Tord Nahlbom www.skillingaryd.nu Till startsidan för personer

 

Tord och Susans andra berättelse från Kina
Inlagt 10/2 2009

Här följer andra avsnittet av besöket i Kina för Tord och Susan. Det första avsnittet finns längre ned på sidan.

På tisdagen den 3 februari fick vi besök av en studiekamrat till Susan. De läste engelska på kvällarna tillsammans. Det blev lite svenska, men man talade ju engelska när damerna var med. (Han var en liten besservisser...)

På Zoo
Onsdagen var en dag på ZOO. En kombination av Gröna Lund och Skansen. Har fanns alla sorters djur och fåglar samt en nöjespark. Vi fick mata lite Guldfiskar också.

Även apor
Vi var på tre uppträdande. Först papegojor som utförde konster samt några apor. När det var slut bar det av till nästa uppträdande som var av cirkustyp med tigrar, lejon och tre ungdomar som gjorde en fantastisk uppvisning på tre snurrande hjul som gick runt hela tiden.

Flög till en ”liten” stad
Torsdagen blev det flyg till Guangzhou där Susan skulle lämna in papper for uppehållstillstånd. Där var det bara sju miljoner invånare. Så där tilllåts bara bilar busstrafik.Vid järnvägsstationen var det som att rota om i en myrstack med en pinne. Otroligt mycket folk. Där kör man inte tågen med fem vagnar utan med 25 .
Innan vi kom fram blev det tre olika linjer med tunnelbanan. Skulle vi handla något så fick fick vi under jord. Där låg affärerna i tusental.

Vi äter också
Fredagen blev en lugn och vilsam dag. På kvällen var vi hem till Susans systers familj och åt. Efter maten gick vi hem till oss då Susans syster skulle iväg med sina tjejkompisar och sjunga karaoke. Hennes man skulle till hans kompisar och spela lite majong.

I apornas land
I dag lördag har vi varit i ”monkey land”. Det var en resa på tio mil enkel väg. Vägarna är inte precis som våra vägar. Vi åkte lite fel först så det blev fem mil extra då. Det var en mycket trevlig upplevelse. Man fick verkligen hålla i grejorna...

Klär sig varmt trots värmen
Här är det bara ljummet nu. 20–24 grader varmt. Många går i långärmat och kavajer eller tröjor. Jag blir alldeles svettig när jag ser det. Mannen som jag star tillsammans med har har blivit min bästa van.

Måndag
I går måndag den 9 februari var vi hembjudna till Susans farbrors familj på mat. Det blev på en restaurang med eget litet rum. Vi tolv runt bordet. Där tog man den maten man ville ha med hemifrån plus snapsen. Övrig mat beställde man där. När man ätit färdigt och inte hade ätit upp all mat fick man plastpåsar att ta hem resten med.

I dag är det sista dagen på det Kinesiska nyåret. Det har något med att det är fullmåne. Det smäller lika mycket som på nyårsaftonen. Vi har varit hos Susans föräldrar och ätit tillsammans med övriga slakten.

Hälsningar Totte och Susan

Totte fick mata fiskar i mängder.
tote tillsammans med en kinesisk vän.
Totte och apan verkar inte precis intresserade av varandra...
Det fanns mängder med apor att hälsa på.
Jodå, man fick mata djuren.
Akrobatik på hög nivå.
Cirkus är alltid populärt.


Tord och Susan i Kina
Inlagt 3/2 2009

Brevbäraren Tord Nahlbom från Vaggeryd och hans flickvän Susan befinner sig just nu i Kina där de bland annat firat det kinesiska nyåret.

Dalmasen Tord träffade sin Susan via internet och i höstas reste hon från Kina till Vaggeryd för att träffa sin ”Totte”.
Nu har det blivit dags för honom att uppleva hennes hemland.
– Nu har halva tiden gått och jag har fått vara med om mycket, säger Tord.

Mat och prat
Första dagen som vad kinesiska nyårsafton var han och Susan bjudna till hennes föräldrar:
– Vi var nio personer runt ett litet bord. Där äter man och sedan går hem. Snacket sköts under den långa måltiden, säger Tord.

Ramlade illa
På vägen hem snubblade Tord i den lilla trappan och slog slog upp ett stort sår i pannan så blodet bara sprutade.
– Det var bara att kolla sjukvården i Kina. Jag blev mycket väl omhändertagen. Inga väntetider där inte.
Första veckan gick åt till att besöka sjukan varannan dag for rengöring av såret.

Offrade mat
– Andra gången vi var hos Susans föräldrar ”offrades” det mat och pengar till de döda. På nyårsnatten stod staden i ”brand”. Det var ett smällande och skjutande utan dess like. De gillar smällare för har smäller det dag och natt.

Trafiken...
Tord berättar att trafiken är mycket intensiv.
– Här skulle svensk trafikpolis få blodstörtning. Det är ett väldigt tutande hela tiden. Jag är glad varje gång jag kommit hem efter en taxifärd.

Äter kyckling
Tord och Susan har hälsat på hennes vänner varje dag och de har blivit bjudna på mat. Det är kyckling för det mesta.

Träffar en svensk
– Vi har det bra här. Nu har värmen återkommit så nu är det behagligt igen. I kväll ska vi ha besök av ett par där han kommer från Luleå. Kul att få prata lite svenska. Senare ska vi bland annat besöka ett buddatempel och apskogen. Ska bli kul, avrundar Tord och hälsar hem till alla i Skillingaryd och Vaggeryd.
Susan och Tord i Skillingaryd.
Fotot är från höstmarknaden 2008.

Festligt hemma hos Susans föräldrar. Tord är inte skottskadad i pannan utan han råkade ramla i en trappa.
Susan och Tord hälsar på i Kina.

Mat offras till de döda och även "pengar" som man bränner upp. Allt för att de döda ska slippa svälta.