Marita Melander www.skillingaryd.nu www.vaggeryd.nu Till startsidan för personer

 

Släkt med kungen
Inlagt 10/3 2009

När nu kronprinsessan ska gifta sig är det kungliga ordentligt på tapten. Utanför Hok bor en kvinna som i rakt nedstigande led är släkt med 1800-talskungen Karl XIV Johan.

Systrarna Rosita Forsberg i skånska Vankiva och Marita Melander som bor utanför Hok är intresserade av släktforskning och de säger till Skånska Dagbladet att de och är glada över släktbanden med kungahuset.

Tage Forsberg
Deras far Tage Forsberg – som var mycket känd i Vaggeryd – var sonsons sonsons son till marskalken Jean Baptiste Bernadotte från Frankrike. Det var han som 1814 blev kung i Sverige.

Mackägare
När Tage blev fotograferad utanför Slottet i Stockholm blev det stor uppståndelse i Vaggeryd. mackägaren Tage var redan lokalkändis men blev nu närmast rikskänd.

En hovfröken...
Karl Johan befann sig i Stockholm 1811 men hustrun flyttade tillbaka till Frankrike. Då blev Karl-Johan intresserad av hovfröken Katharina Forsberg. Hon blev gravid men fick lämna sluttet då Karl-Johan hustru var på väg tillbaka,

Tackade nej
Sonen som föddes den 22 juli 1812 fick namnet Karl Johan efter sin far. I tonåren fick pojken ett brev från Karl-Johan om att bosätta sig på slottet, men han sa nej.