Bertil Pettersson www.skillingaryd.nu Till startsidan för personer

 

Vi kommer senare att presentera fler artiklar om Bertil Pettersson, som inte minst är känd för sin fotodokumentation av Skillingaryd. Han har bland annat fått kommunens kulturstipendium.


Förste svenske TV-mästaren – artikel från 1975

Bertil i fototagen– artikel från 2003

Avgick efter 53 år – artikel från 2006

Förste svenske TV-mästaren
välkänd Skillingarydsprofil
September 1975 med anledning av Bertils 50-årsdag. (eventuellt ur Jönköpings-Posten) Här redigerad med fler mellanrubriker
 
Bildtext: (bild finns tyvärr ej) Den här bilden på Bertil Pettersson och hans kompanjon Ingvar Sandblom, cirkulerade i pressen över hela Europa. Deras TV-mottagning var en världssensation.
 
Bildtext: (bild finns tyvärr ej) Nu är TV-apparater inte bara en hobby för Bertil Pettersson utan också en del av hans levebröd. I källaren där de första bilderna togs har man nu en stor serviceverkstad.

Det var trängsel hemma i köpman Bertil ”Lången” Petterssons stuga i Skillingaryd på onsdagen. Bertil firade nämligen sin 50-årsdag och trogna vänner och grannar, tillika släktingar från när och fjärran, infann sig för att hylla jubilaren.

Jubilaren är född i Skillingaryd och har i stort sett varit sin hemort trogen under alla år. Bara en ”påtvingad” militärtjänstgöring under sommarmånaderna 1946 och 1947 kunde få honom att vistas borta någon längre tid från hembygden.

Lokalredaktör
Han har prövat på olika jobb innan han slutligen blev köpman och kompanjon med Ingvar Sandblom i firma Radio och Foto. Vägen gick över bokhandelsjobb där han först var springgrabb och tidningsförsäljare. Efter militärtjänstens slut prövade han några år på journalistyrket som lokalredaktör för Smålands Allehanda. Hade inte ödet velat annorlunda så hade han nog fortsatt i den banan.

Journalist
– Journalistjobbet låg mig i hågen och jag trivdes utmärkt, säger Bertil, och sticker inte under stol med att han till och med var erbjuden arbete i huvudstadspressen.

Bli medarbetare
Men det skulle bli annorlunda. Bertil Petterssons svåger, som var innehavare av den foto- och bokhandel där han tidigare arbetat avled och Bertil fick erbjudande om att återigen bli medarbetare vilket han accepterade.

Ingvar Sandblom
Efter ett par år i bokhandelsbranschen övertogs den del som hade med foto att göra och tillsammans med Ingvar Sandblom, som var en god radiotekniker startade man 1951 Radio & Foto, en rörelse som snabbt expanderade till en välkänd specialaffär.

Första TV:n i Småland
I början av 1950-talet gjorde televisionen sitt segertåg särskilt i Amerika men även i Europa började TV komma i ropet. Intresset tändes även hos Bertil Pettersson som efter många om och men lyckades skaffa sig en TV-apparat 1954.

En svår uppgift
– Men det var ingen lätt uppgift, säger Bertil. Jag försökte först med Philips men förmodligen trodde de att jag var rubbad eftersom det inte fanns några TV-sändningar i det här landet och jag fick avslag. Slutligen lyckades jag genom en annan firma importera en apparat från Tyskland och jag och Sandblom kunde börja våra experiment.

Förste svenske mästaren
Bertil Pettersson kan också ståta med titeln ”Svensk mästare”. Den tog han i tävling i TV-DX år 1957 och han vann överlägset.
Det gällde att få in så många länder som möjligt, fotografera av bilden och skicka in den tillsammans med uppgifter om land, tid och andra uppgifter.

”Vann” igen 1958
Segerresultatet blev inte mindre än 14 länder, däribland USA. Även 1958 ledde Bertil länge i den då anordnade SM-tävlingen men av någon underlig anledning ändrade tävlingsjuryn reglerna mitt i tävlingen och en del av de bilder som godkänts blev nu diskvalificerade. Bertil lyckades med advokats hjälp senare få upprättelse och borde således ha vunnit även den gången.

