Charlottenborg Tofteryd www.Skillingaryd.Nu
Charlottenborg - ett sommarnöje
Ur Onsdagstidningen nr 39/1994
Året är 1910 och Seth och Ebba Gyllensvärd är på sommarnöjet Charlottenborg utanför Skillingaryd. Ur Per Bunnstads vykortssamling

Det är sommaren 1910. På Skillingaryds skjutfält skjuts det precis som det gjort i flera år. En av officerarna är Seth Gyllensvärd och precis som många andra har han familjen med sig denna sommar.

Informationen på det här vykortet utgörs av följande text: ”Seth och Ebba Gyllensvärd på sommarnöjet Charlottenborg nära Skillingaryd. 1910”.
Hembygdsforskaren Joel Andersson i Tofteryd berättar att Charlottenborg finns kvar än i dag. Det ligger i Sjöaryd, en bit från vägen mellan Tofteryd och Skillingaryd.
- Det var vanligt att officerarna på sommaren tog med sig familjen till Skillingaryd. Ofta bodde de i samhället hos människor som hyrde ut sitt och själva flyttade in i uthuset. En del bodde också på landet, som tydligen familjen Gyllensvärd gjorde, säger Joel.
Charlottenborg beboddes ett tag av Edit Sandberg och Henry Wiman. De kom från Kalmar län. Henry kom till Tofteryd för att bygga Tallnäs åt Oscar Ljungbergh från Skillingaryd. Oscar Ljungbergh skulle bygga ett sommarnöje och han anlitade då den här byggmästaren.
Edit och Henry bosatte sig på Charlottenborg. De är båda begravda på kyrkogården i Tofteryd och nu bebos huset av en annan familj.
Henry gjorde en hel del arbeten i bygden. Han lät bland annat uppföra bastun i Tofteryd.

Per Bunnstad