P-O Persson www.skillingaryd.nu Till startsidan för personer

60-årsminne för P-O
Inlagt 11/12 2008
I går kväll satt Per-Olof Persson och tittade på Nobelfesten på TV och han kunde nog kosta på sig en liten egen fest hemma på Västra Fåglabäcksvägen. Det var nämligen på dagen 60 år sedan han själv var en huvudperson i Stockholm.

P-O fick träffa Nobelpristagaren i litteratur, Thomas Stearns Eliot, men även kronprinsen, kungen med flera.

Trio från Skillingaryd
Då 13-årige P-O var tillsammans med Karl-Olof Nilsson och Rune Storck inbjudna till huvudstaden. Man kan läsa mer i tidningsklippen.

Sverigetta
Bakgrunden var att P-O var bäst i landet av de 75.000 ungdomar som bland annat samlade in papper. Karl-Olof var länsbäst och Rune Storck var lagledare.
– Min kanske största upplevelse någonsin, säger P-O om händelsen för 60 år sedan.

Per Bunnstad
P-O, Rune och Karl-Olof hyllades. Året därpå nådde man också fantastiska framgångar då det blev lagseger.
Det hela handlade om att samla tidningspapper, medicinalväxter och mycket annat.
– Pengarna som detta inbringade gick till Europas nödlidande barn, berättar Per-Olof.
Efter kriget hade många det svårt och Sverige som ståt utanför kriget visade solidaritet med andra mindre lottade ungdomar.
P-O blev fotograferad i olika sammanhang och han syntes i tidningar över hela landet.
13-åringen från Skillingaryd fick träffa självaste kungen, Gustaf V.
P-O fick även träffa kronprinsessan.
Det var många tidningsrubriker. Just tidningar var något bland det viktigaste under den stora insamlingen. Mängder med tidningspapper samlades in och ungdomarna i Skillingaryds FK:s berguven med flera gjorde fantastiska insatser.


P-O har tagit ur riktningen
Ur Finnveden Fredag vecka 31/2004 (30/7 2004). Text och bilder något förändrade – kompletterat
Inlagt här 040815
P-O har tagit ut färdriktningen:
Det blir på Slätten i bakgrunden
som det blir centralortstorg
för O-Ringen 2005.
Foto: Per Bunnstad
P-O var en av de tusentals orienterare som medverkade i årets O-Ringen.
Foto: Per Bunnstad
Per-Olof Persson

Ålder: 69 år (född 1935)
Familj: Hustrun Ulla-Maja, fyra barn och sex barnbarn
Bor: Villa på Fåglabäcksvägen i Skillingaryd
Yrke: Trävaruhandlare
Bil: Sedan 45 år tillbaka Mercedes, just nu en av årsmodell 1985
Intressen: orientering, skidåkning, föreningsarbete, teater, resor
P-O Persson har i alla år handlat med skogsprodukter.
67-åriga Skillingaryds Frisksportklubb har många profiler och en av dem är P-O Persson. Han är ett känt namn i många kretsar och han är en av många som nästa år hjälper till med femdagarsorienteringen O-Ringen, vilken har Skillingaryd som centralort.

Per-Olof är uppvuxen i Fåglabäck i västra kanten av Skillingaryd. Han har fem syskon och de flesta är bosatta på födelseorten.
Idrottsintresset vaknade tidigt och i Missionskyrkans UV-scouter lärde han sig orientering av Olle Johansson.

Frisksportare
Att han blev frisksportare var ganska naturligt:
– Jag är uppvuxen i en miljö där vi inte använde alkohol. Det var jordbruk, friluftsliv och religionen som var det viktigaste hemma hos oss, säger P-O om uppväxtåren.
Efter andra världskriget var det brist på många varor och då kom frisksportarnas ungdomsklubb Berguven att spela en viktig roll. Med Rune ”Pampen” Storck och Karl-Erik ”Charlie” Storck som pådrivare engagerade sig mängder med skillingarydsungdomar för de stora insamlingar som anordnades i slutet av 1940-talet. Man samlade papper och mycket annat. Berguven vann lagtävlingen i hela landet 1949 och året före vann P-O individuellt. Hela 126 000 ungdomar från hela landet deltog det senare året.
Det var en stor ära för P-O, Rune och de andra att få åka till Stockholm och ur kung Gustav V:s hand ta emot priserna.

