna har däremot lämnat ett klart besked till väljarna. Aldrig att vi täkter göra oss vare sig passivt eller aktivt beroende av SD. Särskilt som historien ger många exempel på att kampen mot rasism som övrig extremism blir effektiv först när alla samhällsnivåer sluter upp borde få er att besinna er från samverkan med SD.

Och Ottosson söker inte ens svar på hur vi kan forma ett samhälle där alla får plats oavsett religion eller etnisk tillhörighet. När blotta misstanken att barn även härifrån lockas iväg till grupper med våld på schemat borde få även Kd att känna oro. Att en religiösa extremism kan finnas inom såväl muslimska samfund som kristna är inte endast en global angelägenhet. Fast när en av de viktigaste frågorna är hur vi ska få våra samhällen att hålla ihop satsar högerpartier på krav om religiösa friskolor och öppnar upp för segregerade religiösa vårdcentraler. Trots vårdnadsbidragets inlåsningseffekter vill ni gå vidare och utestänga fler kvinnor från arbetsmarknaden och fler barn från språkkunskaper i svenska. Avstånden ökar idag mellan människor i vårt samhälle. Ottosson, det är er politik och ett resultat som Kd inte kan fly från.

Tråkigt att Kd företrädare i Vaggeryds kommun inte ser mer seriöst på att kvinnor tvingas underkasta sig oönskade graviditeter och dör i sviterna av illegala aborter. Fast följdriktig då Socialminister Hägglund inte ville lyfta abortfrågan under ordförandeskapet i EU. Drabbas gör också alla de som inte lever upp till mullornas och kyrkors uppfattning om normal sexualitet att kvinnorna förnekas rätten att styra över sina egna liv då manliga familjemedlemmar fortfarande betraktas som familjeöverhuvud och kvinnan därmed som underordnad. De religiösa ledare som påstår sig representera alla troende men för fram konservativa politiska uppfattningar med anspråk på att representera en djupare sanning ska ses på med skepsis. För konservativa religiösa ledare kan aldrig representera alla troende. Det gäller biskopar och pastorer lika väl som imamer. Och det finns homosexuella präster men vi har också följt Kd hårdföra motstånd till samkönade äktenskap.

Carina Hägg ordförande S-Kvinnor Jönköpings län


(inlagt onsdag 13 januari 2010)

 

Dags att öppna ögonen och städa framför egen dörr, Carina Hägg!

Carina Häggs ovilja (eller oförmåga) att se extremismen inom sina egna led är slående. Det räcker med en snabb koll på AFAs hemsida för att möta skrämmande vänsterextremism. Eller varför inte uppdatera sig på situationen i Nord Korea där miljoner människor svälter till följd av vänsterextremism. Har kanske Carina glömt den vänsterextremism som frodades bakom järnridån och som ledde till svält och död för miljoner människor? Eller har hon undgått att möta den främlingsfientlighet som finns bland många av hennes egna väljare?

Alla former av extremism är av ondo men Carina Hägg, se till att städa framför egen dörr innan du ger dig på oss Kristdemokrater.

Stefan Ottosson
Gruppledare för Kristdemokraterna i Vaggeryds Kommun


Högerkristna och Högermuslimer

Socialdemokraterna följer med oro den religiösa extremismen inom såväl kristna som muslimska samfund. Vi ska reagera mot extrema gruppers förtrycker oberoende av vilken kappa de draperar sig i. Trångsynthet, intolerans och rädslor av olika slag ska inte ges en framskjuten plats i samhället. Men jag oroas för att vi ska hamna på defensiven och tvingas försvara rättigheter som vi trodde var säkrade för all framtid. Vi får därför aldrig glömma att basen för att driva den politik vi tror på är ett öppet och tolerant samhälle.

Inte minst har S-kvinnor varnat för följderna av extremism. De högerkristna som av historiska skäl haft en stark bas i vårt län att utgå från känner vi. Under trycket av demokrati och det öppna samhället har de tvingast tillbaka i flera sakfrågor. Ändå är den kristna högern fortfarande livskraftig i politiska strukturer, främst möter jag dem inom Kd. De högerkristna har alltid ägnat sig åt symbolfrågor som, abortmotståndet och heterosexualiteten som norm för samlevnad. Något som vittnar om ett behov att kontrollera. I grunden är det samma kontrollbehov som präglar högermuslimer.

Ytterst drabbas flickorna och kvinnorna. Internationell har vi sett hur högermuslimer och högerkristna förnekat kvinnor rätten att styra över sina egna liv. Kvinnor som tvingas underkasta sig oönskade graviditeter och dör i sviterna av illegala aborter. Kvinnorna som förnekas rätten att styra över sina egna liv. Drabbas gör också alla de som inte lever upp till mullornas och kyrkornas uppfattning om normal sexualitet. Religiösa ledare som påstår sig representera alla troende för fram konservativa politiska uppfattningar med anspråk på att representera en djupare sanning. Men konservativa religiösa ledare kan aldrig representera alla troende. Det gäller biskopar och pastorer lika väl som imamer.

