Viktor Ottosson www.skillingaryd.nu www.vaggeryd.nu Till startsidan för personer

Paris nästa för Viktor
Inlagt 26/3 2009

På lördag fyller Viktor Ottosson 18 år och i dag fick han ett par tidiga presenter som heter duga: ett resestipendie till Paris och ett annat på 1.000 kronor.

Den nationella finalen Förbundet Unga Forskare har 22–26 mars hållits i Stockholm. Just i dag var det den stora prisutdelningen.

Europafinal
Viktor var en av två som fick ett resestipendie till den stora Europafinalen i Paris. Han fick det för bästa studier. Totalt var det kring tio resestipendier som delades ut.
– Jag hade inga stora förväntningar inan jag åkte upp, säger Viktor som nu är hemma i Vaggeryd igen.

Få tekniker
Det gick över all förväntan. Han var lite orolig då det mesta som ställdes ut var från elever som studerar naturvetenskap. Det var inte så många tekniker med. Viktors skiftnyckel väckte dock stort intresse på mässan i Stockholm.

I tisdags
Redan i tisdags fick Viktor ta emot priset på 1.000 kronor och det var Tekniska Museets vänner som delade ut detta.

Per Bunnstad


Smart lösning gav Viktor en finalbiljett
Inlagt 5/3 2009
Viktor lyckades mycket bra i regionfinalen i Växjö och det blev en blljett till riksfinalen.

I går var det distriktsfinal bland landets unga uppfinnare och en av de två från Växjö som tog sig till finalen i Stockholm var Viktor Ottosson från Vaggeryd.

Viktor går tredje året på teknikprogrammet och han var en av dem som anmälde sig till Förbundet Unga Forskares tävling. I går var det distriktsfinal i Växjö och för Viktor gick det fantastiskt bra; han blev en av de två som gick vidare till den nationella finalen i Stockholm 22–26 mars.

Patenterad...
Viktor har arbetat med att få en skiftnyckel att bli bättre. Tillsammans med sin far Stefan funderade han och det hela har nu resulterat i en spärrnyckel som man inte behöver dra runt lika mycket som en traditionell sådan. Den hoppar nämligen tillbaka och gör arbetet mycket lättare. Kanske kan det så småningom bli patent av denna uppfinning.

Från idé till verklighet
Viktors lärare Anette Pallander är naturligtvis glad över det stora engagemanget från eleverna. Det är viktigt att forska och att ungdomar får jobba praktiskt med något som de själva har en idé om.

Nu väntar den nationella finalen som är en stor sådan på tekniska museet i Stockholm 22–26 mars. Där får Viktor och alla andra finalister visa sina uppfinningar. En rad priser kommer att delas ut. Det handlar om stipendier för flera hundra tusen kronor.

Per Bunnstad

Viktors modell är i skala 3:1, den är alltså tre gånger större än vad den egentlgien ska vara. När den är så här stor förstår man hur den fungerar.
Fakta om Unga Forskare
Vad är Utställningen Unga Forskare?
Utställningen Unga Forskare är en del av Förbundet Unga Forskares verksamhet att främja naturvetenskap och teknik
Vi samarbetar med universitet för att runt om i hela landet arrangera utställningar där gymnasieungdomar kan ställa ut sitt projekt för allmänheten och gymnasieklasser. De bästa projekten väljs ut för att få åka vidare till den nationella utställningen på tekniska muséet i Stockholm.
De mest välgjorda projekten belönas med mycket prestigefyllda stipendier. Bland flera kan nämnas den gigantiska utställningen Intel ISEF i USA eller sommarforskarsläger vid MIT i Boston. Totalt delas det ut stipendier för ungefär en halv miljon kronor.
Utställningen är en fantastisk möjlighet att skapa kontaktnät, få prata med allmänheten och experter om just sitt projekt och inte minst ha chans att vinna fina priser. Utöver själva utställningen bjuds på intressanta föreläsningar och aktiviteter.
Från unga forskares webbplats