Många intressen
Jubilaren har haft många andra intressen vid sidan av radio och TV. Fotografering har alltid varit en av hans stora hobbies och han var en av initiativtagarna till bildandet av den nuvarande fotklubben vars sekreterare han var under många år. Han är fortfarande aktiv där dels som medlem dels som tävlingsledare.

Bowlar gärna
Han är också en god bowlare och var även med att bilda Skillingaryds Bowlingklubb där han fortfarande är sekreterare.
– Bowlingintresset tändes på Tallnäs då jag en gång skulle göra ett reportage om ”dårarna som rullade klot”. Det fanns bara en bana men jag erbjöds att försöka slå ett slag vilket jag gjorde. Därmed var jag heltänd på bowling och fortsatte själv med sporten. Vi fick god hjälp av AB Krahner som hjälpte oss till den första bowlinghallen i Skillingaryd.

Klubbmästare
Vi kan tillägga att Bertil Pettersson själv innehar ett tredjepris i bowling för tvåmannalag samt flera klubbmästerskap. Även korpidrotten har fångat jubilarens intresse. Han var länge korpförbundets ordförande och tillhör fortfarande dess styrelse.

Toppen

Bertil i fototagen
Inlagt 15 oktober 2003. Kompletterat 19 februari 2006
Det är så här vi är vana att se Bertil, med kameran i högsta hugg. Här fotar han på pangdagen i Skillingaryd den 5 september 2003. Foto: Per Bunnstad/www.skillingaryd.nu
Bertil, här fångad utan att han nog lagt märke till det. Det är den 5 september 2003 och naturligtvis finns kameran med.
Foto: Per Bunnstad/www.skillingaryd.nu

När det händer något i Skillingaryd och ser en man med kamera så är sannolikheten stor att det är Bertil ”Lången” Pettersson som är i tagen.

De två bilderna här kommer från pangstafetten den 5 september 2003. Många fotograferar och Bertil är beredd med sin kamera. Precis som han gjort under i stort sett hela sitt liv.

Per Bunnstad

Toppen

Avgick efter 53 år
Ur Finnveden Fredag 10 februari 2006 – här kompletterad med mer text och fler bilder. inlagt här 19 februari 2006
Klicka på bilderna för större bilder

Foto: Per Bunnstad
Bertil har haft foto som sitt stora intresse sedan han var liten grabb. Nostalgihörnan passar bra, tycker Bertil. Här finns en rad gamla, fina kameror.
Då går jag ned i min källare... Ja, fotoklubben har sin lokal i gamla Bengtssons Chark. Bertil Pettersson fyllde 80 i slutet av 2005 men foto fortsätter att locka honom.

– Det var helt nödvändigt!
Det säger Bertil Pettersson, som efter drygt 53 år lämnat styrelsen för Skillingaryds Fotoklubb.


Bertil har varit en av de mest drivande i den förening han tog initiativ till 1952. Fast egentligen bildade Bertil klubben redan som 19-åring 1945 men på grund av hans militärtjänst och andra orsaker dog klubben ut tidigt.

Ordförande
Bertil blev ordförande i den nya klubben när den såg dagens ljus den 13 oktober 1952. Sedan dess har han haft den posten eller varit sekreterare. Det senare uppdraget lämnade han vid årsmötet i januari 2006. För ovanlighetens skull var han inte med på årsmötet då magsjuka satte hinder i vägen.

Många unga
– Jag fyllde 80 i höstas och vi gjorde redan då upp att jag skulle lämna styrelsen. Vi har så många unga, nya medlemmar att det finns en bra kontinuitet, säger Bertil. Annars var han och många fler lätt oroliga för några år sedan då återväxten var dålig.
Just sekreterarskapet har tagits över av Mattias Bokinge som blivit något av en ny eldsjäl i klubben.

Tävlingsledare
Bertil fortsätter ändå att arbeta för klubben. Precis som tidigare kommer han att var tävlingsledare för klubbens tävlingar i färgdia och svartvitt. Det är en hel del jobb med att vara tävlingsledare.
– Det räcker gott och väl med det uppdraget, säger Bertil samtidigt som han önskar alla i styrelsen ett stort lycka till.

Många aktiva
En eldsjäl har börjat varva ned med det finns många aktiva i klubben varför han känner att det var ett bra tillfälle att ställa sin styrelseplats till förfogande.

Per Bunnstad

Toppen