Joakim Storck       www.skillingaryd.nu www.vaggeryd.nu Till startsidan för personer

Jocke är imponerad över givmildheten på hemmaplan
Inlagt onsdag 14 december 2011  

Det är en lite annorlunda advents- och jultid för före detta skillingarydsbon Joakim Storck.
Sedan tre år tillbaka har han jobbat som frälsningsofficer i Klapeida i Litauen, på andra sidan Östersjön. Nu har han fått en så kallad långsemester och kan vara hemma hos sina nära och kära i åtta veckor.

– Visst, jag har haft semester tidigare och kunnat vara hemma, men efter tre år får man en extra ledighet och hemresan betald, säger Jocke vid sitt besök på Skillingaryds torg

Gick på officersskola
Jocke har sedan barnsben varit med i Frälsningsarmén och har bland annat varit med i musikkåren och spelat kornett. Under årens lopp har det blivit många olika jobb för 47-årige Jocke innan han bestämde sig för att satsa helt och hållet på Frälsningsarmen för sex år sedan. Han sökte in på deras officersskola och kunde lämna den i januari 2008. Då väntade jobb på en kår i Stockholm.

Flyttade till Litauen
Jocke kände kallelsen för utlandstjänst och han flyttade till Klapeida i Litauen.
– Trots att Litauen ligger så nära Sverige är det många som har det fattigt. Många som knappt har kläder och vi på kåren får dela ut mat till hundratals, cirka 250 som minst en gång varje månad får en matkasse en del personer varje vecka, säger Jocke.

Stöd från hembygden
Under de tre åren som Jocke varit verksam i Litauen har han fått mycket stöd från hembygden. Bland annat har Ingvar Andersson i Fiskaby haft öppen trädgård och gästerna har lagt pengar i mjölkaspannar.

Frälsningsarmen i Skillingaryd har hjälpt till och det har även varit insamlingar inom Frisksportarna.

Även Gnosjö Hjälper och en stiftelse i Hillerstorpstrakten.

Vid ett julspel i Missionskyrkan för två år sedan blev det en spontaninsamling och ett par sköna tusenlappar kom in.

Även vid BussLinus resor har det samlats in pengar.

Vidare har det även varit några anhöriga till avlidna skillingarydsbor som har valt att minnesgåvorna ska gå till Jockes och Frälsningsarmens arbete i Litauen. Det rör sig säkert om sexsiffrigt belopp som har kommit till FA i Klapeida.

– Sedan ska vi inte glömma att jag har många snälla släktingar och vänner som alltid brukar sticka till en slant när behovet finns, säger Jocke.

Kört hjälpsändningar
Det är inte bara pengar som har kommit till Jocke och hans hjälparbete. Bland annat har Sören Grunditz, Kjell Persson och Bertil”Göljås” Gunnarsson kört ner ett antal hjälpsändningar med kläder, leksaker och annat.

– Alltid roligt när de kommer, och jag är verkligen imponerad över att skillingarydsborna är så givmilda och bryr sig om oss, säger Jocke.

Många kontakter
Personerna som har kört hjälpsändningarna har gjort det på egen bekostnad. Men en släkting till Jocke – som har goda kontakter inom resebranchen – har ordnat billigare färjepris och vid senaste resan ställde ett byggföretag upp med diesel och en restaurang med färdkost.

– Visst är den sociala biten viktig och det finns ett oerhört behov. Men jag gläder mig även över den andliga biten. Vi har på det senaste kunna inviga ett antal unga frälsningssoldater och medlemmar. Det var första gången sedan 1944 då ryssarna stoppade allt efter att de invaderat Litauen, säger Jocke.

Alkohol ger problem
Ungdomarna är heltända och betyder redan mycket som förebilder för andra. Alkoholen förstör många familjer och flera som mist sina fäder på grund av alkoholen är tacksamma att i Frälsningsarmén dricks ingen alkohol.
– Verkligen glädjande att det kommer ungdomar.

