Kurt Svensson www.skillingaryd.nu Till startsidan för personer

Här berättar vi om Kurt Svensson, ägare till Lagahallen,
som har en egen hemsida HÄR!
Texten som följer är ur en arrtikel i Finnveden Fredag den 27 februari 2004
Anne-Marie och Kurt Svensson har kamperat ihop i många år, både privat och på jobbet.
Foto: Per Bunnstad
Kurt firar 25 år som företagare, men livsmedel har han hållit på med i nästan 40 år.
Foto: Per Bunnstad
15 år gammal kom Kurt in i livsmedelsbranschen och sedan har det bara rullat på.
Foto: Per Bunnstad
Kurt i sin butik som fick ny irnedning lagom till 25-årsjubileet.
Foto: Per Bunnstad
Namn: Kurt Svensson.
Ålder: 56.
Yrke: Livsmedelshandlare.
Familj: Hustrun Ann-Marie och döttrarna Camilla 30 och Kristin 24.
Bostad: villa i Skillingaryd.
Bil: Volvo.
Fritidsintressen: Försöker motionera en del, fjällresa en vecka om året och på sommaren Husvagnsvistelse på västkusten.
Läser just nu: Dagstidningar och gärna också en deckare, senast en av Leif GV Persson.

Den 1 mars firar Kurt Svensson 25 år. Men nog han är äldre än så! Jodå, men det är inte egen ålder han firar utan antalet år som egen företagare. Fast egentligen har han 40 år inom branschen.

Det är livsmedel det handlar om för Kurt och har gjort så ända sedan han var 15 år. Man kan säga att han blev handplockad av livsmedelshandlaren Walfrid Wallentin i Smålandsstenar.
– Ja, vi hade gård i Samseryd utanför Broaryd och när jag var 15 år frågade Walfrid om jag kunde börja i hans charkuteri och slakteri, minns Kurt.
Walfrid åkte runt hos bönderna för att handla och han lade märke till att det fanns unga grabbar som skulle passa bra som jobbare i fabriken i Smålandsstenar.
15-åringen flyttade hemifrån detta år 1963 och han kom att bo ett kollektiv som Walfrid erbjöd. 6-7 bonnagrabbar hade ett par rum tillsammans och där fick de laga mat och ta allt ansvar. Det var mycket lärorikt.
– Jag började som springpojke och fick sedan lära mig slakta, stycka med mera.
Fast Kurt hade egentligen ett yrkesår redan före detta jobb.
Efter ettan till sexan i Broaryd och årskurs sju i Burseryd var det dags att jobba ett år hos en farbror som hade en fabrik i Broaryd. Kurt fick snickra sillalådor för 25 öre stycket och lite annat.

Arbetslös
Efter tre år hos Walfrid Wallentin ville den då 18-årige grabben prova något nytt och det betydde att han fick lämna ”kollektivet”. Han flyttade i stället hem och började jobba i Scans snabbköpsbutik i Smålandsstenar. Men senare såldes alla Scans butiker och Kurt blev arbetslös.
Han blev då erbjuden jobb på A-Center i Värnamo:
– Det var ett stort steg att 1968 flytta till Värnamo, för en bonnapojke som mig. A-Center var en stor butik, faktiskt den största livmedelsbutiken i hela länet. Det här var ju före stormarknadernas tid, minns Kurt.
Förutom ett år i lumpen jobbade han kvar i butiken och trivdes mycket bra. 1973 blev han butikschef på A-Center, men hela tiden hade han en önskan att skaffa något eget.
Han och hustrun Ann-Marie, som också hade börjat jobba på A-Center, ville norrut. Gärna långt norrut i landet till en butik med cirka tio anställda.

Ledig butik
I Skillingaryd fanns det en butik som länge hade drivits av ”Olle & Nisse”, alltså bröderna Johansson. De hade fört traditionerna vidare med en affär som från början hette Fribergs och som hade startat åren kring 1927-28.
Denna ICA-butik såldes den 1 oktober 1977 till Kaj Sjölin. Men i december 1978 blev butiken till salu.
– Man visste om att jag hade visat intresse för en egen butik och det blev nu snabba ryck. Vi ville ju norrut, men det blev bara tre mil...
Familjen Svensson bestämde sig ändå för erbjudandet och den 1 mars 1979 tog de över Lagahallen. Året därpå byggde de en villa i samhället.
– Vi trivs fantastiskt bra i Skillingaryd och kommer att stanna här. Fast det är klart, när man blir pensionär kanske drömmen om norrut blir levande igen.

Flitig motionär
Det där med norrut blir åtminstone verklighet en gång om året. Anne-Marie och Kurt är nyligen hemkomna från en skidresa, den här gången till Idre.
Motion är viktigt och är nästan det enda Kurt håller på med vid sidan om jobbet. Han har åkt sju Vasalopp, cyklat elva Vätternrundor, sprungit Göteborgsvarvet nästan 15 gångar och han har ett par maratonlopp i benen.
– Fast på senare tid har det varit alldeles för dåligt med träning, säger livsmedelshandlaren som lagt på sig ett pr kilo plus en liten mustasch!

Lagarbete
Som egen företagare har det alltid varit mycket arbete men tycker man att det är roligt så känns inte dagarna långa. Kurt har trivts mycket bra och han tycker att man på jobbet är ett team, ett lag som jobbar ihop. Alla hjälps åt och de problem som uppstår löser man tillsammans. Det är egentligen bara en enda sak han tycker varit svårt. Det var när butiken utsattes för ett rån för ett par år sedan. Det har satt sina spår hos nog alla på företaget.
Butiksdöden
När Kurt blickar tillbaka på de 25 åren och ännu längre slås han direkt av en ändrad konkurrens inom dagligvaruhandeln. Alla småbutiker är nästan borta och det har tillkommit stormarknader och lågprisbutiker. På nästan alla orter har det blivit färre butiker, så även i Skillingaryd. Här finns i dag Lagahallen och Samuelsons jämte en liten butik på ”KD-Gatan”.
– Kostvanorna har också förändrats och därmed också sortimentet.

Jobb tillsammans
Kurt och Anne-Marie följer varandra i vått och torrt. Båda finns i butiken och det går mycket bra. De har jobbat tillsammans i 30 år nu och de har varit ett par ännu längre:
– Jag är chef här på jobbet och hon hemma, säger Kurt som alltid har nära till skrattet.
Han blev nästan direkt när han kom till Skillingaryd engagerad i köpmannaföreningen, nuvarande intresseföreningen. I denna valdes han tidigare i år till ordförande. Han tycker att det är viktigt att butiksägare, andra företagare, föreningar med flera arbetar för att det händer mycket även på en liten ort.
Själv kommer han också att dra sitt strå till stacken i form av ett litet 25-årsjubileum som företagare i Skillingaryd.

Per Bunnstad