Jag vet att det finns många män som inte gillar S-kvinnors politik. Men det är ändå första gången i vår drygt 100-åriga historia som män vill avsätta vår ordförande! Allra mest förvånande är att Abdiresak Waberi (M), riksdagskandidat från Göteborg, har undertecknat ett upprop på facebook. Waberi som tycker att män ska ha fyra fruar och att en man kan slå sin fru och att sex före äktenskapet är förbjudet har retat sig så på S-kvinnor att och han uppenbarligen tacksamt emot varje tillfälle att visa sitt avsky. Men hur är det möjligt för en kandidat till riksdagen att vara okunnig om att endast S-kvinnors medlemmar kan avgöra vem som företräda oss?

Samtidigt måste vi inse att extremisternas åsikter slår an. Många djupt troende människor och många sökande ungdomar uppfattar dem som rena och tydliga i sin lära. Många män är oroade över att deras ställning i familjen och i samhället ska försvagas. Samtidigt som det visar hur lite kunskap politiska partier har om extrem islam. Om vi menar att demokrati innebär att åsikter fritt ska debatteras måste vi ständigt vara beredda att ta debatten. Så också med muslimska extremisterna som skaffar sig inflytande genom att gå in som medlemmar i politiska partier. Vi har alla ansvar att se till att hålla extremister borta från politiskt inflytande.

Jag var själv närvarande vid det seminarium i Tensta träff där jag fick höra hur företrädare för organisationer som får statliga medel försvarade Al Shababs rekryteringar av rinkebyungdomar till kriget i Somalia. Jag blev chockad men kände mig samtidigt glad över att tenstaseminarierna gör det är möjligt att föra en diskussion kring dessa frågor. Det är hoppfullt när hipphopparen Kadaffi Hussein modigt tar avstånd från extremister. Han och en majoritet vill att människor oavsett bakgrund ska kunna leva tillsammans. Men det kommer an på oss alla som vill leva i ett samhälle präglat av mångfald och tolerans att ta aktiv del i motståndet mot intoleransen. Extremister ska inte styra samhällsutvecklingen.

Jag har dessvärre konstaterat att högeralliansen stå bakom Waberi. Men det betyder inte att högern har sina väljare i Värnamo med sig.

Carina Hägg
ordförande S-kvinnor Jönköpings län
(inlagt måndag 11 januari 2010)

 

Vi lindrar bostadsbristen för unga

Bostadsbristen för unga är ett stort problem runt om i landet. Hyresgästföreningen har beräknat att minst 216.000 personer är i akut behov av bostad.

För att råda bot på problemen behövs en liberal bostadspolitik. Det krävs exempelvis en översyn av skatterna på bostäder, en ökad konkurrens bland byggföretagen och ett gediget regelförenklingsarbete. Centerpartiet kommer att jobba hårt på alla dessa fronter så att det kan byggas fler och billigare hyresrätter.

Men oavsett hur målmedvetna vi är i att liberalisera bostadspolitiken kommer det att ta ett antal år innan unga får tillgång till ett billigare och bredare bostadsutbud. Vi har dock inga möjligheter att vänta.

För att snabbt minska de akuta problemen vill Centerpartiet göra det riktigt lönsamt för vanliga människor att hyra ut delar av sina bostäder.

Om de som har bostad slipper betala skatt på intäkterna från uthyrning av upp till halva bostadsytan ökar drivkrafterna avsevärt för villaägare att tillexempel göra om källarplan och övervåningar till små hyresrätter. I många fall behövs bara ett pentry, en wc med dusch, eller en extra ingång för att nya ungdomsbostäder ska uppstå.

I Norge har privatpersoner under en längre tid fått hyra ut halva sin bostad helt skattefritt. Där har det skapats tusentals små och billiga lägenheter. Totalt utgör hyresrätter i privata bostäder 16 procent av det norska bostadsbeståndet.

Att skattebefria intäkter från hyresrätter i privata bostäder har många fördelar. Det är en reform som är billig, snabbt ger resultat och är effektiv. Situationen på bostadsmarkanden kräver nya lösningar. I Centerpartiet kommer vi inte att slå oss till ro förrän alla ungdomar som vill flytta hemifrån kan göra så.

Annie Johansson
Riksdagsledamot (C)
Ungdomspolitisk talesperson
(inlagt onsdag 6 januari 2010)

 
 
 
  Välkommen till debattsidan!
Här är lite regler:
1) Skriv inte för långt – vi förbehåller oss rätten att korta i inläggen
2) Vi tar givetvis inte in inlägg som strider mot svensk lag eller mot våra grundläggande värderingar
3) Du måste skriva under med eget namn och bostadsort