Stort indrottsintresse
Slutligen ska nämnas att Jocke alltid har varit idrottsintresserad och Elfsborg och Skillingaryds IS har varit två av hans favoritklubbar. Jocke har lyckats med att få de båda föreningarna att skänka begagnad utrustning till Litauen så nu finns det fotbollslag med fotbollar från Elfsborg och hockeylag med SIS-tröjor på andra sidan Östersjön.

Jocke är hemma i Skillingaryd där Frälsningsarmén har en viktig plats.
Det är i Litauen Jocke arbetar för Frälsnngsarmén.
Från Litauen med Joakim Storck längst fram till vänster.
Idrottsintresset har varit en viktig del i Jockes liv.

 


Ett nyhetsbrev från Litauen
Inlagt lördag 13 mars 2010

Hoppas allt är bra med er! Efter en händelserik vinter närmar sig nu våren här i Klaip?da. Det går inte fort men det känns att det är nära. Längre dagar och varmare sol. Skönt!

Har haft glädjen att vara hemma i Sverige två gånger under vintern. Först i samband med min pappas 85-års dag i januari och sedan en arbetsvecka för insamling av kläder hos Gnosjö Hjälper, Wide Sport, många privatpersoner samt tvättmaskin, rullstol och rullator med mera. Alltid nåt speciellt att komma hem. I samband med den andra resan höll jag också min första vigsel i Lövhults Kapell, Nässjö. Det var min systerdotter Lina Johannesson som gifte sig med sin Christian. Hon hade önskat sig ett vinterbröllop och ett vinterbröllop blev det! Det snöade cirka 40 cm under dagarna före, så gästerna fick åka tidigt på snöiga vägar för att säkert komma fram i tid.

Besök
Före Jul, under en av vinterns kallaste veckor hade vi glädjen att ha besök av territorrielle ledaren för FA i Tyskland, Polen och Litauen, Horst Charlet. Han var med och följde vårt arbete under några dagar. Hembesök, barn- och ungdomssamlingar, arbetet i centret med de hemlösa deltog han i. Han var glad över att se vårt arbete och skrev efter det en positiv rapport i Tysklands motsvarighet till svenska Stridsropet.

Fler besök
I januari hade vi också besök i två omgångar av studenter från Sverige. Först var det två tjejer från John Bauergymnasiet i Jönköping som ville se vårt arbete och sedan jämföra med hur FA jobbar i Sverige. Några veckor senare kom systrarna Malin och Ida från Skillingaryd, varav den ena studerar på Fenix Kunskapscentrum i Vaggeryd. De gjorde en liknande studie och var med på så många samlingar och hembesök som möjligt medan de var här.

Erik på besök
Och så sent som förra veckan hade vi besök av Erik Johansson. Erik är frälsningssoldat från Sverige som under de senaste fyra åren arbetat som volontär i Östeuropa. Först med Youth with Mission i Ryssland och sedan med Frälsningsarmén i Moldavien och Ukraina. På sin väg tillbaka till Sverige besökte han under en vecka oss. Bland annat hjälpte han oss sätta upp en sk Fan page på Facebook. Så nu finns vi där också, som ”Išganymo Armija Lietuvoje”.

Matutdelning
Livet är tufft för många i Litauen dessa dagar. Därför är vi glada att vi sedan några månader tillbaka en gång i veckan får matvaror från matvaruhallar i Klaipeda. I dagarna fick vi en sändning på 200 kg. Detta delades ut till mer än 100 personer hemlösa och familjer. Totalt de senaste två veckorna har cirka 250 personer genom dessa leveranser fått mat. Vi tackar också familjerna i Skillingaryd/Jönköping som hoppade över juklapparna för att de ville sponsra oss. Nu gick de pengarna till ett extra kylskåp där vi kan förvara matvarorna. Tack!

Ungdomsalpha
För drygt en vecka sedan avslutade vi vår Alphakurs. Det var tolv ungdomar i åldern 16–20 år som genomförde kursen. En del har frågor om att bli medlemmar i FA och några undrar över om att bli soldater. Detta är vi mycket glada för och det lovar gott för framtiden här.

