Paul Kobylarz       www.skillingaryd.nu www.vaggeryd.nu Till startsidan för personer

Paul tillbaka i Skillingaryd
Inlagt fredag 8

Tidigare hockeystjärnan Paul Kobylarz kom i dag tillbaka till Skillingaryd.
Paul som för en vecka sedan fyllde 48 har sedan många år tillbaka avslutat sin aktiva ishockeykarriär men han är fortfarande ledare. Efter att ha bott i Sverige 1989–2008 är han amerikan på riktigt igen
.

Han var nära att bli NHL-stjärna men kom i stället 1989 till Örnsköldsvik. Tre år senare hamnade han i Skillingaryd där han som aktiv i Pingstkyrkan kom att utveckla ett nära samarbete med Skillingaryds IS som han också spelade ishockey för.
Paul har varit anställd i Sport for Life men är numera anställd av en församling i Indianapolis i USA. I den församlingen har han byggt upp en idrottsorganisation och den kan liknas vid Sport for Life.
Den här veckan har Paul varit en av ledarna för Sport for Lifes golfskola på Ryfors och två av dagarna man varit hos Götaströms Golfklubb.

– Det är väldigt roligt att vi kan ställa upp här, säger Andreas Orre, ordförande i golfklubben och även aktiv i Sport for Life i Skillingaryd.

I den senare delen har Paul jobbat i många år men i år blir det USA i stället.

– Det blir nog Skillingaryd ett annat år, säger Paul.

Han lever fortfarande för idrotten och Gud. Sport for Life ligger honom mycket varmt om hjärtat och i hemförsamlingen har man genom stipendier låtit ungdomar resa över till Sverige för en vecka med Sport for Life.

Den 7–12 augusti är det Sport for Life igen i Skillingaryd och då det traditionella ishockeylägret.

Då ska ett 70-tal ishockeyspelare i åldern 10–16 få lära sig mer om ishockey men också om vad kristen etik, livssyn och livsstil innebär.

Målsättningen är att Götastöms GK/Sport for Life har som målsättning att arrangera ett golfläger under sommaren 2012.

Per Bunnstad

Marie Orre, Paul Kobylarz, Matt från USA och Andreas Orre gick en runda på Götaströms Golfbana.
Paul Kobylarz är även duktig golfspelare med 7 i handicap.
Paul Kobylarz, tillbaka i Sverige men bara ett gästspel den här gången.
Andreas Orre, visade rätta svingen.
Bra slag.
Götaströms egen golfskola med Terry var också ute på banan.Paul flyttar hem till USA
Inlagt torsdag 8 oktober 2009

Lördagen den 17 oktober blir det avskedsfest för Paul Kobylarz i Pingstkyrkan i Skillingaryd.

Paul som bott i Sverige sedan 1992 (egentlgien sedan 1989 då han kom till Örnsköldsvik) har det senaste året varit hemma i USA. Nu har han valt att stanna i USA även i fortsättningen men om det blir för alltid är för tidigt att säga.

17 år sedan
– Det var 1992 som vår kyrka tog ett nytt grepp och anställde hockeyspelaren Paul Kobylarz som ungdomsledare, säger Kenneth Skoogh från Pingstkyrkan.

Samarbete med SIS
Kenneth berättar att initiativet kom från Skillingaryds IS som undrade om man kunde anställa honom tillsammans. Detta blev början till ett utvecklande samarbete mellan SIS och Pingstkyrkan där Paul har varit en nyckelperson. Förutom att Paul var en fantastiskt duktig ishockeyspelare med riktig vinnarskalle var han en kille som hade lätt att få med sig andra. Han var en given ledare i alla sammanhang.

Utvecklats
– Vi kan se tillbaka på 16 år med sommarhockeyskolor och många goda relationer som har odlats och nu senast idrottskonfirmation, säger Kenneth som själv varit huvudledare för denna ishockeyskola under alla åren.

I Jönköping
Ur detta samarbete bildades Sport for life 1995 av Pingstkyrkorna i Skillingaryd och Jönköping, där Paul har arbetat sedan dess.