Värnamobo
Det riktiga idrottsintresset hade vaknat när värnamolöparen Rune Gustavsson vann EM på 800 meter 1946 och Rune var även i övrigt en världslöpare.
– Han är kusin till mig, säger P-O.
Den då elvaårige skillingarydsgrabben såg naturligtvis upp till Rune och han började själv träna. Bäst var han på terränglöpning och när det gäller orientering debuterade han 1950. Det var en tävling i Bondstorp.
1953 var det dags för det första frisksportlägret och P-O har allt sedan dess varit en trogen besökare på detta läger.
En av främsta meriterna inom orientering är en andraplats i natt-DM. Det var som junior.

32 länder
Skidåkning var också en kul sport och många slog följe upp mot Högabråten. Senare i livet blev det även ett flertal Vasalopp – så här långt 20 stycken.
Även om P-O aldrig blev elitorienterare så har han tävlat en hel del – totalt i 32 länder. Han har deltagit 30 gånger i femdagarsorienteringar varav tre i Schweiz, två i Tjeckoslovakien, en i Australien och övriga i Sverige.

50 år i styret
Egentligen är det mer på ledarplanet som han är känd för den breda allmänheten. Han kom med i styrelsen 1954 och kan i år fira 50-årsjubileum:
– Men det är alldeles för länge, säger han och önskar att fler yngre kunde engagera sig.
I orienteringssektionen har han bland annat varit ordförande.
Orientering är en riktig familjesport och barnen fick tidigt följa med ut på olika tävlingar. Vid årets O-Ringen i Göteborg var ungefär hälften av alla deltagare från SFK från familjen Persson.

O-Ringen 2005
P-O var en av förgrundsfigurerna när en etapp av O-Ringen arrangerades i Skillingaryd 1983 och han och övriga klubbmedlemmar får ett ännu större engagemang nästa år då O-Ringen har Skillingaryd som centralort. Finnvedsprofilen ska vara biträdande chef för den etapp som arrangeras i Skillingaryd. Etappchef blir Bo ”Boa” Johansson från Värnamo.
SFK har en trogen skara frivilliga medarbetare som de 120–130 som brukar hjälpa till vid midsommarfesterna. Ett liknande antal medhjälpare kan förväntas från SFK till O-Ringen.

Kamp mot finnar
Snart är det OS och det är en höjdpunkt för många, bland annat för finnvedsprofilen. Friidrotten är nummer 1 för hans del. Han har sett alla finnkamper på hemmaplan utom en och 4-5 september sitter han bänkad på Ullevi i Göteborg för att se kampen Sverige - Finland. Extra glad har han varit då klubbkamraten Kent Claesson vunnit i Finnkampen.

Journalist...
Allt är inte idrott utan det har krävts ett arbete för att klara familjeförsörjningen. Första jobbet var som semestervikare på Jönköpings-Posten i Skillingaryd 1952.
– Jag vikarierade i tre veckor för Dawid Friberg, men det var nog inget för mig, som bara behärskade pekfingervalsen.

Skogsjobb
Han började i stället praktisera inom skogen och lärde sig mycket av Karl Storck och dennes son Karl-Erik.
P-O började jobba i skogen, på olika sågverk med mera. Kring 1958 startade han så eget med firman P-O Perssons Trävaror. Allt sedan dess fram till bara för ett par år sedan har han haft denna firma, men har nu i stort sett slutat med detta jobb. Det blir bara någon gång lite skogsplantering och något annat. Men han har en del egen skog att underhålla.

Alla städer
Förutom idrotten har P-O alltid tyckt om att resa:
– Jag läste en intervju när Edvin Samuelsson i Fagerhult i Hagshult någon gång på 1950-talet fyllde kanske 90. Där stod det att han hade besökt Sveriges alla städer. Då bestämde jag mig för att göra likadant.
Sagt och gjort: familjen har kuskat land och rike runt och för 4–5 år sedan hade turen kommit till den 133:e och sista staden i konungariket Sverige: Lysekil.
Ett annat intresse har varit teater. P-O var med om att starta Skillingaryds Teaterförening 1974 och han är fortfarande med i styrelsen.

Problem
P-O tycker att det finns en del problem i dagens samhälle. Han är inte särskilt förtjust i hur stillasittande det svenska folket blivit.
– Man måste ha kampanjer i skolan som Skogsäventyret, som Skillingaryds FK under våren haft. Men alla andra måste också påverka ungdomar att röra på sig mer. Sedan är jag oroad över alkoholkonsumtionen, som ökar allt mer med öppna gränser. Här måste alla arbeta för att få ned framför allt ungdomarnas konsumtion, avslutar finnvedsprofilen.

Per Bunnstad