Lovsångsteamet och ungdomarna
Vårt lovsångsteam som sjunger på våra gudstjänster fortsätter att växa. Från två till tre ungdomar för ett år sedan till åtta ungdomar nu. Också mycket glädjande. Ungdomarna är glada och vill vara med. De bjuder även in sina kompisar, som inte varit med i Alpha.

Gudstjänsterna
Våra senaste gudstjänster har varit välbesökta. Upp till femtio personer har det varit. Och det är alltid en intressant blandning av människor som kommer. Vi önskar nu att de hemlösa skall fortsätta komma även nu när vintern och kylan snart är över.

Gåvor
Vi har fått ta emot minnesgåvor efter två dödsfall. Till minne av Jane Almgren, Norrahammar och Michael Davidsson, Skillingaryd. Tack alla ni som kände dem och bidragit med gåvor. Utan hjälp på olika sätt från privatpersoner hade vårt arbete här inte varit möjligt. Vi fortsätter att ta emot gåvor också från hjälporganisationer. Särskilt tack denna gång till Gnosjö Hjälper, Litauenhjälpen Wide Sport och SIS.

Kongress i Tyskland
I slutet av denna månad, över påsken, åker vi 13 personer till kongress i Baunatal, Tyskland. Detta ser vi mycket fram emot. Det blir första gången som flera av våra mest trogna och tända ungdomar får se Frälsningsarmén på en annan plats. Dessutom i ett annat land. De är mycket förvantansfulla. Det blir färja från Klaipeda till Kiel, 22 timmar, och sedan tåg till Baunatal. Vilket äventyr!

Konsert i Skillingaryds Arena och över Internet
I dag den 13 mars, blir det konsert i Nya Skillingaryds Arena, i Skillingaryd, Småland. Huvudartist är den välkände saxofonisten Johan Stengård. På hans meritlista finns bland annat att han spelat med ABBA, inför Kungliga Hovet och är uppskattad av artister som Michael Bolton, Diana Ross och jobbat med Phil Collins och Celine Dion. Kapellmästare Christer Lundqvist från Stockholm, Frälsningsarméns musikkår från Jönköping, Skillingaryds Manskör samt en blandad kör från FA kårerna i Skillingaryd och Jönköping kommer också att medverka. Konserten kommer även sändas live över internet. Hör av er om intresse finns så skickar jag information hur ni kan se det. Men om ni har möjlighet så åk dit förstås!

Kollekt
Under konserten kommer en kollekt att tas upp till ”Frälsningsarméns ungdomsarbete i Litauen”, samt direktkontakt tas med mig och förhoppningsvis ett antal ungdomar här i Klaipeda. Blir spännande.
Jönköpings/Skillingaryds musikkår besöker den 13–16 maj oss här i Litauen. Det blir en höjdare! Vi har spelningar klara i Klaipeda och grannstaden Palanga.

Detta var något om vad som händer här.

Joakim Storck

Lite blandade bild från verksamheten i Litauen.
På plats i Kalipeda med Joakim till höger.
Malin och Ida Karlsson kom på besök.
Inte SIS i spel men väl spelare i SIS-tröjor.
En bild från Lövhult i Nässjö. Det var min systerdotter Lina Johannesson som gifte sig med sin Christian.

Böneämnen

Anställda och frivilligarbetare
Att vi skall finna balans mellan arbete och vila och att vi skall vara lyhörda för Guds vilja, så att arbetet kan utvecklas som han tänkt.

Ungdomarna
Att de skall fortsätta växa och vara lyhörda för Guds vilja med deras liv. Vi tror att Gud planerar för en framtida större Frälsningsarmé i Litauen. Be också att de skall klara av press med skola och andra plikter. Att det inte blir för mycket för dem. En del är ganska ansträngda.

Situationen i Litauen
Många har det fattigt, en inkomst på tretusen kronor är inte ovanlig. Några pensionärer har endast cirka 1.000 kronor. Maten kostar i affärerna ofta ungefär som i Sverige. Och hyran skall betalas. Egentligen går det inte ihop.