Bygger broar
Paul har genom sitt arbete och sin personlighet fått varit med om att bygga broar mellan kyrka och idrotten i hela Sverige.

Åter till USA
– Han kommer nu att avsluta sin tjänst på Sport for life och för en tid flytta tillbaka till USA, där han kommer att ha ett liknande arbete, berättar Kenneth.

Avskedsfest
Den 17 oktober blir det en offentlig avskedsfest för Paul i Pingstkyrkan. Han kommer då att berätta om sin tid i Skillingaryd och Sport for life och hur hans närmaste framtid ser ut.

Per Bunnstad

Movalla har varit en kär plats för Paul och på senare år som ledare.

Paul har en charm som gör att han lätt fångar publiken som på de populära ishockeyskolorna i Skillingaryd.
Paul har varit den givne ledaren i en rad olika sammanhang. Paul har varit rådgivare under tre olika OS och då som kaplan. Han har också varit kaplan för Hammarby ishockey samt samma uppgift och assisterande tränare för HV71:s juniorverksamhet. Som kaplan har han gett mental träning, undervisning och själavård utifrån kristna värderingar.
Med hockeybibeln har Paul berättat om sin kristna tro.
1988 kom Paul för första gången till Sverige. Det var på en missionsresa med ett ishockeylag från Christian Sports Outreach International.
I juli följande år flyttade Paul till Örnsköldsvik och började spela ishockey och var därtill evangelist. Paul hade ett par år tidigare prövat på spel inom New Jersey Devils och var inte långt ifrån att komma med i NHL-laget.
Paul Kobylarz tillsammans med andra duktiga transatlantiska ledare som har NHL-meriter. Vid ishockeysklorna i Skillingaryd har det alltid handlat om förstklassiga ledare och här har man förenat idrotten och Gud. Sport for life har sedan starten för nästan 15 år sedan utvecklats och för Paul blir det nu arbete i organisationen men i USA. Han har dock inte stängt dörren för att flytta tillbaka till Sverige.


Paul Kobylarz flyttar till Jönköping
Ur Onsdagstidningen 3/1997 (inlagt här 030804)
Paul Kobylarz flyttar från Skillingaryd men stannar som ishockeyspelare.
Paul Kobylarz, amerikanen som satt så stor prägel på Skillingaryd i flera år, är på väg att lämna bygden:
- Jag flyttar 1 mars till Jönköping där jag redan arbetar med det nya kristna nätverket ”Sport for life”, berättar Paul.


Paul kom som för flera år sedan som ishockeyspelare och evangelist till Skillingaryd. Han är från början från USA, men är nu mer eller mindre svensk.
Han spelar fortfarande ishockey i Skillingaryds IS och har kvar stora kontakter med samhället i övrigt, inte minst med Filadelfiaförsamlingen.
- Min flickvän flyttar också ner från Uppsala och söker jobb i Jönköping. Eftersom jag redan arbetar i Jönköping är det naturligt att också bo där, men det är nära till Skillingaryd, påpekar Paul.
Han tycker att åren i Skillingaryd varit mycket lärorika och såväl idrotten som det kristna livet i Skillingaryd har samma tanke till Paul. Han har varit en inspirationskälla för både idrottare, idrottsintresserade och andra.
Det blir åtminstone spel säsongen ut i Skillingaryd - där han så här långt är lagets målfarligaste spelare. I flera år har Paul lett en kristen ishockeyskola i Skillingaryd och det blir en sådan även till sommaren. Och till hösten kanske han fortsätter att spela för SIS.

Per Bunnstad
Ishockeyskolan 2003
Ishockeyskolan med Sports For Life firar i år (2003) 10-årsjubileum och det är som alltid Paul Kobylarz som är spindeln i nätet. (030804)
Upptakt för ishockeyskolan med samling på Fridhäll och med Paul som välkomnar.
Foto: Per Bunstad/
www.skillingaryd.Nu
Robert Tedenby, Paul Kobylarz och Leif Boork i samband med att ishockeyskolan öppnade den 3 augusti 2003.
Foto: Per Bunnstad/
www.skillingaryd.nu