Arthur Wallin www.skillingaryd.nu Till startsidan för personer

Arthur har gått ur tiden
Inlagt 5 februari 2006
En av Skillingaryds äldsta personer avled den 29 januari 2006.

Arthur Wallin bodde i nästan 20 år på Sörgården och före dess i Hok. Han fyllde i höstas 102 år – den 14 november r– och var därmed en av tre män i Skillingaryd som under 2005 hade passerat 102. Bertil Andersson bor fortfarande kvar på Sörgården medan Eskil Svensson bor på Jupiter.
Bertil hade sitt andliga hem i Hoks Alliansförsamling och för att hedra minnet av Arthur kan man lämna en gåva dit.
Begravningsgudstjänsten äger rum fredagen den 10 februari klockan 13.00 i Skillingaryds Gravkapell.

Arthur Wallin fyller 100
Ur Finnveden Fredag nr 45/2002 - här kompletterad med fler mellanrubriker och även bilder från själva 100-årsfesten. Inlagt här 5 feb 2006
Arthur Wallin i sitt hem, en dryg vecka före 100-årsdagen. Visst hörde han lite dåligt men minnet var bra. Det var fest när Arthur fyllde 100.
Klicka på bilderna för större bilder. Foto: Per Bunnstad
Tårta var ju en självklarhet när 100-åringen firades. Arthur uppvaktades av bland andra socialchefen Laila Bradling. En av sönerna talade när Arthur firades av många, många på Sörgården. Arthur Wallin hade en annan boende på Sörgården som satt närmast intill vid festen.
På torsdag fyller Arthur Wallin från Skillingaryd 100 år. Han har egen lägenhet på Sörgården och är en man med glimten i ögat.

Arthur har minnet i behåll och han hänger också med i vad som händer och sker. De enda problemen är hörseln och synen. Annars är han i förhållande till sin ålder mycket pigg.

Från Hjälmseryd
Arthur är född i Hjälmseryd där han började jobba hos Gustav Svensson. Han arbetade med att göra vagnshjul och 1926 började man med möbler i ek. Det blev senare även möbler i björk.
– Men det blev sämre tider med arbetslöshet 1932.

Kom till Hok
Då var Arthur 30 år och han flyttade till Hok där han tog del i en fabrik.
– Vi gjorde fåtöljstommar, inte minst till Bröderna Johanssons i Skillingaryd, minns Arthur.
Trots de dåliga tiderna hankade man sig fram och det blev senare bättre.

Fabriken brann
Men 1939 brann fabriken och då flyttade familjen till Malmbäck - där för övrigt hustrun Ingrid var född. I Malmbäck hyrde man lokaler i några år.
1942 var familjen tillbaka i Hok och företaget inrymdes då i en ny lokal. Samma år byggde också Arthur en villa i samhället.

På Runstensvägen
Arthur drev länge sin fabrik tillsammans med sin bror Albin. Fabriken låg på Runstensvägen i Hok och togs senare över av en anställd, Birger Johansson. Det skedde när Arthur blev pensionär.
– Vi fick tre barn och jag har nu fem barnbarn och fyra barnbarnsbarn, säger Arthur.

Till Skillingaryd 1986
Ingrid blev sjuk och då bestämde sig makarna för att flytta till Sörgården i Skillingaryd. Det var 1986 och redan efter två år blev Arthur änkeman, men han stannade kvar i lägenheten.
– Det har gått bra men nu börjar jag bli gammal säger han.

Söner
Han har en son som bor i Glimåkra och en i Värnamo. Sonen Bengt – som bodde i Hubbestad i Svenarum – avled 2001.

Stort bilintresse
Under alla år har Arthur haft ett stort bilintresse. Han skaffade tidigt motorcykel och bil.

Text-TV
Han läser fortfarande tidningar även om han tycker att texten är för liten. Han får i stället främst sina nyheter via text-TV.
Finnveden Fredag får säga ett stort GRATTIS till 100-åringen och mer firande blir det säkert på torsdag den 14 november, den exakta 100-årsdagen.

Per Bunnstad