Ny medarbetare
Vi kommer att få en ny medarbetare denna månad. Be att hon skall komma väl in i gänget här. Hon kommer bland annat ansvara för barngruppen och för att starta upp kontakten med yngre tonåringar.

Tack för att ni tänker på oss och kanske ber för oss och glöm inte att titta på bifogade bilder!

Det är ju tyvärr en kostnad förenad med att skicka pengar utomlands.
men det finns också möjlighet för den som vill att skicka via FA i Skillingaryd. Då kan de ta kontakt med kåren hemma. Martina Österdahl tel 0370–70150.

Man kan också skicka ett bidrag till
Isganymo Armija Lietuvoje,
Address: Turgaus g. 35, LT - 91249 Klaipeda
IBAN LT 51 7300 0100 0232 9757
BIC HABALT22

Joakim Storck


Sommarhälsning från Litauen
Inlagt 19/6 2009 – midsommarafton

Hej alla vänner i Skillingaryd!
Här kommer en sommarhälsning från Litauen.
Jag har nu varit i Litauen i drygt sju månader och arbetat som officer i Frälsningsarmén, eller Išganymo Armija, som det heter här. Intressant nog är jag utsänd av Frälsningsarmén i Tyskland. Inom FA-världen är Litauen och Polen nämligen en del av tyska territoriet.

Tiden tills nu har gått snabbt. Arbetet är omväxlande och utmanande.
Vi har söndagsgudstjänster med ett gott antal besökare. Mellan tjugo och trettio personer en normal söndag. Vi har också barn- och ungdomsgrupper. Ett tiotal i genomsnitt kommer på dessa respektive samlingar och jag har ett speciellt ansvar för tonårsgruppen. Men har också hjälp av övriga teamet som jobbar här.

Cykla 90 km
Just nu förbereder vi oss för sommarens stora händelse. Vi skall nämligen cykla 90 km till Lettland och tillbringa tre dagar på en lägerplats vid kusten. Tillsammans med oss kommer också vara en grupp ledare och ungdomar från Tyskland. Detta ser vi fram emot.

Två ungdomsläger
För barnen kommer vi i augusti att anordna två så kallade Day Camps. Dessa kommer vara fyra dagar vardera och är för åldrarna 7–11 år. Då kommer även barn som fått inbjudan via sociala myndigheter i stan. Så vi räknar med cirka 20–30 barn per läger. Vi har i år också fått en donation från en småländsk stiftelse för att täcka kostnaderna för detta. Det känns kul för mig! Bibel, musik, Indian-tema och stranden är något av vad det blir för barnen.

Hemlösa får hjälp
Vi arbetar också med stadens hemlösa och de som är utan materialla tillgångar. I vintras hade vi öppet vårt sociala center fyra timmar om dagen, fem dagar i veckan. För dem som vill komma och få hjälp med något. Då finns det ett helt team som arbetar i vår lokal. Både volontärer och anställda. Jag har också hjälpt till, men nu i början har spåket gjort det svårt. Litauiska och ryska är språken som gäller bland dem som kommer till vårt sociala center.

Får kläder
Hjälpen vi erbjuder handlar om att få ”nya” kläder (ofta skänkta från Sverige), få hjälp med dokument man behöver för att kunna söka jobb, lyssna till en andakt, dricka te, få sår omplåstrade och rengjorda, få en matkasse eftersom pengarna är slut eller bara att prata med någon.

70-160 besökare
En dag i vintras hade vi 70 besökare och det var ändå endast några minusgrader ute. Förra vintern då det var kallare kom en dag så många som 160 besökare. Även nu har vi öppet tre timmar om dagen för de som behöver hjälp. Behoven minskar dock när sommar och värme kommer. Det är lättare att överleva ute då.

Framtiden
I landet är alkoholism ett stort problem. Flera av våra och mängder av andra ungdomar kommer från missbrukarfamiljer. Ofta är fäderna avlidna på grund av av alkoholen. Ofta har man själv börjat dricka. Och ofta bor man trångt med mamma och syskon och det börjar bli dags att lämna hemmet. Men frågan är till vad?

