Charlie Storck www.skillingaryd.nu Till startsidan för personer

Charlie Storck får kulturpriset
Glädje följer efter stor sorg

Ur Finnveden Fredag nr 46/1998. Här kompletterad med fler mellanrubriker
 
Charlie har tagit många djärva grepp. Ett var när han byggde lappkåtor lite här och var som vid frisksportarnas Grönelund.
 

”Karl-Erik Storck har på ett överskådligt sätt lyckats förena natur och kultur i sina vildmarksanläggningar runt om i bygden”.
Så lyder en del av motiveringen från kultur- och fritidsnämnden i Vaggeryd med anledning av att Karl-Erik ”Charlie” Storck utsetts till årets kulturstipendiat.


Det är 20:e gången som priset delas utoch Charlie känner sig både förvånad, glad och hedrad.
Charlie är en man som varit med om mycket, såväl positiva som negativa saker. Två stora katastrofer har funnits i hans liv: 1954 då hustrun Alice dog när hon skulle rädda familjens tvillingar ur lågorna och 1993 när hans sambo och livskamrat Bente Hammerfjäll omkom i samband med en trafikolycka personbil-tåg.

Sorgen har tagit
För Charlie har det varit fem svåra år. Sorgen har tagit honom hårt:
– Det finns de som inte tycker att jag ska sörja längre, men det är lätt sagt. Under de tolv år vi levde tillsammans delade vi allt, inte minst naturlivet, säger Charlie.

Ljusa stunder
Han har dock lärt sig att leva med sorgen och att minnas de ljusa stunderna. Och att han nu får synbarligt bevis på sitt ideella arbete gör att vardagen kan bli lättare.

Bildade SFK
Charlie är född 1919 och han är en genuin föreningsmänniska. Han tog 1936 initiativ till en förening som året därpå ombildades till Skillingaryds Frisksportklubb. Det var vid den här tiden han också blev frisksportare, lämnade allt vad droger hette.

Var storrökare
– Jag hade redan som 14-15-åring blivit storrökare när jag jobbade på Stora Hotellet i Skillingaryd, säger Charlie.
Hans liv kan sammanfattas med ett ord: naturen. Han har byggt 7-8 kolarkojor, lappkåtor med mera och har lagt sig vinn om att föra svunna tider vidare. Han har berättat mycket om hur kolning och annat gick till.
– Genom sin personlighet och nära anknytningn till naturen har han på ett förtjänstfullt sätt lyckats skildra en del av vår bygds historia, säger kultur- och fritidsnämnden i sin motivering.

Många uppdrag
I sitt arbete som fritidsintendent i Värnamo sysslade han mycket med föreningsliv och 1985 tog han initiativ till att det bildades en veteranklubb inom Skillingaryds FK.
Han har varit sekreterare med mera inom Smålands Frisksportdistrikt och har även haft flera andra uppdrag.

Byggde vildmarksbyn
Karl-Erik har varit mannen bakom vildmarksbyn i Kylås väster om Skillingaryd och har han även byggt lappkåtor på andra platser och tagit initiativ till flera föreningar. Så sent som i våras stod han i centrum när FK Myren i Hillerstorp 15-årsjubilerade, en förening som han startade. En annan anläggning som bär hans signum är kojorna i Skärsjöbergen väster om Mässeberg, Åker.
Han har lagt sig vinn om att de vildmarksanläggningar han byggt upp kommer att fortsätta att vara levande. Han har träffat avtal med naturintresserade som tagit över huvudansvaret.

Spelar cittra
Sång och musik har också präglat hans liv. Han har i många år varit ansluten till Filadelfia i Skillingaryd och har sjungit och spelat cittra på ett 80-tal platser i landet.

Dokumenterar
Han har engagerat sig i en rad frågor som tillkomsten av vandringsleder och dokumentationen av torp och backstugor i Åkers socken. Han tycker helt enkelt om att dokumentera bygdens historia.
Han har dokumenterat sitt liv både fotomässigt och textmässigt. En detalj är att han haft gästböcker i vildmarksbyn och här har mängder med människor givit sina intryck. Så här långt har det blivit 60 böcker.

Memoarer
Charlie har skrivit något som kan sägas vara memoarer och nu kanske de tack vare priset från kultur- och fritidsnämnden kan tryckas. Det är åtminstone något som han hoppas på.

Per Bunnstad