Enar Skillius www.skillingaryd.nu Till startsidan för personer

Enar fyller 100 år
Inlagt onsdag 14 juli 2010
Enar Skillius inför 98-årsdagen. Då bodde han fortfarande i Skillingaryd.

I morgon onsdagen den 15 juli fyller en stor profil 100 år och han gör det med en nyutkommen bok som grundar sig på hans forskningsmaterial.

Enar flyttade för ett par år sedan från Skillingaryd för att bo nära sin son i Halmstad.

Ingrid Gunnarsson i Östbo Historiska Sällskap har arbetat vidare med Enars grundforskning och i går reste hon tillsammans med Linnea och Ola Hugosson till Halmstad för att hylla Enar inför hans 100-årsdag men också för att ge honom det första exemplaret av den nya boken Rusthåll och ryttare i Vaggeryds kommun. Både Linnea och Ola har för övrigt hjälpt till med utgivningen av boken.

Boken kommer i 200 exemplar och nu hade Ingrid fått tre förhandsexemplar så att Enar kunde få ett till 100-årsdagen.

– Det var riktigt, riktigt roligt att få se boken. Ingrid Gunnarsson har jobbat på och jobbat på, mycket beundransvärt, säger Enar dagarna före besöket.

Själv tycker han inne att det är märkvärdigt att fylla 100 år.

– Men det känns jättebra. Jag har inte alls varit mycket just i mina år. Det är bara problem med hörsel och syn, berättar han.

Tyvärr kan han nu inte längre läsa eller se på TV, vilket han tycker är tråkigt. Till för bara några år sedan jobbade han också vid datorn men kan han inte heller längre.

När man talar med Enar – även om det bara är per telefon – märker man att han fortfarande är med på allt som händer och är rapp i svaren. Humorn finns kvar och han verkar inte ha tappat något av sitt intellekt.

Enar är född i Ljungafors strax utanför Skillingaryd och växte upp i samhället. Han flyttade senare till Kalmar där han bodde sitt yrkesverksamma liv.
– Jag blev erbjuden en tjänst i Skillingaryd, av skolstyrelsen. Det var när Helmer Comstedt skulle blir rektor men jag tackade nej, säger Enar.

Han kom dock tillbaka till Skillingaryd som pensionär.

100 år. Det är inte många som uppnår en så hög ålder men i familjen har många blivit om inte 100 så inte långt ifrån. Pappan Gustav Johansson blev 95. Brodern Yngve Gustavsson har fyllt 96 i år och han ska försöka komma till broderns stora födelsedagsfest.

– Åren går, så är det bara, noterar Enar Skillius.

Enar har två söner i Lars och Hans med familjer, fem barnbarn och nio barnbarnsbarn.

Satsa fullt ut på militärmuseum
Inlagt 11 oktober 2007
Enar Skillius är mycket intresserad av militärhistoria och nu skriver han ett öppet brev till kommunen. På väggen till vänster ses en tavla med ett militärhistoriskt motiv. Foto: Per Bunnstad

Enar Skillius har ett genuint intresse av militärhistoria och han något bekymrad över att det i pressen framskymtat att kommunalrådet Bengt Dahlqvist (m) vädrar en viss reservation inför vad ändrade konjunkturer kan medföra när det gäller planerna på ett militärmuseum.

– Mot sådana farhågor torde bara finnas ett medel: att kommunen för sin del tar fatt i projektet och driver det så långt att ingen återvändo finns, säger Enar.
Det är torsdagen den 11 oktober 2007 och enar har nyss lagt sista handen vid sina tankar ”Om ett museum”.
Enar som är inne på sitt 98:e år, har datorn påslagen.
– Men numera använder jag den endast som en skrivmaskin, säger han.
Men skriva kan han fortfarande. Även om han kroppsligt har en del krämpor och tankeverksamheten som den alltid varit. Enar har än i dag en vass penna.

Två olika delar
Det som nu är aktuellt är att inrätta ett museum i troligen Lägerhyddan på Västra Lägret i Skillingaryd. Detta ska ersätta A6 nedlagda museum i Jönköping.
– För mig finns det två beståndsdelar. Den ena är Västra Lägret i sig självt med byggnader som kan dateras från sekelskiftet 1900 och bakåt till tidigt 1800-tal. Lägret är helt unikt i landet; ett militärhistoriskt Skansen, som efter vad jag tror alltjämt komer att förvaltas av fortifikationsförvaltningen.

Syftet
Ena noterar sedan den andra delen ett militärmuseum som grundas på militärens övertagande av Lägerhyddan, den största byggnaden i området.
– Syftet är att med försvarsmaktens arkivenhet med hjälp av statsbidrag inrätta och driva ett militärmuseum. Detta är stort även för Vaggeryds kommun, säger Enar.
Nu betonar han att det är viktigt att kommunen driver det här projektet så långnt att ingen återvändo finns. För Enar vill gärna se att detta museum invigs redan till näsata år.

Per Bunnstad