Behöver hjälp
I dessa dagar är det dessutom brist på arbeten. Oftast har skolarbetet också hämmats av uppväxtmiljön. Dessa ungdomar behöver hjälp att hitta en väg ut i vuxenlivet. En väg till ett liv där inte drickandet är enda alternativet om man vill ha kul och känna sig modig och stark.

Mellanboende
Vår dröm är därför att starta ett så kallat ”mellanboende” för ungdomar med denna problematik. Ett hus där de har en egen bostad att komma hem till varje dag och där det finns personal med kärlek och omtanke, i en helnykter miljö. En plats där de kan växa och bli bättre rustade att möta vuxenlivet. Detta drömmer vi om. Och vi tror att Gud lagt den drömmen på våra hjärtan.

Uppmuntrande händelser

Flera saker har hänt både före jag kom till Litauen och sedan jag kommit hit. Uppmuntrande saker som styrker mig i att jag är på rätt plats och att jag fattade ett riktigt beslut i att säga ja till att åka hit. Jag skall berätta om två av dem.

Hade hyrt i Skillingaryd

En tid innan jag åkte till Litauen för att börja mitt arbete hade min pappa Rune ett samtal på telefon med en dam som kontaktat honom för ett par år sedan. Som nygift hade hon och hennes man hyrt rum hos Carl och Signe Storck på Marielundsgatan 10 i Skillingaryd. Hennes make var militär och arbetade på skjutfältet och hon tog hand om deras några år gamla son. På samma gata som jag bott nästan hela mitt liv, men långt innan jag föddes.

Sonen är konsul...
Under samtalet berättar pappa för henne att sonen Joakim, jag, skall åka till Litauen och arbeta i Frälsningsarmén. Det blir tyst i andra ändan en liten stund och så säger hon: ”Men min son är ju konsul för Litauen här i Malmö”. Alltså hennes son som en gång i sin barndom bodde några månader på Marielundsgatan i Skillingaryd. Han kan nog hjälpa Joakim lite om han vill, sa hon. Så på vägen till Litauen passerade jag Malmö och mötte konsuln och fick tips och värdefull information om landet. Ganska fantastiskt!

Kontakt via Skype
En annan händelse inträffade en dag för flera månader sedan när jag talade med en vän från Skillingaryd. En frälsningssoldat. Han satt på sitt jobb i Vaggeryd och det händer att vi byter vi några ord via Skype (telefonsamtal via internet). Han ville höra hur jag hade det. Och så klart blev det prat om Litauen och vad jag gör här. Två stolar från min kompis... sitter en kollega till honom. En man från Jönköpingstrakten.
Efter vi avslutat vårt samtal säger mannen: ”Känner du någon som är i Litauen och jobbar?”. ”Där har jag varit mycket.”

Ofta i Litauen...
Det visar sig att min kamrats arbetskompis är ordförande i organisationen ”Litauenhjälpen” med huvudsäte i Blekinge! :) Han har varit 50 gånger i Litauen.
Några veckor efter denna händelse ringer han upp mig och vill prata om vårt arbete. Och han berättar att Litauenhjälpen gjort insatser i Litauen under cirka 15 års tid.

Donerat 15.000
En kontakt var etablerad. Detta har lett till att Litauenhjälpen donerat 15.000 kr till arbetet med de hemlösa. För mediciner och lön för vår sköterska. Dessutom har de transporterat en stor kopieringsmaskin från Sverige till oss.
Denna maskin i sin tur, är en gåva från vänner på ett företag i Skillingaryd. Vi är mycket tacksamma för hjälpen med den. En ny hade kostat stora pengar.

Gud planerar
För mig är sådana här händelser ingen slump. Jag dristar mig till att tro att det är Gud som planerar, hjälper och leder människor och omständigheter på ett sätt som är fantastiskt och omöjligt för oss att räkna ut i förväg! Och det gör det hela mycket spännande.
Detta får bli allt för denna gång.
Med önskan om en Glad Midsommar!

Joakim Storck
Isganymo Armija
Klaipeda
Litauen
joakim.storck@isganymo-armija.org


Joakim Storck på plats i Litauen följt av lite bilder från hans vardag.