Leif Magnusson www.skillingaryd.nu Till startsidan för personer

 

 

Slutade på Uppåkra efter nästan 48 år
Inlagt lördag 30 juni 2012

Leif Magnusson var en av dem som var i fokus när familjeföretaget Uppåkra Mekaniska AB i går hade sommaravslutning på Fridhäll i Skillingaryd. För Leif som fyllde 65 den 30 mars väntar nu pension. Han avslutar ett yrkesliv där det blivit nästan 48 år på Uppåkra.

Leif Magnusson är den store veteranen som jobbat på Uppåkra sedan måndagen 17 augusti 1964, alltså i nästan 48 år.

Leif är uppvuxen i Uljeshult några kilometer väster om Skillingaryd och han bor kvar där ännu. Då som nu handlade det bland annat om skogsarbete hemma i Uljeshult.

– Jag jobbade efter skoltiden med skogsarbetet tillsammans med min bror Kurt som numera bor i Forsheda, berättar Leif som var en av åtta syskon Magnusson – fyra bröder och fyra systrar.

Leif har bott i Uljeshult utanför Skillingaryd i hela sitt liv förutom fyra månader när han var 16 år. Då var det skogsarbete i Ydrefors som gällde.

En dag höll de på med skogsarbete strax intill Uppåkras företag där det låg på den tiden, alltså vid Tegnérgatan på Eksområdet.

– Birger kom fram till mig och sa att du borde hålla på med annat, berättar Leif.

På Uppåkra jobbade nämligen av av Leifs bröder och Birger ville se ytterligare en Magnusson på företaget.

Så blev det också och det slutade nu inte förrän efter nästan 48 år.

– Jag började kapa rör och körde i 23 år lastbil på företaget, berättar han.

Förr räckte med det en latsbil för godstransporter men när omsättningen ökade blev det nödvändigt att leja för transporter och då sålde Uppåkra lastbilen. Leif fick då andra arbetsuppgifter och han har trivts även med dessa.

– Det kommer att bli ett magiskt tomrum efter Leif. Han berättar historier och bjuder hela tiden på sig själv, säger Bengt Doolk som jobbar på samma avdelning som Leif.

Leif är mycket hembygdsintresserad och det blir nog lite extra bokläsande framöver men också skogsarbete och andra sysslor hemma i Uljeshult.

– Det har varit mycket fina år på Uppåkra med bra ledning och fina arbetskamrater, avrundar Leif.

Leif Magnusson och skägget han bär har hängt med i många år.
Leif Magnusson körde i många år lastbil på Uppåkra men de senaste åren har det blivit andra sysslor.
En trio som hyllades på Uppåkra i går: Leif Magnusson, Stig Persson och Karl Öqvist med tillsammans nästan 90 år på företaget.

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bildtexter:
1 Exponering tagen den 13/9 finns i negpärmen:Gunnar Magnusson på plats hos Sigvard Runesson. Det är dags för den årliga kontrollen och läkaren konstaterar att Gunnars syn är bra.
2 nytagen bild, reservbild
Böcker har varit en betydelsefull del av Gunnars liv, men under många var det otänkbart att syssla med litteratur. Det var på 1950-talet och 1960-talet.