Idrottsmotiv – vykort från Värnamo www.värnamo.nu © Finnveden Information AB     Här finns vår systersida www.skillingaryd.nu

Vyer från en 50-årig sporthall
Inlagt måndag 11 januari 2010
Vykortsmotiv: Sporthallen, Värnamo
Förlag: Ultra
Stämpel: Värnamo 14.10.69. Normalstämpel 59 C
Porto: 45 öre.
Adressat: Fru Elisabeth Lundin, Klubbacken 28 III, Mälarhöjden, Hägersten.
Text: Värnamo den 13/10 -69. Kära Farmor! Tack för brev o kort vi har fått. Vi mår bra alla tre. Hoppas Farmor mår bra. Och att ögonen bättrar sig. Skriver snart brev. Annars är det som vanligt här nere. Jag jobbar om dagarna. Kent går i skolan. Han är 9 år nu. Går i 3:de klass. Må så gott! Hälsningar Tommy Ann-Marie Kent.
Mer information: Det är inte bekant vad de tre som skrev kortet hette i efternamn. Kanske Lundin? Kent föddes troligen 1959, samma år som sporthallen började byggas.
Uppdaterat 16/1 2010: Tommy, Anne-Marie och Kent heter Alm i efternamn och de bor alla kvar i Värnamo.
Vykortsmotiv: VÄRNAMO Sporthallen
Förlag: E Danielsson, Genevad. Nr 7821
Stämpel: Värnamo 1994
Porto: 320 öre
Adressat: Bingo-Berra, 409 55 Göteborg
Texten: Det är ett tävlingssvar från Johanna Björkquist

I år 2010 kan vi fira att sporthallen i Värnamo fyller 50 år.

Tidigare fanns det bara gymnastisksalar i staden men nu fick äntligen även Värnamo lagom till 40-årsjubilet som stad en riktig sporthall.

Av Tore Moxness
Sporthallen ritades av arkitekt Tore Moxness – som redan på 1940-talet hade ritat nya Enehagsskolan. Tore Moxness var född 1903 i Trondheim i Norge och avled 1976. Från 1930 var han verksam i Stockholm och han ritade en rad byggnader runt om i landet men också i Norge.

På lite avstånd
Sporthallen i Värnamo fick ett för den tiden mycket modernt utseende men den ska nog mer ses på håll för att göra sig rättvisa. Den invigdes 1960.

Simhallen stängd
Just nu pågår för övrigt en renovering av reningsanläggningen och från vecka 21 förra året fram till kanske april i år är det inte möjligt att använda simhallsdelen.

Stor verksamhet
Simhallen har betytt och betyder mycket för både allmänhet och ett stort antal idrottsförening. Här spelas innebandy, volleyboll, handboll, det boxas, brottas och mycket mer. Sedan används lokalerna även då och då för utställningar. Värnamo Filatelistförening brukar nästan varje år ha sin stor hästmässa förlagd till just sporthallen.

Anslående fasad
Så här berättar Värnamo kommun om sporthallen, fastighet Blomman 14: Sporthallen vänder en anslående fasad mot kyrkogården och staden: ett konkavt elliptiskt format tak och därunder sporthallens stora fönster. Sporthallsdelen knyts via entrépartiets rotunda ihop med den rektangulära simhallen i söder.

En ny simhall...
Visst kanske det kanske skulle behövs en ny och större sim- och sporthall men än så länge får man nöja sig med Tore Moxness 50-åriga skapelse.

Per Bunnstad



John Ljunggren – vår meste olympier
Inlagt söndag 10 januari 2010
Vykortsmotiv: John Ljunggren
Tecknat av: Börje Dorch (1928–2004) som var tecknare, journalist och författare inom främst sportens värld.
Stämpel: Obegagnat
Mer information: Det här vykortet gavs ut omkring 1951 i en serie med 40 kort där detta är angivet som nummer 33.
Det finns inte så många vykort med idrottsstjärnor från Värnamo men man kan hitta några. Ett av de tjusigaste är detta med John Ljunggren, säkert bygdens störste idrottare genom tiderna, möjligen att Jonas Thern slår honom.

John Ljunggren från Värnamo Gångklubb var en av världens absolut främsta tävlingsgångare på långdistans 1946–1964. Han ståtade med sex världsrekord, guld, silver och brons i Olympiska Spelen samt guld och silver i Europamästerskapen. Han deltog i alla fem OS åren 1948–1964.
Han tränade och tävlade långt upp i åren.

Född i Forsheda
Johan Ljunggren föddes i Forsheda den 9 september 1919 och dog den 13 januari 2000. Han bodde i många år i sin villa i Bor och han var aldrig omöjlig att få med på en intervju.

Utställning visas
Delar av John Ljunggrens prissamling finns att beskåda som en utställning i Värnamo stadshus foajé.

Per Bunnstad